Huomioita koekaudelle 2012

Saksanpaimenkoiraliiton toimikuntien tiedotteet
Vastaa Viestiin
Esa Koivulahti
Viestit: 136
Liittynyt: 04 Joulu 2007 18:27

Huomioita koekaudelle 2012

Viesti Kirjoittaja Esa Koivulahti » 11 Helmi 2012 17:05

KOEOHJEEN MUUTOKSET 2012

YLEISTÄ

Kaikki muut suojelukoemuodot poistuvat käytöstä (esim. VPG ja SchH), käytössä on FCI:n kansainvälisen käyttökoirakokeen koeohje IPO. Enenevässä määrin koeohjeen henki on, että koiran pitää osoittaa kaikessa tekemisessään halua tehdä ja toisaalta ongelman- ratkaisukykyä. Pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, että koirat ovat tasapainoisia vietin ja hermorakenteen välillä (pitää pystyä käyttäytymään esim. palkintojen jaossa normaalisti).

Meillä aiemmin käytössä ollut BH-kokeen ikäraja muuttuu vastaamaan Palveluskoiraliiton määräystä 12kk (koeohjeessa edelleen 15kk). Huomioitavaa on, että mikäli näin suoritettu BH-koe on koiralla joka muuttaa pysyvästi Saksaan, se ei ole voimassa.

Tuomari voi arvostella 36 osasuoritusta päivässä, tämä mahdollistaa alaosastokokeissa mahdollisuuden järjestää 12 koiran IPO kokeen (edellyttää ns. pitkää anomisaikataulua SPKL:ta).

Sääntö tuo uusia koemuotoja, meillä käytössä olleet koemuodot säilyvät SPL:n sisäisinä kokeina, myös AB koe. Sopimus SPKL:n kanssa on edelleen voimassa ja käytännössä mikään muu ei muutu kuin yhtenäinen koeohje.

Käyttöön otetaan sähköinen koepöytäkirja (Bevertungliste), paperi versiota ei tarvitse enää täyttää. SPKL:n koepöytäkirja käytäntö säilyy ennallaan.

Jatkossa kaikilta koiranohjaajilta edellytetään suojelulisenssiä osallistuessaan IPO kokeeseen, joko SPL:n tai SPKL:n suojelulisenssiä. Koekirjakäytäntö säilyy ennallaan. Kokeiden rajoittaminen on mahdollista ja SPL kokeissa rajoitukset tulevat automaattisesti liiton toimesta, ”Kokeisiin voivat osallistua vain saksanpaimenkoirat ja viranomaisten omistamat koirat. Kokeeseen on ilmoittauduttava vähintään neljä koiraa jotta se järjestetään”.

LUOKSEPÄÄSTÄVYYS

Sääntöön tullut maininta ”koiran pitää hyväksyä, että siihen kosketaan” tarkoittaa sitä, että ei ole itsetarkoitus mennä koskemaan koiraan, mutta mikäli tarvetta on, koiran pitää se sietää. Luoksepäästävyyttä arvostellaan palkintojen jakoon saakka.

JÄLKI

Ilmoittautumiseen koira pitää tuoda hallitusti (voi olla kytkettynä myös taluttimeen). Jälkiliina pitää olla avattuna. Ilmoittautumisen jälkeen voi siirtyä n. kaksi metriä paalusta ja laittaa koiran jäljestyskuntoon. Jäljestäminen aloitetaan paalulta.

Pisteytys jäljellä, jäljen ajo 79p ja esineet 21p.

Kehuminen on sallittua satunnaisesti vain IPO 1 luokassa, ei kuitenkaan kulmissa.

Sääntökirjaan on laitettu malli jäljen tekemisestä. Kulman tekeminen voidaan toteuttaa meillä aiemmin käytössä olleen ns. ”kahden kääntyvän askeleen” malliin.
Esineen ohjaaja voi näyttää kummalta puolelta koiraa tahansa, lähetys pitää kuitenkin tapahtua aina koiran viereltä ja koiran oikealta puolelta.
Arvostetaan, työskentelyn voimakkuutta, ongelmanratkaisukykyä ja halua työskennellä.

TOTTELEVAISUUS

Tekemisen voima, työskentelyhalu ja tunnetila pitää näkyä arvostelussa. Aiemmin puhuttiin tekeekö koira, nyt mitä koira tuntee.

Ilmoittautuminen taluttimessa IPO1 ja BH.

BH kokeen jäävissä liikkeissä istuminen ja maahan meno suoritetaan siten, että valmistelevan osuuden jälkeen pysähtyminen (koira istuu), 3 sekunnin tauon jälkeen käsketään joko ”istu” tai ”maahan” jonka jälkeen ohjaaja poistuu.

Kaikissa jäävissä liikkeissä, joissa koiraa ei kutsuta, etäännytään vain 15 askelta (ennen 30 askelta). Koskee BH, IPO 1,2 ja 3.

Perusasento voidaan ottaa vain kerran (suoraan eteenpäin) ennen jokaista liikettä.

Aloittavan koiran pitää olla aloituspisteessä viimeistään siinä vaiheessa kun paikallaoloon menevä koira ottaa liikkeen alussa perusasennon.

Seuraamisessa kaavio tehdään aina samaan suuntaan (täyskäännöksen jälkeen oikea, oikea, täyskäännös ja vasen).

Noudoissa ohjaajan tulee säilyttää perusasento heitettäessä. Ennen käskyä koiran pitää ottaa katsekontakti ohjaajaan. Jos koira ei nouda ei voi saada pisteitä, myöskään estenoudoissa.

Eteenmenossa koira pitää pystyä pysäyttämään, mikäli koira pysähtyy kolmannella käskyllä voi suoritus jatkua. Mikäli koira ei pysähdy kolmannellaan käskyllä ko. suoritus hylätään. Mikäli koira poistuu koekentältä, on ohjaajalla oikeus vielä saada koira hallintaan kutsumalla se luokse (kolme käskyä). Mikäli koira ei tottele, tulee hylkäys ja kaikki pisteet menetetään, myös aikaisemmat muissa osioissa saavutetut pisteet ja suoritus hylätään.

C-OSA

Korostetaan C-osan jalostuksellista merkitystä.

Ennen risteilyn aloitusta pitää ottaa perusasento kohti tuomaria, ennen lähetystä uusi perusasento kohti piiloa. Risteilyssä koiran pitää tarkastaa piilo. Mikäli koira tulee risteilyssä ohjaajan viereen perusasentoon (käskystä tai ilman), seuraa keskeytys.

IPO 1 saadaan edelleen noutaa koira piilolta. Noudettaessa ennen ”seuraa”-käskyä voi käskeä koiran istumaan.

Pakoliike on ensimmäinen puolustautumisliike jolloin alkaa viettiominaisuusarviointi. Pakoliikkeen alussa koira ei saa toimia itsenäisesti, vaan ohjaajan pitää antaa käsky ”kiinni”. Mikäli ohjaaja ei anna käskyä arvosana max sg.

Koiran pitää osoittaa ylimenovaihe ennen irrotusta, mikäli ylimenovaihetta ei osoiteta max sg.

Selkäkuljetukseen lähdettäessä (koskee myös sivukuljetuksia joissa ohjaaja antaa myös esim. käskyn ”seis” ryhmän pysähtymiseen) ohjaaja käskee maalimiestä ”liikkeelle” ja antaa koiralle käskyn esim. ”seuraa” ”kuljeta” yms. Oleellista on, että koiran pitää olla tarkkaavainen maalimieheen. IPO2 luokassa on sivukuljetus selkäkuljetushyökkäyksen jälkeen.

Maalimies juoksee kaikissa luokissa kiinniottoon valmistautuessaan. Koiran pitää kohdistaa maalimieheen ja mikäli näin ei tapahdu, ei maalimies voi auttaa. Mikäli koira ei kohdista maalimieheen lainkaan, on suoritus hylätty.

Viimeisen sivukuljetuksen jälkeen pitää koiran seurata muutama metri vapaan, jonka jälkeen koira voidaan kytkeä. Kytkemisen jälkeenkin koiran pitää olla hallinnassa.


Koulutus- ja koetoimikunta

Vastaa Viestiin