Saksanpaimenkoira, kahtia jakautunut?

Saksanpaimenkoiraliiton toimikuntien tiedotteet

Saksanpaimenkoira, kahtia jakautunut?

ViestiKirjoittaja Vesa Hirvioja » 10 Elo 2012 15:27

Oheisen tutkimuksen mukaan saksanpaimenkoira on jakautunut geneettisesti kahteen ryhmään??


Koiragenetiikan tutkimusryhmä, johon kuuluu mm Hannes Lohi ja Katriina Tiira ovat löytäneet mielenkiintoista tietoa saksanpaimenkoiran sisäisestä geneettisestä rakenteesta.
Tutkimusryhmän eri projekteissa on kertynyt saksanpaimenkoirista DNA pankkiin runsaasti näytteitä (>1000), kiitos aktiivisten koiranomistajien ja kasvattajien. Tutkimusprojekteissa selvitetään erilaisia sairaus- ja ominaisuusgeenejä perimänlaajuisten analyysin avulla. Osana näitä projekteja tarkastellaan aina myös rodun sisäisiä perinnöllisiä eroja, nk. mahdollisia linjaeroja. Saksanpaimenkoiraliiton kanssa yhteistyössä tehdyssä tutkimuksessa ryhmä on löytänyt mielenkiintoista tietoa. Tehdyn tutkimuksen mukaan saksanpaimenkoirat voidaan jaotella geneettisesti ainakin kahteen erilaiseen ryhmään: näyttely- ja käyttölinjaan. Nk. sekalinja jää kahden edellämainitun väliin, ollen kuitenkin lähempänä käyttölinjaa.

Onko tässä vastaus niin monen mieltä askarruttaneeseen kysymykseen??
Rodun kasvattajia ja harrastajia on askarruttanut rodun eriytymiseen liittyvät kysymykset, tässä tutkimuksessa on nyt tieteellistä näyttöä kahtia jakautumisesta. Ohessa tutkimusryhmän raportti aiheesta.Saksanpaimenkoiraliitto ry
Jalostustoimikunta
Liitteet
SPlinjat ja perinnöllisyys.pdf
(128.12 KiB) 465 kertaa
Vesa Hirvioja
 
Viestit: 274
Liittynyt: 03 Tammi 2008 19:23

Paluu Toimikuntien tiedotteet