Kysymykset BLUP-indeksistä

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Birgitta Johansson

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson »

Miksi saksalaisen uroksen indeksiä ei hyväksytä Suomessa? Eivät ne indeksit Suomessa sen luotettavampia ole, koska koiria kuitenkin jää paljon kuvaamatta. Onhan aivan pöyristyttävää "rangaista" kasvattajia siitä, että he etsivät ulkomailta uutta, tervettä jalostusmateriaalia!

Kuka tästä ulkomaisten urosten indeksien hyväksymisestä päättää? SPL:n hallitus? SKL?

t. Birgitta
Birgitta Johansson

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson »

Vertasin kasvattieni uusia indeksejä edellisiin, ja ihmettelen tällaista:

A-pentueessani on 3:lla nartulla ollut keväällä sama lonkkaindeksi (107). Syksyyn mennessä yhden nartun indeksi on laskenut huomattavasti enemmän kuin toisten. Oletan, että joku kaukainen sukulainen on kuvattu tässä välillä, koska kaikkien indeksit ovat laskeneet, mutta miten ihmeessä se voi vaikuttaa niin paljon enemmän yhden sisaruksen indeksiin??


Tässä nämä koirat:

Sonorian Alzira (FIN31316/01) ind. keväällä 107, nyt 105
Sonorian Angelina (FIN31318/01) ind. keväällä 107, nyt 100
Sonorian Annina (FIN31322/01) ind. keväällä 107, nyt 105


Ja vielä yksi kysymys: Kun astutin narttuni nyt keväällä Saksassa ja pennuille sitten aikanaan lasketaan indeksiä, siirretäänkö saksalaisen uroksen sikäläinen indeksi suoraan Suomen laskentaan (käännettynä "Suomen malliin" tietenkin)? Joskus muistan lukeneeni, että jossain tilanteessa ulkomaiselle urokselle annetaan oletusarvo 100, mutta koskiko se uroksia, joiden kotimaassa indeksejä ei lasketa... En muista enää...

terv. Birgitta
Erkki Läike

Viesti Kirjoittaja Erkki Läike »

Indekseja ylläpitää SKL-FKK. Liitto saa MAKSUA VASTAAN päivitykset.
Kun SPL teki esityksen SKL-FKK:lle indeksipohjaiseen valintaan siirtymisestä esitettiin siinä samalla
- mikäli pentueen toinen osapuoli on ulkomailla asuva koira, jolla tämän vuoksi ei voi olla Suomessa laskettua indeksiä niin
1. Mikäli sillä on kotimaassaan laskettu indeksi otetaan se tässä vaiheessa sellaisenaan (huomioiden kuitenkin eri maissa olevat erilaiset ilmoitustavat - esim saksan 90 olisi Suomessa 110 jne)
2. Mikäli koiralla ei ole oleskelumaassaan lainkaan laskettu indeksiä asetetaan sille oletusarvo 100 kunnes on saatavissa tietoja laskennallisen arvon määrittämiseksi.
Menettely ei olisi ollut aivan "oikea" mutta virhe ei olisi ollut merkittävä ja jatkossa kuvaustietojen kerryttyä siihen tulisi "korjaus".

Ja sitten vielä lopuksi "Muutoin olen sitä mieltä, että Karthago on hävitettävä" eli uskon edelleenkin, että kaikista puutteistaan huolimatta indeksipohjainen valinta tuottaa pitkällä tähtäimellä paremman tuloksen kuin nykyinen.
riitta vainiontaus

Viesti Kirjoittaja riitta vainiontaus »

1.Onko rahallisesti kalliimpaa, jos kaikisata mahdollisista koirista saisi indeksit ei vaan viimeiseltä 10 vuodelta. Varsinkin näin alussa olisi tärkeää etsiä ne riskikoirat, indeksien perusteella, koirien sukutauluista. Kertauksestahan monesti tulevat yli 10 v. koirista.
2. Voidaanko indeksiin ottaa sellaisen koiran epävirallista tulosta, jossa pentu joudutaan lopettamaan ennen virallista kuvausta. Niitä voi olla useampia samassa pentueessa ja jos ne jäävät huomiotta indeksiä lakettaessa se vääristää tilannetta paljon. Esikuvauksethan ovat nykyään hyvin yleinen käytäntö ja niissä jo karsitaan rikkinäiset joko kotikoiriksi tai ikiuneen.

Riitta
Sonja Lehtinen

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen »

1. Miten sukusiitos aste vaikuttaa indeksiin? Eli useissa tutkimuksissahan sukusiitos asteen haitallinen vaikutus myös luustossa on havaittu, vaikkakin vanhemmat itsessään omaisivatkin hyvät geenit. Eli tiputtavatko riskipentueet, vanhempiensa indeksin siinä missä tavallisenkin pentueen huono tulos?

3. Miksi ikä huomioidaan arvostelussa ja miksi nimenomaan vanhemmiten paremmaksi? Eli saksanpaimenkoirat valtaosin kuvataan 12-18kk vanhempana kuvatut ovat yleisesti uusinta kuvattuja, ja oma kokemus niistä on ainakin että kuvaustulos on parantunut iän myötä?
Korkea ikähän kuitenkin huomioidaan jo lausunnossa.
Teoriassa siis näin koira kuvataan vuotiaana löysä arvosana C, samainen kuvataan 4-5 vuotiaana uudestaan, nyt tulos B ja edelleen 7 vuotiaana tulos A (B mutta ikähuomioiden). Vaikutus indeksiin on huomattava!
Viimeksi muokannut Sonja Lehtinen, 18 Marras 2003 19:21. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Viesti poistettu koska asia on jo selvinnyt, ja jotta tähän viestiin jäisi selvyyden vuoksi vain avoimet kysymykset.
~Marko
Viimeksi muokannut Marko Kurkinen, 21 Marras 2003 15:52. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Sonja Lehtinen

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen »

Eli juu virhe omassa päässäni, eli tosiaan painotetaan, kuten pitääkin, aikoinani ihmettelin samaa asiaa henkilökohtaisesti, (ja koska itse en tietysti erehdy :)) niin ehkäpä se oli tosiaan aikoinaan vaan painovirhe.
eli poistanpa tuon kakkos kysymyksen.
Erkki Läike

Viesti Kirjoittaja Erkki Läike »

Muistin virkistämiseksi.
http://www.koiranjalostus.fi
näillä sivuilla on FAQ osio (= usein esitettyjä kysymyksiä) ja siellä erillinen indekseihin keskittynyt osio.
Edelleen kun kysymyksiä aiheista tulee niin laittakaa niitä SPL palstalle ja mikäli tulee esiin keskeisiä uusia kysymyksiä toimitan niitä eteenpäin ja Katariina Mäki on luvannut liittää vastauksia niihin ko palstalle.
Juha Puurunen

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen »

riitta vainiontaus kirjoitti:1.Onko rahallisesti kalliimpaa, jos kaikisata mahdollisista koirista saisi indeksit ei vaan viimeiseltä 10 vuodelta. Varsinkin näin alussa olisi tärkeää etsiä ne riskikoirat, indeksien perusteella, koirien sukutauluista. Kertauksestahan monesti tulevat yli 10 v. koirista.
Riitta
SPL:lla on tiedosto joka on huomattavasti laajempi kuin 10 vuotta eli ei rahallisesti kalliimpaa. Indeksi on laskettu yli 25 tuhannelle koiralle. Ensimmäiset tiedostosta löytyvät koirat on rekisteröity 70-luvun lopulla. Tiedoston koko missä tahansa muodossa paisuu mielettömän suureksi. Riskit selviää indeksistä koska se ottaa huomioon ne sukutaulussa, jopa sen ulkopuolella, olevat koirat. Tieto niistä koirista jotka rajauksen vuoksi puuttuvat tiedostosta on saatavissa allekirjoittaneelta tai Läikkeeltä mikäli jalostuskäyttöä ajatellen joku niitä tarvitsee.
Birgitta Johansson

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson »

Milloin näihin kysymyksiin on odotettavissa vastauksia? Kiinnostavat kysymykset lienee nyt esitetty, koska edellisestä on nyt kulunut 2 viikkoa...

t. Kärsimätön Birgitta
Birgit Johansson

Viesti Kirjoittaja Birgit Johansson »

1) Nyt laskennassa on suurin vähennys E- lonkista. Olisiko mahdollista, että tuo suurempi ero tehtäisiin jo C:n ja D:n välissä. Jospa erottuisi ne suvut selvemmin, jotka tuo näitä, selvästi sairaita lonkkia muita runsaammin. Tunnetusti D on koiralle kivulias, C taasen ei yleensä oireile, eikä aiheuta siten haittaa koiralle. On hyvä jos indexit tuo kriittisyyttä, mutta lapsi ei saisi mennä pesuveden mukana…

2) Pitääkö paikkansa (ja onko näin jo vaikuttanut) sellainen (muistaisin lukeneeni tämän suuntaista jostain palstalta kauan sitten), että jos yhdistelmässä on esim. huono-ind. narttu ja hyvä-ind. uros, tai päinvastoin, niin huonot jälkeläiset menee sen huonon ”piikkiin”? Eli ei niinkään laske sen hyvän lukua? Entä onko tässä huono sitten se alle 100? Entä sitten, jos seuraavaksi tällä ”hyvällä” käytetäänkin nyt hyvää partneria ja taas tulee huonoa, huomioidaanko se heti sitten luvuissa, nyt jo se eka pentue mukaan lukien?
Vastaa Viestiin