Lannerangan kuvausprojekti

Jalostukseen liittyvät aiheet
sami baggström

Lannerangan kuvausprojekti

Viesti Kirjoittaja sami baggström »

Tervehdys kaikille SPK ihmisille,

Oheinen artikkeli tulee lehteen myös mutta laitamme tämän tänne palstalle myös jotta syntyisi ERITTÄIN PALJON KESKUSTELUA / TOIMINPITEITÄ KO ASIASSA !
Hyvää Kesää

Sami Baggström
Kasvattajatoimikunnan PJ.


Lannerangan kuvausprojekti



Saksanpaimenkoiraliiton kasvattajatoimikunta on käynnistänyt projektin, jonka tavoitteena on selvittää saksanpaimenkoiran lannerangan ongelmat laajalla populaatiolla ja kartoittaa tarve liittää lannerangan kuvausvaatimus saksanpaimenkoiran PEVISA-ohjelmaan. Projektityöryhmään kuuluvat ELL Annie Liman, ELL Anu Lappalainen, ELK Karoliina Nyyssönen, ELK Reea Salomaa sekä Saksanpaimenkoiraliitto ry:n kasvattajatoimikunnasta Sami Baggström ja Laura Koski. Saksanpaimenkoiran lannerangassa esiintyvistä ongelmista puhutaan paljon ja aihe on yhä polttavampi eri foorumeissa kasvattajien ja harrastajien keskuudessa. Projektin tarkoituksena on selvittää todelliset ongelmat Suomessa tällä hetkellä sekä valottaa lähihistoriaa jo olemassa olevan kuvamateriaalin pohjalta. Kennelliiton lonkkakuva-arkisto sisältää tuhansia saksanpaimenkoiran lonkkakuvia ja vuodesta 2000 lonkkalausuntojen yhteydessä havaituista lannerangan poikkeamista on kerätty tietoa Kennelliiton tiedostoihin. Projekti tullaan toteuttamaan siten, että lonkkakuvat tutkitaan uudelleen niiden saksanpaimenkoirien osalta, joiden virallisen lonkkalausunnon yhteydessä on tehty merkintä lannerangan muutoksista. Jo olemassa olevan materiaalin lisäksi projektiin kaivataan mahdollisimman laaja otanta uusia lannerankakuvia, joita toivotaan saatavan käyttöön jo tämän vuoden aikana.

Vetoomus

Vetoamme kaikkiin kasvattajiin ja koiran omistajiin, jotta mahdollisimman moni koira tulisi jo vuoden 2007 puolella kuvatuksi myös lannerangan osalta. Olkaa rohkeita ja tarttukaa härkää sarvista kannustaessanne kaikkia kasvattienne omistajia lisäkuvien ottamiseen! Kuvauttakaa lanneranka oheisen ohjeen mukaan ja toimittakaa kuva lonkka- ja kyynärkuvien mukana Kennelliittoon. Kennelliitto kokoaa kaikki uudet kuvat ja kerätty materiaali analysoidaan ja liitetään projektiin. Kuvausohjeistus toimitetaan kaikille eläinlääkäriasemille Kennelliiton toimesta, ohjeen on laatinut ELL Anu Lappalainen ja kuvan on piirtänyt ELL Piia Marttinen.


Saksanpaimenkoiran lannerangan kuvausohjeet

Koira asetellaan kyljelleen takajalat taaksepäin ja etujalat eteenpäin
vedettyinä mahdollisimman suoraksi (katso kuva). Keskitys n. 10 cm
suoliluun harjanteesta kraniaalisuuntaan nikamarungon tasossa.
Päähuomio kuvan arvioinnissa kohdistuu ristiluuhun (sacrum) ja
lanneristiluuliitokseen. Nikamien lukumäärän laskemiseksi kuvassa
tulee kuitenkin näkyä myös viimeinen rintanikama kokonaan.
Tarvittaessa otetaan 2 kuvaa, joista toisessa keskitys noin 2 cm
suoliluun harjanteesta kaudaalisesti, jolloin lanneristiluuväli tulee
kuvan keskelle. Kuvien ventraalinen ja dorsaalinen rajaaminen parantaa
niiden kontrastia. Selkärangan on oltava kuvassa suora ja kuvan
arvoiltaan sellainen, että nikamat erottuvat selvästi. Suoruus voidaan
arvioida suoliluista ja nikamien sivuhaarakkeista, jotka ovat suorassa
kuvassa päällekkäin. Kuvausarvot ovat yleensä suunnilleen samat kuin
lonkkakuvassa.


Kiitos

Suuri kiitos projektin käynnistymisestä kuuluu Kennelliiton jalostusosaston päällikölle Annie Limanille, joka otti Saksanpaimenkoiraliiton kasvattajatoimikunnan vastaan keskustelemaan ajatuksesta ja lähti tukemaan sitä sekä auttamaan projektin läpiviennissä sekä Anu Lappalaiselle Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta, joka on konsultoinut meitä paljon ja vastannut lannerangan kuvausohjeiden laatimisesta sekä ELL Piia Marttinen joka on piirtänyt kuvan koirasta. Anun myötävaikutuksella olemme saaneet eläinlääketieteen kandidaatit Karoliina Nyyssösen ja Reea Salomaan tekemään käytännön analyysin Kennelliiton lonkkakuvamateriaalista osana syventävien opintojensa projektia, jonka johtajana toimii professori Marjatta Snellman ja ohjaajana Anu Lappalainen.


SPL Kasvattajatoimikunta
Mervi Kähönen

Viesti Kirjoittaja Mervi Kähönen »

Jes! :tsemp:

Eli käykö tuohon tarkoitukseen vartavasten jo otetut ns. selkäkuvat (joissa myös lantion lääkäri todennut terveeksi), vai pitääkö olla tarkalleen tuon mallin mukaiset?
Päivi Ollikka

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka »

Hienoa! Upeeta! :voitto:

Itse käytän Talviota koirien kuvaukseen, mutta meneekö ohjeistus kaikille ell asemille?

Kiitokset jo etukäteen projektin vetäjille ja kandeille, jotka jaksaa moisen työn tehdä :kaljat: :kaljat:
Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen »

HYVÄHYVÄ!! :tsemp:

Samaa tuumin, jotta käyköhän noi selkäkuvat (koko ruoto), jotka kevättalvella koissusta otettiin...?
Päivi Ollikka

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka »

Kun selkäkuvat liitetään ehkä tulevaisuudessa (toivottavasti) PEVISA:an niin tuleeko niihin jotain raja-arvoja vaiko vain kuvauspakko?

Toki terve on terve eikä niistä tarvii kauheesti keskustella, mutta esim 8 lannerangan nikamaa. Käykö se jne...

Mielestäni raja-arvo tulisi olla 7 lannerangan nikamaa ja normaali ristiluu sekä suora lantio.
Selkäydinkanavan tulisi olla koko matkaltaan suora ja "saman paksuinen". Mutta tämähän on vaikeasti mitattava asia, joten tarkan määreen vetäminen voisi olla hankalaa.
Lilli Hyvärinen

Viesti Kirjoittaja Lilli Hyvärinen »

Todella hienoa,on tätä jo odotettu!
riitta vainiontaus

Viesti Kirjoittaja riitta vainiontaus »

Odotan kasvattajan kannalta paljon tästä tutkimuksesta. Asiasta olenkin keskustellut yhden osallistujan kanssa.

Paljon kuvanneena eri linjaisia koiria jo vuosia, myös selästä, en usko että minulle paljastuu mitää uutta ja ihmeellistä asioista, mutta perinnöllisyys kiinnostaa.

Toiveeni olisikin, että voitaisiin tämän selvityksen jälkeen perehtyä siihen, mitenkä eri selkäsairaudet periytyy vai onko osa sattumaa ja osa perinnöllistä.

Mikäli kuvista ei voida todeta sairauden perinnöllisyyttä, olen valmis osallistumaan kustannuksiin ja tarjoamaan omia kasvattejani tutkimukseen.

Itse en ainakaan vielä ole valmis hylkäämään hyvää koiraa jolla on 8. oikein muodostunut selkänikama. Perusteluna siihen on se, ettei se kokemukseni mukaan ole vaikeuttanut kenenkään elämää, päinvastoin. Koirat joilla on 8. selkänikama voivat vanhana paremmin takajalkojensa kanssa kuin 7. selkänikaman omaavat.
Ventelän sanoja lainatakseni, luonto on alkanut korjaanaan ihmisen jalostustyötä. Selkäydin on vapaampi silloin, kun yksi häntänikama on muuttunut selkänikamaksi.
Selkäänhän ei ole tullut yhtään ylimääräistä nikamaa, vaan todellakin 1.häntänikama on muuttunut selkänikamaksi.


Jäi alkuperäisestä tekstistä hieman epäselväksi voiko kuvat laittaa digimuodossa.

Riitta Vainiontaus
0400-244218
Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

Jotta perinnöllisyys voitaisiin selvittää, tulisi tehdä pentueita yksilöllä jolla on tietty vika, terveen nartun kanssa samoin nartun kanssa jolla on tämä sama vika. Kaikki jälkeläiset kuvataan. Vasta tästä saataisiin viitteitä ko. sairauden periytyvyydestä.

Kuvausprojektista: olette hyvällä asialla, toivottavasti tiedot ovat aikanaan julkisia. Vai onko tarkoituksena vain periaatteessa kartoittaa tämän sairauden yleisyyttä rodussamme.

Olen kennelin alusta saakka kuvannut kaikkien jalostuskoiriemme luustot samoin kaikki kasvatit kuvataan (on kuvattu), joten kuvia saa täältäkin, mikäli "vanhat" kuvat kelpaavat.
sami baggström

Viesti Kirjoittaja sami baggström »

Tervehdys,

Jos joku haluaa ottaa koirasta erikseen kuvia tai on jo ottanut kuvat niin kyllähän nekin voi lähettää kunhan niissä vaan on tunnistemerkinnät. Siihen en pysty minä vastaamaan että täyttyykö kuvauskriteerit enkä edes osaa vastata, mutta kyllä sitten eläinlääkärit sen toteavat kun kuvia tutkivat projektia varten. On myös suunniteltu että kaikille niille jotka ovat saaneet 2000 luvulla maininnan kennelliitosta lonkkakuvaustuloksien yhteydessä että koiran selässä on muutoksia tullaan lähettämään kirje ja pyytämään tiedon julkaisu lupaa. Samoin nämä uudet tiedot tulee aikanaan sitten ( varsinkin jos päästään pevisaan ) koiranet tietokantaan julkisiksi. Raja -arvoista ei ole vielä tarkaa suunnitelmaa, projektin aikana tulee todennäköisesti selviämään pystyykö tätä vikaa pisteyttämään vaiko meneekö on ja ei ole vikaa periaatteella. Sanoisin näin että ollaan ERITTÄIN HYVÄSSÄ alussa vaikka pelkkä kuvaus riittäisi ja hamassa tulevaisuudessa sitten olisi jotain raja-arvoja ihan kuin nyt kyynärnivelillä.

Kiva kun kannatusta riittää


Sami

Ps. Digi muotoiset kuvat käsittääkseni kelpaavat ihan normaalisti, mutta varmistan tietysti asian.
Kimppakuva idea on loistava , otetaan huomioon !
Kuvaus ohje menee Kennelliitosta kaikkiin ell asemiin.
Heidi Titoff

Viesti Kirjoittaja Heidi Titoff »

Todella hieno asia. Suurin haaste on kasvattajilla saada pennun ostajat kuvauttamaan koirat.Myös ne jotka on ns kotikoiria.
sami baggström

Viesti Kirjoittaja sami baggström »

" Ps. Digi muotoiset kuvat käsittääkseni kelpaavat ihan normaalisti, mutta varmistan tietysti asian. "

Hei kaikille,

Luulo tietysti ei ole tiedon väärti. Kennelliitto ei toistaiseksi ota digikuvia vastaan.

Terveisin

Sami

Ps. Jos käytte nyt kuvaamassa koiraa ja ohjeet selänkuvaamisesta ei ole tavoittanut vielä eläinlääkäriäsi niin ottakaa ohjeet itse mukaan.
Merja Sala

Viesti Kirjoittaja Merja Sala »

Hei, itselläni saksanpaimen, joka kuvattu virallisesti 1,6 v. Siis lonkat ja kyynärät. Selästä ei kuvissa ollut mitään mainintaa eikä lanteesta. Eli näkyykö niissä(lonkkakuvissa) varmasti, mikäli selässä/lanteessa on jotain häikkää? Esim. mahdollinen lantion vinous?
En viitsisi varmuuden vuoksi lähteä maksamaan kuvista, jos ei oo mitään hätää.

Sen vaan sanon, että todellakin hienon asian puolesta ollaan liikkeellä! :love:
Irene Routio

Viesti Kirjoittaja Irene Routio »

Miten lannerangan ongelmat oireilevat?
Onko suurempi tn selän ongelmiin, jos koira "pitkäselkäinen"? Kannattaako koiraa hyppyyttää isojen esteiden yli, jos selkää ei kuvattu?
Nukutus ja kuvaus iso projekti, lonkka ja kyynärnivelet kuvattiin kohta 2v pojulta viime syksynä, ei ongelmia.
Tämä 2v on ihan eri mallinen kun vanha vauhtihirmu narttumme ja usein ihmettelen, että se esim voi livetä pitkospuilta hetteikköön ja jäädä siihen istualtaan ihmettelemään maailmanmenoa. Kerran koiruli rapsutteli itseään ojanpenkalla ja tupsahti selälleen onneksi kuivaan ojaan, tosin kierähti heti pystyyn. :?: Muuten aktiivinen ja mukava ja lähestulkoon täydellinen otus. :voitto2:
Oma koira pysyi hyvin selällään kuvauksissa nukutettuna, mutta joskus odotustiloissa olen nähnyt, että on ollut vaikeuksia saada koira pysymään selällään ja se on kellahtanut kyljelleen kuvauspöydällä. Tämä nyt ei varmaan liity selän rakenneongelmiin? Vähän laveasti selitetty, mutta lisäkuvat on aika iso juttu ja voisin kuitenkin ehkä ensi viikolla hoitaa homman oheisten ohjeiden mukaan. Olisi mukava minimoida esim liikuntariskit jo nuorelta koiralta.
Miten eläinlääkäriä pitäisi valmistella, että kuvista olisi projektille mahd. paljon hyötyä? Riittääkö ohjelapun kouraan työntäminen? Muista terveysprojekteista, siis verikokeet, ei eläinlääkäriasemallani ole aiemmin ollut tietoa :?:
Seija Savas

Viesti Kirjoittaja Seija Savas »

Edellinen saku lopettiin ns. selkärangan luutumisen ja äkillisen hermokivun takia. Kuvat jäivät ko. lääkärille. Auttasivatko nämä tutkimusta?
Hanna Mäkelä

Viesti Kirjoittaja Hanna Mäkelä »

Kävin alkuviikosta kuvauttamassa koirani Skutilla ja hänellä ei vielä ainakaan ollut mitään tietoa tästä projektista.
Kuvat kuitenkin otettiin, vaikka en ohjetta mukaan tulostanutkaan, mutta voisinpa epäillä, että jos olisi ollut jokin toinen ell asialla olisi kuvat saattaneet jäädä ottamatta ja lähettämättä kennelliittoon.
Saadaanhan tieto projektista kaikille ell-asemille piakkoin, jotta homma ei jumiudu tiedonkulkuun?
Vastaa Viestiin