Jalostuskoiran valinta kriteerit?

Jalostukseen liittyvät aiheet
Mervi Arvola

Jalostuskoiran valinta kriteerit?

Viesti Kirjoittaja Mervi Arvola »

Mielenkiinnosta kysyisin millä kriteereillä kasvattajat valitsevat käytettävät jalostuskoiransa? Miten he selvittävät/saavat tietää mahdollisesti heitä jalostusmielessä kiinnostavien koirien terveystilanteen (allergiat yms)? Millä perusteilla he sulkevat jonkun koiran pois omasta jalostusohjelmasta? Ja minkälaisia kompromisseja kasvattajat ovat valmiita tekemään koirakoiden suhteen?
Hannele Koivu

Viesti Kirjoittaja Hannele Koivu »

Hyvä kysymys.

Jatkokysymykseksi vielä voisivat kasvattajat kertoa miten ovat järkeilleet terveydellisesti kyseenalaisten yhdistelmien tekemisen. Jos tiedetään, että esimerkiksi oma kasvattinarttu on sairastanut sikaripunkin tai että terveeltä jalostusurokselta on eri yhdistelmistä haimavikaisia jälkeläisiä.
Irene Routio

sikaripunkki?

Viesti Kirjoittaja Irene Routio »

Heippa!

Kiinnostaisi, miten sikaripunkki liittyy jalostukseen? Ei siis ihan tavallinen pöpö?
Kaisu Kainulainen

Viesti Kirjoittaja Kaisu Kainulainen »

^ Sikaripunkin leviäminen tapahtuu vain emolta pennulle ensimmäisten elinvuorokausien aikana, myöhemmin tauti ei tartu.
Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia »

perinnöllisyys?
Sonja Lehtinen

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen »

Sikaripunkki kuuluu myös koiran ns- normaaliflooraan
Kuitenkin jos vanhemmilla on sikaripunkki ongelma kertoo se immuniteetti heikentymisestä, ja tällöin tietty jalostukseen käyttö on hiukan arvelluttavaa. Toisaalta kortisoni saattaa laukausta tilan.
Esim. omasta B pentueesta narttu sairastui penikkatautiin, koira selvisi mutta immunitetti oli tietty taudin runtelemana alhaalla. Kun koira sitten pitkähkön lepokauden jälkeen spurttaili, nyrjähti tms. toinen takakinttu ja hoidoksi kortisoni piikki. Sitten iskikin demodikoosi. No siitäkin selvisi.
maiju savolainen

Viesti Kirjoittaja maiju savolainen »

Oletan aiheen aloittajan olevan SPL:n jäsen.

Saksanpaimenkoiralehdessä on ollut jo pitkään kasvattajahaastattelusarja, jossa monet kasvattajat ovat kertoneet jalostuskoiriensa valintakriteereistä ja kasvatusideologiastaan.

Viimeisessä lehdessä oli kennel Russpeltzin kasvattajahaastattelu.
Nina Kallio

Viesti Kirjoittaja Nina Kallio »

Ja toiset sanoo näin ja tekee noin... :roll:
Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia »

Jos näin on ,niin silloinhan myös emän pentuesisarusten mahdolliset autoimmuniteettiongelmat vaikuttavat? Tietenkin punakynällä voi ja pitääkin ruksailla,mutta oleellsta lienee tutkia myös esiintyvyys molempien vanhempien sisaruksista,ennenkuin mitään ruksailee?Ja ennenkaikkea esiintyykö ongelmaa useassa polvessa?Ja sen lisäksi vielä sairastumisikä,ja sairauden vaikeusaste.Tokeneeko itsestään ,vai vaatiiko voimakasta lääkitystä? onko kyseessä pikkualue esim. kuonossa,vai isompi alue joka leviää agressiivisesti? jne...jne...
Maria Arfman

Viesti Kirjoittaja Maria Arfman »

Sikaripunkeista lukeneena sekä aiheeseen tutustuneena olen ymmärtänyt että sen sairastaneita sekä emää ei pitäisi käyttää jalostukseen. Autoimmuuniongelmat yleensäkkin on todella ikävä juttu jos kohille osuu. Ensimmäisellä sakumannillani oli autoimmuunisairaus ja se oli todella raskas sairaus joka vei koiran lopulta vehreämmille laitumille...
Lilli Hyvärinen

Viesti Kirjoittaja Lilli Hyvärinen »

Minua kiinnostaisi että missä määrin taustoissa on jonkinlaista immuunijärjestelmän ongelmaa esiintynyt,kun jonkin koiran jalostuskäyttöä mietin.
Itse olen sitä mieltä,että olisi jopa luonnotonta,jos jokaisella esim. samasta emästä syntyvällä pennulla olisi yhtä hyvä vastustuskyky kaikkea mahdollista vastaan. En jaksa uskoa,että näin on luonnossakaan,ne heikommat sitten karsiutuvat nuorempina eivätkä jatka sukuaan. Koirien kasvatuksessa on kasvattajan homma yrittää hoitaa se sama karsinta,ja valita terveimmät ja elinvoimaisimmat jatkoon.
Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia »

...ehkä ihanteellisessa maailmasa. :twisted:
Maria Arfman

Viesti Kirjoittaja Maria Arfman »

Luonto on asia erikseen.... ihmisten maailmassa nämä heikot yksilöt yritetään väkisin pitää hengissä.... luonnossa ne ei ikinä olis selvinnyt. :cry:
Lilli Hyvärinen

Viesti Kirjoittaja Lilli Hyvärinen »

Mitä sillä heikolla,ja väkisin hengissä pitämisellä kukakin tarkoittaa,se tuntuu olevan kovin venuva käsite. Jos nyt lähdetään ihan perusasioista,niin onneksi on niitä sen verran "laiskojakin" kasvattajia,jotka olettavat,että narttu hoitaa pentunsa ensimmäiset viikot,eivätkä hyysää elinkelvottomia.
Tea Tuomikoski

Viesti Kirjoittaja Tea Tuomikoski »

Nii, ne kasvattajat on vaan kauhee rasite pennunottajalle... :evil:

"Paljoks ne painaa?"

-no emmä tie

"Nii oliks se ja se uros vai narttu?"

-no emmä tie ny varmaksi

Ei vaan, oikeesti mäkin olen sitä mieltä, että lämpölamput ja keinoruokinnat huis vihtuun. Ne selvii alusta joiden on tarkotus selvitä, ilman että joku koko ajan punnaa ja läästii ja nostelee tissille. Jos ei sillä muuta saavuta, ni luulis, että ees elinvoimaa?

:D
Vastaa Viestiin