Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Jalostukseen liittyvät aiheet
Mia Mäkelä

Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 06 Huhti 2011 07:51

Suomessa alkaa olemaan enenevissä määrin koiria joilla on ulkomaalaisia suojelutuloksia, pääasiassa Saksasta, Venäjältä ja Virosta, jokusia Ruotsista. Välillä huomaa että aiheuttaa suoranaista ihmetystä kuinka KoiraNet'n mukaan tuloksettomalla koiralla on esimerkiksi FIN MVA-titteli tai että se on näyttelyissä käyttöluokassa.

Aiemmin on ollut puhetta että näille koirille voitaisiin joskus tehdä taidontarkistuskokeet mikäli esimerkiksi Suomeen päivänä eräänä tulee tulospakko jalostuksen ehdoksi. Tai pentulistaa varten.

Koska nämä ajatukset ovat vielä ihan utopiaa, olisi ehkä hyvä että rotukohtaisesti KoiraNetiin saataisiin näiden ulkomaisten koirien tulokset näkyviin Suomalaiseen tapaan: Päivämäärä, koeluokka, tulos, tuomari, paikkakunta ja maa. Näin ei jäisi epäselvää kuinka KoiraNetin mukaan tulokseton koira on MVA tai käyttöluokassa, lisäksi tilastointia varten pysyttäisiin helpommin kärryillä koirien saavuttamista tuloksista. Näin voitaisiin myös olla varmoja että erikoisnäyttelyn toimistoon toimitetut mitä erikoisemmat todistukset koiran suorittamasta koetuloksesta ovat varmasti SPL:n / Kennelliiton hyväksymiä aitoja koetuloksia.

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 06 Huhti 2011 10:18

Mielenkiinnolla odotan vastausta varsin mielenkiintoiseen aiheeseen. Hyvä Mia! :tsemp: Ulkomailla saattaa koetuloksen saada varsin erikoiset tapaukset.
Olisi korkein aika kehittää Suomeen testaus jonka ei tarvitse olla koeohjesäännön tarkkuudella,mutta jonka avulla voidaan todentaa että koiran ominaisuudet ovat hyväksytttävissä määrin olemassaolevat,jolloin koetulos olisi uskottavampaa luokkaa.Jos on puhtaat jauhot pussissa, niin eipä sellainen ketään voi haitata. Koulutus-Kasvatus kuuluvat keskenään kytköksiin ,ja vieläpä molempiin suuntiin.

Maria Arfman
Viestit: 52
Liittynyt: 04 Joulu 2007 10:14

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Maria Arfman » 06 Huhti 2011 20:46

oman koirani ulkomailla tehdyt tulokset ilmoitin aikoinaan Saksanpaimenkoiraliittoon, mutta ei sieltä ainakaan päivittynyt eteenpäin ainakaan koiranettiin. Taidettiin ihan kopiot kilpailukirjasta toimittaa. Tiiä sitten minne pitää ilmoittaa, mutta silloin pyydettiin toimia näin.

Terppa,
Maria

Vesa Hirvioja
Viestit: 274
Liittynyt: 03 Tammi 2008 19:23

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Vesa Hirvioja » 08 Huhti 2011 10:23

Terve!

kiintoisa aihe > otan kopin. Selvittelen tuo koetulosasian pikapuolin.

Mitä tulee ns. taidontarkistukseen niin; Hieno idea ja asiasta keskusteltu jo jossainmäärin ideatasolla, totteuttamisresurssit ovat vaan aikas tiukassa.

Palaan kuitenkin tuohon koetulosaiheeseen hetimiten.


Mälli

Kari Salkosalo
Viestit: 275
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo » 08 Huhti 2011 11:47

Tiettävästi Liitolla on 10 omaa koe-tuomaria, jotka voivat kyseisen taidontarkastuksen ottaa vastaan. Ohjaaja/koiranomistaja maksaa tietysti korvauksen tuomareiden tekemästä työstä. Jäljelle jää enää esim. koetumarineuvoston kokous, missä päätetään taidontarkastuksen sisällöstä, sekä hallituksen kokous missä sisältö hyväksytään ja otetaan käyttöön. Siinä on kulurakenne. Ei ole muusta kuin tahdosta kiinni!

T:Salkkis

Vesa Hirvioja
Viestit: 274
Liittynyt: 03 Tammi 2008 19:23

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Vesa Hirvioja » 08 Huhti 2011 13:34

Tere

En saanut vielä ketään kennelliitosta kiinni koetulos asian tiimoilta. Laittelin mailia.
Nyt lähden maalimiespäiville, palataan asiaan. :eek2:

PS. Salkille:
Ei taidontarkistus ole kulurakenteesta kiinni. Vaan homma pitää olla suunniteltua, resurssit niin henkilö-, talous- kuin tahtoresurssitkin on selvitettävä.
Jäsenen, Kasvattajan, Jalostuksen, Tuomarin, Koiranomistaja ja vielä Ulkomaiden kannalta huomioitava...
Ei kannata tehdä äkkinäistä päätöstä ja sitten ihmetellä kun homma ei pelaakkaan ja vettä tulee taas niskaan

Ajateltavaa taidontarastuksesta:
- Henkilöresurssit: 10 koetuomaria ( mie en saa vielä yksin arvostella, mutta kesäkuun alun jälkeen saan)= Nytkin tahtoo olla osalla tuomareista viikonloput tiukassa.kokeet, talentit, kokoukset, koulutukset, omat menot ym painaa päälle. Onko kaikilla tahtotila tähän.. on selvitettävä.
- Suomalaisten halukkuus ja tahto: Esim: Suomalainen koetulos tai taidontarkistus pakollinen jalostuskäyttöä ajatellen. Uros on Saksalainen, haluan käyttää. Pitääkö sen käydä ensin taidontarkistuksessa Suomessa tai ottaa taidontarkastaja mukaan, ennen kuin pentueen saa rekisteröityä Suomessa.??
Toinen esim: Sinun koiraa pyydetään Venäjälle astuslainaan. Siellä ilmoitetaankin että Suomalainen tuloksesi ei käy, vaan heidän Venäläinen karpaasi testaa sinun koirasi
koska ei luota Suomalaiseen koejärjestelmään. Miltäs kuulostas---?
- Ulkoimaisten mietteet: Esim. Mitäs Saksalaiset Diegel, Raiser, Luneberg sanoo jos heidän arvostelemansa koetulosta ei Suomessa hyväksytä ilman taidontarkistusta??

Tässä osa kysymyksistä joita päätöstentekijät joutuvat miettimään. Eli kaikki tapaukset tulee ottaa huomioon päätöstä tehdessä

Rakentavasti
Terveisin Mälli
Mälli = Mällin kanta ei liiton kanta ja tällaisia joudun miettimään

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 08 Huhti 2011 19:29

Olishan se hienoa ku tällainen epäkohta saataisiin Suomessa hoidettua fiksusti kuntoon. Ongelma on varmasti kansainvälinen joten Suomi voisi näyttää esimerkkiä muulle maailmalle asian ratkaisijana. :tsemp:

Maria Arfman
Viestit: 52
Liittynyt: 04 Joulu 2007 10:14

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Maria Arfman » 09 Huhti 2011 21:07

Mällillä ehdottoman tärkeintä pointteja!!! ja ne pitää huomioida ku aletaan epäilemään onko ulkomailla tehdyt tulokset aitoja vai ei.... mielestäni on törkeää vilppiä jos jotkut harrastaa nk ostettuja tuloksia... miksi pitää tätä rotua huonontaa käyttämällä jalostukseen koiria jotka ei oikeasti suoriutuisi esim ykkösen suojelukokeesta... selkärankaa vähän....! :box:

ja mielestäni se ei ole ratkaisu että järjestetään kokeen päälle uusi koe vaan ongelmahan lähtee syvemmältä jonka kattojärjestön pitäisi hoitaa maailmanlaajuisesti niin ettei koetuloksia olis lainkaan mahdollista ostaa.... :kiukku:

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 10 Huhti 2011 03:26

Vilpillisestä koetuloksesta ei hyödy kun sellainen ohjaaja joka a) ei osaa b)jonka koira ei pysty tekemään tulosta.Päivänselvää on, että kisaamiseen tähtäävä koirakko ei hyödy ulkomailla hankitusta vilppituloksesta.Siispä kyseessä ei ole kisaava harrastajakunta,vaan nly-porukka. Mielestäni ongelmaan olisi yksinkertainen ratkaisu.Päänäyttelyn yhteydessähän on käsittääkseni ollut jo joitakin vuosia vapaaehtoinen suojeluosuus.Oliko niin että VA-arvosanaa varten se on vaatimus? Saksan käyttöluokassa se on pakollinen.Meillä ei varmaan pakollinen suojelun työnäyte jokaiselle (piilosta hyökkäys + pitkä kiinniotto) oikein vielä toimisi. Mutta jos jollain käyttöluokan koirakolla on jonkinlainen ulkomailta hankittu suojelutulos dokumenteissaan, niin määrättäisiin antamaan työnäyte siinä päänäyttelyn yhteydessä. Kaikille tarjottaisiin yhteneväinen mahdollisuus todistaa ,että tulos on aito ja koiran ominaisuudet on siihen riittäneet. Eikä tarttis joka vuosi antaa työnäytettä jos ei sitten halua nimenomaan V-Auslese arvosanaa tavoitella. Kotimaisen tuloksen tehneen ei myöskään tarttis antaa työnäytettä jos ei tavoittele VA-arvosanaa.

En väitä olevani mikään nly asiantuntija ,mutta kyllä tämä järjestely saattaisi olla tyhjää parempi. :wink:

Marialla jalo ajatus maailmanlaajuisesta ongelmaratkaisusta ,mutta jos eka putsattaisiin tää oma pesä. Siitä olis hyvä lähteä liikkeelle esimerkkiä osoittaen.

T. Ville

Avatar
Seija Kulmala
Viestit: 186
Liittynyt: 04 Joulu 2007 12:20

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala » 10 Huhti 2011 09:24

Missä niitä ostettuja tuloksia on? Tuskin käyttöpuolella sentään?

Itse harjoitellaan ja asutaan/lomaillaan ja kisataan nykyään osa vuodesta Keski-Euroopassa, kyllä siellä on yhtä tiukassa
tulokset ja pisteet kuin täällä Suomessakin, säännöt ovat samat. Osaamattoman koiran kanssa sinne ei ole asiaa.

Kyllä minusta riittää se että kisaa sekä Suomessa että ulkomailla, ei niitä ulkomaan tuloksia tarvitse
täällä kenenkään "tarkistella" ja ne pitäisi suoraan saada suomen koejärjestelmään näkyville kuten esimerkiksi
toimittamalla kilpailukirjan SPL:n toimistoon. Useinmiten sen ulkomaisenkin kokeen allekirjoittanut tuomari on SV tuomari joten kyllä pitäisi riittää Suomessa.

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 10 Huhti 2011 15:11

Joo Seija just niin.Ei sillä ostetulla tuloksella kauheesti suojelun SM.ssä tee.Koiran tarttee osata jos meinaa pärjätä.Kyl ne on nly-puolen vitsauksia.

Auli Impola

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Auli Impola » 10 Huhti 2011 15:15

Mun mielestä taidontarkistuksen voi tehdä alaosaston oma maalimies tai jos oikein halutaan, kaksi maalimiestä erikseen. Kyllä meillä ainakin Jussi ja muut tietää, minkä verran koirien kanssa olen töitä tehnyt. Kun kerran yhdessä käydään/on käyty jäljellä, toistemme tottikset katsotaan ja purut otetaan porukalla, koirieni osaaminen tai osaamattomuus sekä ohjaajan laiskuus on julkista tietoa. Toistemme koirat tunnetaan. Jos tuon tarkistuksen tekee tuomari, hän näkee vai koiran sen hetkisen suorituksen.Me kaikki tiedämme, miten voi käydä hyvällekin koiralle. Vaikka tulos olisi Suomessa tehty ja kolmosessa oltais kilpailtu, koira voi olla jälkipaalulla, kuin ei sitä ikinä olisi nähnyt.

Toinen loistava paikka, missä sen koulutuksen voisi tarkistaa, on liiton leiri. Kyllä ne meidän ammattitaitoiset molarit näkee viikon treenamisen jälkeen, onko koiralle tehty tulosta. Tai onko se edes mahdollista. Tämä vaan, jotta ei tehtäis asioista liian vaikeita, vaan sellaisia helposti toteutettavia, ja mistä ei tulisi kustannuksia.

Kyllähän me voidaan meidän maalimiehiin luottaa. Tuomareilla on muutenkin kiire ja tulee kustannuksia.

Auli

Eero Lukkari

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 10 Huhti 2011 16:56

Nuo tilanteet, joissa taidontarkastus vaaditaan, tulisi rajoittaa järkevästi. Mikäli taidontarkastus päätetään ottaa käyttöön, ehdottaisin, että taidontarkastus ulkomaisista suojelutuloksista tulisi vaatia vain, jos koira on suomalaisomistuksessa ja:
-koiralla halutaan tavoitella erikoisnäyttelyssä V-arvosanaa
-koiralle haetaan muotovalionarvoa
-mikäli pentulistalle pääsyn edellytykseksi tulee koetulos, niin sitten pentulistalle pääsyn edellytyksenä jos koiralla on vain ulkomainen suojelutulos

Mikäli tulos on tehty arvo- tai karsintakilpailuissa, niin tulos voitaisiin hyväksyä sellaisenaan, koska niissä vilppiä tuskin tapahtuu. Saksalaisista tuloksista ainakin LG-tason karsinnat pitäisi hyväksyä, mahdollisesti alempiakin.

Voisi tosiaan pohtia sitä, olisiko päänäyttelyn rohkeuskoe riittävä taidontarkastus. Toinen vaihtoehto voisi olla jalostustarkastuksen suorittaminen Suomessa. Itse olen ehkä sitä mieltä, että taidontarkastus pitäisi olla vaativampi, mutta olisihan nyt tuokin jo tyhjää parempi.

Eikö taidontarkastuksia voisi tehdä ihan suojelukokeiden yhteydessä, niin ei tarvisi erillisiä tilaisuuksia järjestää? Mielestäni jotta homma olisi reilua, taidontarkastus pitäisi olla muodoltaan määrätty, arvostelijana oikea tuomari eikä mikään pari maalimiestä tekee parit treenit koiralle. Muuten jäisi liikaa valittamista siitä, miten kriteerit ovat eri koirille erilaiset.

Päivi Ollikka
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 14 Huhti 2011 13:17

Muuten asiaan kantaa ottamatta. Myös käyttölinjaisilla koirilla on ns "paperituloksia". Koirat on tarkoitettu myyntiin tai pelkkään jalostukseen (ts kohduksi). Tehdään koeleima esim kaikki liikkeet remmissä suorittaen jne. Koepakko jalostuksen ehtona ajaa tähän. Myyntikoiriin taas ei kannata kauheesti aikaa kuluttaa, eurot taskuun ja perävalotakuu. Kukaan ei kaipaa niiden todellista tulostasoa, vaan saadaan koira jalostukseen mahdollisimman pienellä satsauksella. Ulkomaille myytyjen koirien surkea koulutustaso taas ei näy omissa kokeissa välittäjän mainetta pilaamassa.
...typoja...
Viimeksi muokannut Päivi Ollikka, 15 Huhti 2011 09:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Ulkomaiset tulokset Koiranet'iin?

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 14 Huhti 2011 14:28

Surullista mutta totta. Ei pitäis ostella aikuisia koiria jollei niihin pääse riittävän hyvin tutustumaan.Ja sehän vaatii sekä aikaa ,et rutkasti euroja.
Meikäläiselle ei oo siunaantunut kumpaakaan ,joten pakko kouluttaa ite. :(

Vastaa Viestiin