SPL-kasvattajalista

Jalostukseen liittyvät aiheet
Suvi Alanko

SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Suvi Alanko » 14 Kesä 2012 17:13

Selailin tuota kasvattajalistaa ja petyin kovasti joidenkin kohdalla, kun linkin takaa ei auennutkaan minkäänlaisia kotisivuja. Luulisi nyt tuolla "ainoalla ja oikealla" listalla olevien kasvattajien pitävän kotisivunsa ajantasalla. Linkit pois niiden kohdalta, joilla ei ole kotisivuja....

Joanne S A Vähämaa

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Joanne S A Vähämaa » 15 Kesä 2012 01:42

Samaa kironnut urosta etsiessä. Sit yrittää googletella kun ei millään jaksais soitella läpi koko listaa. Ja niille kasvattajille joilla ei ole kotisivuja niin HOMMATKAA NE!!! Helpottaa kummasti elämää ja omien koirien esille tuloa.

Milko Naumanen
Viestit: 43
Liittynyt: 04 Joulu 2007 17:43

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Milko Naumanen » 17 Kesä 2012 19:32

Kaikkien ei välttämättä tarvitse "mainostaa",eli viidakkorumpu/koetulokset jne jne toimii mainontana....

Toki olisihan se kiva jos sivut olisivat kunnossa.

Joanne S A Vähämaa

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Joanne S A Vähämaa » 18 Kesä 2012 12:57

Jep. Mut kaikki ihmiset ei kattele koetuloksia. Jos joku uusi rodusta kiinnostunu ihminen tulee katteleen spl kasvattajalistaa niin ei se käy mitään tuloksia vahtaamassa, vaan katselee nettisivujen ulkoasun perusteella ensin ja sit rupee soitteleen ja kyseleen tarkemmin.

Veli Malo

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Veli Malo » 19 Kesä 2012 06:46

Jos olisin kasvattaja ja minulta tuilisi koiraa kyselemään joku pelkästään mun hienoja nettisivuja tuijotelleena, niin saispa mun puolesta kattella koiransa muualta.
Jos näin pienessä maassa tarvii jalostuskoiria etsiä nettiä selaamalla, niin kyllä silloin lähtökohtaisesti ollaan jo metsässä.
Piirit on niin pienet että varmasti se puskaradio toimii tässäkin asiassa.
Ugh! :shock:

Suvi Alanko

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Suvi Alanko » 19 Kesä 2012 09:36

Nettiä tarvitaan enemmän kuin luuletkaan jalostusuroksen etsintään, vai mutullako sitä mennään.... Näin pienessä maassa alkaa koirat olemaan pian sisäsiittoisia. Kaikki ovat sukua toisilleen. Kaikki eivät kuuntele puskaradiota, vaan perustavat valintansa ihan faktoihin ja tuloksiin eivätkä muiden puheisiin....

Avatar
Eija Käyhkö
Keskustelun ylläpito
Viestit: 55
Liittynyt: 18 Elo 2003 08:16

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Eija Käyhkö » 19 Kesä 2012 09:38

Nettisivujen ilme ei kyllä millään tapaa korreloi kasvattajan tärkeintä ominaisuutta, kykyä yhdistää sopivat koirat keskenään jalostuksessa. Nettisivulta kuitenkin löytyvät yhteystiedot, joten kasvattajaan voi ottaa yhteyttä ja kysyä asioita, mistä on kiinnostunut. Näyteikkunashoppailu ei mielestäni sovellu saksanpaimenkoiriin millään tasolla, vaan kyllä pennun ottajan on oltava sen verran valveutunut, että osaa kaivaa tietoa muualtakin, kuin vain kasvattajan kotisivulta. Jos se kuuluisa "ekan pennun ottaja" ei osaa tietoa etsiä, niin seuraavan pentunsa kohdalla on varmasti jo viisaampi.

Mia Mäkelä

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 19 Kesä 2012 10:45

Ihminen ja psykologia on hassu yhtälö. Sen markkinointikoneistot ymmärtävät.

Todella ammattimaisen näköiset kotisivut luovat kuvaa luotettavasta ja toimivasta organisaatiosta, tuotteesta tai palvelusta. Hutasten tehdyt taas herättävät epäilystä ja epäluottamusta. Kokonaan puuttuvat - vähentävät mielenkiintoa.

Näin se vaan on, mutta kaipa sitä pitäisi pystyä itse ymmärtämään antaako näiden mielikuvien oikeasti vaikuttaa päätöksiinsä. Kriittinen kuluttaja, sitäpä kai koiramaailmakin kaipaisi.

Marko Kurkinen
Viestit: 953
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen » 19 Kesä 2012 11:05

Suvi Alanko kirjoitti:Näin pienessä maassa alkaa koirat olemaan pian sisäsiittoisia. Kaikki ovat sukua toisilleen.
En usko että tämä tulee olemaan suuri ongelma tulevaisuudessa. Kyllä kasvattajien ja harrastajien tietoisuus tarjottavista koirista on parantunut jatkuvasti. Lisäksi yhteydet ulkomaille ovat myös parantuneet koko ajan. Pelkastään jo tilastot osoittaa että suunta on selvästi pois sisäsiittoisuudesta.
Pentueiden keskimääräinen sukusiitosprosentti
2012 0,76%
2011 1,00%
2010 1,23%
2009 1,32%
2008 1,42%
2007 1,67%
2006 1,70%
2005 1,92%
2004 2,02%
2003 2,18%
2002 2,22%
2001 2,32%
2000 2,57%
1999 2,68%

Mia Mäkelä

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 19 Kesä 2012 11:12

Marko: monella (täydellä) sukupolvella?

Joanne S A Vähämaa

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Joanne S A Vähämaa » 19 Kesä 2012 11:48

No joo tuskinpa se linjasiitos nyt enää on tän päivän ongelma. Mutta kyllä se tätänykyä on niin että ihmiset vahtaa ne nettisivut. Jos sivut on tehty asiallisesti sieltä löytyy kaikki tieto mitä koiran ostaja haluaa kasvattajasta tietää. Todella tärkeänä pidän itse sitä että jo nettisivuilta käy ilmi kasvattajan arvot ja tavoitteet jalostuksessa, kunkin jalostukseen käytettävän koiran terveydentila ja luonneominaisuudet, kuvia edellisistä pentueista ja vanhemmista. Ei kaikki ihmiset jotka pentua ovat ostamassa tai etsimässä jalostuskoiraa seiso vesisateessa kentän laidalla katsomassa reenejä, tai kierrä kokeissa ympäri suomen. Mut lyhykäisyydessään, tämän päivän nettiaddiktoitunut ihmiskunta käyttää eniten tiedon hankkimiseen internettiä ja silloin olis hyvä että sieltä myös löytyy etsityt tiedot. Tulee muuten perkeleellinen puhelinlasku kun kaikki kasvattajat soittelee läpi ja esittää jokaiselle ne 10 kysymystä mitä uutta pentua hankittaessa haluaa tietää :D

Joanne S A Vähämaa

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Joanne S A Vähämaa » 19 Kesä 2012 11:50

Marko: Onko tietoa kuinka huimia lukemia löytyy tuolta 90-luvun alkupuolelta?

Marko Kurkinen
Viestit: 953
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen » 19 Kesä 2012 12:13

On.
Eli jos sitä nettiä haluaa käyttää jalostusasioiden tutkimiseen, niin hyvä osoite on http://jalostus.kennelliitto.fi/
Parilla klikkauksella sieltä näkee nämä tiedot.
Heti en huomannut että monestako sukupolvesta tiedot yritetään kaivaa. En tiedä vaikuttaako se, että nykyisin käytetään paljon esim ulkolaisia uroksia joilla sukutaulut voivat olla puutteellisia, siihen että sukusiitosprosentitkin sitten jää laskennassa sen vuoksi hieman alas. Voi olla pientä vaikutusta mutta ehkä ei kovin suurta kuitenkaan.

Mia Mäkelä

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 19 Kesä 2012 12:30

Marko Kurkinen kirjoitti:Heti en huomannut että monestako sukupolvesta tiedot yritetään kaivaa. En tiedä vaikuttaako se, että nykyisin käytetään paljon esim ulkolaisia uroksia joilla sukutaulut voivat olla puutteellisia, siihen että sukusiitosprosentitkin sitten jää laskennassa sen vuoksi hieman alas. Voi olla pientä vaikutusta mutta ehkä ei kovin suurta kuitenkaan.
Kyllä se aika paljon vaikuttaa, varsinkin kun vieläkin SKL tunkee samoja koiria varianssilla eri rekisterinumeroille.

Oletuksena otettu sukusiitosprosentti on 4:n sukupolven mukaan, tuonti/ulkomaisilla koirilla sukutaulua on monesti kolmeen sukupolveen asti. Kun nostetaan näkyvät polvet 5-8, nousee yleensä ssp, eli tuo jalostustietokannan valmistilasto menee hyvin sanontaan "valhe, emävalhe, tilasto" :)

Eero Lukkari

Re: SPL-kasvattajalista

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 19 Kesä 2012 12:34

Koiranetin palstalta löytyi: "Sukusiitosprosentti on koirakohtaisesti laskettu 3-8 sukupolven perusteella riippuen siitä missä vaiheessa sukutaulua tunnettujen esivanhempien määrä putoaa 50%:iin (eli pitää olla yli 50% tiedossa). "

Nuo prosentit eivät siis ole täysin vertailukelpoisia keskenään. Keskimääräinen sukusiitosprosentti lienee laskenut vuosien saatossa hieman, mutta tuskin noin voimakkaasti kuin tuo tilasto väittää.

(muokkasin tätä viestiä)

Vastaa Viestiin