SPL-kasvattajalista

Jalostukseen liittyvät aiheet

Re: SPL-kasvattajalista

ViestiKirjoittaja Terhi Uski » 26 Kesä 2012 12:55

Mia Mäkelä kirjoitti: "Niin monesti saa lukea pentuluokkien ja nuortenluokkien koirista "liian pentumainen" "tarvitsee aikaa kehittyä" yms. No herrajumala, nehän on vasta kakaroita, ja niiden pitäisikin näyttää siltä :)?"

Kyllä, juuri siltä niiden pitääkin näyttää :) Näyttelyt on yksi harrastus muiden joukossa ja kaikkiin harrastuksiin pätee mielestäni sama sanonta kuin tuleen: "Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä." Meistä harrastajista on kiinni, annammeko näyttelyiden tai muiden harrastuslajien sanella esim. sen, kuinka vahvalla ruualla pentumme ruokimme (broilerit-->nopeasti pärjäämään näyttelyissä), tai miten paljon koulutuskentällä vaadimme nuorelta koiralta (hermot eivät vielä kehittyneet-->koira ehkä henkisesti pilalla hyvin äkkiää..) Mikä sitten tehoaisi ja estäisi liian paljon liian nuorena -toimimisen? Kokonaan ei varmaan mikään, tehokas valistus rotujärjestöjen taholta, tuomarien koulutus, kotimaisten tuomarien suosiminen (ainakin muissa roduissa kotimaisilla on enemmän maalaisjärkeä mukana arvosteluissa) ja kasvattajien pennunostajille antama valistus ovat avainasemassa.

Tuo massa sinällään ei ole huono asia jos sillä tarkoitetaan lihasmassaa, SP:n suuri ongelma on liian "massaton" eli lihasköyhä selkä. Jos verrataan esim samasta maasta kotoisin olevaan rotikkaan, on SP:n selkälihas"filee" paksuudeltaan murto-osa rotikan selkälihaksesta. Ainoastaan suuret laajat lihakset voivat tukea luustoa ja selkärankaa tarpeeksi paljon. Tähän pitäisi SP:n jalostusvalinnoissa kiinnittää paljon huomiota. Ja harrastuskoirat treenata vahvaan lihaskuntoon hitaasti, ei broilerivauhdilla oli laji mikä vaan.
Terhi Uski
 
Viestit: 20
Liittynyt: 16 Kesä 2012 7:36

Re: SPL-kasvattajalista

ViestiKirjoittaja Ville Salmia » 26 Kesä 2012 15:34

Rangan ja lähinnä nikamien väliset pienet lihakset oavt vähintäänkin yhtä tärkeitä,jos ei toiminnallisesti vielä tärkeämpiäkin.Mutta totta on sekin, että sakemannin kuuluu olla hyvässä lihaskunnossa.Tosin se ei siitä huolimatta saa olla liian raskas myöskään lihaksiltaan.Normaalitreenillä selviää hyvin.Laadukas ruoka ,ja sopivan kovaa kausittain tehtävää rasitusta ,niin hyvä tulee.Talvi + kevät, kun ainakin yksi laji eli jälki jää pois ,on peruskunnon rakentamisaika.Kesällä ylläpitoa ja lenkkeilyä lajiharjoittelun oheella,kuitenkin muistaen että koirakaan ei ole kone.
Itse en usko mihinkään hokkupokkus juttuihin. Koira ravaa ja juoksee vaihtelevassa maastossa, ja jos se menee tukkoon uinti auttaa parhaiten. Veden hydrostaattisen paineen hyödyn on urheilijat osanneet hyödyntää jo vuosikymmenten ajan. Jalostuksessa voi huomioida rakenteellista terveyttä,mutta lihakset on kyllä koiralle treenattava.
Ville Salmia
 
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: SPL-kasvattajalista

ViestiKirjoittaja Riitta Vainiontaus » 28 Kesä 2012 22:12

Kirjoitin tämän tuonne SPK foorumille, mutta koska monella ei ole sinne tunnuksia, ajatteli lisätä sen myös tänne.

Nämä asiat ovat faktatietoa:

Kenneliitossa on toimikunta, joka suunnittelee juuri tällähetkellä eri roduille selän lausuntataulukoita tai miksi niitä sitten joskus tullaan nimittämään.
- lannerangan alueen ongelmat
- välilevyongelmat

Spondylosiasta on jo hyvia kokemuksia Boxereilla.

Toimikunnassa ovat ainakin Anu Lappalainen, Marjatta Kärkkäinen, Annie Liman en nyt saa päähäni tätä Boxereiden spondylosialausujaa ym. Siis aivan ammattilaiset hakevat avostelusääntöjä.

Emmekö voisi odottaa, että heidän työ tulee tehtyä loppuun hyvin ja harkitusta, ehditään kouluttamaan eläinlääkärit kuvaaman oikein. Sitten lupaan olla se, joka tuo selkäkuvauspakkoehdotuksen vuosikokouksen päätettäväksi.

Siis SPL:n hallitus ei ole ollut tumput suorina, vaan on jatkanut yhteistyötä alkaneen selkäprojektin tiimoilta. Hienoa SPL:n Hallitus ja Kennelliitto. Todella edistyksellistä ja hyvää toimintaa terveyden osalta.

SPL:n rotujärjestönä piti pystyä lisäämään Kennelliiton Koiranettiin haluamiaan koulutus/sukutaulu/ terveystietoja esim. eri värillä, jotta eroittusi rotuyhdistyksen ja kennelliiton tekemät asiat siellä. Tästä syystä ei ollut järkevää kehittää kallista ja kaksinkertaista järjestelmää enää SPL:n sisälle. Hupsista, mutta nyt taisikin käydä niin, ettei Kennelliitto annakkaan rotujärjestöille lupaa tietojen päivittämiseen, Siis vasta nyt todellisudessa on tullut se hetki, että tarvitsemme ehdottoman varmuuden Kennelliitolta pystytäänkö tietokantoja lisäämään koiranettiin vai onko saatavan ajonkinlainen omatietokanta.

Tälläisen oman tietokannan rakentaminen vie useita vuosia, jotta siihen saadaan edes näputeltua nykyinen satavilla oleva tieto, saatika kaikki uudet.

Tuossa jo puheenjontajalle kerroinkin yhden oman ehdotukseni, eikä muuten edes tyrmätty.
- kasvattajille anettaisiin pohja, jonka he voisivat lähettää vuosittain kasvatin omistajille. Siihen voitaisiin lisätä yksinkertaisessi huomiot kuluneelta vuodelta. Saiaudet, luonneheikkoudet sekä myös terveet ja hyväluonteiset joill aei ole mitään ongelmaa ollutkaan. Kasvatin omistaja palauttaa tiedon sähköisesti kasvattajalle ja kasvattaja laittaa ne liittoon.
En ole oikein hyvä noissa ATK jutuissa, enkä tiedä kuinka kalliiksi tälläinen järjestelmä tulisi tai onko sellaisen tekeminen edes mahdollista. Monesti kasvattajalle on helpompi laittaa vstauksia kuin liittoon. Näin kasvattajatkaan eivät voisi sanoa, etteikö olisi tietänyt kasvatin ongelmista. Itse olenollut todella kiinnostunut saamaan tällaisen yksinkertaisen kaavakkeen, mutta en osaa sitä tehdä, enkä ole löytänyt sellaista, joka sen minulle maksuavastaan tekisi.

Piti kirjoittaa vielä lisää, mutta nyt loppui tunto käsistä, jatketaan huomenna

Riitta Vainiontaus
Riitta Vainiontaus
 
Viestit: 235
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: SPL-kasvattajalista

ViestiKirjoittaja Joanne S A Vähämaa » 29 Kesä 2012 7:59

Riitta. Tuohan kuulostais oikein järkevältä. Tosin muutamaa omaa kasvattiperhettäni ajatellen voisin odottaa palautusta lomakkeesta johon on merkattu: B/0 ja luonnekuvaus: tää on niiiiiiin ihana :) Ja tämähän olis kasvattajalle huomattavasti helpompaa ja halvempaa kuin soitella kaikki läpi ja kynän ja paperin kanssa. Riitallakin saattaa jokunen viikko vierähtää kun kaikki kasvatit soittaa läpi :lol:

Se mitä tulee tuohon järjestelmän toteutukseen, niin muhun voi ottaa yhtetyttä jos kiinnostaa. Mieheni on IT-alan moniosaaja ja juurikin järjestelmäasiantuntia. Työkseen hoitaa todella suurien organisaatioiden tietojärjestelmiä, käsittääkseni hyvinkin laajalti myös rajojen ulkopuolella. Tai sit se käy muutenvaan ilman mua lomailemassa pitkin eurooppaa ja jopa kiinassa ;) Voisin koittaa värvätä hyväntekeväisyyteen :)
Avatar
Joanne S A Vähämaa
 
Viestit: 211
Liittynyt: 09 Maalis 2009 13:57
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula

Re: SPL-kasvattajalista

ViestiKirjoittaja Riitta Vainiontaus » 29 Kesä 2012 10:15

Täytynee soitella asian tiimoilta ensiviikolla. jos vaikka minä teetättäisin sellaisen ja kokeilisin onko siitä mitään iloa. Kasvattimääräni on kuitenkin niin iso, että niistäkin tulee jo jonkin moista tietoa eri linjoista.

Riitta
Riitta Vainiontaus
 
Viestit: 235
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: SPL-kasvattajalista

ViestiKirjoittaja Joanne S A Vähämaa » 29 Kesä 2012 10:20

yhteystiedot löytyy www.remakan.com Ukko-kulta lupas perehtyä asiaan.
Avatar
Joanne S A Vähämaa
 
Viestit: 211
Liittynyt: 09 Maalis 2009 13:57
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula

Re: SPL-kasvattajalista

ViestiKirjoittaja Seija Kulmala » 02 Heinä 2012 9:15

Terveystietokannan voisi hyvin toteuttaa (tästähän on keskusteltu jo useita vuosia) ihan selainpohjalla täytettäväksi. Joko kasvattaja täyttää tai omistaja täyttää itse tiedot netissä. Jos on tarpeen, mitä en usko, voidaan käyttää sähköistä allekirjoitusta, esimerkiksi todennetaan henkilö pankkitunnuksin. Järjestelmät ovat jo olemassa ja niiden käyttöönottamiseksi on liitossa taitoa ja jos ei, löytyy myös kenttäväestä osaamista.

Kasvattajahan voi kerätä tiedot kukin tavallaan. Siihen riittää vaikka sähköposti. Itse näen kuitenkin järkevänä että omistaja lähettää itse tiedot tietokantaan, joskin kasvattajan sivuiltakin olisi mukava terveystiedot lukea.

Useat kasvattajat listaavat itse terveys/sairaustietojaan kasvattien osalta omille kotisivuilleen. Mikä estää meitä kaikkia niin tekemästä. Ihan peruskauraa, html-koodia. Jokainen osaa sen tehdä!. Haastankin kaikki kasvattajat niin tekemään. (omat ovat kyllä valitettavasti päivitystä vailla, jonka teen ensitilassa). Eli tänne kennelnimeä näkyville jos kasvattien terveystietoja edes jossakin määrin on näkyvillä kotisivuilla. Omanihan ovatkin jo.

Ohessa on oma panokseni: www.spk-terveys.fi joka on useiden vuosien ajan toiminut käyttäjien itsensä ylläpitämänä tietokantana (jonka päivitys on viimeaikoina hieman takkuillut, lupaan taas nyt kun olen kesälomalla, korjata muutaman lähetetyn koiran tiedot).
Avatar
Seija Kulmala
 
Viestit: 180
Liittynyt: 04 Joulu 2007 12:20

Edellinen

Paluu Jalostus

cron