harmaista pennuista

Jalostukseen liittyvät aiheet

harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Joanne S A Vähämaa » 23 Heinä 2012 12:28

En oo nähny harmaita pienenä, joten mietin et mistä pennusta tietää tuleeko siitä tummanharmaa ja onko sen ruskea väri punaista vai keltaista? Tai jos on ihan haskin harmaa?
Avatar
Joanne S A Vähämaa
 
Viestit: 211
Liittynyt: 09 Maalis 2009 13:57
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Päivi Ollikka » 23 Heinä 2012 14:19

Ei sitä tiedäkään varmasti. Vanhempien väri antaa osviittaa. Mulla on ollut noita "tavallisia harmaita" kaikki harmaat pennut - ja näyttäneet tältä pikkupentuina:
Kuva

ja aikuisena tältä:

Kuva

Toinen pentue
Kuva

ja aikuisena:

Kuva

Lisätääs vielä: Harmaa on dominantti väri sakemanneilla ja omaa vahvan pigmentin - erittäin harvoin niistä tulee haalistuneita ts vaaleita. Puhumattakaan sudenharmaista. Niitä on erittäin vähän. En itse asiassa tiedä yhtäkään.
Päivi Ollikka
 
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Mirva Sainio » 23 Heinä 2012 15:27

robin talvi muokattu (3).jpg
Tummanharmaa aikuisena
robin talvi muokattu (3).jpg (43.26 KiB) Katsottu 9761 kertaa
muokattu hippo.jpg
Pari tummanharmaata ja "normi"harmaa pentuna
muokattu hippo.jpg (61.46 KiB) Katsottu 9761 kertaa
Mirva Sainio
 
Viestit: 44
Liittynyt: 11 Helmi 2008 20:31

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Joanne S A Vähämaa » 23 Heinä 2012 17:15

Oukkei. Eli vois olla aika tummaa punasella pohjalla tarjolla, kun emä on viimesenpäälle näyttelypunanen ja isä on todella tumman harmaa. Sopiihan sitä toivoa :D Jänniä on nämä väriasiat.
Avatar
Joanne S A Vähämaa
 
Viestit: 211
Liittynyt: 09 Maalis 2009 13:57
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Sonja Lehtinen » 23 Heinä 2012 22:46

Taas riippuu mitä koiran taustoissa on eli tummanharmaa on aika usein Aw/a eli harmaa joka kantaa mustaa, tai Aw/at eli harmaa joka kantaa merkkiväriä, tällöin koira siis periyttää itsestään joko sen harmaan Aw tai sen tummuutta lisäävän mustan tai merkkivärin geenin, ja jos toinen osapuoli on satulakuvioinen, on siis vaihtoehdot aw/as harmaa satulakuvioinen, satulanlaajuus voi vaihdella, as/a tai as/at eli tummia satulakuvioisia Blanket back.
Kuva
aw/a+ aw/aw
Kuva
aw/a+ aw/aw
Kuva
aw/as
Kuva
2*aw/a 1*aw/as 1*aw/aw
aikuiset
Kuva
aw/aw+aw/a
Tunnistamista helpottavia, Harmaalla joka kantaa mustaa tai merkkikuviota, on musta vatsa, sillä on laajat nokivarpaat eli mustia karvoja varpaiden päällä. Yleensä väistyvän mustan kantajalla mustaa laajemmin eli nokisuutta myös ranteissa.
Satulakuvion kantajalla musta käyttäytyy kuten satulakuvioisellakin, eli pentuna sekakarvan alue on laaja , ulottuen aina ranteisiin asti, mutta vetäytyy pikkuhiljaa, ja aikuisilla (yli 3v) on usein selkeästi mustempi satulan alue, vaikka sekakarvaa olisi lavoissa ja reisissä.
A-lokuksen värit periytyvät vain osin peittäen sen väistyvämmän kuvion ja sakemannin kuviot tulee juuri a-lokuksesta Aw-As-at-a mutta jos on eriperintäinen molemmat näkyvät, mutta tällöin koira ei voi periyttää omaa väriään, vaan jälkeläisistä osa saa toisen geenin ja osa toisen.
Väriin vaikuttaa kuitenkin muukin kuin pelkkä peruskuvio, keltaisen pigmentin sävy periytyy erikseen, todennäköisesti se on polygeeninen eli useampia eri tekijä joko vaalentaa tai tummentaa keltaista pigmenttiä, voimakkaan ruosteen punaisesta aina valkoiseen asti (valkoinen paimenkoirahan on geneettisesti e/e keltainen eli sen turkissa vain keltaista pigmenttiä). Urajiro tekijä vaalentaa keltaisen pigmentin alueella osaa karvoista, esim sisäsivut poskia jne (esim koko mustalla tai tummanharmaalla koiralla kyseinen ominaisuus ei näy, mutta voi silti olla olemassa). Maski, maskin geenit tummentavat myös rintaa ja joskus raajojakin. Satulaan liittyy "grizzle" ominaisuus, jolloin satulan yläosa vaalenee ja rikkoutuu, jälleen kyseinen ominaisuus ei näy muilla kuin satulakuvioisilla mustaruskeilla, ja silti koira voi sitä periyttää (joskus -90 luvulla erittäin yleinen ominaisuus).
Lisäksi karvan pituus ja pinnanmyötäisyys vaikuttaa siihen näemmekö vain peitinkarvojen kärjet vai jotain muuta.

Kun väriin vaikuttaa jo yhden rodun sisällä lukuisia eri tekijöitä, niin vaikka se genetiikan ymmärtämistä helpottaakin niin jalostuksessa toivoisi jokaisen keskittyvän vaativampiin ja vielä vaikea selkoisempiin geeneihin jotka säätelevät, terveyttä sekä fyysisiä ja psyykkisiä käyttöominaisuuksia.
Sonja Lehtinen
 
Viestit: 144
Liittynyt: 04 Joulu 2007 0:09

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Joanne S A Vähämaa » 23 Heinä 2012 23:34

Huh! Siinä olikin tietopläjäys :) Kiitos Sonja. Ja tässä yhdistelmässä on painopiste kyllä kaikella muulla kun värillä, jos näin ei olis niin urosvalinta ei olisi ollut harmaa :) Mut ihan mielenkiinnosta kyselin.
Avatar
Joanne S A Vähämaa
 
Viestit: 211
Liittynyt: 09 Maalis 2009 13:57
Paikkakunta: Mänttä-Vilppula

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Päivi Ollikka » 24 Heinä 2012 12:24

SL kun tietää noist väreist:
Jossain kirjoituksessa jollain palstalla sanottiin ettei susikoirissa olis karhun mustaa. Nyt kuitenkin esim. Penan Iro on karhunmusta (ainakin mun silmään) - ja se on jättänyt ilmeisesti pentueeseensa myös sellaisen värin.
Mites sen genetiikka menee?

Lapparien väreistä Liisa S on kirjoittanut:

http://www.kolumbus.fi/~w425013/koirat/slkvarit.html
Päivi Ollikka
 
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Seija Kulmala » 25 Heinä 2012 11:18

Mitä tarkoitat karhumustalla. Onko sellainen jossa musta pennun turkissa on häive maksanruskeaan?
Avatar
Seija Kulmala
 
Viestit: 180
Liittynyt: 04 Joulu 2007 12:20

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Päivi Ollikka » 25 Heinä 2012 12:51

Tätä pentua en ole nähnyt, mutta tuossa joku tiesi sanoa että väri on ilmeisesti karhunmusta. Jos oikein ymmärsin niin tässäkin pentu on musta, mutta ei "teräksen" musta.
Iro itsessään on kyllä ihan musta, mutta väri on hiukan nokinen. Lisäksi sillä on kaikkien jalkojen ympäri tummanruskeat raidat ja takapuolessa alue, joissa karvan tyvi on tumman ruskea ja päät mustat.
Ei niin että sillä olis mitään väliä... vaikka ois vihreä punaisilla pilkuilla :) ... mutta ei ihan tyypillinen musta :)... minust...
Päivi Ollikka
 
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Sonja Lehtinen » 25 Heinä 2012 15:48

Karhun musta on heterogeeninen dominanttimusta eli K/k, sakemanni taas on k-lokuksen osalta k/k, ja vaikka muutama venäläiskoira on jostain tuon dominattimustan onnistunut saamaan, ei iro voi olla, sillä sen isä on harmaa samoin emän vanhemmat harmaa ja mustaruskea, eli isä aw/a emä a/a emänisä aw/a ja emänemä at/a tai as/a.
Jostain syystä saksanpaimenkoirilla ei mustat karvat ole aina koko mustia. Normaalisti esim merkkivärisillä osa karvoista on keltaisella pigmentillä ja osa mustalla, sudenvärisillä ja soopeleilla se yksittäinen karva on kirjava, mutta meidän rodulla myös merkkiväristen ja koko mustien koirien osa karvoista ei ole koko musta, vaan esim itsellä oli merkkari jolla, karvan tyvi musta, samoin karvan kärki. Paikoissa missä karva on tiiviisti ihon myötäinen näyttää turkki mustalta, mutta esim kaulalla, ranteissa yms missä karva on enemmän pystyssä, se karvan kirjavuus tulee näkyviin.
Sonja Lehtinen
 
Viestit: 144
Liittynyt: 04 Joulu 2007 0:09

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Tuula Siimes » 25 Heinä 2012 17:41

Tämä kyseinen pentu asustelee Kotkassa. On sen näköinen kuin olis tuhkassa pyöritelty, harmaa siis. Mulle tulee sen väristä mieleen sininen. Tarttee ottaa kuva joku kerta kun ollaan kentällä samaan aikaan.
Tuula Siimes
 
Viestit: 120
Liittynyt: 04 Joulu 2007 9:51
Paikkakunta: Pyhtää

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Mirva Sainio » 25 Heinä 2012 17:53

Samma här eli mulkin tulee ekaksi mieleen sininen. Ihan mielenkiintoista seurata miksi muuttuu kasvaessa :)
Mirva Sainio
 
Viestit: 44
Liittynyt: 11 Helmi 2008 20:31

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Mia Mäkelä » 26 Heinä 2012 8:16

Karhunmustia on tullut muutama vastaan, pääasiassa yhdestä venäläisestä suvusta ja sitten yksi elikko joka ei kyllä ihan värityksensä perusteellai voi olla vanhemmista jotka sille oli merkattu..

Ja tosiaan tuo susikoirien "musta" on usein jotain muuta kuin sitä oikeaa väistyvää mustaa, voi olla että sama geeni sotkee satulakuviota ja tekee mm. bi-coloreista mustan näköisiä kun merkit suttaantuu voimakkaasti.

Ja "tuhkassa pyöritetty" on todennäköisesti sininen.
Thoughts, like fleas, jump from man to man, but they don't bite everybody. - Stanislaw Lec
Jalostusuroksia, kasvattajia ja pentueita
Avatar
Mia Mäkelä
 
Viestit: 231
Liittynyt: 04 Joulu 2007 11:06

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Anu Kurki » 26 Heinä 2012 8:32

VIlkaiskaapa tätä urosta ja sen jälkeläisiä :lol:
http://www.pedigreedatabase.com/german_ ... ?id=603013
Anu Kurki
 
Viestit: 25
Liittynyt: 07 Tammi 2011 16:18

Re: harmaista pennuista

ViestiKirjoittaja Mia Mäkelä » 26 Heinä 2012 9:34

Anu: tuo edustaa ns. panda shepherdejä, ilmeisesti kyseessä on geneettinen mutaatio joka periytyy dominoivasti josta sitten on lähetty kehittämään jenkeissä omaa muunnosta. Olivat siis teettäneet dna testit yms ettei ole päässyt muuta rotua lurahtamaan väliin :)

http://www.pandashepherds.com/genetic_panda_info

A unique coat color pattern, termed Panda, occurs in a single bloodline of German Shepherd Dogs. With the help of the founding breeder, Ms. Cindy McCann of Ohio, we have analyzed the DNA of Panda dogs and their non-Panda littermates using modern genetic tools. We have found the following:
· The coat color pattern stems from a spontaneous mutation; it was not introduced from another breed or population.
· The novel mutation occurred in the Sire's germ line, and was then passed down to his daughter, who was the only offspring of that sire to show the distinguishing markings.
· In subsequent generations, the Panda pattern has exhibited an autosomal dominant mode of inheritance, consistent with the action of a single gene acting with full penetranpe.
· No discernible health affects have been observed in these dogs, though a double Panda dog has not yet been produced.


http://www.pandashepherds.com/frankie tuossa on se eka.
Kuva
Thoughts, like fleas, jump from man to man, but they don't bite everybody. - Stanislaw Lec
Jalostusuroksia, kasvattajia ja pentueita
Avatar
Mia Mäkelä
 
Viestit: 231
Liittynyt: 04 Joulu 2007 11:06

Seuraava

Paluu Jalostus

cron