SPL-jalostusuroslista

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Mia Mäkelä

SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 02 Elo 2012 09:07

Jalostusuroslista perustetaan SPL sivuille. Lista jaetaan kahteen osioon.
Lista 1: SPL suosittelee, lista on maksuton, uroksen omistaja on SPL:n jäsen ja SPL-kasvattaja sekä allekirjoittanut SPL-kasvattajasitoumuksen mikäli sellainen otetaan käyttöön, ilmoitettava uros on
FIN- tai D -jalostustarkastettu ja sillä on koetulos joko SchH/IPO tai kansalliset lajit.

Lista 2: Lista on maksullinen, 20€/kk. Listalla voi ilmoittaa SPL-jäsen, ilmoitettavalla uroksella on
lonkka- ja kyynärkuvaustulos sekä vähintään indeksi 101. Molemmat listat julkaistaan viimeistään
syyskuun 2012 loppuun mennessä.
Ensinnäkin, on erinomaisen hienoa että jalostusuroslista-asia etenee :). Muutama asia kuitenkin hallituksen päätöksessä herätti minussa hieman ihmetystä:

1) Voiko ilmaisella listalla tosiaan olla ehtona SPL-kasvattajana toimiminen? Ts. eikö hyviä ja muuten ehdot täyttäviä uroksia voi omistaa muut kuin SPL-kasvattajat?
2) Eikös FIN-tarkastuksen ehtona ole: "Koiralla tulee olla FCI hyväksymä koulutustunnus palveluskoirakokeesta tai koulutustunnus SPL-kokeesta." joten mitä tarkoittaa tuo erillinen määritelmä SchH/IPO tai kansalliset lajit? Eli SPL-kokeesta AB/BC-tulos ei riitä tarkastetulla koiralla? Miten IPOR-tulokset?

Sinänsä olisi miellyttävää että lista olisi kolmiportainen, eli tuossa 1. ja 2. välissä olisi vielä lista koirille joilla on koetulos (Suomesta) mutta eivät ole jalostustarkastettuja. SPL-kasvattajuus ehtona on kyllä vähintäänkin omituinen tässä yhteydessä.

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 02 Elo 2012 11:35

Mikäs siinä..kehitys auttaa toivottavasti löytämään aina vaan parempia uroksia käyttöön. Tulokset näkee sit listan aloittamisesta noin parin vuoden kuluttua. Itse en todennäköisesti ikinä tule noita kaikkia kriteereitä täyttämään et saisin ilmaisen ilmoituksen jostain uroksestani. Mutta mä jattelenkin asiaa himena toisella tavalla. Jos mulla on hyvä uros ,niin sen omat teot on ne mun ilmaisia mainoksia:)) Ja varsinkin sen jälkeläiset joiden ohjaajat ovat niin tunnollisesti ja kärsivällisesti koiriaan kouluttaneet.Ja 20 egee /kk jostain mainoksesta on aika hauska hinta...sillähän saa jo melkeen lehteen pienen pysyväisilmoituksen:)

Mun ehdotus olis et SPL alkais joka kevät järjestämään sakemannien jalostuskokoontumisia. Siellä olis yhtenä päivänä esillä nartut ,ja seuraavana päivänä urokset. Tai kaikki samana päivänä jos ehtis. Sponsori olis paikalla myymässä tavaroitaan ,ja esittelemässä tuotteitaan.Paikalletulijat maksais pienen sisäänpääsymaksun ,jolla kentän vuokrat sais katettua. Siellä vois olla jaossa lehtisiä joista näkysi esillä olevien koirien perustiedot.
Sukutaulua,terveyttä koulutustasoo sun muuta. Ohjaajat/kasvattaajat saisivat esittää jollain ajankohtaisella harjoituksella, kuinka koira esim. tekee sen hetkistä tottiskoulutusta+ suojelua.
Keväällä ihmiset on intoa täys ku ilmapallot,siihen se mahtuis hyvin. Paikalliset alaosastot jotka huolehtis kanttiinista sais varmaan omansa helposti pois.Näin saataisiin laakista hyvä tapahtuma,paljon infoa ja mikä parasta koirat vois tavata livenä ja keskutella ihmisten kanssa niistä kasvotusten.Vuosittain pyrittäis järjestämään siten et aina välil olis jokaisella ajoa. Välttämättä ei edes tarvitsisi järjestää joka vuosi.Joka toinenkin riittäisi.

Siis tää on vaan tällainen keskipäivän idea ,joka ei varmaan saa kannatusta taaskaan:)) Mut treenit kulkee silt...jeee

Kirsi Lindgren
Viestit: 147
Liittynyt: 24 Maalis 2012 12:34

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Kirsi Lindgren » 02 Elo 2012 11:43

Kasvattajatoimikunnalla on pikkasen vastaavanlainen tapahtuma suunitteilla, kunhan saadaan kasvattajakoulutus sujumaan niin keskitymme seuraavaksi siihen.
Lisää vaan vastaavanlaisia ehdotuksia jalostuskoiran esille tuomiseksi ja kasvattajien tietoisuuteen.
t. kasvattajatmk
Kirsi Lindgren

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 02 Elo 2012 12:44

Hyvä hyvä! Olisi vaan kaikille hepompaa kun saisi nähdä hyvän otoksen jalostuskoiria kerralla yhdessä paikassa,ja ihan luvan kans kysellä.Ei tarttis kenenkään kuunnella huhupuheita ,eikä urbaanilegendoja. Vähemmän vaivaa kaikille, ja enemmän hyötyä.Eikä kukaan oo häviämässä.

Nimim. What you see ,is what you get.

Eero Lukkari

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 02 Elo 2012 14:07

Kriteerit ykköslistalle ovat naurettavan tiukat, eihän noilla kriteereillä siellä tule olemaan montaakaan urosta. Kakkoslista, miksi maksullinen noin korkeaan hintaan, ei tule varmasti olemaan sielläkään montaa urosta. Jalostusuroslista olisi hyvä idea mutta toteutus heikko. Lista pitäisi olla sellainen, että siellä olisi paljon uroksia, ja erityisesti sellaisia, joita on vaikea muuten löytää, esimerkiksi työkoiria. Jalostusuroslistan tulisi tukea geneettisen monimuotoisuuden säilyttämistä, nyt tuolla listalla tulee todennäköisesti olemaan lähinnä sellaisia koiria, jotka astuvat paljon.

Lisäys: Ainakin muutama vuosi sitten jalostustarkastettuja oli alle 2 % rekisteröinneistä, onko nykyään edes sitä. Onko hallituksen mielestä todella alle 2 % uroksista suositeltavissa jalostukseen? Jos kaikki kasvattajat ottaisivat tällaisen jalostussuosituksen tosissaan, mitä se tekisi saksanpaimenkoirakannallemme, oletteko siellä hallituksessa edes miettineet? (todennäköisesti ette)

Mia Mäkelä

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 02 Elo 2012 14:53

Eerolta hyvä pointti myös noiden virkakoirien osalta. Tämä lista ei tue mitenkään myöskään niiden esiintuomista ja vuosikausien ajan meillä on ollut ongelma että hyvät koirat "katoaa" jalostuksen ulkopuolelle virkakoiriksi. Tämä asettaa myös pelastuskoirat eriarvoiseen asemaan.

Uusimmassa Koiramme-lehdessä on pitkä artikkeli Kennelliiton jalostusseminaarista jossa nostettiin esiin mm. saksanpaimenkoira terveysongelmarotuna. Samassa seminaarissa korostettiin laajaa geenipoolia ja samaan tähtää myös Kennelliiton juuri hyväksytty jalostusstradegia jota myös SPL on sitoutunut noudattamaan. Suosittelen lukemaan, molemmat :).

Oma ehdotukseni jalostuslistalle olisi jotta saataisiin mahdollisimman laajasti koiria esiin:

1) Jalostustarkastetut koirat
2) Koetulos/virkakoira + näyttelytulos
3) Koetulos/luonnetesti/talentsichtung/virkakoira tai näyttelytulos
4) Tuloksettomat koirat

Koetulos: SchH/IPO/VPG, Kansalliset, IPOR, SPL-kokeet
Virkakoira: poliisi, raja, tulli, puolustusvoimat, taidontarkastustestit tehty asianmukaisesti

Terveyden osalta koirille alkuun minimi-indeksi kaikkiin luokkiin, 95 esimerkiksi. Ajan saatossa ja työkalujen parantumisen jälkeen mukaan selkätutkimustulos sekä rajoituksia jälkeläismäärien mukaan kuvaustuloksille (alkaa se indeksikin näyttämään oikeaa). Vapaaehtoisena saisi toki jo nyt ilmoittaa jos koiraa on kuvattu enemmälti ja kuka on kuvannut ja missä.

Kysymyksiä joita jää mieleen:
- Miten ikäraja? Meillä on nyt jo uroksia joilla on ennen 3 vuoden ikää ~10 pentuetta.. Jalostuksellisesti hieman pelottava tilanne
- Miten porrastetaan hinta? 20eur/kk on jo järjettömän kova eikä palvele tuota ideaa tuoda esiin mahdollisimman laajasti geenipoolia
- Tuodaanko jotenkin esiin onko koiran koetulokset tehty missä/kenen tuomaroimana? Laitetaanko pelkkä tulos korkeimmasta luokasta vai per osa-alue (+ VIK)?
- Julkaistaanko ilmoituksissa myös muut tehdyt terveystutkimukset, eli geenitestit, silmäpeilaukset, sydänkuuntelut, spodyloosilausunnot ja polvilausunnot?
- Tulisiko vanhoja uroksia jotenkin nostaa esiin listalla pitkäikäisyyden ja elinvoiman korostamiseksi?

Eero Lukkari

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 02 Elo 2012 15:10

Mäkelän ehdotus on ainakin sata kertaa parempi kuin hallituksen päätös. Koko lista vielä ilmaiseksi niin koiria olisi mahdollisimman paljon esillä, varojen keruu on syytä hoitaa muuta kautta kuin haitata jalostuksellisesti arvokkaan tiedon jakamista. Joku 95 olisi järkevämpi indeksirajakin kuin hallituksen 101, kun sen alle satasen indeksin voi aina kompensoida yhdistelmän toisella osapuolella.
- Tulisiko vanhoja uroksia jotenkin nostaa esiin listalla pitkäikäisyyden ja elinvoiman korostamiseksi?
Ehdottomasti pitäisi.

Ja Koiramme-lehden jutut tosiaan olivat lukemisen arvoisia.

Jari Vihersalo
Viestit: 40
Liittynyt: 06 Joulu 2007 08:43

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Jari Vihersalo » 02 Elo 2012 17:23

Pelkkiä näyttelykoiria tulee olemaan tällä hallituksen esittämällä listalla mitkä astuu muutenkin paljon (liekö ollut tarkoituskin). Listan mainosarvo on arvioitu pikkusen yläkanttiin. Monikaan ei rupea tollasia summia maksamaan. Eikö muilla kuin SPL kasvattajilla voi olla hyvää urosta ?:)

Päivi Ollikka
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 02 Elo 2012 17:24

Tismalleen Jari - voihan Venäjä taas näitä :shock:

Kari Salkosalo
Viestit: 275
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo » 02 Elo 2012 20:02

Minä en ole spl-kasvattaja, joten minullako ei voi olla hyvää urosta? Koskaan tuskin tulen kasvattamaan, mutta käsittääkseni ei ole este sille,etteikö minulla voisiolla hyvä uros? Vai onko? vastaisiko arvon hallitus tähän!

T:Salkkis

Tuula Siimes

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes » 02 Elo 2012 21:01

Jotenkin tuntuu että ihan loppuun asti ei ole ajateltu kun listan sääntöjä on tehty. Tosiaan ei kaikki urosten omistajat kasvata ollenkaan.

Juha Puurunen
Viestit: 605
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 02 Elo 2012 21:26

Mielenkiintoisia näkökulmia, mukana rakentavaakin ajatusvirtaa. Hyviä uroksia voi olla kellä tahansa, aivan kuin huonojakin. Päätös ei käsittääkseni ota milläänlailla kantaa siihen ilmoitetaanko hyvää vai huonoa. Sitä paitsi hyvän määritelmäkin vaihtelee suuresti eri ihmisillä. Ykköslistan vaatimukset pitääkin olla tiukat, onhan sen otsikko SPL suosittelee. Koetulos vaatimus on siihen näköjään kirjattu kahteen kertaan, sehän sisältyy jo jalostustarkastus vaatimuksiin. Ei kasvattajakoulutukseen osallistuminen velvoita kasvattamaan, voi sen käydä itseään sivistääkseenkin. Listalla näyttäisi tälläkin hetkellä olevan nimiä jotka eivät ole kasvattajia. Uroksen omistajan vastuu jalostustapahtumassa vaatiii jo oman ketjunsa, sen verran laajasta asiasta on kyse. Maksullisen listan sanomista kalliiksi hieman hämmästelen. 12kk*20€ on mun laskuopin mukaan 240€/vuosi. Jos uros astuu yhden (1) nartun vuodessa mainoksen ansiosta tulee mainostamiseen uhrattu raha 2-3 kertaisena takaisin. Jos taas ei astu, niin siitä tuskin voi maksua syyttää?

-Juha

P.S Tämä Ei ollut hallituksen eikä vt. jalostusvastaavan vastaus vaan puhtaasti henkilökohtainen lausumani, kuten allekirjoituksesta käy ilmi.

Jari Vihersalo
Viestit: 40
Liittynyt: 06 Joulu 2007 08:43

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Jari Vihersalo » 03 Elo 2012 06:25

Mun mielestä noi vaatimukset ei oo tiukkoja vaan typeriä.
Niinkuin aiemmin kirjoitin niin pelkkiä Näyttelykoirista tulee
koostumaan toi lista.

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 03 Elo 2012 06:49

Aiemmin lukiessani tämän kevään kannanottoja olen saanut sen käsityksen, että valtaosa näkee nly- ja käyttöpuolen kahtena eri sektorina. Käytännössä asia onkin näin. Mutta periaatteen tasollahan näin ei voi olla, koska SV ei ole sellaista jakoa rotuunsa tehnyt virallisella tasolla. Kumpaa tässä nyt ollaan tekemässä?
Esittämässä jotain listaa otettavaksi käyttöön, joka myötäilee SV:n tekemisiä ,vai sellaista listaa joka edistää kotimaista jalostustoimintaa helpomman tiedon saamisen kautta? Täähän menee ihan nappiin ,jos ensinmainittua on tarkoitus tehdä. Mutta jos oikeasti halutaan jotain hyötyäkin saada aikaiseksi ,niin ehkä pitäis tehdä listat kylmästi orientoituneisuuden mukaan. Eli näyttelyyn ja käyttöön eri listat. Molempien listojen alkuperäisiä vaatimuksia kannattaisi korjailla siten, että ne olisivat edes tasapuolisesti kaikkia SPL:n jäseniä kohtelevia.
Jokaiselle kasvatustyötä tekevälle pitäisi sallia oma päätäntävapaus siitä, miten itseään sivistää taikka kurssittaa. Se on tasapuolista kohtelua,ei se että jokin yläinstanssi sanelee kasvattajan ratkaisuja tuolla tasolla."SPL -suosittelee" pitäisi perustua jälkeläisnäyttöön, eikä jonkun kurssin suorittamiseen?! Jälkeläisten tehtailun hallinta olisi huomattavasti tärkeämpää. Koirien jalostuskäyttöä pitäisi pystyä terveyskriteereillä hallitsemaan nykyistä paremmin. Pitäisi luoda sellaiset käyttörajat jotka tukevat hyväksi todettujen koirien käyttöä, ja tämä ei ole edes moninmutkaista. Se vaatii yhteistä tahtoa ja jokaiselta hieman joustoa. Seurantaa ja tiukempaa otetta kuvattujen koirien ilmoittamisvelvoitteisiin.Sekä ikärajoja astutus määriin, joita säätelisi nimenomaan jälkeläisten terveystutkimusten tulokset, ja uroksen terveys + koulutustaso.

Kari Salkosalo
Viestit: 275
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo » 03 Elo 2012 07:15

Juha, jos listalla ei haluta ottaa kantaa siihen, onko listalla oleva uros hyvä vai huono, niin ihmettelen todella, mitä sellaisella listalla tekee? Kyllä kait listalle pääsevien urosten kuuluisi olla lähtökohtaisesti hyviä. Jos tosiaankaan ei haluta ottaa kantaa urosten laatuun, niin laitettakoon kriteerit niin alhaiseksi, että kaikki urokset sen täyttävät, jolloin on ihan sama onko uros huono tai hyvä! :) Tämäkö on siis ollut hallituksen päätöksen taustalla?
Minä olettaisin, että spl suosittelee lista, ottaa kantaa nimenomaan jalostuksen puolesta, tuomalla esiin jalostukseen suositeltavat urokset. Näin ollen jos urosta suositellaan jalostukseen, se ei mielestäni voi olla lähtökohtaisesti huono :?: Vai voiko?

Edelleen, jos listalla ei halutakaan vaikuttaa jalostukseen, niin eikö olisi yksinkertaisempaa julkaista esim. uroslista VA-koirista liiton sivuille? Siihen sitten sopivat lisämääreet sivistyksen ja muiden seikkojen suhteen, niin juttuhan olisi passeli?

Toiseksi onko tuo henkilökohtainen lausumasi tulkittavissa siten, että yksityishenkilö Puurunen on tätä mieltä,vt-jalostusvastaava Puurunen voi olla toista mieltä, ja hallituksen jäsen Puurunen vielä erikseen jotain kolmatta mieltä?

T:Salkkis

Vastaa Viestiin