SPL-jalostusuroslista

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Birgit Johansson

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Birgit Johansson » 09 Elo 2012 09:03

No juu, Salkkis, mut täs puhuttiin kaiketi kriteereistä pääsyyn jalostuskoiralistalle. Tuskin ne kaikki siellä sitten olevat olis sellaisia jotka kaikkien mielestä on jalostuskoiria. Ja oikeasti, nartun mukaan kait se uros olis pyrittävä valitsemaan.

Riitta Vainiontaus
Viestit: 236
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Riitta Vainiontaus » 09 Elo 2012 09:49

Mikä tekee koirasta hyvän jalostuskoiran: Sen suku aluksi ja sen jälkeen sen jälkeläiset monessa polvessa.

Aina puhutaan kasvattajan vastuusta, vaikka todellisuudessa paljon suurempi vastuu jalostustyöstä on uroksen omistajalla. Narttuhan tekee korkeintaan 5 pentuetta, mutta uros voi tehdä 50 pentuetta todella harva Suomessa sen yli.

Mielestäni on myös väärin,että vain nartun omistaja on korvausvelvollinen sairaista jälkeläisistä, mutta uroksen omistaja ei.

Jos haluamme todellakin laajempaa geenipohjaa ei meidän tämän hetkisellä tuolksenteko tahdilla sitä saada. Tarvitsemme siis tuloksettomia koiria jalostukseen.
Jos siis haluamme geenipohjan laajentamiseksi, jalostuslista tulisi vain jakaa kahteen osaan tulokselliset ja tuloksettomat. Ei mitään suositellaan tai ei. Valitkoon kukin minkä haluaa. Tietenkin sairaudet tai alttiudet niihin tulisi kertoa.
Jotta tällaisella rotujärjestön jalostuslistalla olisi jalostuksellisesti geenipohjaa laajentavaa vaikutusta pitäisi siinä olla vähintään 100 urosta. Mikäli vain tulokselliset koirat ovat esillä, niin se ohjaa jalostusta aina vain tiukempaan ja tiukempaan geenipooliin. Tämä ei varmasti ole tarkoitus.

En tunne tämänhetkisiä näyttelylinjaisia koiria jotenka en voi ottaa kantaa niiden sukujen solmuihin, mutta käytölinjaiset tunnen. Todella ahdasta alkaa käyttöpuolella olla. Menimme siihen samaan kuin näyttelypuoli 90-luvulla. Vain mestaruustason koirat kiinnostavat Saksasta. Meidän tulokselliset koirat mestaruustasolta ovat hyvin samansukuisia suomessa, tuontikoiratkaan eivät tuon helpostusta, koska ne ovat yleensä samansukuisia kuin jo täällä olevat.

Ulkomaiset urokset astuvat täällä yleensä lähtömaansa kuvaustuloksilla. Valitettavasti ne eivät aina vastaa samaa kuin mitä meillä on kriteerit. Omakohtaisena kokemuksena voi saksan A olla Suomen C tai jopa pahempaa. Kyynärät ovat monesti ehkä jopa tiukemmin arvosteltu kun Suomessa.
Tiedämme kaikki, jotka kasvatamme koiria harrastuskoiriksi, että selkä on se todellinen ongelma. Ilman rotujärjestön puuttumista koirien selkäkuvauksiin, emme pääse puusta pidemmälle ja koiria menee monttuun kiihtyvällä tahdilla. Tärkeintä olisi, ettei kahta viallista koiraa yhdistettäisi. Tämän voimme vain varmistaa sillä, että jalostukseen käytettävät koirat ovat virallisesti lausuttu myös selän osalta.
Rotujärjestön uroslista ja pentulista voisi siirtymäajan jälkeen vaatia koirilta selkäkuvaustuloksen vaikka sitä ei rekisteröintiehtona olisikaan.

On todella ollut mukava olla kasvataja nykyisin hallituksen aikana. Paljon etenpäin vietyjä projekteja, joissa otetaan huomioon niin tavallinen tallaajakin, joka uskaltaa tulla leirille ja tapahtumiin. Jatkakaa samaan tahtiin ja toivon todella sydämestäni, että jatkatte tehtävissänne. Tavalliset harrastajat tarvitsevat teitä.

Riitta Vainiontaus

Birgit Johansson

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Birgit Johansson » 09 Elo 2012 10:08

Hyvä kirjoitus Riitalta (taas kerran). Ja ööö... mä oon samaa mieltä että nykyinen hallitus sais jatkaa, mut en tiedä olisko pj ja siis muutkin, ylipuhuttavissa... :) :) :) :oops:

Kari Salkosalo
Viestit: 275
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo » 09 Elo 2012 10:24

Birgitta:
Juurikin noin kuten sanoit. Minusta se ongelma tuossa työkoirarekisterissä tulee olemaan juurikin se,että me ei oikeastaan tulla edelleenkään tietämään niistä koirista juurikaan muuta, kuin sen minimirajan jolla koira on itsensä nostanut listalle. Toinen iso puutos mm. on, ettei ainakaan poliisikoiralaitos kuvaa koiriltaan, muuta kuin pakolliset lonkat ja kyynärät. Toki on kyllä hyvä, että saadaan edes tämä tieto, ja ylipäätään tieto viranomaisten koirista.

Spl-listalle pääsyn rajana on toivoakseni muutakin, kuin ykkösen koetulos,näyttelytulos,jalostustarkastus ja kasvattajakoulutus. Näin ainakin näyttäisi "alkuhuhujen" mukaan olevan, onneksi.

T:Salkkis

Anu Kurki

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Anu Kurki » 10 Elo 2012 19:37

Ehkä viranomaisilla on ollu ja on edelleen niin ihanteellinen tilanne, ettei heidän tarvitse ilmoitella missään omista koiristaan. He saavat käyttöönsä hyviä pentuja heille mieluisista yhdistelmistä ja heillä ei ole käytössään koiria, joilla olisi kasvattajille/rodulle mitään nykyistä parempaa annettavaa.

Eero Lukkari

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Eero Lukkari » 13 Loka 2012 10:40

Hallituksen pöytäkirja 4/2012 kirjoitti:Molemmat listat julkaistaan viimeistään syyskuun 2012 loppuun mennessä.
En löydä listoja SPL:n sivuilta vaikka on jo lokakuu. Onko hallitus kumonnut päätöksensä tai jättänyt työnsä tekemättä?

Marko Kurkinen
Viestit: 952
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen » 13 Loka 2012 11:05

Alunperin tarkoitus oli julkaista lista syyskuun aikana.
Käytännön syistä homma hieman viivästyy koska liiton nettisivut tulevat menemään aikalailla uusiksi piakkoin, uudet sivut perustuvat erilaiseen tehniikkaan ja vanhoille sivuille tehty toteutus ei toimisi suoraan uusilla sivuilla. Näin ollen tuplatyön välttämiseksi listaa ei ole vielä julkaistu. Tulee jossakin vaiheessa.

Mia Mäkelä

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 22 Loka 2012 02:12

Uudet sivut on allekirjoittaneella työn alla. Pakka menee tosiaan kokonaan täysin uusiksi, josta johtuen vanhoille sivuille ei ole mitään järkeä lähteä tekemään mitään uutta.
Vanhojen sivujen päivityskin tökkii tällä hetkellä samasta syystä - vanhaan on turha pistää enää energiaa kun uutta on tehty 60h ja ollaan loppusuoralla.

Riitta Vainiontaus
Viestit: 236
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Riitta Vainiontaus » 17 Tammi 2013 08:30

Onko tietoa milloinka lista saadaan käyttöön. Nyt alkaa kohta koirien kevät kiimat ja uroslistan kautta saattaisi löytyä joitakin uusiakin uroksia.

Riitta Vaniontaus

Juha Puurunen
Viestit: 605
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 17 Tammi 2013 08:56

Lista on käytössä. Ilmoitettuja koiria siellä ei vielä ole. http://spl.fi/jalostus/jalostusuroslista

Avatar
Eija Käyhkö
Keskustelun ylläpito
Viestit: 55
Liittynyt: 18 Elo 2003 08:16

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Eija Käyhkö » 17 Tammi 2013 12:42

Yhdistyksen mielestä on jalostuksellisesti arvokkaampaa uroksen omistajan SPL-kasvattajastatus, kuin se, että omistaja ei ole SPL-kasvattaja, mutta koiralla on tuloksia kokeista ja / tai jalostustarkastus? Tässä listojen kahtiajaossa ei koiran tuloksilla / tarkastuksilla ole mitään merkityistä tapauksessa, missä omistaja ei ole SPL-kasvattaja. Mielenkiintoinen jalostusmalli, kun rodun omilla jalostusta mittaavilla kokeilla ei ole rotuyhdistyksen mielestä mitään jalostuksellista annettavaa sinällään, ilman SPL-kasvattajastatusta, vaan koira kuuluu ryhmään ”kunhan nyt on edes kuvattu ja indeksi kohdallaan”. Voipi olla, että listaan saadaan odottella vielä jonkin aikaa niitä uusia uroksia 8)

Kari Salkosalo
Viestit: 275
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo » 17 Tammi 2013 15:23

Eija toi sen esiin, jota itse olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt, eli jos et kuulu "kultapossukerhoon", ei millään meriiteillä tai tuloksilla ole mitään merkitystä. Toisaalla hehkutetaan suojelukokeen jalostuksellisesta merkityksestä, ja oman koejärjestelmän tuomaa jalostuksellista antia, mutta koejärjestelmän jalostuksellinen anti loppuu siinä vaiheessa kun et kuulu "kultapossukerhoon"? :D

Ei voi muuta kuin ihmetellä!

T:Salkkis

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 17 Tammi 2013 15:31

Jalostusuroslista voisi minun mielestä olla ennemmin " Jalostukseen tarjolla"....oltais edes tässä asiassa rehellisiä.
Suomessa ei jalostusuroksia ole listaksi asti...ei nyt ...eikä tätä menoa ihan heti tulevaisuudessakaan.

Tämä on vain henkilökohtainen mielipiteeni,ikävä kyllä. Mutta siitäkin huolimatta ulkona paistaa aurinko :wink:

PS! Ja mikä tärkeintä...ei edes narttukanta ole ominaisuuksia vahvistava. Ei tartte ku mennä kattelemaan kokeita tai tuloksia.

Tiina Sara
Viestit: 1
Liittynyt: 24 Syys 2009 15:54

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Tiina Sara » 17 Tammi 2013 16:10

Minustakin on varsin outo vaatimus, että jalostusuroksen omistajan pitäisi olla SPL-kasvattaja :shock: .
Eiköhän valtaosa harrastajista keskity tekemään koirilleen tuloksia kasvattajakurssin käymisen sijasta ja juuri tällaisia tuloksellisia koiriahan listalle pitäisi saada.
Terveisin
Tiina

Vesa Hirvioja
Viestit: 274
Liittynyt: 03 Tammi 2008 19:23

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Vesa Hirvioja » 18 Tammi 2013 10:27

Jalostusuroslista on herättänyt täällä keskustelua.

Lista on ensimmäinen vedos ja sitä ja sen toimivuutta seurataan. Ei nämä kriteerit ole kiveen kirjoitettu, jos ei toimi niin ei toimi ja muutetaan.
Hieman taustaa miksi ensimmäisen listan kriteerit ovat näin.

Lista 1:

- Omistaja on SPL-kasvattaja
- Uroksella SchH/VPG/IPO-koulutustunnus tai kansallisista lajeista
- Uros on jalostustarkastettu
- Lista on maksuton

Lista 2:

- Omistaja on SPL:n jäsen
- Uros on lonkka- ja kyynärkuvattu
- Uroksen lonkkaindeksi on yli 100
- Lista on maksullinen, 20€/kk

Listasta 1: Se on totta että SPL Kasvattajuus ei ole jalostuksellinen kriteeri, eikä se näissä kriteereissä ole sen takia siellä, myöskään SPL kasvattajalista ole mikään "kultapossukerho". Mutta SPL Kasvattajakoulutuksen käynyt on nähnyt todella paljon vaivaa hankkiessaan tietoa kasvatuksesta, rodusta ym.ym. Hän on panostanut aiheeseen ja uhrannut aikaa ja myös taloudellisia resursseja. Sen takia SPL-kasvattajille on annettu tämä erikoisoikeus ilmaiseen jalostusuroksen esille tuontiin. Joskin siinä on myös kovat kriteerit, ehkä siksi niitä uroksia ei ole löytynyt.

Lista 2: Tähän listaan saa taas laittaa erittäin pienellä panostuksella 20€/kk. SPL:n jäsen jolla on omasta mielestä vaan jalostukseen kelpaava uros joka täyttää nämä minimi ehdot. Tämä ei ole mikään roskaurosten ilmoituspalsta vaan tänne voi laittaa niin kokeen tehneet, tarkastetut, mestaruuskokeissa käyneet, ulkomailta hankitut ym. urokset.

Nyt kun päätöksestä on kulunut jonkin aikaa... Ja mielipiteitä olen tarkastellut. Mulla kävi ajatuksena sellainen että. Laittaisin kummankin listan maksulliseksi, mutta antaisin SPL-kasvatajalle ne ilmaiseksi. Silloin kaikki SPL jäsenet saisi ilmoittaa jalostusuroksensa siihen listaan mihin kriteerit täyttyy ja SPL-kasvattajakoulutukseen panostanut hieman omia panoksiaan takaisin. Mitäs sanotte? (Kriteereihin en ota nyt tässä kantaa) Please, rakentavia kommentteja.

Mälli

Vastaa Viestiin