SPL-jalostusuroslista

Jalostukseen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Avatar
Seija Kulmala
Viestit: 186
Liittynyt: 04 Joulu 2007 12:20

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala » 19 Tammi 2013 11:45

Minusta tuolla sensuroitu netissä on asiallinen lista. Siellä eritellään linjoittain koirat eli käyttö/näyttö tai sekalinjaiset (sinne kun vielä saisi jonkun työkoirat/virkakoirat osion). Siellä ei eritellä oletko SPL kasvattaja tai ihan tälläinen tavallinen tallaaja. Eikä maksa mitään. Kaikki tiedot mitä listalla tarvitaan. Linjat kun ovat eriytyneet eikä rotu tule koskaan olemaan yhtenäinen, ja hyvä niin.

http://sensuroitu.net/spk/ilmoitukset/list/11

Asiasta toiseen, miksi kasvattajatilastoissa on nyt ympätty kaikki kasvattajat samaan kategoriaan, aiemmin eriteltiin 10 pentuetta kasvattaneet tai alle, ja toiseen yli 10 pentuetta kasvattaneet. Minusta se oli hyvinkin järkevä eriytys. Toki tsekkasin omat tietoni sitten itse poimimalla kennelliiton tilastoista, mutta olisi ollut kiva jos olisi sen saanut rotujärjestön tilastoista, kun sellainen kerran tehtiin.

Riitta Vainiontaus
Viestit: 236
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Riitta Vainiontaus » 19 Tammi 2013 12:52

Varmasti suurin osa kasvattajista, jotka haluavat teettää pentuja virkakoirien kanssa, osaa soittaa poliisin, rajavartiolaitoksen tai armeijan puhelinkeskukseen ja pyytää yhdistämään koiratoiminnasta vastaavalle henkilölle. Näin minä ainakin olen sanut hyvin tietoa näiden instiotuutioiden koirista.
Täytyy kuitenkin sanoa, että aika harva kasvattaja kuitenkaan on käyttänyt näitä hyviä, töissä testattuja koiria.

Mikään lista ei voi tyydyttää kaikkia ja on hyvä aloittaa jostakin. Korjataan listaan sitten sellaisia asioita, jotka eivät tyydytä asiakaskuntaa.

Riitta Vainiontaus

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 19 Tammi 2013 13:52

Oli lista tai ei,niin viidakkorumpu takoo joka tapauksessa. Sen avulla sentään tiedot koirien todellisesta kyvystä periyttää kulkee.Joillan koirilla on hyviä jälkeläisiä toisilla ei.Se on periyttämistä ,eikä pelkkää listan ylläpitoa ,joka ei sinällään sisällä edes oleellista tietoa valintaa helpottamaan.

Raha on tietty aina tärkeä tekijä ,mutta haluaisin uskoa että oleellisen tiedon jakaminen olisi kuitenkin pääasia.

Avatar
Eija Käyhkö
Keskustelun ylläpito
Viestit: 55
Liittynyt: 18 Elo 2003 08:16

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Eija Käyhkö » 19 Tammi 2013 15:09

Te Riitta ja Ville olette hard core harrastajia, mitä tulee saksanpaimenkoiraan. Teillä on kaikki mahdollinen kontaktimäärä, tieto ja taito käytettävissänne aiheesta nimeltä saksanpaimenkoira, ette te todennäköisesti tarvitsekaan rotuyhdistystä kovin merkittävästi, mitä teidän jalostus- ja harrastustoimitaan tulee ;) Superharrastajat eivät tarvitse liittoa, vaan liitto tarvitsee heitä erittäin kärjistetysti kirjoitettuna.

Vuonna 2012 syntyi 1708 kpl sakemanninpentuja, ja näiden kasvattajien joukosta löytyy joukko ihmisiä, joiden siihen elämänsä yhteen pentueeseen, tai toiseenkin liiton toimittama tieto olisi tarpeen. Ja jep, tiedän, että yhdistys ei pysty saavuttamaan kuin murto-osan näistä pentujen tekijöistä, mutta tuossa pentumäärässä sekin osa on aika merkittävä. Vielä merkittävämpi joukko on tulevien pentujen ostajat, jotka todella isossa mittakaavassa etsivät tietoa netistä yleensäkin, ja rotuyhdistyksen sivulta erityisesti. Mikäli liiton sivulta löytyy pitkähkö lista niistä uroksista, jotka täyttävät SPL:n hyväksymät kriteerit niin kyllä moni pennun ostaja osaa kysyä siltä yhden pentueen tekijältäkin, että minkäs takia nartulle käytettyä urosta ei löydy liiton listalta (ja jep, tiedän nartun merkittävän vaikutuksen jalostuksessa, mutta se ei kuulu aiheeseen jalostusuroslista). Näiden vähemmän rotuun perehtyneidän pennun teettäjien osaaminen tai osaamattomuus ei vaikuta Villen jäljen ajamiseen, mutta rotuyhdistyksellä ei ole varaa ihan tällaiseen ajatteluun. Yhdistys ei edelleenkään kasvata pentuja, mutta liiton rooli on merkittävä tiedon tuottamisessa.

Birgitta Johansson
Viestit: 165
Liittynyt: 06 Joulu 2007 01:41
Viesti:

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson » 19 Tammi 2013 18:40

Itseäni häiritsee eniten se, ettei molemmilla listoilla ole samaa terveyteen liittyvää vaatimusta.

Onko siis niin, että jos koiralla on tuloksia ja sen omistaa SPL-kasvattaja, ei suvun terveydellä ole niin väliä, vai mihin tämä perustuu :?: Koska sitähän tuo ainakin minulle "suomeksi käännettynä" tarkoittaa.

Listojen tulisi olla maksuttomia, jotta myös hyviä uroksia omistavat ei-kasvattajat (joita lienee paljon) ilmoittaisivat listoille omat uroksensa. Koska ainakin itse käyn yleensä Saksassa astuttamassa saksalaisilla uroksilla, niin olisin tämän listan puitteissa kiinnostuneempi nimenomaan hyvistä, terveistä, vanhoista suomalaisista uroksista kuin tuonneista. Enkä jaksa uskoa, että kovin moni "tuntemattoman" uroksen omistaja tulee ilmoittaneeksi koiraansa maksulliselle listalle, koska eihän ole mitään takeita siitä, että sitä sitten joku todella käyttäisi.

Maksullisuus johtaa siihen, että palstasta tulee tuontiurosten mainospalsta, jonka avulla jo muutenkin paljon käytetyille uroksille yritetään saada lisää astutuksia. Ei hyvä.

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: SPL-jalostusuroslista

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 20 Tammi 2013 08:57

Kiitos vaan Eija kohteliaisuudesta,mutta en itse kyllä vielä 2 pentueen kokemuksella voi itseäni kasvattajaksi kutsua.Kasvattajakokelas olis osuvampi nimike. Toisekseen me tehdään pentueita lähinnä omaan tarpeeseen.Jos joku jää siitä yli ,niin sen saa harrastaja hakea. En aio kasvatteja kehua ja hehkutella.Jos koirat on hyviä niin ohjaajat nostavat ne esiin. Jos eivät ole ,niin jäävät jonnekin syrjempään.
Edelleen uskon näyttöihin ja faktoihin.Niitä haluaisin helpommin saada käsiini ja siinä liitto voisi olla apuna. kun jostain bongaan mielenkiintoisen uroksen haluaisin siitä ja sen jälkeläisistä mahdollisimman rehellista faktatietoa,enkä mitään mainoksia. Olisihan se helppoa jos uroksesta ja sen jälkeläisistä löytyisi mahdollisimman kattavasti tietoa, eikä vaan isukin nimi kuvan kera:)

Vastaa Viestiin