Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Jalostukseen liittyvät aiheet
Juha Puurunen
Viestit: 605
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 20 Elo 2012 18:20

Kiitos Katriinalle ja tutkimusryhmälle oheisista vastauksista ja tarkennuksista aiempaan artikkeliin.

Juha Puurunen
vt jalostusvastaava
Liitteet
Tarkennuksia sakemannien tutkimusraporttiin_20082012-1.pdf
Geenitutkimus, tarkennuksia ja vastauksia
(45.17 KiB) Tiedosto ladattu 518 kertaa

Tuula Siimes

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes » 20 Elo 2012 19:19

Sehän oli hyvinkin selvää tekstiä. Asiasta ei liene tarkoituksenmukaista väitellä enää?

Kari Salkosalo
Viestit: 275
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo » 20 Elo 2012 21:03

Kylläpä se taisi niin sanotusti "olla siinä"!!

T:Salkkis

Avatar
Eija Käyhkö
Keskustelun ylläpito
Viestit: 55
Liittynyt: 18 Elo 2003 08:16

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Eija Käyhkö » 21 Elo 2012 07:50

Jep, eiköhän se ollut siinä. Aikalailla turhaa kenenkään vängätä enää tämän jälkeen, onko meillä kahta linjaa vai ei. No, eihän tässä kyllä sinänsä mitään uutta ollut, vaan tieteellinen todistus siitä, mikä on ollut jo pitkään tiedossa täällä ruohonjuurtasolla.

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 21 Elo 2012 10:00

Nyt kun tämä kyseenalaistaminen lienee enään turhaa ajan ja energian hukkaamista, niin tässä olis loistava tilaisuus hyödyntää kerrankin perustellusti tilannetta.
Katsotaan nyt sitten mitä jalostustoimikunta tekee, tai sit jättää tekemättä.Ainahan asian tietty voi siirtää seuraavalle toimikunnalle. Nyt on tilaisuus tehdä tulevaisuuden eteen suuria asioita.Samalla lopettaa iänikuinen kissanhännän vetäminen eri harrastusryhmien välillä.

Paivi Roine
Viestit: 3
Liittynyt: 26 Helmi 2012 17:58

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Paivi Roine » 21 Elo 2012 11:03

Tämä tutkimus on toki vain yksi tutkimus. Yksi tutkimus ei tieteessä tee mitään vielä "tieteellisesti todistetuksi" , tutkimus pitää pystyä toistamaan ja haastamaan vastatutkimuksella. Ja aina uusien tutkimusten myötä voi nousta esiin asioita, jotka tuovat uusia näkökulmia samaan asiaan. Tieteen maailma elää koko ajan, sehän siitä tekeekin niin mielenkiintoisen :) Tiede vaatii koko ajan kyseenalaistamista, oikeastaan tiede elää juuri kyseenalaistamisesta....

Itse pohdin, että hankalaksi tutkimuksen toistamisen tekisi ainakin tuo määrittely, mitkä koirista ovat olleet näyttö- ja mitkä käyttölinjaisia, sille ei taida olla selkeää määritelmää. Olisi lisäksi mielenkiintoista tietää, millainen ero on muilla roduilla, joilla on myös yleisesti tunnistettu käyttö- ja näyttölinja kuten esim. labradorinnoutajilla, joillakin settereillä ja spanieleilla - miten saksanpaimenkoirien jakauma eroaa - vai eroaako - näistä roduista.

Sinällään rodun, jolla on aika kapea geenipohja - kuten saksanpaimenkoiralla käsittääkseni on - pilkkominen vielä pienempiin alapopulaatioihin (=> yhä kapenevaan geenipohjaan) ei kuulosta kovin kauaskantoiselta suunnitelmalta näin maallikkon näkemyksellä. Tämä vaatii huolellista arviointia, mitkä ovat riskit ja millä ehdoilla riskit ovat hyväksyttäviä. Kaikille sattuu välillä virhearviointejakin ja niistä pitää vain pystyä oppimaan, etsimään olennaiset kohdat, joissa olisi parannettavaa ja tarvittaessa muuttamaan sitä suuntaa. Ja jossain kohtaa hyväksymään jotkut puutteet, jos ne ovat "hinta" paremmalle kokonaisuudelle - juuri siinä kohtaa.

Rodun jalostuksesta vastaavalla taholla ei ole todellakaan helppo tehtävä! Tehtävässä vaaditaan oppimiskykyä hahmottaa asian tieteellisiä taustoja (oikeassa mittakaavassa), kykyä nähdä riittävän kauas eteenpäin, yhteistyökykyä ja kuitenkin riittävää päättäväisyyttä sopivalla joustavuudella varustettuna, jotta suunta pysyy kohti päämäärää.... Hatunnostoni niille kaikille, jotka tätä työtä ovat tehneet, tekevät ja tulevat tekemään.

Kari Salkosalo
Viestit: 275
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo » 21 Elo 2012 11:31

Linjojen määrittely ei ole mitenkään vaikeaa. Yleisesti, puhuttaessa käyttölinjoista, tarkoitetaan sillä sukutaulun olevan 6 tai 7:ssä polvessa käyttökoiria (siis linjansa mukaisesti). Tässä em. tutkimuksessa oli hyväksytty käyttölinjaiseksi koirat viiden (5) polven mukaan. :roll: Tulos oli tuolla viidelläkin polvella nähtävissä.

T:Salkkis

Tuula Siimes

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes » 21 Elo 2012 12:07

Päivi; Kukaan ei varmastikaan ole kieltämässä näiden linjojen yhdistämistä joten sikäli tämä tutkimus tuskin nopeuttaa geenipohjan kapenemista. Linjojen suhteen tilanne säilynee ennallaan, ne ketkä haluavat kauniita jalostavat niitä ja ne jotka arvostavat ominaisuuksia tekevät niitä.

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 21 Elo 2012 12:36

Varmaan oon jo 100 kertaa todennut, että kaikki varmaan tiesi tämän kahtiajakautumisen ennen vahvistavia todisteitakin. Nythän voivat sitten teoreetikot pohtia tieteellisen tutkimuksen kriteereiden täyttymistä taikka puutteita.Käytännön merkitys on oleellinen. Kuinka tällaisen kahtiajaon kanssa liiton jalostusvastaavat toimivat? Kuinka asetetaan linjoittain lisävaateita jalostuskelpoisuudelle menemättä liian spesifiseen ja jalostuksellisesti köyhään pullonkaulaan? Tuleeko kisakoirista entistä erikoistuneempi pelkkään kisaan, ja nly koirista vastaavasti vaan ja ainoastaan kehänkiertäjiä?? Häviääkö keskivertokoira ja äärilaidat vaan senkun kärjistyvät? Nythän suuntaus on jo sen tyylinen.Ikävä kyllä.

Mielenkiintoinen tilanne.Ja siinä suhteessa yhdyn täysin ylläolevan kirjoittajan mielipiteeseen siitä, ettei ole helppo paikka.Mutta sitten taas liian arvokas paikka hukattavaksi.

Hursti Seppo

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Hursti Seppo » 23 Elo 2012 13:00

Saksalaiset osaavat tämänkin tehdä mallikkaasti ja koirien (lue Malien) käyttöominaisuuksia vaalia. Oma rotujärjestö(DMC Deutscher Malinoi Club) joka rekisteröi FCIiin rekisteriin koirat sekä oma jalostustarkastus järjestelmä(körung).
Ulkomuodon kokonaisarvio on rakenteen osalta ylimalkainen kunhan se näyttää Malilta. Käyttöominaisuus arvionti pitää sisällään: hallintaosan, epämielyttävän alustan ja suojelutyöskentelyn ennalta arvaamattomien liikkeiden muodossa(mahdollisuus myös kokopukuun). Jalostukseen käytettävien vanhempien tulee suorittaa körung hyväksytysti. Toinen rotujärjestö on sitten painottunut näyttelypuoleen ja toimivat sen puitteissa ja heillä on omat "jalostuskriteerit". Näennäistä ristiriitaa ei ilmeisesti ole. Suomessa käyttölinjaiset kasvattajat eivät juurikaan ole kiinnostuneita rotujärjestön "jalostusuroslistoista" tai muista SBPKY suosituksista. PEVISA on ainoa jota joudumme noudattamaan. Malien käyttölinja (workingline) on niin vanhaa perua(1900 luvun alkupuolella) että vastaava tutkimus ei antaisi mitään arvoa mihinkään suuntaan. Käyttölinja on vain ja ainoastaan keskittynyt käyttöominaisuuksien ja terveyden vaalimiseen. Tänäpäivänä suomessa suurinosa kasvattajista on käyttölinjojen edustajia Maleissa, eikä ristiriitoja rotujärjestön kanssa juurikaan enää ole. Tuskin saksanpaimenkoirallekaan vastaava järjestely olisi haitaksi käyttöominaisuuksia vaaliessa. Se että olisiko se käytännössä mahdollista ja totetettavissa jää nähtäväksi.
S"S"H

Päivi Ollikka
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka » 24 Elo 2012 17:55

^ jep justiinsa!

Juha Puurunen
Viestit: 605
Liittynyt: 04 Joulu 2007 08:30

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Juha Puurunen » 24 Elo 2012 20:34

Hursti Seppo kirjoitti:Suomessa käyttölinjaiset kasvattajat eivät juurikaan ole kiinnostuneita rotujärjestön "jalostusuroslistoista" tai muista SBPKY suosituksista. PEVISA on ainoa jota joudumme noudattamaan. S"S"H
Maleilla noin ja hyvä niin, paimenilla taas päinvastoin. Käyttöpuoli on enemmän kiinnostunut näyttelypuolen asioista ja nille asetettavista määräyksistä/suosituksista :roll:

-Juha

Timo Tokola
Viestit: 24
Liittynyt: 03 Joulu 2007 22:36

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Timo Tokola » 24 Elo 2012 21:25

Ahaa Juha, näyttelypuolella on siis sittenkin omat määräyksensä ja tavoitteensa :)

Päivi Ahola

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Päivi Ahola » 26 Elo 2012 00:45

tää on provo.. vaan ei aina niin pientä jottein jotain isoakin..

linjojen eriytyessä vain lisää.. näyttelyihmisten järkiintyessä (mikä jossain määrin jo näkyy yleisen mielipiteen vaikuttamana) kiinnittävät huomioin noihin rakenteisiin ja eivät jalosta enään niin ylilyöntejä.. katsokaapa seisonta-asennot näytelmäkuvissa.. ei enään niin venytettyjä.. eli ajatuksen pyörä on muuntumassa..

Niin kuis käy.. jos ne :) provo tuo -> kuleen..nimitys -> perkuleen näytelmä ihmiset alkavat sankoin joukoin treenata suojelua.. ja kisata .. ja tulosta syntyy.. ja sitten näytelmä koira onkin niitä käytelmä koiria:)..

Asiassa on olemassa tulevaisuuden visio.. trimmattavat seurakoirarodut.. osa niistä on aivan voimakkaita ja hyvän hermorakenteen omaavia.. passiivisella väistämisellä ei seisota viittä tuntia pöydällä trimmattavana.. eikä ne trimmityttäret makupaloja syöttele.. tarttee olla pinna kunnossa.. näytelmä koirissa keskitytään tiettyyn sietokykyyn arjessa ja vieraissa paikoissa ja olosuhteissa.. hermoon ja kykyyn lähteä nollatilasta tekemään asioita.. ja koiran annetaan olla koiran asemassa.. josta sen on selvittävä ilman täyspäiväistä lepoa tarhassa..

Käytelmä koirat.. keskitytään ajastaan enemmän tiettyihin asioihin, mitkä tuovat sitten tiettyjä ongelmia.. kohta käytelmäkoirat ovat niin koulutettavia.. että ovat yliopistotasoisia pentulaatikossa.. ja tulee yks kärpäleen hermoromahdus kun tulee ensimmäinen vastus johon ei ole siedätetty ja positiivisesti vahvistettu ja huolella henkisestä tilasta huolehtien viety tekniset vahvuudet huomioon ottaen .. koiraa etiäpäin.. ominasuuksissa lähinnä on keskitytty.. ohajattavuuteen ja joka pojan käteen sopivuuteen..
En tiärä.. mutta mää nään vissiin ihan yksinään mörköjä ..
nooh tää oli lauantai-illan huumaa.. vaan visio.. johon olen kentillä ja turuilla törmäillyt.. mutta pienet on meikäläisen piirit.. joten se siitä ja paperia perään..
päxä

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Tarkennuksia ja vastauksia geenitutkimus artikkeliin

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 26 Elo 2012 08:31

Moi Juha.

Tässä sulle kysymys: miten hyödyntäisit nly- ja käyttölinjaisten erot? Erothan ovat päivänselviä kuten harrastajakunnan kiinnostuksen aiheetkin.Nyt se pitäis tulkita voimavaraksi.Joten miten henkilökohtaisesti kanavoisit kaiken hyötykäyttöön?

Ilman sarvia ja hampaita...ja jotta asia etenisi edes ajatuksen tasolla.

Ville Salmia

Vastaa Viestiin