Jalostuspäivät 11.5.2013

Jalostukseen liittyvät aiheet

Jalostuspäivät 11.5.2013

ViestiKirjoittaja Kirsi Lindgren » 15 Maalis 2013 21:04

JALOSTUSPÄIVÄT TAMPEREELLA 11.5.2013

Kasvattajatoimikunnassa heräsi viime vuonna ajatus uudenlaisesta tapahtumasta, missä kasvattajalle, koiraa hankkiville sekä viranomaisille tarjottaisiin mahdollisuutta tutustua Suomessa olevaan potentiaaliseen jalostusmateriaaliin. Tapahtuman pohja ideoitiin hevospiireistä ja siellä olevista oripäivistä. Oripäivillä hevosihmiset näkevät helposti materiaalia, joihin pääsevät helposti tutustumaan ja keskustelemaan hevosten omistajien kanssa.

Tapahtuman rakenne on edelleen muotoutumassa ja se tulee muotoutumaan vielä tapahtuman jälkeenkin. Kasvattajakurssilaisten kanssa asiaa on mietitty ja sieltä on tullut paljon ideoita. Kurssilaiset ovat pitäneet tapahtuman ideaa hyvänä ja ovat ilmoittaneet tuovansa omia koiriaan sekä kasvattejaan näytille. Kurssilaisten kanssa käydyissä keskusteluissa keskusteltiin myös muusta kasvattajille suunnatusta toiminnasta tapahtuman yhteydessä luennoista illanviettoon.

Koiraa hankkivalle tapahtuma tuo kasvattajia esille, heidän materiaaliaan ja koiraa hankkivan on helpompaa rikkoa jää sellaisen kasvattajan kanssa, jonka kasvatustyö häntä kiinnostaa. Yritysmaailmassa tästä käytettäisiin sanaa verkostoituminen. Tätä samaa tarjotaan myös kasvattajille.

Mukaan on otettu tai otetaan alaosastoja sekä liiton muita toimikuntia. Ensimmäinen tapahtuma päätettiin järjestää yhteistyössä koe-ja koulutustoimikunnan kanssa yhdistämällä kaksi tapahtumaa. Samanaikaisesti Tampereella järjestetään suojeluseminaari, jossa ovat kouluttajina kaksi viime vuoden WUSW.ssa kilpailemassa ollutta Tuomasta eli Wallius ja Kukkonen. SPL Tampereen kentällä on erittäin hyvät puitteet tämänkaltaisten tapahtumien järjestämiselle. Kaikille siis luulisi olevan jotain nähtävää, koettavaa ja opittavaa.

Tätä kirjoittaessa on muutamia asioita tapahtuman tiimoilta ratkaisematta. Yksi niistä on ilmoittautuminen. Tästä kerrotaan myöhemmin liiton sivuilla ja keskustelupalstalla, joten seuratkaa niitä tarkasti

Tarkoituksena jalostuspäivillä on siis kerätä näin alkuun, uroskoiria samanaikaisesti yhteen paikkaan halukkaille nähtäväksi. Osanottokynnys pidetään matalana ja tapahtuman kulku myötäilee osittain tulevaa SPL testiä. Lyhykäisyydessään tapahtumassa koira esitetään, tehdään perus suojeluharjoitus ja toimintakykytesti.

Tapahtuman kulku

• SPL terveyskysely. Koiran ohjaaja on täyttänyt valmiiksi terveyskyselyn
• Esittelyssä koiranohjaaja saa vapaasti esittää koiraansa 2 min ajan. Tottelevaisuutta, leikkimistä, seisottamista, ravauttamista jne jne.
• Suojeluharjoituksessa tehdään koiran koulutustason mukainen harjoitus. Koirakko voi käyttää myös omaa maalimiestä
• Toimintakyky testi. Koira viedään sisätiloihin vietittömässä tilassa vapaana, koiran kanssa leikitään sisätiloissa, koiralle tehdään suojeluharjoitus sisätiloissa.
• Sisätilassa myös alustan vaihtuvuus(liukas)
• Kiinnostuneet voivat keskustella koiranomistajan kanssa koirasta


Tapahtuman vastaanotto kasvattajien, koiranomistajien ja koiraa hankkivien suunnalta vaikuttuu siihen mihin suuntaan tapahtuma lähtee muotoutumaan. Kasvattajatoimikunta on tässä asiassa tehnyt pohjatyön ja nyt toivommekin suurta osallistujajoukkoa niin vanhoista kuin uusista kasvattajista, kokeneista ja kokemattomista koiranohjaajista sekä virkakoiralaitoksista.

-kasvattajatoimikunta
Kirsi Lindgren
 
Viestit: 147
Liittynyt: 24 Maalis 2012 12:34

Re: Jalostuspäivät 11.5.2013

ViestiKirjoittaja Jaana Paavola » 04 Huhti 2013 9:47

Tuleeko jonnekkin lista ilmoittautuneista uroksista?
Jaana Paavola
 
Viestit: 37
Liittynyt: 21 Maalis 2009 22:49

Re: Jalostuspäivät 11.5.2013

ViestiKirjoittaja Jussi Planting » 04 Huhti 2013 10:47

Monet ovat kysyneet, että onkohan tuo mun koira nyt oikeesti jalostusmateriaalia jne jne. Sillä on sitä ja tätä ja voiko sitä käyttää jalostukseen.... et voiko sitä tuonne jalostupäiville edes tuoda. Suomalaiset ku on niin vaatimattomia.. eihän nyt mun! ;)

Tapahtuman ideana on tuoda esille mahdollisia jalostukoiria Suomesta. Meillä on koiria jotka ovat jo astuneet ja astuvat edelleen ja joilla on myös jälkeläisnäyttöä. Tälläisten astuvien koirien jälkeläisten näkeminen on myös erittäin tärkeätä. Näistä jälkeläisistähän näemme mitä tälläinen uros on jättänut. Jälkeläisnäyttöhän puhuu sitten astuvan uroksen jalostusarvosta. Samoin on ulkomaalaisia tuontikoiria, joita ei oikeen näy missään ja koiria joiden isät astuvat ulkomailla edelleen. Kasvattajalle joka tälläistä urosta harkitsee käyttävän on mhuomattavasti helpompaa nähdä tälläisessa tapahtumassa koiran jälkeläisi, kuin lähteä niitä ulkomaille katsomaan.

Meillä on jo ilmoittautunut astuvia koiria, joilla on jälkeläisnäyttöä. Toteutuksena tälläinen koira suorittaa ensin ja sen jälkeen tulee koiran jälkeläiset jolloin katsoja voi itse puntaroida mitä koira on jättänyt niihin.

Tapahtumaan osallistumisen kynnys on pidetty matalana ja siihen ei periaatteessa tarvitse valmistautua mitenkään. Suoritukset tehdään koiran tason mukaan ja ohjaaja päättää mitä niistä suoritetaan. Ilmoituksia siis vaan tulemaan!
http://spl.fi/jalostus/jalostuksesta-yl ... umislomake

Toivomme järjestävämme viihtyisän saksanpaimenkoiratapahtuman.

Jaana kysyi, että tuleeko koirista listaa johonkin. Kyllä tulee, mutta itse tapahtumassa kannattaa kantaa mukana älypuhelinta tai tablettia, jolla pääsee netistä katsomaan tauluja, jos ne kiinnostavat. Lista koirista tulee tänne ennen tapahtumaa.

JussiP
Jussi Planting
 
Viestit: 115
Liittynyt: 21 Maalis 2008 22:27

Re: Jalostuspäivät 11.5.2013

ViestiKirjoittaja Kari Salkosalo » 04 Huhti 2013 22:27

Eiko tuohon ilmoittautumis lomakkeeseen kannattaisi laittaa tieto tai osio, jolla ilmoitetaan ainoastaan yksittäinen koira, jos siltä ei tule jälkeläisnäyttöä tapahtumaan. Ja sit erikseen uros joka ilmoittautuu jälkeläisten kanssa. Tarkoitan tällä sitä, et uros x esiintyy itse plus seuraavilla jäkeläisillä. Ja taas uros Y esiintyy itse, ilman jälkeläis näyttöä. Vai olenko ihan hukassa ajatukseni kanssa, kuten yleensä? :?:

T:Salkkis
Kari Salkosalo
 
Viestit: 275
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: Jalostuspäivät 11.5.2013

ViestiKirjoittaja Jussi Planting » 05 Huhti 2013 7:55

Et ole. Pistetään harkintaan. Meillähän tämä tuottaa enemmän työtä, kun yhdistelemme näitä ilmoitukisia....
Jussi Planting
 
Viestit: 115
Liittynyt: 21 Maalis 2008 22:27


Paluu Jalostus