Pevisa remonttiin?

Jalostukseen liittyvät aiheet

Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Eero Lukkari » 18 Helmi 2015 15:59

Lonkat

Kuten tekemästäni tilastokatsauksesta* voi lukea, lonkkaindeksin käyttö raja-arvona Pevisassa ei ole parantanut lonkkia ainakaan kuvattujen tilaston perusteella ollenkaan. Haittaa indeksirajasta kyllä tulee esimerkiksi ulkomaisten koirien jalostuskäytön kohdalla. Mielestäni indeksirajan voisi poistaa, en ole kuullut sille hyviä perusteluja.


Selkä (LTV)

Kennelliittohan hyväksyi, että selkätutkimuspakko liitetään rodulle hyväksyttyyn PEVISA-ohjelmaan 1.1.2016 alkaen ja vaatimus koskee voimaan tullessaan kaikkia jalostukseen käytettäviä koiria.

Tilastokatsauksessa on myös LTV-tilasto (välimuotoinen lanne-ristinikama), ja sen mukaan vakavammat muutokset eivät ole yleisiä, LTV2-4 yhteensä: 6,5 %. Saksanpaimenkoiran selkäongelmathan ovat huomattavan monisyisiä, ja LTV ei ole välttämättä edes tärkein.

LTV-kuvauspakon positiivisina puolina voidaan nähdä, että selät tulevat kuvatuiksi ja tieto muistakin selvistä muutoksista tulee vähintään omistajan tietoon (kuvien lausuja Lappalainen on kertonut laittavansa tiedon muista muutoksista omistajalle sivulöydöksenä).

LTV-kuvauspakon on arvosteltu lisäävän kalliiden luustokuvauksien hintaa entisestään ja mahdollisesti heikentävän koiranomistajien intoa kuvata koiransa. Kyseessä on vaikea arvostuskysymys, onko saatava tieto sen arvoista?

Olisi tietysti mahdollista pyrkiä saamaan arvosteluun mukaan muitakin selkämuutoksia. Olen tätäkin asiaa tiedustellut ja homma ei ole aivan yksinkertaista.

* http://spl.fi/saksanpaimenkoiraliitto/asiakirjat?view=document&id=450
Eero Lukkari
 
Viestit: 175
Liittynyt: 03 Joulu 2007 22:23

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Juha Puurunen » 18 Helmi 2015 18:38

Erinomainen keskustelun avaus Eerolta. Nykyinen pevisa on voimassa 2018 loppuun. Seuraavan jto:n ja pevisan valmistelu tulee olemaan seuraavan jalostustoimikunnan tärkein tehtävä ja sen valmistelu tulee aloittaa jo ensi vuonna, jotta valmis esitys saadaan käsittelyyn hyvissä ajoin.
Juha Puurunen
 
Viestit: 602
Liittynyt: 04 Joulu 2007 8:30

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Riitta Vainiontaus » 19 Helmi 2015 16:11

Missään tapauksessa 101 indeksirajaa ei tule poistaa. Tuontikoirille, jotka tuovat vierasta verta voitaisiin rotujärjestön taholta antaa poikkeuslupa esim 5 astutukseen poiketen tuosta rajasta. Ei kuitenkaan enempää. Samoin saksalaisilla indekseillä uros saisi astua vain myös max 5 narttua. Jos edelleen indeksit huitelee 80-90 välissä, niin on jo nähty että paskaa tulee.Eikä sillä kannata toista huono indeksistä astuttaa. Nyt on jotain tapahtunut myös kennelliiton arvosteluissa. Monet arvostetut eläinlääkärit ovat sanoneet, että arvostelut heittää. Joskus omien koirien kuvienkin kohdalla on joutunut ihmettelemään miksi A/A onkin C/B ja hulluinta että myös aivan selkeä B/B on tullut A/A takaisin. Onko sitten digikuvat tarkempia kuin vanhat kuvat. Mene ja tiedä. Koska niin paljon kuvia jää lähettämättä indeksit vääristyvät myös tästä. Eikö myös eläinlääkärit voisi sanoa, että kuvat pitää lähettää. Minusta eläinlääkärit siunaavat aivan liian herkästi päätöksen olla lähettämättä niitä.

LTV ja selkäkuvaus on syntisen kallis. On paljon työttömyyttä ja perheiden rahat ovat tiukilla. Moni ei yksinkertaisesti pysty kuvauttamaan koiraa. Useampi lääkäri ja hoitaja on motkottanut myös selkäkuvauksen kuvausteknisistä vaatimuksista. On kuulema siksi niin kallista, kun koiran pilkulleen oikein asettamiseen menee niin tuhottomasti aikaa. Ei kuulema vaikuta todellisuudessa arvosteluvarmuuteen. Nämä eivät ole minun ajatuksiani vaan ihmisten jotka tekevät tätä hommaa työkseen. Nyt tulevat vielä geenitestaukset. On todella vaikea siirtää pennunhintaan kaikkia tutkimuksia, kuten aina neuvotaan tekemään. Siitosuroksista en ymmärrä miksi omistajat eivät niitä tarkastuta, sillä tuleehan se raha hyppymaksuissa takaisin. Uroksille voisi tulla esim. myös virallinen DM testi pakolliseksi.

Onko nyt vuoden 2016 alkaen kaikista koirista otettava Ltv kuva, ennen jalostuskäyttöä. Jos ei, niin missä kohtaa ja kenen toimesta se on PEVISASTA poistunut.

Riitta Vainiontaus
Riitta Vainiontaus
 
Viestit: 235
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Riitta Vainiontaus » 20 Helmi 2015 0:33

Tuossa uusimmassa linkissä aivan selkeästi voimassa 2018 saakka ilman LTV:tä

http://www.kennelliitto.fi/sites/defaul ... _0_0_0.pdf

Riitta
Riitta Vainiontaus
 
Viestit: 235
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Juha Puurunen » 20 Helmi 2015 6:25

Riitan tulkinta on väärä. Tuossa linkitetyssä dokumentissa voimassaolo tarkoittaa vain siihen merkittyä asiaa. LTV-kuvaus lisätään dokumenttiin ensi vuoden alusta, juuri niin kuin on aiemmin päätetty. Siis 1.1.2016 alkaen on jokaisella jalostukseen käytettävällä koiralla oltava LTV-lausunto.
Juha Puurunen
 
Viestit: 602
Liittynyt: 04 Joulu 2007 8:30

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Petri Petajajarvi » 20 Helmi 2015 8:50

Koirien lonkka- ja kyynärkuvien arvostelu kuuluu herättävän kovasti huomiota tällä hetkellä, osa yksittäisistä koiranomistajista, pienistä ja isoista kasvattajista sekä lonkka- ja kyynärkuvauksia suorittavista eläinlääkäreistä on sitä mieltä, että Kennelliiton lonkka- ja kyynärkuvien arvostelukriteerit ovat selkeästi tiukentuneet ja jollain tapaa muuttuneet. Tämä näkyy kuvaavien lääkäreiden antamien arvioiden ja kennelliitossa annetujen lausuntojen välisenä ristiriitana, arvioiden ja lausuntojen välillä voi olla suurikin kuilu. Varsin ongelmallista tuo ristiriitainen näkemys koiran luustoterveydestä on niissä tapauksissa joissa kuvaava lääkäri arvioi koiran luustoterveeksi ja kennelliitossa koira lausutaan nivelrikkoiseksi. Onko mahdollista, että rotujärjestön taholta selvitettäisiin asiaa, eli onko ristiriita kuvaavien lääkäreiden ja kennelliiton lausuntojen välillä kasvanut ja jos on niin mistä siinä on silloin kyse? Käsitykseni mukaan lonkka- ja kyynärterveyden arviointikriteerit ovat olleet samat jo pitkään ja niitä ei olisi muutettu.
Viimeksi muokannut Petri Petajajarvi päivämäärä 20 Helmi 2015 8:55, muokattu yhteensä 1 kerran
Petri Petajajarvi
 
Viestit: 42
Liittynyt: 19 Maalis 2013 7:27

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Sauli Vatanen » 20 Helmi 2015 8:53

Mä en kyllä tuossa selkäkuvaus -asiassa nää mitään ongelmaa. Kuvat vaaditaan jalostuskoirilta, muut kuvauttaa jos on mielenkiintoa ja rahaa. Huomattavan paljon parempi tilanne tämä on kuin aikaisempi, jolloin terveeksi lausutut saattoivat olla mitä tahansa. Ongelman aiheuttaa se, että selkäkuvauttajina harrastajat ovat aktiivisia ja harrastajat myös aktiivisesti välikuvaavat koiransa. Siten ne pahemmat muodot karsiutuvat aika tehokkaasti virallisista selkäkuvista. Yleisesti ottaen on kyllä ollut hienoa aktiivisuutta selkäkuvauksissa ja nyt on julkista tietoa kokonaisista pentueista.

Spondyloosilausunnon osalta harmittaa, että meillä tehdään nyt 2-vuotiaina kuvatuista koirista spondyloosivapaita. Samoilla koirilla on spondyloosia yleisesti 5-vuotiaina. Ehkäpä tilanne korjaantuu tilastoihin, kun selkäkuvia on lausuttu 10-vuotta ja vanhempiakin koiria alkaa olemaan tilastoissa.

Säälihän se on, että selkäydinkanavan ahtauma esimerkiksi jää pois lausunnosta. Mutta parempi saada kuitenkin jotain tietoa ku arvailla.
Sauli Vatanen
 
Viestit: 41
Liittynyt: 04 Joulu 2007 19:55

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Riitta Vainiontaus » 20 Helmi 2015 14:13

Välikuvissa lopetetusta koirasta saa LTV-lausunnon vaikka ikä ei vielä muuten riittäisi.

Minulle kasvattajana ei ole merkitystä yhden yksilön LTV lausunnolla, aioin käyttää sitä jalostukseen tahi en, vaan nyt me tarvitsisimme faktatietoa LTV eri asteiden periytyvyysestä sekä eri asteiden merkityksestä koiran elämässä. Itselläni aivan selkeä havainto LTV3 kohdalta. Lunbalisaatiosta en saa oikein selvää miten hyppii geneettisesti, jos hyppii ollenkaan. Sakralisaatio jommalla kummalla vanhemmalla on yleensä tuottanut saman vaivan myös osalle pennuista, jopa monelle samaan pentueeseen. LTV4 ei mitään ongelmia käytössä eikä jalostuksessa. Itselläni ei vielä yhtään LTV4 koiraa, joka olisi oireillut. Sanoisinpa, että ovat pidempään parempia takapäästään kuin normaalit. Olen kuvauttanut koiria jo 20 vuotta LTV alueelta ja koska haluan aina faktatietoa, niin olen käyttänyt noita kaikkia asteita jalostukseen ja vain sakralisaation olen nyt karsinut jalostuksesta. Jos käyttäisin sellaista koiraa pitäisi sen olla muuten laadultaan, jotain niin erinomaista, että riski kannattaisi siirtää eteenpäin.

Riitta
Riitta Vainiontaus
 
Viestit: 235
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Riitta Vainiontaus » 20 Helmi 2015 18:10

Juha, se oli Kennelliiton kanta asiaan, kun sitä tiedustelin, ei siis minun.

Riitta
Riitta Vainiontaus
 
Viestit: 235
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Birgitta Johansson » 20 Helmi 2015 18:52

LTV-lausunnot ovat omien havaintojeni perusteella hyödyllisiä.

Omassa pienessä otannassa kahdella suht nuorena selkäleikatulla koiralla on molemmilla jälkeenpäin kuvia tutkittuani LTV1. Toisella näistä koirista oli välikuvissa otetussa sivukuvassa täydellisen avara ristiluukanava, silti tuli ongelmia.

Ihan jo tältä pohjalta LTV1:set karsiutuvat ilman muuta omasta jalostuskäytöstäni pois, muista asteista puhumattakaan.

Indeksejä en ole koskaan katsonut, koska niiden luotettavuus ei mielestäni riitä. Kuvaamattomat koirat vaikuttavat liikaa ja vääristävät lukemia. Käytännössä vain riittävän suuri määrä jalostuskoirien kuvattuja sisaruksia (yli 80% pentueesta), lisäksi niiden vanhemmat ja mahdolliset aiemmat jälkeläiset antavat tarpeeksi tietoa.

Hinnat ovat valitettavasti karanneet käsistä ainakin pääkaupunkiseudulla. Ellei kasvattaja sisällytä kuvausmaksuja pennun hintaan, jää yleensä liian monesta koirasta viralliset kuvat ottamatta.
Birgitta Johansson
 
Viestit: 164
Liittynyt: 06 Joulu 2007 1:41

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Riitta Vainiontaus » 20 Helmi 2015 22:52

Birgitta, miksi koirien selkä on leikattu. Mitä LTV1 on vaikuttanut aiheuttaen leikkausta vaativan tilan. Lappalainenkaan ei osannut sanoa, mitä haittaa koiralle mahdollisesti LTV1 selästä voisi olla. Siksi olisi erittäin mielenkiintoista kuulla mitä 1 on rikkonut selästä ja miksi.

Riitta
Riitta Vainiontaus
 
Viestit: 235
Liittynyt: 02 Tammi 2008 20:39

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Seija Kulmala » 23 Helmi 2015 19:37

Riitan kommenttiin. Olen melkoisesti samaa mieltä. Ei ole haittaa eikä ole edes kovin perinnöllistä. Emäni sai 5 pentuetta jossa vain 1 pentuessa oli tämä LTV1 x 2. Eli ei kovin perinnöllistä.

Juuri nukutettiin vanhuuden vuoksi erään pentueeni toiseksi viimeinen koira. 11 vuotiaana. Sekin kasvaimen vuoksi, mietin siksi näitä asioita, alunperin "huonoin koira selästään" yhä elossa.

Eli pentueen viimeinen 11 vuotias on ollut nuorena urheilukoira, sen jälkeen omistaja hylännyt urheilukoiran ja palautui tänne selän okahaarakkeen ongelman vuoksi, ilmeisesti sillä oli juurikin tämä LTV1, Ventelän lausunto oli vialle että tulee haittamaan vasta vanhana äärirasituksessa ja satunnaisesti suojeluharrastuksessa yläluokissa.

Koira meni poliisikoiraksi, sieltä jäi ohjaajan ammatinvaihdon vuoksi hänen kotikoirakseen (ei ollut muiden ohjattavissa) jäi sitten eläkkeelle ja on nyt ainoa elossa oleva 11 vuotias tuosta pentueesta. Yhä terve, oireeton. Äärimmäisen suuri uros, säkä taitaa olla lähemmäs 70 cm ja painoa lähelle 50 kg.

LTV koiria on aina ollut rodussa, tosin tämä on ainoa pentueeni jossa tätä vikaa on ollut. Pentueessa oli 2. Toinen harrasti vetohiihtoa mutta nukutettiin autokolarin jälkeen (vanhana) ja toinen on yhä hengissä ja voi hyvin.

Ei LTV1 koiria kannata ehkä jalostukseen käyttää kuin harkitusti! Mutta ei se mikään käyttökoiran kuolemantuomio ole.

Lisään vielä että tuon nartun (joka on isoisoäiti jo) 5 pentueesta on paljon jälkeläisiä, omissa kasvateissani ei yhtään selkävikaista. Kaikista en valitettavasti tiedä. Kuvattuja suurin osa alle vuotiaina ja jos omistaja kuvaa virallisesti, se on hyvä. En ole itse kannustanut virallisiin kuviin koska vian, mikäli se on olemassa, näkee jo alle vuotiaana välikuvissa.

Arvostan Riitan tietotaitoa tässä asiassa ja paras periyttäjäni on ollut EG koira, joka yhä näkyy linjoissani. Juuri kuvataan GB A pentuetta. Vain kaksi kuvaamatta, kaikilla terveet selät, vuosi ikää.

T: Seija
Avatar
Seija Kulmala
 
Viestit: 178
Liittynyt: 04 Joulu 2007 12:20

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Jaana Paavola » 23 Helmi 2015 22:32

Oma urokseni osallistui verrokkikoirana Mikkolan ja Lappalaisen lonkka-ja LTV-projektiin ja käytin tilaisuutta hyväkseni kysyäkseni kaikkea mahdollista selkäkuvista, mitä vaan mieleen tuli. Yhtenä vahvana mielipiteenä tutkijoilla oli, että LTV1:een pitää suhtautua kuten lonkissa B-lonkkaan. LTV1 ei ole sairas ja aiemmin nämä ns. terveen selän epävirallisen lausunnon saaneet ovat juurikin sekä LTV0 ja LTV1 omaavia koiria. Eli vanhoja lonkkakuvia selaamalla pystyy katsomaan, kumpaa (0 vai 1) vanhat koirat selästään olivat. Samaten on sitten jo tietoa, kestivätkö koirat selistään vai eivät. Toivottavaa tietenkin olisi, että iäkkäämmätkin koirat, joilla ei ole vielä virallista LTV-lausuntoa, pääsisivät vielä kuviin ja olisivat siten jalostuskäytössä ensi vuonnakin.
Jaana Paavola
 
Viestit: 37
Liittynyt: 21 Maalis 2009 22:49

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Seija Kulmala » 25 Helmi 2015 17:53

" LTV1:een pitää suhtautua kuten lonkissa B-lonkkaan"

Kiitos Jaanalle kommentista, hyvä että kokeneet kasvattajat kommentoivat aihetta.

Juuri näin!
Avatar
Seija Kulmala
 
Viestit: 178
Liittynyt: 04 Joulu 2007 12:20

Re: Pevisa remonttiin?

ViestiKirjoittaja Mirja Pekkonen » 08 Loka 2015 8:25

Olen tässä seuraillut jo useamman kuukauden ajan noiden selkätutkimusten edistymistä. Huolestuttavan vähän on koiria kuvattu selkiensä suhteen. LTV-lausuntopakko tulee voimaan 1.1.2016 alkaen olimmepa me asiasta mitä mieltä tahansa.

Kennelliitossa on tarkoitus uusia PEVISAN rotukohtaisia erityisohjeita ja siitä johtuen tuo lausuntopakko ei ole ollut sinne kirjattuna. Soittelin toissapäivänä Päivi Rantasalolle ja esitin huoleni hänellekkin, koska varsin moni saksanpaimenkoiraharrastaja ja -kasvattaja ei näytä asiaa oikein todesta ottavan. Nyt tuo lausuntopakko on sinne rotukohtaisiin erityisohjeisiin lisätty.

Jos asian oikein ymmärsin, ennen 1.1.2016 tapahtuneista astutuksista syntyneet pennut rekisteröidään entisten ohjeiden mukaan, vaikka ne syntyvätkin vuoden 2016 puolella. 1.1.2016 jälkeen pentueen molemmilla vanhemmilla tulee olla astutushetkellä LTV-lausunto poislukien ulkomaiset koirat, joiden käytöstä on olemassa erilliset ohjeet.

Olen itse kuvauttanut useammankin koiran ja todennut, että kuvausaikoja ei välttämättä saa heti huomiseksi. Sen lisäksi lausunnon saaminen voi uusimmasta tekniikasta ja Kennelliiton Omakoirajärjestelmän käytöstä huolimatta kestää jopa 3-4 viikkoa, nopeimmillaan olen saanut lausunnon kahdessa viikossa. Nyt alkaa olla siis korkea aika viedä koiria selkäkuvauksiin jos aikoo vuoden 2016 puolella saada aikaiseksi rekisteröityjä pentuja.

Katsoin äsken pikaisesti kolmen viimeisen kuukauden aikana rekisteröityjä pentueita, joita oli yhteensä 70. Jos oikein katsoin vain kuudessa yhdistelmässä oli molemmilla vanhemmilla LTV-lausunto joten kirimisen varaa on vielä vaikka osassa pentueista toinen osapuoli oli ulkomainen koira ja sillä suomalaisella se selkälausunto oli kunnossa.

Erityisesti vetoaisin jo vanhempien, koeteltujen urosten omistajiin jotta he kuvauttaisivat koiriaan virallisesti tai tarjoaisivat aiemmin otettuja kuvia lausuttavaksi. Tuo lienee tässä siirtymävaiheessa mahdollista. On sääli, jos terveet ja keskimääräistä parempia jälkeläisiä jättäneet urokset jäävät jalostuksesta pois tämän lausuntopakon takia. Olisi varmaan ollut viisampi ratkaisu se Saksanpaimenkoiraliiton alkuperäinen esitys, jonka mukaan kuvaaminen olisi ollut pakollista vasta vuonna 2012 ja sen jälkeen syntyneille koirille.
Mirja Pekkonen
 
Viestit: 6
Liittynyt: 15 Loka 2012 7:49

Seuraava

Paluu Jalostus