Mahalaukun kiertymä

Terveyteen liittyvät aiheet

Mahalaukun kiertymä

ViestiKirjoittaja Sonja Lehtinen » 12 Helmi 2005 9:30

Eli omalla uroksella oli jouluna, mutta mietityttää, että mitä kaikkea voi koiran kanssa tehdä, kun kudokset on korjautuneet. Eli selviytymistarinoita kaipailen.
Itse muutin koiran ruokailua, eli kuivamuona ja turhat puurot pois(syö n. 80% lihaa ja voi mainiosti), ja ruokailu 2 erässä, ja jos en voi vahtia ruuan sulamista, annan kuplatonia(vaikka ei ollutkaan ennen kiertymää oireillut).
Tekemisten suhteen vaikea miettiä mitä voi ja ei voi tehdä, kun koira olisi nukutuslääkkeistä selviämisen jälkeen, tehnyt vaikka mitä. Eli harhaluuloni "koira kertoo kun ei jaksa" on kadonnut.
Sonja Lehtinen
 

ViestiKirjoittaja Maria Arfman » 03 Touko 2005 9:16

Mitä olen kuullut näistä tapauksista, osa selviää jo leikkauksesta, osa ei sieltäkään. Uusiutumisen riski on valtava vaikka vatsalaukku on kiinnitettykkin.
Jostain luin että veden juomista pitäisi annostella ja ruokinta moneen erään, ei liikuntaa ennen ruokaa/heti jälkeen; hektisellä koiralla suurempi riski saada kiertymä/ei saa hotkia ruokaansa jnejne. niin ja ruohonsyönti ei kuulemma hyvä homma. Ei saisi syöttää liian kuitupitoista ruokaa... netistä löytyy tähän ohjeita.
Omalleni tuli pari viikkoa sitten... ja nyt koira vaikuttaa "ilmavoimissa" :( . Vakava juttu, johon tuntuu aika moni sakemanni sairastuvan/menehtyvän..... :cry:
Maria Arfman
 

ViestiKirjoittaja Sonja Lehtinen » 03 Touko 2005 10:14

Meillä on palattu normaali elämään, paitsi että ruokinta kahdessa erässä, ja lihan osuus(sulavan ruuan osuus) nostettu. Taistolla kun ei ollut koskaan aiemmin ollut kaasuuntumisia, eikä myöskään jälkeen(vaikka mm. pari päivää leikkauksen jälkeen teki ryöstön syöden pari kiloa kuivamuonaa kuivana.) Tietääkseni myös tuo pernan poisto ehkäisee kiertymä riskiä, kun tulee enemmän tilaa. Itse olen nyt päätynyt että jatkan harrastamista entiseen tapaan, jos uusiutuu niin katsotaan mitä tehdään. Piilon kiertoja olen jo ottanut samoin hyppyesteet, maalimies sitten kesällä kun puolen vuoden varoaika on mennyt.
Pahoittelut Riffin poismenon johdosta, se oli hieno koira, itsekin olisin päätynyt samaan ratkaisuun, jos Taisto olisi ollut huonommassa jamassa( jolkotteli pihalla merkkaillen puita lekurin pihalla).
Useinhan mahalaukun kiertymään altistavana tekijänä pidetään syvä ja kapearintaisuutta, silti tuntuu että ongelma on lähes kaikilla suurilla roduilla vinttikoirista molosseihin, ja syyttäisin ongelmasta enemmän koirien nyky ravitsemusta(maha täynnä hitaasti sulavia hiilihydraatteja).
Sonja Lehtinen
 

ViestiKirjoittaja Mia Mäkelä » 03 Touko 2005 11:23

Marialle osanotot :hali: :(
Mia Mäkelä
 

ViestiKirjoittaja Mia Örnmark » 03 Touko 2005 11:49

Meillä annetaan ruoka kahdessa osassa. Eräs pidempään sakemannien kanssa töitä tehnyt henkilö suositteli tätä tapaa aikuisellekin koiralle. Lisäksi neuvoi ettei heti ruoan jälkeen aleta touhuamaan hirveästi tai lähdetä liikuttamaan koiraa.

Heti aamulla kevyempi annos, jonka jälkeen pieni tauko ja sitten koiran kanssa voi lähteä lenkille ja tehdä mitä lystää. Illalla saa isomman ruoka-annoksen. Tämän jälkeen ei enää mitään isoa mesoamista pidetä vaan otetaan ihan lunkisti ja sulatellaan ruokaa. Rauhalliselle iltakävelylle lähdemme, jos ruoka on annettu tavallista aikaisemmin.
Mia Örnmark
 

ViestiKirjoittaja Caby Wickman » 03 Touko 2005 12:28

Oma narttuni sairastui myös vatsalaukunkiertymään 10-vuotiiana. Sairaus tuli todella yllättäen, niin kuin yleensäkin. Ruokailu ( turvotettua kuivamuonaa )oli ollut monta tuntia aikaisemmin eikä sinä päivänä edes käyty lenkillä eikä muutenkaan riehuttu. Tänä päivänä koira elää samojen ruutiinien mukaan kuin aina ennenkin, eli ruokaa kahdesti päivässä ja normaali lenkitys, siis ei mitään muutoksia sairastumisen jälkeen.

Terv. Caby ja Makros Espe 12,5v.
Caby Wickman
 

ViestiKirjoittaja Päivi Korkki » 04 Touko 2005 6:47

Täytyy minunkin kirjoittaa vähän aihetta sivuten ja ennenkaikkea Marialle myötäeloni välittäen. :hali:

Reilut kaksi kk sitten Corda-koirallani ei vatsalaukku kiertynyt, vaan ainoastaan paksusuoli pyörähti ikäänkuin "akselinsa ympäri" aiheuttaen paksusuolen kuolion. Ulospäin näkyvänä oireena tällä vähän vaille 6-vuotiaalla koiralla oli aamullinen ruokahaluttomuus ja vähäinen oksentelu. Koska kyseessä oli superahne koira, tuo ruokahaluttomuus tosin oli hyvinkin poikkeuksellinen ilmiö ja sen vuoksi Corda vietiin pieneläinklinikalle jo aamupvästä. Rtg-kuvissa näkyi pienenpieni kaasuuntuminen suoliston alueella, mutta ei kiertymään viittaavaa. Maha ei myöskään turvonnut eikä koira vaikuttanut huomattavan kivuliaalta (vaikka sen on täytynyt olla). Leukkarit olivat reilusti koholla ja klinikalla koira muuttui uneliaaksi. Nesteytyksen jälkeen se kuitenkin piristyi ja oli kotiinlähtökunnossa. Kokeneen eläinlääkärin intuitio (ja huono päivystyseläinlääkäritilanne) lienee kuitenkin sanonut jotain, sillä Cordan vatsa päätettiin vielä avata "ihan varmuuden vuoksi". Kiertynyt paksusuoli saatiin käännettyä heti vatsan avaamisen jälkeen takaisin, mutta koska se oli ennättänyt mennä jo kuolioon siirtyi myös Corda sinne ilmavoimiin :cry:

Ymmärrykselleni ei ole täysin auennut, että onko tällainen tilanne vatsalaukun kiertymään rinnastettava, mutta C:n elämässä ei tuota tapahtumaa edeltävästi ollut mitään tavallisesta poikkeavaa. Se söi koko elämänsä osittain kuivamuonaa + raakaa lihaa/mahaa/luita 2*vrk jne ja oli perusterve. Liikunnan ja ruokinnan väli aina minimissään 2h. Kaksi kertaa vuosien saatossa päästyään rosvoamaan kuivamuonasäkille se näytti saaneen lievän vatsalaukun laajentuman, joka kummallakin kerralla ehti mennä ohi ennen eläinlääkäriin menoa. Ne säikäyttivät kuitenkin niin, että jotenkin osasin Cordan kanssa etukäteen pelätä ruuansulatuselimistöön tulevaa hämminkiä. Rakenteeltaanhan se tuon rintakehän osalta oli ehkä enempi Taiston kuin Riffin mallinen.
Päivi Korkki
 

ViestiKirjoittaja Maria Arfman » 04 Touko 2005 6:50

Riffillä oli puolen vuoden aikana tullut kaasuuntumisia/vatsan turpoamista ja pahoja vatsaoireita (oksentelua/ripulia); elikkä odotettavissa oli, vaikken sitä heti älynnytkään.... Nyt jälkikäteen ajatuksia käy mielessä ja kuinka paljon merkkejä jo oli ilmassa.... eihän sitä kaikkea tajua. :cry: Tsemppiä kaikille ja hienoa että on selviytymistarinoitakin noinkin pahassa jutussa..
Maria Arfman
 

ViestiKirjoittaja minna knuuttila » 04 Touko 2005 8:08

Osanotto koiransa menettäneille...

Edellinen koirani, Yazzhaus Cello, alkoi myöskin kaasuilla joskus neljä, viisi vuotiaana. Muutaman kerran jouduttiin lähtemään päivystykseen letkutukseen, kun koiran vatsassa oli jo silminnähden kaasua ja vatsalaukku oli lähtenyt kääntymään, niin että letkun työntäminen ruokatorven kautta oli siinä ja siinä. Koira myöskin yritti oksentaa ja siinä onnistuessaan vatsasta tuli kamalat määrät jotain epämääräistä limaa.

Koira tutkittiin eläinlääketieteellisellä korkeakoulullakin lopulta, eikä siitä löytynyt muuta "vikaa", kuin hieman kallellaan oleva vatsalaukku. Hoito-ohjeet oli kuivamuonan ja kaiken vatsassa turpoavan muonan syöttämisen lopettaminen, ei liikuntaa ennen eikä jälkeen ruokinnan, cuplatonia tarvittaessa, jotta koira sai röyhtäistyä muodostuvan kaasun pois.

Itse huomasin, että stressi aiheutti ilman nieleskelyä. Stressiä tälle koiralle aiheutti mm. vanhemman uroksen dominointi ja suojelutreenit. Kun koirat erotettiin ja treenaaminen lopetettiin ja ruokavalio muuttui riisi-liha-kala yms. mössöksi, loppui kaikki vatsaoireet kuin seinään. Vanhoina päivinään (koira eli 11,5-vuotiaaksi) sille pystyi syöttämään jo kuivamuonaakin. Suurimpana vatsaongelmien aiheuttajana pidänkin tämän koiran kohdalla nimenomaan stressiä.
minna knuuttila
 

ViestiKirjoittaja milko naumanen » 04 Touko 2005 16:33

Ihan noin ihan hiukan ohi asian,niin oman kuuleman mukaan koirat joilla on vatsalaukku ns kääntynyt,ovat syöneet nappulaa.

Barffareilla en ole näistä kuullut...
milko naumanen
 

ViestiKirjoittaja Sonja Lehtinen » 04 Touko 2005 20:00

Taisto ei ole koskaan syönyt pelkkää nappulaa, ja tiedän että myös barffareita on kiertymä vienyt.
Sonja Lehtinen
 

ViestiKirjoittaja Heidi Similä » 04 Touko 2005 23:27

Onko koiran iällä mitään merkitystä kiertymäriskiin? Vanhemmilla koirilla suurempi riski saada tms.? Mira säikäytti kans tuossa syksyllä kun alkoi ruoan jälkeen nieleskelemään omituisesti ja sen jälkeen alkoi huuppasemaan edes takaisin asunnossa selvästi huonovointisena, tietysti minä säikähdin että nyt se on se kiertymä ja auto tietysti korjaamolla, eikun koira taksiin ja päivystykseen, kuvissa selvisi että ahne rouva oli popsinut kiven joka sitten ärsytti mahaa. Lievää kaasuntumista oli mutta ei kuitenkaan vaaraa kiertymään. Koira sai metopram piikin ja kehoituksen mennä seuraavana päivänä omalle eläinlääkärille.
Heidi Similä
 

ViestiKirjoittaja Anna Olin » 05 Touko 2005 7:20

Voisiko joku täällä laittaa ns. "satavarmat" vinkit siihen mistä epäillä tuota vatsalaukun kiertymää...
Meillä on kanssa yksi koira aikanaan siirtynyt ilmavoimiin, kun meni "piiloon" (mökillä kun oltiin) eli oli mennyt saunan alle kärsimään. Sitten kun koira löytyi, niin tuhatta ja sataa ekk:lle, mutta silellä ei enää ollut mitään tehtävissä, kun mahalaukku oli ollut jo liian kauan kierteellä (kuolio?).
Tätä palstaa varmasti lukevat myös sellaiset henkilöt, joilla ei todellisuudessa ole minkäänlaista käsitystä siitä, kuinka havaita oireet koirassa, joten heitä mahdollisesti auttaen...?
Meillä siis koiralla oireina ulospäin näkyi vain tuo vatsan kaasuuntuminen (turpoaminen) sekä omaan rauhaan hakeutuminen. (oli kenties aiemmin yrittänyt oksentaa, mutta sitä me emme nähneet)
Mitenkäs muilla on ollut? Muistaakseni joku on sanonut sen näkyvän myös ikenien väristä, pitääkö paikkaansa? ->"pakeneeko" veri ikenistä?
Anna Olin
 

ViestiKirjoittaja Maria Arfman » 06 Touko 2005 7:33

Minä uskon että kiertymä tulee kun on tullakseen ja se voi johtua monen eri seikan yhteissummasta. Joka asiaa ei voi varoa eikä kannatakkaan. Kait siihen on joku alttius joille se tulee.... Tiedän myös nuoria koiria, jotka ovat sen saaneet...
Meillä oireina oli oksentelu (mitään tullut ulos), vatsan turpoaminen ja ääretön tuska/kipu koiralla. Sen kyllä huomas että nyt on jotain todella pahasti vialla... :cry:
Maria Arfman
 

ViestiKirjoittaja Sonja Lehtinen » 07 Touko 2005 8:48

Samat oireet Taistolla kuin Riffilläkin. ELi se herätteli kolmen aikaan yöllä ja päästin sen ensin ulos, jossa se kävikin ku..lla. Se kuitenkin jatkoi kiertelyä ja jopa vinkui tai ehkä paremminkin uikutti, ja oksensi ilman tulosta. Jollei tätä oksentamista olisi ollut, olisin epäillyt sen käyneen varkaissa, Taistokin on kuitenkin useamman kerran ryövännyt ruokaa syöden sitä kerrallaan useamman kilon(ensin niin paljon kun mahaan menee, sitten oksentaen osa ulos, ja taas lisää).
Sillä ei ollut mitään hengitys tms vaikeuksia kuitenkaan ollenkaan.(Laajentunut ja kiertynyt vatsalaukku kun häiritsee myös sydäntä ja keuhkoja). Mittasin tänä aamuna rinnan ympäryksen 90cm, joka on reilusti enemmän kuin normaali uroksella, ehkä se oli pelastus, koska eläinlääkäriin en meinannut päästä.
Yksi tekijä mikä juuri pälkähti mieleen on kylmyys, eli itsellä oli ongelmana muuton yhteydessä, ettei uuden kämpän patterit toimineet vielä ja lisäksi oli vetoa(koira kuitenkin valkkaa viileimmän paikan), lumen syöminen ja kylmän veden runsas juominenhan ovat todistettavasti tekijöitä mitkä häiritsee vatsan toimintaa. Onko muilla ollut vastaava havaintoa ennen kiertymää? Ja onko kiertymiä ennemmän kylmään aikaan kuin kesällä?
Sonja Lehtinen
 

Seuraava

Paluu Terveys