Koira ei syö ja ripuloi

Terveyteen liittyvät aiheet
Anniina Mäkelä

Koira ei syö ja ripuloi

Viesti Kirjoittaja Anniina Mäkelä » 26 Helmi 2005 20:43

Mulla on 1 v 2 kk ikäinen sakunarttu. Ongelmana on se, että koira ei vaan syö enää normaalisti. Koira on ollut aina hyvin nirso ja hoikkarakenteinen, mutta 17.2 koira lopetti täysin syömisen. Se oli todella apaattinen pari päivää mutta piristyi sitten 20pvä. Se söi 5 pvä aikana vain 150g maksalaatikkoa. Kävimme 21.2 eläinlääkärissä ja otimme verikokeet sekä röngtenkuvauksen, lääkäri kuunteli sydämen ja katsoi myös suun. Painoa oli enää vaan 23kg (korkeus n.60cm) Koiralla oli veriarvot ok ja röngten kuvat olivat normaalit (tosin mahalaukussa/suolissa ei ollut ollenkaan ruokaa).

Saimme 3kpl Hill's ruokapurkin, koska suostui semmoisen syömään eläinlääkärillä (n.100g/2e). Lääkäri antoi ohjeena: "syötä nyt sille sitä mitä se syö". Koira oli virkeä lääkärissä. No ongelmana onkin se että se ei vaan syö!

No koira alkoi kuitenkin tämän jälkeen hieman syömään. Se söi 22.pvä 2dl muroja, 200g maksalaatikkoa 0.5 Hill'sin prk, annoin myös naudanluun sille. Koira alkoi ripuloimaan todella rajusti. Ripuli oli aivan vetistä. 23.pvä koira söi 350g lihapuuroseoksen+Hill's purkin ja taas ripuloitti. 24 ja 25 pvä söi raakana jauhelihaa 250g ja hieman muroja. Ja taas joutui emäntä siivoamaan keittiön lattiaa.. huOh

Tänään 26. pvä annoin sille paistettuna jauhelihaa (n. 200g) sekä piimää sekaan. sekä taas tuota Hill's prk. Koira nuoli vähän ruokaa ja jätti taas syömättä.. Muroja siis koiralla on aina kupissa, mutta eipä se niitä syö.. :cry:

Koira on nyt laihtunut pahaan kuntoon. Kun koiraa silittää tuntee todella selvästi koiran luut sekä jänteet ym. Jos koiralla olisi hieman lyhyempi turkki kylkiluut taatusti olisi näkyvissä kuten samoin lonkkaluut. Lonkkaluut tuntuvat siis todella selkeästi kanssa. Koira on kuitenkin aika pirteä tosin ei se jaksa kovin kauaa peuhata esim. ulkona. Meno on rajua edelleenkin vaikka koira väsähtääkin nopeasti. :|

Onko kellään ollut samanlaista kokemusta? Onko kellään antaa neuvoja tähän? Alkaa jo ärsyttämään koiran jätöksien siivoilu keittiöstä. Ulostaa taatusti jopa enemmän ku edes syö! (ainakin emännästä sillain tuntuu.. )

Huomenna olisi koira koulutustreenit. En ole käynyt treeneissä nyt 1.5 vko mutta pitäisköhän koiran kanssa nyt vaan mennä? Jos se vaikka piristyisi siellä..?

Heidi Paju

Viesti Kirjoittaja Heidi Paju » 26 Helmi 2005 22:07

Älä ihmeessä mene treeneihin ennen kuin koirasi on täysin kunnossa ja on selvitetty mikä sillä on.
Ainakin pääkaupunkiseudulla on ollut joitain parvotapauksia, suljettiinko koiraltasi se pois?
Nyt alkukeväästä on ollut myös liikkeellä sitkeää oks.+ ripulitautia joihin joillain koirilla menee jopa kaksi viikkoa toipumiseen ja ovat vaatineet useiden päivien neste- ym.hoitoa klinikalla.

Et maininnut juoko koirasi (normaali nestetarve on 0,5 dl/kg/vrk), ripulointi kuivattaa elimistöä nopeasti varsinkaan jos koira ei juo vettä.
Saitko antibioottia? Oletko kokeillut Canikur-valmistetta (apteekeista ja el.lääk.asemilta ilman reseptiä)? Canikur tuhoaa elimistön patogeeniflooran jättäen normaaliflooran rauhaan ja on osoittautunut tehokkaammiksi useimmissa ripulitapauksissa kuin esim.Tehobact.

Maksalaatikko ei välttämättä ole suoliston ärsytystiloissa se miedoin ruokavaihtoehto, keitetty riisi, kananliha, raejuusto, keitetyt porkkanat esim. ovat mietoja ja hyvin rulavia ruokia.

Ja kun on saksanpaimenkoirasta kyse, ei varmaankaan sovi unohtaa haiman vajaatoimintaa, testattiinko koiraltasi haima-arvot?

Anna Olin

Viesti Kirjoittaja Anna Olin » 26 Helmi 2005 22:43

En osaa sanoa, että auttaisiko tää teidän tapauksessa, mutta meillä se kyllä auttoi. (Kiitoksia vain edelleen Valkaman Samille neuvosta! :lol: )
Eli meillä tyttö lopetti syksyllä syömisen kokonaan ja oli sitten melkein viikon paastottuaan jo tosi laihassa kunnossa. Aina välillä saattoi syödä ihan vähän, mutta sitten taas oli monta päivää syömättä... No messarissa sitten Sami neuvoi, että kannattaisi "mädättää" lihaa. Ei siinä sitten muu auttanut, kuin neuvojen mukaisesti sulkea koiran jauhelihaa ilmatiiviiseen astiaan huoneenlämpöön. (Vielä parempi vaihtoehto olis laittaa se vaikka patterin päälle) Sitten kun liha on saanut "muhia" sen verran, että emännän nenään haiskahtaa jo "pilaantuneelle", niin liha vain koiran kuppiin ja emäntä itse hajua karkuun... :D Minulla ei ainakaan meinannut sisuskalut kestää ja menin parvekkeelle "jäähylle", että koira sai syötyä ja sen jälkeen tietty sai tuulettaa koko kämpän, mutta koira oli kyllä aivan eri mieltä. Tuli huulia nuoleskellen kiehnäämään siihen tahtiin, että :"annapas mamma lisää tota herkkua.." :lol:
Ymmästääkseni sellaisella koiralla joka on nirson oloinen ja joka sitten ei syö ollenkaan on vatsan entsyymitasapainossa häiriö. Tämä "ällöttävältä" kuullostava ruokintaohje "pikakäynnistää" nuo vatsan enstyymit.
Sitten jos vatsa on jo valmiiksi sekaisin, niin kannattaa heti perään alkaa syöttämään koiralle maitohappobakteereita jotta ei menisi vatsa ihan sekaisin.
Tietenkin ennen tuota ruokavalion kokeilemista voisi kokeilla josko lihaliemessä keitetty riisi pysyisi sisällä.
Meille kuitenkin tuosta ruokaohjeesta oli hyötyä ja nykyisin tyttö syö vallan hyvin.

Laura tikkanen

Viesti Kirjoittaja Laura tikkanen » 26 Helmi 2005 23:18

Koira on juonut normaalisti (näin muistan Anniinan sanoneen).
Toinen juoksu on sisarille jo tullut, joten se ehkä voisi olla tulossa.

Haimavikaa ei ole testattu (tosin siinähän yleensä syödään niin että napa rutskaa ja pysytään laihana silti)

Anniina Mäkelä

Viesti Kirjoittaja Anniina Mäkelä » 27 Helmi 2005 02:44

Koiralta otettiin veriarvot.. Eiköstä haimavian pitäisi tulla esiin niissä..? Voin ne kirjoitella tähän jos joku niistä jotain ymmärtää, mutta siis ne olivat ihan normaaleita. Uloste ei ole keltaista kuten yleensä haimavikaisilla ( ? )

Koira juo onnesta normaalisti.

Anniina Mäkelä

Viesti Kirjoittaja Anniina Mäkelä » 27 Helmi 2005 02:49

Niin ja maksalaatikosta.. Tiedän että se ei ole kovin hyvä ehkä mahalle, mutta siinä vaiheessa ku koira oli jo 6pvä syömättä, kaikki ruokavaihto ehdot kyllä menee koiran nenän eteen..

Tällähetkellä en siis ole maksalaatikkoa antanut, koska maha on noin löysä. Tulee ihan vettä vaan. Hain tänään apteekistä Attapektiä, jonka pitäisi kuulemma helpottaa ripulioireita.

Ajattelin soittaa maanantaina eläinlääkärille, mutta jotenkin tuntuu että eläinlääkäri ei ollut kovinkaan osaava.. Melkein sai itse ehdotella mitä koiralle kannattaa tehdä. Meinasi heti röngten kuvauksen jälkeen passittaa kotiin "Anna sille sitä mitä se haluaa syödä" Mur, ongelma oli että se ei syö juuri mitään.. Tekis mieli vaihtaa lekuria... :evil:

Heidi Paju

Viesti Kirjoittaja Heidi Paju » 27 Helmi 2005 13:28

Juu, pääasia että koira syö.

"Veriarvot" on aika laaja käsite... eikä haima-arvo (S-TLI) kuulu ns.peruspakettiin jossa on mm.punasoluarvoja, tulehdusarvot, maksa- ja munuaisarvot, nekin tosin klinikkakohtaisia.

Jos olet epävarma lääkärisi suhteen, kokeile jotain toista jonka sanaan voit uskoa ja luottaa jäämättä itse isoksi kysymysmerkiksi ja joka pystyy vastaamaan kysymyksiisi.

Turhaan laitat tänne foorumiin koirasi verituloksia, jätetään tulkinta viisaammille eläinlääkäreille :wink:

Kirsi Niinimaa

Viesti Kirjoittaja Kirsi Niinimaa » 27 Helmi 2005 13:49

Annan antama ohje toimi meilläkin, hetken, sillä neidille oli tulossa juoksut :!:
Ihan samoja oireita ku teilläkin, paitsi, ei kestänyt ku n. viikon..

Juoksujen aikana rupesi syömään kunnolla ja syö nyt edelleenkin.. :D

Anniina Mäkelä

Viesti Kirjoittaja Anniina Mäkelä » 27 Helmi 2005 13:58

No laitan tähän nyt mitä veriarvoja koirasta otettiin. Ymmärsin että näistä olisi pitänyt nähdä onko koiralla jokin tulehdus tai munuas sairaus/maksasairaus. Pitäisiköhän haimavikaisella koiralla näkyä se tulehdusarvoissa? Koiralla ei ollut siis tulehdusarvot korkeella.

Leuk
Eryt
Hb
Hkr
Trombos
MCV
MCH
MCHC

Na
K
Ca
T Prot
ALB
CHOL
CREA
UREA
ALAT
AFOS
CK

Attapekt niminen lääke auttoi ripuliin. Tänään tuli ihan normaali jätös, tosin niukka ku ei koira ole paljon syönytkään. Koira söi yöllä tuon jauheliha+piimä annoksen ja naposteli aamusta vielä nappuloitakin muutaman. Ehkä olo helpottui ku maha ei oo enää niin löysä.

Anniina Mäkelä

Viesti Kirjoittaja Anniina Mäkelä » 03 Maalis 2005 11:10

Ripuli alkoi 23. päivä ja on jatkunut siitä asti. Attapekt helpotti hieman koiran oloa mutta taas viime ma ripuloitiin voimakkaasti (siis tulee ihan pelkkää vettä). Koira jo söi hieman paremmin mutta ripulin takia varmaan jätti syömättä. Soitettiin nyt viime maanantaina Veteriin ja sieltä eläinlääkäri määräsi antibiootit edes koiraa katsomatta. Jos antibioottejen jälkeen ei ole parantunut, mennään jatkotutkimuksiin. No, Ollaan nyt syöty antibiootteja tässä muutaman päivän, ja nyt taas koira alkoi vetään näitä paastoja. Koira on erittäin laihassa kunnossa, kylkiluut näkyvät vaikka turkkiakin on jonkin verran.. Karvaa lähtee (no voi tietysti olla sitä karvanlähtöäkin..), ja koira on todella nuutunut. Ei jaksa paljoakaan enää ylimääräisesti liikkua vaan nukkuu sisällä pelkästään. Ulkona sitten touhuaa jonkin verran mutta sisällä on niin väsynyt että hyvä että päätänsä jaksaa nostaa. Yritin mitata kuumeen, mutta koira selvästi aristaa takapuoltaan ja ruikutti melki heti kun hännän nostin. Kuume siis jäi mittaamatta. Katsoin myös sen sydämen pompottelua, ja tuntui että sydän pomppi epärytmisesti.. No, ehkä pelko ja huoli tekee kepposet..

Koira on siis mennyt nyt ihan parin päivän aikana todella nuutuneeksi. Tuntuu että jos se tuosta vielä nuutuu, ei koiraa pysty edes nukuttaan riskittömästi. Mulla Olo on huono, en kertakaikkiaan tiedä mitä tehdä ja miten helpottaa koiran oloa. No en tiedä teenkö oikein mutta koska koira ei syö mitään taaskaan, otan taas maksalaatikon esille.. Tälläkertaa yritän hieman sitä "löysentää" riisillä.. Jospa koiruli nyt hieman maistais ees.. *pian antaa sitä koiralle*

Lekurille soitin ja sain soittoajan. huOh. Kauankohan ne vielä käskee odottaan.. Pelkään että koira menee niin heikkoon kuntoon ettei sitä enää uskalla edes nukuttaa..

Tea Tuomikoski

Viesti Kirjoittaja Tea Tuomikoski » 03 Maalis 2005 11:23

Tosta sydämen sykkeestä sen verran, että koiralla lyöntirytmi on normaalisti epätasainen, eli sen puoleen ei hätää.

Mutta vaihda nyt hyvänen aika lääkäriä, jos ei noilla oireilla pääse vastaanotolle. Koira olisi pitänyt saada suonensisäiseen/ihonalaiseen nesteytykseen ja ravintoliuokselle jo aikaa sitten, jos kerran jo parina päivänä on nuutunut. Lisäksi, vaikka saisit sen syömään, niin suolisto ainakin kuulostaa todella ärtyneeltä, joten sieltä ei juur mikkään imeydy. Eli koira kainaloon ja lekuriin, mars!

Sirpa Hörkäs

Viesti Kirjoittaja Sirpa Hörkäs » 03 Maalis 2005 11:23

Tosta koiran pulssista.On ihan normaalia,että se on epätasainen.

Itse kyllä olisin jo vaihtanut eläinlääkäriä.

Toivottavsti vika selviää ja koira toipuu.

Anniina Mäkelä

Viesti Kirjoittaja Anniina Mäkelä » 03 Maalis 2005 15:53

Juu siis lekuri on vaihdettu jo viime maanantaina. Uusi lekuri antoi sen antibiootin, jotta katsottaisiin jos tuo ripuli helpottaisi sillä ja sen jälkeen myös ruoka maistuisi (vanha eläinlääkäri sanoi että katso nyt vielä..). Soitin lekurille tänään ja se sanoi, että suoliston olisi pitänyt rauhoittua jo heti seuraavan päivän aikana. Antoi nyt maanantaille ajan lisätutkimuksiin, jollei koiran olo ole sitä ennen jo parantunut. Koiralla uloste onkin jo aikasta normaalia, tosin sitä tulee erittäin pieniä määriä kerralla sekä aika usein (saa siis imodiumia sekä Amoxin-antibioottia). Ti ja ke välisellä yönä se ravas vähän väliä ulkona (onnesta olin vanhemmilla ja pystyi vaan päästään koiran ulos eikä tarvinnut kokoaikaa olla itse mukana). Ke aamusta kuitenkin uloste oli ihan melkein normaalin paksuista, mutta koira yritti jatkuvasti silti ulostaa sitä pientäkin määrää. :lenkki:

Niin ja mun herkullisen ruuan jälkeen koira taas söi. Kun söin itse teetä ja leipää, annoin koiralla pari kinkun viipaletta. Tottahan toki ne kelpas ku "leivän päältä" ne sai :lol: Sen jälkeen mun tekemä pikkuinen ruoka-annos kelpasi. Keitin ihan pienen määrän riisiä (n.1dl keitettynä) sekä laitoin joukkoon maksalaatikkoa. Koira söi puolet annoksesta (yhteensä 300g maksalaatikkoa ja tuon 1dl riisin). Kun loppu ei maistunut, laitoin jääkaappiin. Toivottavasti nyt ei tuosta kuralle mene, mutta koira oli niin nuutunut, että oli pakko antaa sitä mitä koira vaan suostu edes maistaan. No, nyt koira sitten alkoi syömään muroja (hain kaupasta M&M kana ja lammas/kana muroja pienen määrän) ja kun murotkin kelpasi, annoin loppuruuan. Koira söi koko loppu ruuan sekä vielä sen lisäksi 2.5dl muroja! :) Nyt illalla syötän sille hieman vielä kanaa, riisin ja vihannesten kera, mitä itsekkin syön. Pitäisi sitten tämän päivän annokset tullakin jo täyteen. :)

Nyt kysyisinkin, mikä on erittäin maittava muro koiralle ja joka myös sopii herkälle mahalle sekä siinä on paljon ravintoaineita/energiaa? Tällähetkellä tuntuu, että koira läpipaskoo kaiken.. :?

raija tuomisto

Viesti Kirjoittaja raija tuomisto » 03 Maalis 2005 16:17

Minun edesmenneellä koirallani oli herkkä vatsa. Kerran suolistotulehduksen paransi eläinlääkäriltä saatava hillsin ruoka joka oli joko i/d tai k/d, en muista kumpiko. Ruoka on tarkoitettu erityisesti ruuansulatusvaivoista kärsiville ja haimavikaisille, se on erityisen hyvin sulavaa ja varsin kallista.
En osaa sanoa onko ruoka maittavaa, omani ainakin söi sitä mieluusti.
NEU kelpaa useimmille nirsoillekin koirille ja on luonnonmukaista ruokaa.

Tea Tuomikoski

Viesti Kirjoittaja Tea Tuomikoski » 03 Maalis 2005 16:23

Mä en henk. koht. lähtis tässä vaiheessa antamaan vielä yhtään nappulaa tahi valmisruokaa ylipäätään, vaan jatkaisin hyvin hellällä linjalla, eli riisiä (jonka joukkoon jätetty keitinvettä) ja sitä lihaa, mikä nyt putoaa. Vaikka sitten maksaa, jos maksalaatikko on suosittua. Ja pysyisin sillä ruualla niin kauan, että suolisto on rauhoittunut ja syy edes jotenkuten selvinnyt. Kun se syy voi olla myös allergia. Ne eivät aina oireile muutoin kuin suolistossa. Lisäksi nesteensaanti ripuloivalla koiralla on äärimmäisen tärkeää, nappulaa syöttäessä nestettä tarvitsee vielä enemmän.

Mutta mä en tunnetusti ole mikään nappulan ystävä muutenkaan... :D

Vastaa Viestiin