kaikenlaista kysyttävää....

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Liisa Iivonen

kaikenlaista kysyttävää....

Viesti Kirjoittaja Liisa Iivonen » 03 Maalis 2005 20:56

Moikka kaikki sakemannien ystävät.. Meidän perheeseen tuli pentu reilu viikko sitten. Pomo on nyt 9vk ja niiin ihana!!! :P
Olen kuitenkin ensikertalainen koiran omistajana ja tarvitsisin vähän kaikenlaista neuvoa..
Neuvojia on kyllä ollut ja vähän joka sortin neuvoa olen saanutkin, mutta ajattelin että täällä on paljon asiasta todella tietäviä..

Ruuasta kysyisin ensin: Syötän nyt ProFormancen suurten koirien pennuille tarkoitettua ruokaa.. Onko muilla kokemuksia proformancesta?? Pentu syö mielellään ja vatsa toimii, mutta onko kellään tietoa ruuasta yleensä, onko hyvää... Kauanko kannattaa syöttää ennen aikuisten ruokaan siirtymistä... Lisäänkö ruuan sekaan jotakin muuta??

Kuinka pian oppii sisäsiistiksi yleensä? Ainoa keino kai on viedä paljon ulos ja kehua aina kun pissa ja kakka tulee ulos, mutta pitäisikö komentaa sisälle pissaamisesta vai jättää täysin huomiotta?

Tähän asti olen kehunut ulkona lähes ylenpalttisesti ja sisällä jäättänyt huomiotta... Ihan hyvin tuntuu asian ymmärtävän, mutta niin pienihän ei pysty vielä pitkään pidättämään...

Missä iässä korvat nuosevat ja hampaat lähtevät... Ihan nolottaa olla näin tietämätön :oops: , mutta koko ajan oppii lisää...
No, jos saisin vastauksia näihin niin jossain vaiheessa kyselen varmasti lisää... Haluan kasvattaa pennusta terveen, hyväluontoisen, tottelevaisen ja kaikin puolin hyvinvoivan ystävän ja perheenjäsenen.. Kaikki neuvot ovat tarpeen.. :lol:

Kiitos kovasti jo etukäteen.. :)

T: Onnellinen Pomon omistaja :P

Lea Ojala

Viesti Kirjoittaja Lea Ojala » 04 Maalis 2005 09:40

Moikka,

meillä nyt 4 kk ukko, joten aikas tuoreessa muistissa tää pentuaika.

Tuota ruokaa en tunne, me syötettiin eukanubaa. Nyt on jo vaihdettu aikuisen ruoalle. Lisänä on annettu kalaa 1krt vko, raakaa lihaa melkein joka päivä, NEU:ta ja kaurapuuroa yhdellä aterialla. Ja joka päivä vähän öljyä ja piimää. Määräthän on aluksi aika pieniä.
Paras mittari on koirasi. Kasvaa n. 1kg viikossa, liikkuu normaalisti ja etujalat pysyy suorina.

Tuo sisäsiisteys on alkanut vasta nyt meillä. Nyt ollaan yöt pissimättä. Päivät oltu jo vähän pidemmän aikaa kuivina. Kehuttu paljon ulkona ja tietysti aluksi kehuin sisällä kun meni paperille. Se vaan oppii sen aikanaan. Vieläkin käymme vähintään kahden tunnin välein ulkona pisulla.

Korvat alkaa pikkuhiljaa nousemaan teillä, meillä oli pystyssä kunnolla 11 vko. Hampaat alkaa vaihtumaan n.4kk.
Meillä on nyt vaihtunut 5 etuhammasta.

Hauskoja hetkiä Pomon kanssa!

Lea

Nina Kallio

Viesti Kirjoittaja Nina Kallio » 04 Maalis 2005 15:22

Sisäsiiteyteen:
Kun pentu herää: ulos. Tulee pissa.
Kun pentu on riehunut: ulos. Tulee pissa.
Kun pentu on syönyt: ulos. Tulee pissa ja kakka.

Noilla pääsee aika pitkälle. Kehut kun tekee ulos. Se on aina "voitonjuhlaa"! :D

Liisa Iivonen

Viesti Kirjoittaja Liisa Iivonen » 05 Maalis 2005 15:21

Kiitos paljon neuvoista ja tiedoista!
Hauskoja hetkiä on toden totta ollut ja tulee varmasti aina olemaankin. Sitten vaan odotellaan korvien nousua ja hampaitten vaihtumista... Jokainen uusi juttu jonka pentu oppii tai kehitys tuo tullessaan on aina yhtä riemastuttavaa :P
Mukavaa kevättä kaikille ja nautitaan nelijalkaisista ystävistämme...

Liisa

Heidi Juhola

Viesti Kirjoittaja Heidi Juhola » 07 Maalis 2005 21:48

Tuosta sisäsiisteydestä tuli mieleeni, kun meidän neiti oli pikkuinen, ei se koskaan kakannut sisälle... Pissasi kylläkin, mutta en nyt muista minkä ikäisenä oppi sisäsiistiksi, kun on jo 3,5-vuotias... Muistaakseni oppi aika nopeasti (kuukauden sisällä osasi jo mennä ovelle, kun oli hätä), mutta toinen asia olikin sitten se pidätyskyky... Asumme kerrostalon neljännessä kerroksessa (onneksi on hissi) ja yleensä kun toinen lähti juoksemaan täysillä koiran kanssa hissiin ja ulos, toinen tuli rätin kanssa siivoamaan rappukäytävää... :D

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 08 Maalis 2005 15:08

Mielestäni hyvin paljon omasta viitseliäisyydestä kiinni, miten pian oppii sisäsiistiksi. Meillä eka viikko ravattiin ainakin 50kertaa päivässä ja yössä ulkona (saatan pikkuisen liiotella...) eikä monia pissejä ehtinyt tulla sisälle. Ulkona kehuja ja sisällä vaan rättiä lammikossa pyörittelemään aivan kuin ei mitään ois tapahtunutkaan.
Pentu tuli 7vkon iässä ja 8vkon iässä herätti yöllä vikinällään jos pissitti. Niin, herätti, mutta silloin oli jo niin kauhea hätä, etten ehtinyt kuin nousta istumaan :oops: ... joskus sentään ulos ehdittiin. 12vkon iästä eteenpäin tullut vain muutamia vahinkoja sisälle, 4kk iässä tullu tähän asti viimeiset vahingot. Nyt on poju reilu 5kk.
Muutama kulmahammas vielä irtoamatta, isot hampaat kasvanu vauhdilla. Olen antanu kaluta naudan potkaluita (raakana!), kun tuntuu nuo ikenet kutisevan. Eipähän järsi huonekaluja. :twisted:
Tyhjät maitopurkit ja muovipullot sekä wc-pap.hylsyt on ollut tosi mieluisia leluja, kun laittaa sisään jonkun makupalan. Repii maitopurkit silpuksi - täytyy se siivoa-käsky opettaa vähän myöhemmin.. Halvat huvit. Anna pennulle mahd.paljon uusia hyviä kokemuksia ja virikkeitä, niin tulee reipas koiruli! :D

Liisa Iivonen

Viesti Kirjoittaja Liisa Iivonen » 08 Maalis 2005 19:05

Ollaan juu ahkerasti ulkona ravattu.. ja Pomo osaa jo ilmoittaa pissahädästään, paitsi jos on joku tärkeä touhu meneillään.... :P Kakkahadästä ilmoitellaan aina niin kauan kunnes äippä huomaa ja päästään ulos, eli sisälle ei kakattu kun ensimmäisenä yönä uudessa kodissa.. Eli kyllä se siitä pikkuhiljaa :wink:

Se mua on ihmetyttänyt, että Pomo saattaa olla viisikin tuntia pissaamatta (kun tullaan töistä, ei lätäkön lätäkköä) Sitten kun kotiin tultuani vien pissalle ja lenkille niin puolen tunnin päästä kotiin tultuamme saattaa tulla lattialle ilman mitään ilmoitusta.. Oliskohan vaan vähän hössötystä kun on väki kotona taas..

Onko teillä kokemusta loppuuko ikävä tavaroiden pureskelu kun hampaat on puhjennut... Meillä ei olla purtu kun yksi (onneksi vaaraton) sähköjohto.. Mutta sekin on tuntuu olevan liikaa.. :evil: Riittääkö luiden
ym. puruluiden antaminen estämään kiellettyjen asioiden pureskelun??

T: Vielä melko tietämätön... mutta koko ajan oppiva... :roll:

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 08 Maalis 2005 21:14

Uskomatonta mutta totta: äärettömästä energisyydestään huolimatta ei Rommi ole tuhonnut yhtään mitään "ihmisten omaa". Opetin kyllä heti kun tuli kotiin että mitä EI! tarkoittaa. Eka viikolla kantoi mun kenkää pari kertaa, mutta tiputti heti ei:llä. Mutta selkeästi koiran omat ja ihmisen omat tavarat.
Koko ajan ollu runsaasti omia leluja ja riepuja (vanhat solmulle vedetyt sukat yks kiva!) sekä puruluita, sekä kaupan nahkarullia että ihania oikeita potkaluita. Niitä järsikööt niin paljon ku sielu sietää!! :lol: Erikseen on vielä ns.treenilelut: narupallo, motivointipatukka (itse tehty), jotka ei ole esillä koko aikaa.
Olenkin miettiny milloin Rommi alkaa tuhoamaan ja järsimään minun omaisuuttani, on moni muukin ihmetellyt, kun on tuota virtaa jätkällä ihan kiitettävästi. Koputellaanhan puuta nyt vielä kun kerkiää!!

Vastaa Viestiin