Hännän ajatus

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Päivi Törmänen

Hännän ajatus

Viesti Kirjoittaja Päivi Törmänen »

Heips. Meillä on 2.5v narttu. Ongelmana on sillä häntä. Se ajattaa sitä jatkuvalla syötöllä ja kaikki konstit on kokeiltu eläinlääkäriä myöten. Viimeinen vaihtoehto ois häntäamputaatio mut en haluais sitä. Oisko mitään vinkkejä kelläkään. :roll:
terhi järvinen

Viesti Kirjoittaja terhi järvinen »

:D :D hännän ajatus...

hiukan aikaa kesti ennen ku tajusin, mitähän se häntä ajattelee :lol:
Anne Kurki

Viesti Kirjoittaja Anne Kurki »

Pureeko koira myös häntäänsä? Jos näin on niin valele se hännänpää jollain pahanmakuisella liuoksella. Tekeekö koira sitä kiihtyessään, stressissä, yksinjäädessään, virikkeiden puuttuessa vai jatkuvasti?

Tämä hännän jahtaamisen häiriökäyttäytyminen alkaa usein jo pentuaikana. Omistajan mielestä pentu on hupaisa ja jopa kannustaa pentua tähän. Nauraminen palkitsee koiran käyttäytymistä ja vahvistaa sitä. Käyttäytymishäiriö saattaa olla mania luokkaa, mutta toisilla yksilöillä se saavuttaa pakko-oireelle ominaiset mittasuhteet. Kiellettäessä koira vain siirtyy muualle jatkamaan toimintaansa. Aina syy ei ole ihmisessä, vaan koiralla yksinkertaisesti on niin heikko hermorakenne ettei se selviä normaalista arkielämästä vaan pakenee sen mielestä tiukoissa tilanteissa omaan turvalliseen pyörimiseensä ja saa siitä nautintoa. Mitä enemmän koira pyörii sitä paremmalta siitä tuntuu...

Hännänjahtaamista esiintyy eniten roduilla joilla on voimakas saalistus-, taistelu- tai toimintavietti. Syy tähän itsestään vahvistuvaan oireeseen saattaa johtua serotoniiniaineenvaihdunnannan häiriöstä, mutta esim. näkymättömien kärpästen jahtaamisen tiedetään liittyvän eräisiin epilepsian muotoihin. Vartavasten koirille tarkoitettu psyykelääke Clomicalm auttaa tuohon serotoniiniaineenvaihdunnanhäiriöön ja d.a.p.iakin voit kokeilla jos oireen laukaisee esim. eroahdistus. Näistä ja muista lääkevalmisteista saat lisätietoa eläinlääkäriltäsi. Lääkehoito ei itsellään auta vaan sen lisäksi pitää aloittaa käyttäytymisterapia (poisherkistäminen - vastaehdollistamien) joka muodostuu aina sen mukaan mistä ei toivottu häiriökäyttäytyminen johtuu ja mikä sen laukaisee. Usein seuraavat ohjeet auttavat alkuun

- Koiran elinympäristöstä pyritään siivoamaan pois kaikki kohtauksen laukaisevat tekijät
- lisätään koiralle aktiviteettiä (leikkiä, KOULUTUSTA ja PITKIÄ lenkkejä)
- tehdään sille säännöllinen elämänrytmi (aamuherääminen, ruokailut, lenkit, leikit, nukkumaanmeno...)

Voit myös halutessasi hakea apua homeopatiasta esim. valerie-vuohenjuurivalmisteesta.

Harmi kun et kertonut milloin pyöriminen alkoi, missä tilanteissa pyöriminen alkaa, tuleeko se kohtauksittain vai onko jatkuvaa vai onko se mielestäsi pelkkää huomionhakuisuutta. Kun kyseessä on narttu, mietin heti miten paljon koiran hormonaalinen toiminta vaikuttaa käytökseen eli miten paljon koira stressaa juoksusta, leikkaus saattaisi auttaa.

Koirasi tarvitsee apua ja sinä onneksi haet sitä. Tsemppiä.
Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

Hännän amputointi ei ratkaise ongelmaa, koira pyörisi silti tai keksisi jonkin toisen keino "paeta todellisuutta".

Onko koiran korvat tarkistettu. Joskus oireeton korvatulehdus tai vieras esine tärykalvolla voi aiheuttaa tällaista oireilua.

Kulkeeko koira mielellään ympyrää jos saa olla vapaana (varsinkin aina kiertäen samaan suuntaan)? Mikäli näin on, kyse saattaisi olla esim. keskikorvan sairaus tai pelkästään tulehdus.

Hyvä että haette apua, eläinlääkäriä voisi pyytää vielä katsomaan korvat niin syvältä kuin mahdollista, mutta kuten Anne tuossa kirjoitti, syy voi olla myös hermorakenteen heikkous. Koiranne on yksinkertaisesti liian herkkä ympäristön luomille paineille.

Ensiapuna voisitte käskyllä ei lopettaa pyörimisen ja tarvittaessa estätte vaikka kevyesti ja rauhallisesti kiinni pitämällä. Kun koira lopettaa, antakaa jokin toinen tehtävä. Esim lelu leikkiä varten tai luu jota se voi pureksia.
Päivi Törmänen

Viesti Kirjoittaja Päivi Törmänen »

Koira on ajattanut sitä häntäänsä ihan pennusta asti. Olemme yrittänyt jälkeä ja tottista ja heti kun tulee "huokaisu" tauko niin silloin alkaa pyöriminen. Pääsääntöisesti koira ryörii oikealle päin. Täytyy kaikki keinot kokeilla kun muuten koira on kiltti ja lapsi rakas. Emme luovuta vielä :P Kiitos vinkeistä.
Anne Kurki

Viesti Kirjoittaja Anne Kurki »

Hei Päivi.

Minua kiinnostaisi tietää kuinka teilä pärjätään "pyöriäisen" kanssa?
Päivi Törmänen

Viesti Kirjoittaja Päivi Törmänen »

Tilanne on pahentunut päivä päivältä huononpaan suuntaan.
Olemme siinä tilanteessa että koira kärsii niin paljon tästä, eläinlääkärin kanssa keskustelimme ja tulimme siihen tulokseen että koiralla on parempi päästä autuaimmille maille kirmaamaan :cry:
Anne Kurki

Viesti Kirjoittaja Anne Kurki »

Osanottoni. Oma pieni pyöriäiseni nukkui ikiuneen 19.10. Jos haluat kuulla tarinamme laita sähköpostia osoitteeseen anne.kurki@kolumbus.fi Joskus parasta lohtua tuottaa tieto siitä ettei ole yksin...
Vastaa Viestiin