Pannus

Terveyteen liittyvät aiheet
Saana Moilanen

Pannus

Viesti Kirjoittaja Saana Moilanen »

Yritin etsiä palstalta pannukseen liittyvää keskustelua, mutta ei näkynyt...

Eli nyt tiedustelisin, minkä ikäisenä koirallanne on todettu pannus? Mikä on ollut hoitona ja miten on auttanut? Kuinka aggressiivisia tapauksia löytyy?

Lähinnä kiinnostaa se, onko yhtään sellaista tapausta, jossa hoito ei ole ollenkaan auttanut ja koira on silmän rasvaamisista huolimatta sokeutunut?
Veronica Czekaj

Viesti Kirjoittaja Veronica Czekaj »

Ei kokemusta mutta lemmikkipalstoilla on aiheesta keskustelua:

http://www.lemmikkipalstat.net/foorumit ... 03475.html
Saana Moilanen

Viesti Kirjoittaja Saana Moilanen »

Tiedän kyllä, mutta tuolta vastauksien välistä ei aina kysymyksiä huomata ja kun tältä palstaltakaan kaikki eivät käy kyseisellä palstalla, toivon kuulevani erilaisia kokemuksia.
Minna Lehtonen

Viesti Kirjoittaja Minna Lehtonen »

Meillä on sujunut syklosporiini-tipoilla niin hyvin, että en ole sen kummemmin asiaan enää perehtynyt. Aikanaan kun pannus koirallani todettiin oli silmälääkärillä selkeät perustelut eri aineiden käytölle (eri rotuistenkin) hoidossa. Tulipa siis mieleen, kun tuosta rasvaamisesta kysyit, että onko mielessäsi ehkä jokin tapaus jolle ei ole muunlaista lääkitystä kokeiltu vai oliko kysymys täysin hypoteettinen?
Saana Moilanen

Viesti Kirjoittaja Saana Moilanen »

Kyllä, kysymys on hypoteettinen.

Omalla koirallani (pannusta sairastava sekin) ei ole vielä mitään muuta lääkitystä kokeiltu kuin Optimmune-voidetta, johtuneeko siitä että pannus todettiin vasta toissa viikolla.

Kuitenkin tätä keskustelua aloittaessani mulla oli ajatuksena kuulla kokemuksia ja tietää mitä voi olla odotettavissa ja millä tasolla muut ovat tämän sairauden kanssa painineet.
Saarakaisa Similä

Viesti Kirjoittaja Saarakaisa Similä »

Hei!
Pannus on viheliäinen tauti. En nyt halua pelotella, mutta jo edesmennyt koirani sairasti sitä. Tauti eteni vauhdilla. Vajaassa vuodessa pannuksen toteamisesta toinen silmä ole sokea ja toinenkin reistaili. Hoitona kokeiltiin kaikenlaista ilman tulosta..
Koirani oli reilu 2v kun huomasin muutokset silmissä.
Sairauden eteneminen tuntui kiihtyvän talven aikana olisiko syynä ollut kirkkaat hanki kelit?
Teille toivotan jaksamista ja lujaa yritystä nujertaa sairaus niin, ettei se haittaa normaalia elämää...
Kauniita syys kelejä :) .
Tuula Mäkinen

pannus

Viesti Kirjoittaja Tuula Mäkinen »

Vastasin jo aiemmin spk-palstalla jollekulle joka kai teki yhteenvetoa/tietokantaa pannusta sairastaneista (viime talvena?). Mutta tässä vielä: viime kesäkuussa n. 13,5-vuotiaana edesmennyt koirani, Alenas Regina, muuten viimeisiin viikkoihinsa asti upean terve, sairasti pannusta. Sairaus alkoi Inan ollessa n. 11-vuotias eli onneksi myöhään. Lääkkeenä Optimmune, ja sairaus eteni kummassakin silmässä sen verran hitaasti, että jonkin verran näkökykyä oli vielä kevään lopulla jäljellä. Luinkin aikoinaan kun Inan sairaus todettiin pannuksesta kaiken mitä verkosta silloin löysin. Näyttää siltä että vaikka kuten yksi jenkki-verkkolähde esitti pannus alkaisi useimmiten tuossa koiran 4 ikävuoden paikkeilla, niin vaihtelu tuossa alkamisiässä on suurta. Samoin näyttäisi vaihtelevan ainakin muutaman vuoden verran se nopeus millä sairaus etenee.
Jos koira on jo lähes sokea, niin siitä voi tuntua hyvältä lenkkeillä etupäässä hihnassa - turvatuntumassa ulkoiluttajaan, kun se ei kaukaa näe tulijoita, niin ulkoiluttajan on hyvä toimia tavallista enemmän koiran silminä - kuten huomasin Inankin tapauksessa loppukuukausina - tosin vielä huhti-toukokuussa tehtiin pari muutaman km:n juoksulenkkiä pyörän vierellä, mutta siinähän Ina olikin Springerissä kiinni. Ja koirahan pärjää varsin hyvin kotikonnuillaan lenkkimuistinsa, kuulonsa ja hajuaistinsa avulla. Omistajan pitää vain itsensä yrittää kuvitella miltä tuntuu olla
huononäköinen ja miten ja mistä suunnasta silloin haluaisi itseään lähestyttävän...Tsemppiä ja rauhallisuutta!
Nina Hautala

Viesti Kirjoittaja Nina Hautala »

Heips! Nyt kun tämä kyseinen silmäsairaus on tullut esille niin mielenkiinnolla tahtoisin tietää miten tämä tauti alkaa oireilla? Elikkä milloin olisi syytä alkaa epäilemään kyseistä sairautta???
Saana Moilanen

Viesti Kirjoittaja Saana Moilanen »

Nina Hautala kirjoitti:Heips! Nyt kun tämä kyseinen silmäsairaus on tullut esille niin mielenkiinnolla tahtoisin tietää miten tämä tauti alkaa oireilla? Elikkä milloin olisi syytä alkaa epäilemään kyseistä sairautta???
Tuosta Mian laittamasta linkistä (joka tosin itselläni ei etusivun alkutekstejä pitemmälle näy, johtunee varmasti ihan omista asetuksista) löytyy ihan ensimmäisiltä riveiltä seloste siitä, miten pannus ilmenee. Omalla koirallani huomasin silmän ulkosyrjässä iiriksen ja silmän valkoisen osan rajalla ruskeaa rypyläistä kalvoa.

Siirryimme juuri Optimmune-voiteesta Cyclosporiinitippoihin, koska aikaisempi lääkitys ei ollut tarpeeksi vahvaa. Toivotaan, että tällä keinolla sairaus saadaan pidettyä hallinnassa.
Saana Moilanen

Viesti Kirjoittaja Saana Moilanen »

Mia, täysin oman koneeni piikkiin laitan. Tämä tahtoo aina jumittaa noiden pdf-tiedostojen kanssa. Kävin hakemassa päivitetyn version Acrobatista ja sain jokin aika sitten tuon sivun näkymään.

Ja kiitos vaivannäöstäsi, sieltä löytyi hyvää tietoa.
Jaana Nyman

Viesti Kirjoittaja Jaana Nyman »

Se olisi hienoa.
Hanna Keskinen

Viesti Kirjoittaja Hanna Keskinen »

Itse olen alkanut epäilemään, että nuoremmalla (kohta 7v) koirallani olisi pannus :(.

Toisen silmän ulkoreuna on verestävä ja näyttää, kun valkoisen kohdan päällä silmämunassa olisi jotain ylimääräistä kasvua.

Torstaina on aika kissojen rokotukseen ja aion samalla kysyä eläinlääkärin mielipidettä. Jos katsoo tarpeelliseksi, niin sitten tarkempiin tutkimuksiin.

Jos pannus todetaan, niin koitan saada aikaiseksi laittaa kuvia tänne.

Googlella löytyi myös muutamia kuvia.

Tässä esimerkki:

http://eyedvm.com/cornea_with_chronic_superficial_.htm

Oman koirani silmä näyttää melkeinpä juuri samalle, kuin toisessa kuvassa oleva silmä.
Eveliina Niskanen

Viesti Kirjoittaja Eveliina Niskanen »

Tässä tarinata meikäläisen Iisa-mimmistä:

Iisalla pannus todettiin parivuotiaana. Huomasin silloin vaaleita, sameita
läikkiä silmissä ja vein eläinlääkärille näytille. Lekuri näytti minulle Iisan
silmiä paremmassa valossa ja silmien alareunoissa näkyi hyvin tumma kalvo. Eli nämä vaaleat läikät eivät olleetkaan se pahin ongelma vaan se kalvo, joka oli ruvennut kasvamaan sarveiskalvon päälle. Diagnoosi oli siis pannus ja hoidoksi tuli Sandimmun-siklosporiinitippoja useamman kerran päivässä. Keväthankien aikaan ja kesällä tippoja piti laittaa jopa neljästi päivässä, muuten yleensä kahdesti. Ohjeet oli välttää voimakkaita UV-säteitä. Helppoa kun mikä...
Lisäksi lekuri sanoi, että kun se oireilee jo noin nuorena noin pahasti, niin
sokeutuu nopeasti. Elikkäs hoitamattomana tauti aiheuttaa sokeutumisen, voi aiheuttaa hoidettunakin, mutta huomattavasti hitaammin.

Selvittelin asioita ja kuulin, että pannus on nimenomaan sakemannien sairaus, voi olla muillakin roduilla, mutta enimmäkseen sakemanneilla. Täysin sitä ei ole todettu perinnölliseksi, mutta minun käsitykseni mukaan se sitä on.

En ollut tyytynyt täysin siihen tippahoitoon, eikä Iisan sokeutumisen pelko saanut minua tyytymään pelkästään tällaisiin hoito-ohjeisiin. Niinpä, raahasin Iisan toiselle lekurille, joka on erikoistunut koirien silmäsairauksiin. Tällä lekurilla oli paremmat välineet silmien tutkimiseen, nyt minäkin sain paremman kuvan sairaudesta ja Iisan silmien kunnosta. Myös tämän lekurin mielestä hoidoksi kuului Sandimmun-tipat, mutta hän antoi Iisalle myös kortisonipiikit silmiin. Eli molempiin silmiin ensin puudutustipat ja sitten kortisonipiikit silmien ulkokulmiin johonkin kalvoon, en muista nimeä. Kortisonipiikkejä ei voi laittaa usein, noin muutaman kerran vuodessa. Näiden piikkien jälkeen Iisan silmät oli aina jonkin aikaa aivan upeassa kunnossa. Nykyisin Iisalle ei voi niitä piikkejä laittaa, koska on allergisoitunut puudutusaineille. Lisäksi
tämän lekurin ohjeisiin kuului "varjossa pysyminen" tai aurinkolasien
hommaaminen sekä pysyminen poissa kovasti pölyävistä paikoista.

Kortisonillahan on monia erilaisia haittapuolia. Yksi oli sellainen, että se
heikentää "silmien rakennetta". Iisalla olikin kerran haava silmässä, joka
hoitui tippakuurilla pois. Lekuri selitti, että Iisa saa helpommin haavoja
silmiin esimerkiksi risukossa, koska kortisoni on heikentänyt niitä, ja
tottakai näkökin siihen vaikuttaa. Iisalla on usein ollut myös
silmätulehduksia, mutta ne hoituu aina hyvin pois.

Pari vuotta sitten kuulin radiossa Joensuun kaupungineläinlääkäri Jari Ahosta, joka oli erikoistunut koirien silmäsairauksiin ja saanut paljon kiitosta sillä puolella. No, käytin Iisaa sitten hänen vastaanotollaan ja hän antoi Iisalle Sandimmun-tippojen LISÄKSI Oftan Dexa -voidetta silmiin. Tämä on ollut todella hyvä lääke, taudin eteneminen loppui kuin seinään, mutta se edellyttää myös tippojen käyttöä!

Lisäksi hankin Iisalle lippiksen ja aurinkolasit, jotka suojaavat pahimmilta
säteiltä. Niistä on selvästi apua, koska Iisa pitää niitä mielellään, tosin
mieluummin laseja. Vaikuttaisiko asiaan myös se, että lenkillä ihmiset tulevat sille lepertelemään ja sekös on mukavaa...? Lasit Iisa sai erittäin
ystävälliseltä optikolta Kuopion Silmäasemalta. Keväthankien
aikaan en käytä Iisaa lenkillä kuin pilvisellä tai hämärällä säällä, paitsi
jos on aurinkolasit. Silmien kunto huononee nopeasti jos tekee toisin. Nykyisin Iisa on 11-vuotias reipas mimmi ja näkö on tallella!

Tuossa vähäsen asiaa, mitä tuli nyt näin aluksi mieleen... puuh... lääh...


:} Eve
Hanna Keskinen

Viesti Kirjoittaja Hanna Keskinen »

Sain hetki sitte otettua muutaman kuvan Jamin silmästä. Ei ollut helppoa, mutta ehkä jotain selvää saa, vaikka epätarkka onkin.

http://www.netikka.net/hiphei/elukat/im ... nsilma.jpg
Vastaa Viestiin