Viikonloppu päivystys

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
riitta vainiontaus

Viikonloppu päivystys

Viesti Kirjoittaja riitta vainiontaus » 09 Marras 2003 11:38

Kyselisin ihan kasvatin omistajiakin varten, mitenkä eripuolilla Suomea ammattitaitoinen eläinlääkäripäivystys on järjestetty.

Eilen illalla tyttäreni soitti ja sanoi Colliepennun riehuneen ulkona ja pentujen (6½ viikkoisia) yhteistiimellyksessä siltä katkesi reisiluu.
Ongelmaksi muodostui se, että oli viikonloppu. Yhtään luuleikkaukseen kykenevää eläinlääkäriä ei ollut maila eikä halmeilla. Ainoa ratkaisu tuntui olevan pennun ampuminen.
Onneksi lähistöllä asuu erittäin taitava pieneläinhoitaja, joka on paikkakuntamme taitavin leikkausavustaja. Hän paketoi jalan ja kipulääkityksellä selviämme maanantai aamuun. Pentukaan ei enää ollut tuskainen, kun sen jalka saatiin tuettua oikein. Tuhannet kiitokset Arjalle lauantai illan uhrauksesta.
Tämä oli tietenkin vain yksi esimerkki siitä, kuinka tarpeellista ammattitaitoisten pieneläinlääkäreiden viikonloppupäivystys olisi. Edes lopettamaan ei tahdo löytyä eläinlääkäriä ainakaan Jyväskylänseudulla.
Hyötyeläinlääkärit ovat kymmenien kilometrien päässä, eivätkä suhtaudu mitenkään suopeasti koirista tai kissoista soitteleviin ihmisiin. Monesti se ampuminen on ainoa vaihtoehto lopettaa eläimen tuskat kohtuullisessa ajassa. Me ihmiset olemme kuitenkin etääntyneet luonnosta sen verran, että oman koiran ampuminen koetaan jotenkin pahana ja se haluttaisiin tehdä mieluummin piikillä, varsinkin jos perheessä on lapsia.

riitta

raija tuomisto

Viesti Kirjoittaja raija tuomisto » 09 Marras 2003 18:42

Huono on tilanne myös Etelä-Pohjanmaalla. Täytyy vaan toivoa etei koiralle satu mitään vakavaa, kuten mahalaukunkiertymää viikonloppuna tai ilta-aikaan, sillä se on menoa sitten.
Mun edesmenneeltä koiralta poistettiin utarekasvain. Viikko leikkauksen jälkeen haava oli parantunut hyvin ja tuli oltua huolimaton. Lähdin lenkille, vein koiran edeltä autoon ja kävin vielä sisällä. Koira oli sillä välin lyhyessä ajassa repinyt tikit auki.
Ei muuta kuin soitto päivystävälle. El.lääkärin rivien välistä sain lukea että päivystysasioihin ei kuulu omistajan huolimattomuudesta aiheutunut tapaturma.
Ei ollut muuta tehtävissä kuin odottaa lauantai-illasta maanantai aamuun. Siihen mennessä haava oli niin tulehtunut että jouduttiin poistamaan runsaasti pilaantunutta kudosta, leikkaus kesti monta tuntia. Onneksi vanha koira selvisi leikkauksesta hyvin, vaikka haavojen paranteluun menikin sitten loppukesä. :(

Lari Luoma

Viesti Kirjoittaja Lari Luoma » 09 Marras 2003 19:32


Tiina Hämäläinen

Viesti Kirjoittaja Tiina Hämäläinen » 10 Marras 2003 15:55

Yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinklinikan päivystykseen tietääkseni pääsevät automaattisesti Helsingin ja Espoon pieneläimet, muttei Vantaalta. Kauniaisista en tiedä.

Ja jos tarvitset apua ulkopuolelta pääkaupunkiseudun, pitää olla lähete oman paikkakunnan ell:ltä tai joltain ell:ltä. :cry: Tämä on ihan omakohtainen kokemus vuodelta 2000.

Ja päivystäviä eläinlääkäreitä on VAIN YKSI, mutta onneksi ell:ksi opiskelevat auttavat. :P

Lari Luoma

Viesti Kirjoittaja Lari Luoma » 11 Marras 2003 10:23

Yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinklinikan päivystykseen tietääkseni pääsevät automaattisesti Helsingin ja Espoon pieneläimet, muttei Vantaalta. Kauniaisista en tiedä.
Mä puhuinkin vain Helsingistä... En tiedä muista kunnista/kaupungeista, koska itse asun Helsingissä.

eija.simola

Viesti Kirjoittaja eija.simola » 11 Marras 2003 12:20

Turun suunalla ovat muutamat yksityiset eläinlääkäriasemat järjestäneet päivystysringin. Tosin en tiedä minälaisisa operaatioita he pystyvät tekemään päivystysaikana eli minkälainen miehitys heillä silloin on pelipaikalla.

Mutta kun välillä tuntuu että jos viikolla haluaa aikaa niin lyheyellä aikavarauksella niin toivotonata tuntuu olevan. Että varmaan niitä eläinlääkäreitä saisi olla enemmänkin.

eija.simola

Viesti Kirjoittaja eija.simola » 11 Marras 2003 12:21

:oops: Anteekis tuli tuossa kiireessä noita kirjoitusvirheitä. Toivottavasti saitte selvää.

Sanna Immonen

Viesti Kirjoittaja Sanna Immonen » 11 Marras 2003 20:39

Lahdessa on myös päivystysrinki, ihan hyvin tuntuu toimivan.

Tarja Mykkänen

Viesti Kirjoittaja Tarja Mykkänen » 13 Marras 2003 19:31

Olipa hyvä, että joku on nostanut tämän "kissan" pöydälle. Riitta...tiedän Jyväskylän tilanteen, olen siitä joutunut itsekin kärsimään. Jopa siinäkin tapauksessa, että on sovittu edeltäkäsin "synnytyspäivystys". Olen ollut vuosia sitten auttamassa koirien synnytyksissä ja ongelmien synnyttyä soittanut eläinlääkärille (sovitusti) ja saanut aika tympeitä vastauksia. Ei kuitenkaan kaikilta eläinlääkäreiltä.
Olen monesti miettinyt, että mehän maksamme isoja rahoja eläimiemme sairaanhoidosta. Onko siis oikein, että pieneläinklinikat toimivat virastoiden aukioloaikojen mukaisesti. Eläimillä on tapana sairastua vakavasti juuri viikonloppuina ja iltaisin, kun lääkäri saattaa olla satojenkin kilometrien päässä hyötyeläimiä hoitamassa. Kai klinikat voisivat vuoron perään päivystää, aivan kuin kunnan/kaupungineläinlääkäritkin tekevät.
Nyt en enää asu Jyväskylän seudulla, vaan keskellä ei mitään maaseudulla. Täällä sitä vasta ollaankin "lemmikkieläinpaitsiossa". Kunnia kuitenkin omalle eläinlääkärillemme Timo Pohjulle. Hän on aina ollut tasapuolinen kaikkia kohtaan ja on sitä paitsi erinomainen eläinlääkäri.

Toivon ettei kenenekään lemmikin tarvitse kuolla enää tänä päivänä hoidon puutteeseen, kuten minun Sonaattini....

Seija Kulmala

Päivystys

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala » 14 Marras 2003 12:03

Lopelta on noin tunnin matka Helsinkiin pieneläinklinikalle (myös hätävilkut päällä), jonne tarvitsemme eläinlääkärin lähetteen.

Kerran oli "hätä kädessä", emme ehtineet hakea lähetettä päivystävältä (joka saattaa olla hoitamassa vaikkapa lehmän synnytystä - maaseudulla kun asutaan), joten ajoimme suoraan pieneläinklinikalle, koiramme oli tukehtumassa. Eivät luonnollisestikaan osoittaneet ulko-ovea.

Nykyisin olemme varautuneet niin että meillä on oman eläinlääkärimme kännykkä ja kotinumerot ja luvalla saamme soittaa hätätapauksessa lähetteen saamiseksi.

Vastaa Viestiin