Lääkitys ja Doping

Terveyteen liittyvät aiheet
Heini Korhonen

Lääkitys ja Doping

Viesti Kirjoittaja Heini Korhonen »

Vuonna 2007 astuu voimaan uusi laki näyttelyistä kokeista yms.koiratominnasta.
Pistokokeiden muodossa tehdään testejä ja näin ollen koirat joilla on jatkuva lääkitys pomppaavat automaattisesti saaden kilpailukiellon ja lisäksi omistajalle aiheutuvat haitat.

Onkohan säännöistä aikomus tehdä mitään poikkeuksia?

Mun oma sakemanni sairastaa kilpparin vajaatoimintaa ja näin ollen meillä taitaa loppua kisaaminen tähän. Mites teillä muilla koirien terveys tilanne? Samanlaisia kohtaloita? :(
eeva linnala

näin on

Viesti Kirjoittaja eeva linnala »

Tällä hetkellä on tilanne se, että koirasi ei voi kilpailla.
Nyt onkin alaosastojen sekä yhdistysten hyvä aika aloittaa jälleen epävirallisten harjoituskokeitten järjestäminen, jotta ohjaajat saisivat harjoitusta. SKL:n päätös on harmillinen kilpirauhasvikaisten koirien kohdalla, koska ne usein voivat lääkityksen ansiosta hyvin.
Toki ymmärrämme kaikki, että kokonaistavoite on yhä terveemmät koirat.
t. Eeva
Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen »

Miten tuo kilpirauhasen hoito sitten näkyy testeissä? Käsittääkseni tässä on kyse siitä että kilpirauhanen tuottaa liian vähän tyroksiinia (plus joitain muita hormoneja) ja hoitona käytetään sitä että syötetään koiralle lisää tyroksiinia. Onko tuo syötetty tyroksiini erilaista kuin kilpirauhasen kehittämä, ja näin ollen se näkyisi testeissä?
Entä jos koiralla on kilpirauhasen liikatoiminta? Voidaanko testeissä nähdä että se on "luontaista" liikatoimintaa vaiko että onko ohjaaja syöttänyt koiralle tyroksiinia turhaan jotta saisi sen ehkä aktiivisemmaksi?

Ihmisillä tuo vajaatoiminta lienee yleisempää naisilla kuin miehillä. Päteeköhän tämä sama asia myös koiriin?
Heini Korhonen

Re: näin on

Viesti Kirjoittaja Heini Korhonen »

[
Toki ymmärrämme kaikki, että kokonaistavoite on yhä terveemmät koirat.]

Kumpa näin olisikin, sen takia tuntuu hassulta että näyttelyiden (joiden pitäisi kehittää jalostusta) kohdalla tehdään poikkeus ja sinne saa mennä koiran kanssa jonka sairaus vaatii hoitoa, kuten esim. kilpirauhasen vajaatoiminta. Eli näyttelyissä saa esittää vakavastikkin sairasta koiraa jos siitä on vain ilmoittanut etukäteen... Pientä ristiriitaa. Myös luonnetesteihin saa viedä sairaan koiran.

Itse olen ymmärtänyt näin että tyroksiini kuitenkin näkyisi testeissä. Tuntuu hassulta että samalla ei voisi tarkistaa koiran tyroksiini tason olevan kunnossa, (niinkuin meillä) koska silloin tyroksiinia ei olisi käytetty väärin. Ja taas koira jolla on liikatoimintaa, jätetään antamatta lääkkeet niin saadaan "doupattu" koira.

Ihmisillä kilpparin vajaatoimintaa esiintyy yleisemmin vanhemmilla naisilla, koirilla ei ilmeisesti ole tätä. Yleensä kilppari kuitenkin puhkeaa koirilla n.4 ikävuoteen mennessä. Meillä se diagnosoitiin 2 vuotiaalla uroksella ja nyt on vuosi eletty kilppari koiran kanssa, ilman mitään ongelmia. :)
Pirjo Niskane

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskane »

Koiramme lehdessä oli kirjoitettuna, että mitään kiellettyjen aineiden listaa ei tule, koska nollaraja on ehdoton. Samaisessa artikkelissa mainittiin myös,että muut aineet on kiellettyjä paitsi mikä ruuan mukana tulee....mites mahtaa nämä nivelvalmisteet sitten mahtua kuvioon. Onhan ruokia, joihin on lisätty ko. ainetta????

Siinä ei liene mitään epäselvää, että sairaalla ja kipeällä koiralla ei kilpailla tai koiran ominaisuuksia (luonteen tai turkin) ei valmisteilla muokata, mutta siihen "sairaan" ja "terveeen" koiran välimaastoon taitaa sopia meidän aika monen koira....ja mikä vaikutus sillä on sitten noihin koekäynteihin :shock:

Jos koirallani on allergia ja se ilmenee nyt vaikka ihottumana. Syötän koiralleni esim. kortisonia tai jotain muuta lääkettä, jolla ihottuma pysyy aisoissa. Jos pidän 2 viikon tauon lääkityksessä päästäkseni kisoihin tai näyttelyyn ja koirani allergia ja ihottuma pahenee.....ollaanko siis päästy mihinkään lopputulokseen...no, ei olla. Entisessä elämässä koira olisi saanut lääkkeensä ja osallistunut kokeseen tai näyttelyyn ja so what, mutta nyt on valittava. Joko pidän koirani oireettomana ja lääkitsen sen, mutta en osallistu kokeisiin tai näyttelyihin, kuin vasta sitten, kun satun saamaan terveen koiran...tai sitten jätän lääkitsemättä ja annan koiran kärsiä kutinasta yms. ja menen näyttelyyn tai kokeeseen....Tämähän on järkevää.... :bileet:
Heini Korhonen

Viesti Kirjoittaja Heini Korhonen »

Toivon mukaan kaikille moraalikäsitys on selvää että sairaalla koiralla ei kilpailla tms.mutta tosiaan koirat joilla on lääkitys ja pystyvät näin elämään oireettomana. Missä vaiheessa kunnianhimoisimmat kisaajat jättävät esim.koiran muutaman päivän kipulääkityksen tms. väliin jotta parin viikon päästä pääse kisoihin. Jotenkin tuntuu että tuohon tulisi saada joitain tarkenteita. Koska käytäntö ei ole vielä voimassa ja on uusi niin siinähän on vielä muokkaamisen varaa. Kasvattajat varmaan tämän jälkeen kertovat rehellisesti koiran sairauksista jos on hankkimassa itseleen harrastus koiraa. Ja sitten se että näyttelyt ovat asia erikseen.
kati laikko

Viesti Kirjoittaja kati laikko »

kyl toivois et tulis kilpailusääntöihin pykälä, joka sallis koirien joilla on sairaus joka tarvitsee päivittäisen lääkityksen kilpailla Lääkärin todistuksella.Kyl meidän monen kilpailu-ura katkee ennen kuin ees on pääsyt alkuun :twisted: .Oma koira lähdössä testeihin et saisin tietää mistä jatkuva ripulointi johtuu,vaik ruokavalio on oikea.Toivottavasti ei mitään vakavaa,mut kilpailu ura vaarassa jos saa pysyvän lääkityksen mikä sit onkaan vialla.
Heini Korhonen

Viesti Kirjoittaja Heini Korhonen »

Niin ja minkä ihmeen takia lääkärintodistuksen kera ei saisi kilpailla jos saa viedä näyttelyyn ja luonnetestiin. On kyllä vähän ristiriitaista. Suht vaivattomia autoimmuunisairauksia on paljon mm.saksanpaimenkoirilla joten miten käy jo pelkästään pk-kisojen.
Pirjo Niskane

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskane »

Ne ihmiset, keiden kunnianhimo on mennyt koiran edun edelle tähänkin asti, keksivät konstit tehdä vilunkia tästä eteenpäinkin.
kati laikko

Viesti Kirjoittaja kati laikko »

kyl täytyy olla paljon kunnnian himoa,jos koiran terveyden riskeeraa kokeiden takia eli jättää lääkkeet antamatta.saahan pallipuoli uroksetkin kilpailla vaikka niillä jalostus arvoa ei olekkaan miksei sit ne joilla on todistaa koiran sairastavan jokapäivä lääkitystä tarvisevaa sairautta.
Susanna Tiilikainen

Viesti Kirjoittaja Susanna Tiilikainen »

^Varmasti löytyy niitäkin, ihan niin kun tähänkin asti niitä jotka lääkitsee kuntoon, mutta eivät kerro sairauksista eteenpäin ja antavat/käyttävät koiraa jalostukseen.
kati laikko

Viesti Kirjoittaja kati laikko »

kyl niitä löytyy,tulee löytymään.mut tässä oli puhe koirista, joilla jokapäiväinen lääkitys päällä ja niiden kilpailu-urasta joka on vaarassa katketa ens vuoteen.Tai sitte oon ymmärtänyt koko keskustelun väärin. :?:
Susanna Tiilikainen

Viesti Kirjoittaja Susanna Tiilikainen »

Tarkoitus ei ole mollata kenenkään panoksia koiransa koulutuksesta, vaan ihmetellä jalostuksen suuntaa.

Jos suurempi haloo syntyy siitä ettei sairaat koirat saa kisata kuin itse dopatuista koirista niin eikö jalostus ole joka tapauksessa ihan väärillä urilla?

Saako kilpailukiellon koira vai ohjaaja? Täytyy ehkä vaan ottaa se riski joutua pistokokeeseen, jos kerta tahtoo kisata. Siellä sitten pärjää tai ei ja saa tai ei sen onnistumisen tunteen ja jos vielä joutuu siihen kokeeseen niin ompahan ainakin saanu näyttää julkisesti mihin koirallaan pääsee.

Alkaa ihmiset oikeesti kiinnostumaan niistä suvuista ja tonkimaan asioita saadakseen sen potentiaalisesti terveen koiran.
Pirjo Niskane

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskane »

Keskustelun näkökulmahan oli se, että mitä se douppaus on, kun sitä ei kennelliiton puolelta ole määritelty. Ajatellaan asiaa, vaikka näin, että viet Cujon kuvauksiin ja sieltä löytyy nivelrikkoa etu- tai takapäästä. Koira ei ole oireillut mitenkään ja teidän hakuharrastus on hyvällä mallilla sekä tottis bh-kunnossa. Nyt kuitenkin "tuomion" saatuasi alkaisit ennakoimaan Cujon nivelten terveyttä syöttämällä sille glucosamiinia tai jotian muuta nivelvalmistetta. Jos ko. menettely on "douppausta" niin eikö se tunnu aika väärälle 1. koira on terve, kun se ei oireile mitenkään ja ilman kuvaustulosta et edes tietäisi, että jotain ongelmaa on. 2. hoito ei vaikuta suorituskykyyn mitenkään, se vain hoitaa niveliä, kun elimistö on siltä osin häiriintynyt. Näitä muita esimerkkejä on varmasti lisää...kuten jo aiemminkin tuli kirjoitettua. Asia muuttuu toiseksi JOS koiran nivelet ovat kipeät, mutta kokeeseen pitää päästä hinnalla millä hyvänsä ja tässä vaiheessa aletaan pumppaamaan tabua tai piikkiä, jotta koira ei tunne kipua ja pystyy suorittamaan.
Toivon, että Cujo saa terveenpaperit kuvauksista ja teidän osalta ei tarvii miettiä em. tilannetta :P .
Susanna Tiilikainen

Viesti Kirjoittaja Susanna Tiilikainen »

Mä en ehkä nyt vaan sitten ymmärrä pointtia, mut jos mun koira ois sairas ja joutuisin sitä lääkitsemään ja palavasti tahtoisin kisaamaan niin ottaisin varmaan myös sen pistokoeriskinkin, tai sitten uuden koiran. Mutta ei mullakaan sydäntä ois sairasta kivuliasta koiraa varmaan edes treenata semmosilla tavoilla jotka sitä rasittas, liekkö ois sydäntä edes pitää.

No, jospa ne keksis jonkin kultaisen keskitien tässäkin asiassa ja Tiilikainen menee toivomaan parasta.
Vastaa Viestiin