Haiman vajaatoiminta

Terveyteen liittyvät aiheet
Vieras

Haiman vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Onko kenelläkään antaa lisää kattavaa infoa / jakaa omakohtaisia kokemuksiaan haiman vajaatoimintaa sairastavan koiran oireistosta, ruokavaliosta, hoidosta.

Missä iässä sairaus alkoi oirehtia, voiko sairauden diagnosoida perusteellisilla verikokeilla vai tarvitaanko muitakin sisäelintutkimuksia? Hinta?

Löysin ainakin yhden hyvän linkin aiheesta, mistä löytyy myös lisälinkkejä.

http://wnet.suomi.net/kotisivu/jaana.hietala/


-Christina-
Minna Koltes

Viesti Kirjoittaja Minna Koltes »

Christina,

Jos luet englantia, tässä muutama hyvä artikkeli haimasta (pancreas):

http://www.gooddogmagazine.com/pancreas.htm

http://www.peteducation.com/article.cfm ... icleid=331
Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Minna, kiitos..

mutta kaipailen vieläkin ja edelleenkin omakohtaisia kokemuksianne.


-Christina-
Kirsi Rantala

haiman vajaatoiminta

Viesti Kirjoittaja Kirsi Rantala »

8) Olin yllättynyt, kun sinun kysymykseen ei ollu tullut kuin yksi vastaus. Minulla itselläni ei ole "haimakoiraa", mutta siskollani on.

Sillä oli suraavat oireet ennen kuin haimavika todettiin: koira söi kuin hevonen, mutta laihtui vain koko ajan lisää vaikka ruokaa antoi aina vain enemmän. Koira kävi monta kertaa päivässä ( myös yöllä) ripuli tarpeilla ja pahinta oli ruoan jälkeen. Uloste oli keltaista ja todella löysää.

Eläinlääkäri teki haima testin ja sillä todettiin kyseinen sairaus.
Nyt koiruus syö Spesificin CID( muistaakseni tätä, joka tapauksessa tätä merkkiä ja haimakoitille tarkoitettua muroa) ja sekaan laitetaan riisiä jauhelihaa, seitä jne. Mutta mitään ruokaa ei anneta ilman sian haimaa jäisenä!! Eli kaikki mitä koira saa, saa se sen haiman kera. Haima annetan sen takia, koska koiran oma haima ei toimi.Yksi tunti ennen ruokaa ja ruoan jälkeen, kun annetaan haima, voi antaa esim. luun. Koira ei myöskään saa ravsaista ruokaa, koska haimakoira ei pysty sulattamaan rasvaa se aiheuttaa ripulia. Nappulatkin on pitää olla helposti sulavia aivan kuten Spesificin ruoka.

Näillä tarkoilla ruokaohjeilla koiraa on terve ja voi hyvin..kilpailee viestillä 3 luokassa.

Toivottavasti näistä oli jotain apua sinulle. :)
Malin Ekblom

Viesti Kirjoittaja Malin Ekblom »

Minulla on nyt 3 vuotias saksanpaimenkoira uros, jolla todettiin TLI-testillä 1½ vuotiaana haiman vajaatoiminta. Koiralla oli tyypilliset oireet: ripulia, laihtumista, mieletön ruokahalu, haisevat ulosteet jne. Meillä on ollut niin ylä- kuin alamäkeä tämä sairastelu. Olen kerännyt tietoa ja linkkejä kotisivuilleni osoitteeseen http://kotisivu.mtv3.fi/malin.ekblom/ha ... aatoiminta

Näitä haimakoiria näyttäisi olevan ihan laidasta laitaan, toiset oireilevat jatkuvasti ja elämä on yhtä kamppailua kun toiset taas pärjäävät mainiosti pelkällä haiman lisäysellä.
Sauli Vatanen

Viesti Kirjoittaja Sauli Vatanen »

Helmin haiman vajaatoiminta todettiin 3-vuotiaana. Muutaman kuukauden oli huonossa kunnossa ja sairasteli haimalisäyksestä huolimatta. Sitten tilanne tasoittu ja nyttemmin ripulijaksot ovat jo melko harvinaisia ja ne saa nopeasti kuriin antibiootilla. Valitettavasti ne harvat ripulit aika usein osuvat juuri kokeisiin. Eli stressi selvästi laukasee, aikaisemmin vastaavaa ongelmaa ei ollut.

Haimakoiran oireisiin liittyy noiden lueteltujen lisäksi myös omien ulosteiden syöminen. Ja se ulosteen väri ainakin meillä oli harmaata.

Tuosta rasvaisen ruuan antamisesta muistelisin, että se on yleinen uskomus, jota ei ole pystytty tieteellisissä kokeissa todistamaan. Helmin vatsan toiminnalle ei ainakaan rasvaisella ruualla ole mitään merkitystä.

Ja tuosta jäisen haiman antamisesta vielä sen verran, että selviää huomattavasti pienemmällä haimamäärällä ku pikkoo sen aivan pieniin palasiin ja antaa sulaa ennen ruokaa.
Minna Lehtonen

Viesti Kirjoittaja Minna Lehtonen »

Haiman tuottamat entsyymit pilkkovat ruoasta rasvoja ja proteiineja; sen takia rasvaisen/proteiinipitoisen ruoan antaminen voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia.

Lämpö tuhoaa haimasta entsyymit siksi haima tulisi antaa sulamattomana.

Koirat varmaan reagoivat ruokintaan kukin erilailla riippuen vajaatoiminnan vakavuudesta ja muun ruoansulatuksen toiminnasta.

Lisää tietoa näistä ja muusta vajaatoimintaan liittyvästä saa professori Westermarkin jakamasta monistenipusta. Nippua ei löydy sähköisessa muodossa mutta voin kopioida kiinnostuneille.
Sauli Vatanen

Viesti Kirjoittaja Sauli Vatanen »

Kiitos tiedoista!

Noi Westermarkin paperit mäkin silloin aikoinaan luin.

Tarkennatko vielä, että kannattaako haima tosiaan antaa aivan täysin jäisenä? Omalla koirallani täysin jäistä haimaa annettaessa joutuu käyttämään reilusti suurempia annoksia. Paras tulos oman kokemuksen mukaan on tullut noin 5-10min huoneenlämmössä olleella haimalla, eli vielä osittain jäisellä. Sulaessaan haimahan menee aivan nesteeksi..
Minna Lehtonen

Viesti Kirjoittaja Minna Lehtonen »

Westermarckin papereista lukemaani tässä vaan toistelen eli en tiedä kuinka jäistä haiman pitää olla... Oman koirani kohdalla teho heikkenee selkeästi, kun haima alkaa muuttua pehmeäksi. Pidän haimaa huoneenlämmössä sen aikaa, että saan runtattua siitä veitsen läpi eli paloiteltua. Lienee tuon saman 5-10 minuuttia.
Anne Linjala

Viesti Kirjoittaja Anne Linjala »

Tyhjennetty
Viimeksi muokannut Anne Linjala, 04 Heinä 2006 13:49. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tiina Sara

Viesti Kirjoittaja Tiina Sara »

Koirani sairastui haimavikaan n. 3-vuotiaana. Alkuvaiheen jälkeen, kun
ruokinta oli saatu tasapainoon elämä sujui ihan mukavasti. Raaka haima toimi hyvin, vaikkei koiralla ollut käytännössä enää ollenkaan jäljellä oman haiman toimintaa. Silloin tällöin turvauduttiin Tylaniin joka aina auttoi heti. Se pystyi syömään jopa luita kunhan annoin kyytipojaksi extra-annoksen haimaa.

Alhaiset haima-arvot löytyivät aikoinaan sattumalta jolloin koira ei vielä oireillut millään lailla. Se toimi ell Maria Wibergin testikoirana hänen tehdessään väitöskirjaa haiman vajaatoiminnasta. Tässä yhteydessä sen vatsa mm avattiin kaksi kertaa ja haima valokuvattiin tieteen nimiin.
Koira kuoli 9-vuotiaana syöpään. Olin luvannut ell:lle, että ajan siitä jättäessä sen saa vielä avata ja todeta haiman tilanteen. Suolisto oli siisti, vaikka haima oli käytännössä surkastunut kokonaan. Haimasairauden osalta se oli siis pärjännyt ihan hyvin.

Olen tutustunut aika moneen haimakoiran omistajaan. Joillakin koirilla sairaus on ongelmallisempaa kuin toisilla, mutta omista tutuistani enemmistö pärjäsi sairauden kanssa ihan kohtuullisesti.

Suosittelen haima-asioissa kääntymään ell Maria Wibergin puoleen, jolla
on todella paljon tietoa ja kokemusta. Hän toimii Malmin eläinklinikka Apexissa Hgissä.

terveisin
Tiina
Sauli Vatanen

Viesti Kirjoittaja Sauli Vatanen »

Mielenkiintoinen toi Saran Tiinan mainitsema haiman vajaatoiminnan toteaminen ennen sen puhkeamista.

Omalla koirallani todettiin jo pentuna myös normaalia alhaisempaa bakteeritoimintaa/ruuan sulamista (en oikein tarkkaan tiedä :wink: ), kun silloinen asuinkumppani joka opiskeli eläinlääkäriksi käytti Helmiä koekaniinina joissain "kurssitöissä". Kolmevuotiaana sitten taudin puhjetessa tuli vaan mieleen, että olisiko asioilla ollut yhteyttä.
Tiina Sara

Viesti Kirjoittaja Tiina Sara »

Maria Wiberg kertoi tutkimustensa yhteydessä että on tavattu paljonkin
koiria joilla haima-arvo on alhainen, mutta koirat eivät oireile.
Tämä mm. tekee tästä sairaudesta hyvin hankalan tutkittavan.
Marialta kannattaisi varmaankin pyytää artikkeli lehteen sairauden viimeisimmästä tutkimustiedosta. Voisin kysyä asiaa.
eeva linnala

haimajengi

Viesti Kirjoittaja eeva linnala »

Minulla on ollut kaksi haimavikaista koiraa ja molemmat eläneet yli kymmenenvuotiaiksi "tervettä elämää".
Olen punninnut haiman kirjevaaálla ja 55 gr riittää n. 40 kg uroksen kerta-annokseksi. En ole huomannut haiman sulattamisella mitään merkitystä. Koirani ovat syöneet normaalia ruokaa sekä luita ja myös makupaloja.
Haimaterveisin!
Eeva
Anne Linjala

Viesti Kirjoittaja Anne Linjala »

Tyhjennetty
Viimeksi muokannut Anne Linjala, 04 Heinä 2006 13:46. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Vastaa Viestiin