Kohdunpoisto

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
samppa heinonen

Kohdunpoisto

Viesti Kirjoittaja samppa heinonen »

Omistamme nyt puolitoista vuotiaan saku nartun, jolla ei ole missään vaiheessa tarkoitus teettää pentuja. Olenkin vaimoni kanssa puhunut että vili joudutaan leikkaamaan, koska meillä on myös muita koiria ( pohjanpystykorvia joista toinen on uros).

millalailla narttu reagoi kohdunpoistoon "henkisesti"?

vaikuttaako kohdunpoisto koiran terveyteen muutoin?

onko kohdunpoistossa mahdollisia suurempia riskejä kuin hyötyjä?

onko kohdunpoisto kuinka kallis operaatio?

kuinka kauan toipuminen leikkauksesta kestää suunnilleen muutoin terveellä koiralla?


vastatkaa toki muutakin mitä operaatiosta tiedätte...



sattui muuten eilen ikävä onnettomuus.. olin ottamassa viliä autosta ulos keskellä kaupunkia, kun pikkuinen pohjis narttumme yritti autosta väkisin ulos, noh tökkäsin sen sisälle takaisin, mutta samalla sekunnilla se loikkasi pihalle ja suoraan toisen auton alle!
kuljettaja polkaisi jarrut pohjaan ja koiran jalka oli kokonaan eturenkaan alla ja koska pyörä ei pyörinyt liukui auto koiran jalan päällä useita metrejä!
olin jo sata varma että nyt lähti hippu raukalta henki, mutta ei siellä se oli volvon alla... juoksin auton eteen ja viitoin ja huusin ettei se liikkuisi nyt, kyyristyin auton sivulle ja samalla kuljettaja ampaisi liikkeelle... koira auton alla.. sinne katosi volovo ja meikä juoksenteli hipun perässä että sain sen autoon. aika moinen soppa kun yhtäakkiä kolme koiraa on keskellä kaupunkia vapaana ja mie karjun että ottakaa hyvänen aika nyt joku kaverina niitä kiinni.... auton ovi jäi näet samalla auki, kun loikkasin katsomaan kuinka hipun kävi.
noh eihän siihen kukaan uskaltanut tulla kun ukko oli niin kiukkuinen ja iso saku kintereillä ihmeissään, että mikä kumma tolle isännälle tuli?

noh siitä sitten saman tien eläinlääkäriin ja tuli ajettua aika kovaa ja vastoin liikennesääntöjäkin kait....

luitqa ei onneksi ollut poikki vaan ainoastaan nahka oli rullaantunut takajalasta, reiden sisä puolelta siten että kämmenen kokoinen lihas ja luut paistoivat esiin... polvilumpio paistoi ilman nahkaa ulkona... kolmen tunnin parsimisen jälkeen saatiin jo herätellä koiraa.

nyt yritetään toipua.. arvatkaa onko vili ihmeissään kun hippu ei olekkaan riehumassa niskassa vaan on surullisen oloisena jokin ihme kauluri kaulassaan makkarin nurkassa....

että semmoista kajaanista.
Birgitta Vesa-Lehtinen

Viesti Kirjoittaja Birgitta Vesa-Lehtinen »

Mun kaksi aiempaa narttua on steriloitu siinä vaiheessa, kun lääketieteellisesti on ollut pakko.
Ensimmäisellä tuli märkäkohtu ja toinen sai lisääntyneestä hormonitoiminnasta kieleensä märkivän haavan.

Molemmat nartut (puhun siis vain omasta kokemuksestani):
- rauhoittuivat (ensimmäinen melkein flegmaattisuuteen asti)
- turkki tuli vaikeasti hoidettavaksi, pehmeäksi ja takkuuntuvaksi
- toipuminen kesti n. 1 viikon (leikkauksesta)
- 2 päivää leikkauksesta olivat tosi kipeitä
- ensimmäiselle tuli osteoporoosi (vaikea) kun siihen aikaan ei vielä
tiedetty siitä mitään

Eli kokemuksesta itse en menisi tervettä narttua steriloimaan.
Irene Routio

Viesti Kirjoittaja Irene Routio »

Huh. huh. toivottavasti koira toipuu. Meidän nartulla oli aina nuorempana myös kiire ulos autosta...kyllä kuljetushäkki on hyvä ratkaisu.

Nyt 9v narttullemme tehtiin kohdunpoisto n 1v vaikean kohtutulehduksen jälkeen. Jo tällöin kyynärn. 1/1. Yllättävän virkeä. Lievää lihomistaipumusta, koska aineenvaihdunta hidastuu kohdunpoiston jälkeen.

Aika omapäinen ollut ja rähisee muille koirille, mutta oli jo ennen leikkausta. Tuli meille vasta puolivuotiaana erokoirana.

Suurimmat haitat: ajoittainen pissankarkailu, johon myös lievä ylipaino vaikuttaa (ahne ruokavaras, varastaa ulkolintujenkin ruokaa, äsken yllätin järsimästä viherpeippoa pihalla). Painoa kertyy helpommin. Toinen etujalka leikattu irtoluupalan takia. Jalat olivat kunnossa, kunnes pentu tuli taloon ja leikit yltyvät ajoittain rajuiksi.

Kyllä kohdunpoistot on aika yleisiä koirilla. Ainakin harrastuskoiraporukoissa kuulee jatkuvasti värikkäitäkin tarinoita, joskus omistaja on joutunut avustamaan leikkauksessa ym
raija tuomisto

Viesti Kirjoittaja raija tuomisto »

Meidän vanhus leikattiin 5-vuotiaana.
Ihan muuten vaan ja koska koiralla oli D-lonkat ja tarkoitus myöhemmin hankkia uros ja estääkseni uusien maitorauhaskasvaimien ilmestymistä (yhteyttä leikkaamisella ei vissiin tähän silti ole).
Kasvaimia ei ole sen jälkeen ollut.
Leikkaus on myös halvempi ja turvallisempi tehdä kun koiralla ei ole kohtutulehdusta.
Ihan yhtä vilkas on kuin aiemmin. Koira muuttui urosmaisemmaksi, ei tullut enää urostenkaan kanssa toimeen.
Muutenkin runsasturkkinen koira on melkein pitkäkarvainen nykyään. Turkki on villava, eikä siitä mene kampa läpi.
Koira on nyt 12,5 v ja hyvä ettei sillä ole enää juoksuja rasitteena.
Kisakalenteria ja leirejä ym tapahtumia oli helppo suunnitella kun ei tarvinnut miettiä juoksuja.
Koira oli seuraavan yön ja päivän selvästi kipeä, toipumiseen meni aikaa ehkä pari viikkoa. Kannattaa varata pari vapaapäivää tai hoitaja koiran toipilasajan ajaksi.
Leikkaus maksoi 7v sitten jotain 1400mk.
Viimeisen vuoden koiralla on ollut virtsanpidätysongelmia, mutta ne voi mennä jo vanhuudenkin piikkiin.

Ehkä leikkautan tuon nykyisenkin nartun, leikatun kanssa on niin helppo harrastaa, enkä ole kiinnostunut pentujen tekemisestä. Jos juoksut olisivat tiheämpään, leikkaisin heti koska koiran mielialanmuutokset on suuria juoksujen lähellä ja valeraskaana ollessaa se vaan pesii ja keskittyy "pentujen" hoitoon.
Anniina Mäkelä

Viesti Kirjoittaja Anniina Mäkelä »

Meillä leikattiin aikoinaan koiralta kohtu pois pahan kohtutulehduksen takia, johon ei enää lääkkeet auttaneet. Ensinnäkin koiran vointi lähti siitä samantien huononeen. Se alkoi leikkauksen jälkeen pahasti oksentaan ja meni tosi huonoon kuntoon. Se joutui heti seuraavana päivänä uusinta leikkaukseen. Ilmeisesti meidän tapauksessa leikkaus epäonnistui jotenkin ja siksi jouduttiin leikkaan uudestaan. Ainahan näitä tapahtuu, ettei leikkaus sujukaan niin kuin pitäisi. Kannattaa ottaa se huomioon! Leikkaus on suuri rasite elimistölle.

Kun koira sitten vihdoin alkoi parantuun, koira alkoi lihoon, turkki meni heikompaan kuntoon ja koira vanheni selkeästi silmissä! Koira eli silti vielä monen monta vuotta tämän jälkeen, mutta kyllä leikkaus selkeästi muutti koiraa fyysisesti sekä henkisesti. Mutta leikkaus oli tässä tapauksessa välttämätön.
Ismo Soukola

Viesti Kirjoittaja Ismo Soukola »

Meillä nyt vajaan kahden viikon kokemus leikatusta nartusta, joten vielä ehkä aikaista sanoa, mutta jotain kumminkin:

Meidän kohta 1.5-vuotias narttu käytettiin kohdunpoistossa, koska emme tule teettämään sillä pentuja. Muuten terve neiti. Kyllä pitkään asiaa harkittiin, koska ainahan leikkaus on riski.

Leikkauksen jälkeinen päivä meni heräillessä, mutta kovia kipuja ei sillä käyttäytymisen perusteella tainnut olla. Kaulurin käyttö oli hieman hankalaa, joten koiralle tehtiin ns. haalari, joka peitti leikkaushaavan ja esti koiraa nuolemasta haavaa ja repimästä tikkejä. Koira tottui haalariin todella nopeasti, koska taisi ymmärtää, että jos haalari ei kelpaa, niin kauluri laitetaan tilalle.

Leikkaus sattui pakkaspäiville, ja ulkoilut jäivät seuraavina päivinä ihan pakollisiin tarpeidentekokäynteihin. Koira itse oli ensimmäisenä pyrkimässä sisälle, minkä kyllä ymmärtää kun puoli vatsaa on karvoista paljaana.

Nyt säiden lämmettyä on karvanlähtö lisääntynyt pauttiarallaa kymmenkertaiseksi. En tiedä onko syynä ilmojen lämpeneminen, haalarin aiheuttama lisälämpö vaiko leikkauksen aikaansaama hormonitoiminnan muutos. Muuten turkki kiiltää eikä ole vielä tässä vaiheessa muuten muuttunut.

Muuten koiran käyttäytymisessä en ole muutoksia havainnut, tosin ei enää hauku toisille koirille, mutta vikisee kyllä senkin edestä.

Palaan tarvittaessa asiaan, kunhan kokemuksia kartuu tässäkin asiassa.
Seija Savas

Viesti Kirjoittaja Seija Savas »

Pohdiskelen juuri samaa. Eli leikkautanko vai ei.
Edellisen nartun leikkautin noin 5-vuotiaana, ei muutosta eikä ongelmia. Nyt tyttö on about 15 kk vanha, hyvä ikä lonkka yms kuvauksiin. Leikkautanko samassa nukutuksessa? Suku ei ole mikään ihme, koulutustuloksia vielä odotellaan. Oma kantani pennuttamiseen on se, että tehköön ne, joilla on kokemusta ja näkemystä.
Jonna Putkonen

sterilointi

Viesti Kirjoittaja Jonna Putkonen »

Olen eri mieltä, ettei kannattaisi steriloida tervettä narttua. On tapauksia, jolloin on pakko steriloida, muitakin kuin sairaudet. Kuten vaikka jos perheeseen ollaan ottamassa jalostukseen käytettävää uroskoiraa ja jos nartulle ei ole minkäänlaista käyttötarkoitusta, varsinkaan jalostukseen.
Itselläni juuri on puolitoistavuotias sakenarttu, se steriloitiin tänä vuonna ja hyvin on toipunut. Jo seuraavana päivänä se oli reipas eikä ollenkaan kipeä, tai ei ainakaan näyttänyt sitä, vahva kun on. Toipui siis erittäin hyvin. Rauhoittumisesta en niinkään tiedä, kyllä se yhtälailla riehuu ja osoittaa tottelemattomuuttaan silloin tällöin. Eli en ole huomannut mitään muutoksia huonoon suuntaan enkä oikein vielä hyväänkään paitsi tietenkin ettei tule vahinkopentuja kun en pentuja aio teettää ollenkaan.
Minusta oli oikein hyvä asia, että narttuni steriloitiin :)
Jonna Putkonen

Viesti Kirjoittaja Jonna Putkonen »

Minulle sanottiin ettei pysty leikkaamaan koiraa lonkkakuvien yhteydessä, liian pitkä narkoosi kuulemma, lääkäri sanoi, en tiedä mitä muut lääkärit olisivat sanoneet jos olisi kysellyt eri paikoista. Tai hoitaja se taisi kyllä olla, soita jonnekin eläinlääkärikeskukseen ja kysy vai joko teidät että saa leikata samalla?
Jonna Putkonen

Viesti Kirjoittaja Jonna Putkonen »

Olen samaa mieltä siitä, että on helpompi suunnitella menoja etukäteen kun ei tarvitse miettiä koiran juoksujen ajankohtaa.
Vastaa Viestiin