Kynnen poisto ja sen hoito

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
sikke aho

Kynnen poisto ja sen hoito

Viesti Kirjoittaja sikke aho »

Nyt taas tarvitaan kokeneempien apua!

Pennulta (8kk) poistettiin eilen perjantaina kynsi, koska se oli pahasti lohjennut. Tassu laitettiin hyvään pakettiin nukutuksen aikana ja ohjeeksi sain, että tassua tulee puhdistaa ja sitä myöten sitoa (haavansidontaohje tassulle) joka päivä.

Nyt kahden ihmisen voimin purettiin tassupaketti ja koitettiin putsata petadinella. Kun yritimme paketoida tassua (varpaiden väliin pumpulit, vanua koko sääreen, sideharso plus ideaaliside), koira huusi kuin syötävä (hermo ihan auki) eikä hommasta meinannut tulla mitään. Kymmenkunta yrityksen jälkeen ja neljän viiden petadineputsauksen jälkeen tyydyin laittamaan vanua tassulle ja taitoksen tassun päähän ja siihen side. Ulos laitamme rukkasen päälle.

Onko tassua välttämätöntä avata JOKA PÄIVÄ silläkin uhalla, että koira nousee väkisin ylös ja astelee paljaalla tassulla? Kipulääkkeitä emme saaneet, vain antibiootit. Riittääkö yksinkertaisempi sidos vai pitääkö varpaat erotella jne..

Maanantaihin on pitkä aika, ennen kuin saan lääkärin puhelimen päähän.. AUTTAKAA! :(

[/b]
Suvi Alanko

Viesti Kirjoittaja Suvi Alanko »

Kyllä ne varpaat olisi hyvä erotella toisistaan,hautuvat ja tulehtuvat yllättävän nopeasti.Paketti kannattaa avata joka päivä että saa hieman ilmaa.Meillä oli vanhalla nartulla varpaasta jänteet poikki ja vaikka koira kuinka huusi niin se tassu paketoitiin.Itse pitää olla päättäväinen.Meillä istuttiin koiran päällä kun tassua paketoitiin.Voit soittaa ell ja kysyä kipulääkettä.Päivystäjät on sitä varten...
Merja Takaeilola

Viesti Kirjoittaja Merja Takaeilola »

Meidän koiralta murtui varvas pentuna, samassa rytäkässä katkesi kynsikin ja se piti poistaa, ja tassun piti olla paketissa kolme viikkoa. Käytiin eläinlääkärissä kahdesti kahden viikon aikana, jossa side avattiin ja kynnen kohta putsattiin. Kotona piti vain huolehtia ettei koira pure tai nuole sidettä ja että se ei saa kastua ulkona. Ei tullut tulehduksia varpaaseen, vaikka ei joka päivä sidettä aukaistukaan.

Mutta tassu jäi ehkä tukisiteen takia (?) virheasentoon ja osoittaa vähän ulospäin. Kolmatta viikkoa side ei enää pysynyt jalassa, vaikka sitä yritettiin laittaa uudestaan paikalleen. Saatiin lupa ettei tarvi laittaa uutta sidettä enään. Murtunut varvaskin parani ihan hyvin.

Mutta kai tuo on vähän eläinlääkäri kohtaista. Kannattaa tehdä ainakin vielä niinkuin on käsketty, soita sit maanantaina sinne klinikalle ja kysy lisää sieltä. :wink:
sikke aho

Nyt homma hoituu jo hyvin!

Viesti Kirjoittaja sikke aho »

Siteen vaihto onnistuu jo hyvin. Nyt eilen laittamani paketti vaikuttaa olevan niin vahvaa tekoa, että tänään en sitä avaa (muuten olen avannut päivittäin, tuulettanut ja puhdistanut). Homma onnistuu hyvin, kun toinen samalla syöttää jauhelihaa (ja vie huomion muualle) :) ja kun kipulääkkeen antaa ennen siteen vaihtoa. Siteen vaihdan koiran seisoessa "puhtaalla" lattialla, tämän olen kokenut helpoimmaksi.

Samalla kehitin mielestäni hyvän tavan (ja hieman helpomman) sitoa tassu.

1. Puhdista tassu ja anna kuivua.
2. Taita sideharso neljäksi kerrokseksi ja pistä etu-takasuuntaa melkein kintereeseen asti. Laita urheiluteipillä kierros kiinni.
3. Laita tassun päähän sidetaitos, jonka myös kiinnität kevyesti urheiluteipillä.
4. Kieritä sideharsolla kasimallin avulla koko tassu kintereen alapuolelta tassun kärkeen, päätä nilkan yläpuolelle. Kiinnitä siteen loppupää urheiluteipillä.

Toiminut meillä hyvin, tassu vaikuttaa hyvältä eikä märi. Ulos sitten kumikäsine päälle.

Ja teippaustaidot tässä ainakin paranevat.. Toivottavasti neljä viikkoa kuitenkin menee nopeasti.. :)
Katja Kilpeläinen

Viesti Kirjoittaja Katja Kilpeläinen »

Kuinka ollakaan minun 8,5kk koiralta myöskin poistettiin eilen kynsi halkeamisen seurauksena ja varpaassa on tällähetkellä pelkkä hermo. Onpa siis noista hoito-ohjeista oikein mustaa valkoisella, joten kopsaan ohjeet paperilta tähän noin niinkuin vertailun vuoksi... 8)

Tassusidettä pidetään noin 10-24 vuorokautta ja sitä vaihdetaan 2-3 vuorokauden välein. On huolehdittava siitä, että eläin ei revi eikä nuole vammaa. Kun vamma alkaa parantua, voi sisätiloissa pitää jalan suojan pelkkää sukkaa.

Tassuside ei saa kastua. Mikäli se pääsee kastumaan, on se vaihdettava. Ulkoilun ajaksi siteen suojaksi voi laastarilla kiinnittää muovipussin.

Haava puhdistetaan tarpeen mukaan esim. Betadine-paikallisantiseptilla ja varpaiden väliin laitetaan pumpulisuikaleet, jotta varpaat eivät hierry toisiaan vasten.

Sitomisohjeet:

1. Vamman päälle laitetaan sideharsoa.
2. Tassun ympärille kiedotaan muutama kerros sideharsoa.
3. Sideharson päälle laitetaan kerros itseliimautuvaa sidelaastaria. Sidelaastari vedetään ylhäältä alas, tassun yli ja toiselta puolelta alhaalta ylös. Sidelaastari on hyvä kiinnittää yläreunastaan eläimen karvoihin -näin side pysyy paremmin paikoillaan.
4. Tassu kiedotaan kokonaan sidelaastariin niin, että muodostuu tukeva tassuside. Side ei saa olla liian löysä, niin että putoaisi pois, mutta ei liian tiukkakaan, sillä se estää helposti verenkiertoa.


Pointtina nyt oli lähinnä se ettei sitä tarvitse joka päivä vaihtaa, paitsi jos side kastuu.
sikke aho

Kynnen poistosta ja hoidosta

Viesti Kirjoittaja sikke aho »

Siteen vaihdon useus tuntuu vaihtelevan lääkärikohtaisesti. Jatkossa ajattelin myös vaihtaa parin päivän välein, mikäli tassu pysyy hyvänä.

Me saatiin ohjeeksi, että sisätiloissa tassua tulee pitää paketissa 1,5 vkoa ja sen jälkeen suojattava ulkona liikkuessa n. 4 viikkoon saakka kynnen poistosta. Lähinnä sen vuoksi, ettei hauras uusi kynsi kulu liikaa (ettei sama ruljansi ala uudelleen).

Mitä sait ohjeeksi liikuttamisesta? Meille sanottiin, että tuo 4 viikkoa tulisi selvitä pelkillä pissareissuilla, ettei se kynsi kulu liikaa. Tuntuu jo nyt aika hurjalta maatuttaa koiraa sisällä päivät pitkät. Ajattelin, että mikäli kynsi alkaa hyvin parantumaan, 1,5 vkon jälkeen rupeen kävelyttään narussa tosin jo pikkuisen pidempiä lenkkejä.. Koira tulee muuten hulluksi, reilulla liikunnalla kun on tottunut olemaan. Toivon, että sukka ja sellainen koirien oma "rukkanen" suojaa jo sen verta, että pikkuisen enempi voi kävellä.
Katja Kilpeläinen

Viesti Kirjoittaja Katja Kilpeläinen »

Kysyessäni esim. koiran kanssa treenamisen aloittamista, sanoi lääkäri että noin kahden viikon kuluttua operaatiosta pitäisi tulla kynttä lääkärille näyttämään ja vasta sen jälkeen katsotaan mitä tehdään ja missä vaiheessa. Siihen asti pelkillä pissilenkeillä mennään eikä muu ulkoilu tule kysymykseen. En siis osaa sanoa tuohon ulkoiluun mitään.

Kyllä tuntuu aika kauhealle ajatus että tuon ikäisen koiran pitäisi maata näinkin pitkiä aikoja, ja koska takuulla tuollainen vaikuttaa jo koiran kuntoon, pitää ulkoilu ja kaikki liikkuminen aloittaa varovasti ja peruskuntoa kohottaen sitten kun lupa saadaan...
Birgitta Vesa-Lehtinen

Viesti Kirjoittaja Birgitta Vesa-Lehtinen »

Niin, ja ton pennun kanssa sitä kyllä on tekemistä, että sen ajan saa kulumaan ihan sisällä.

Tsemppiä Katja!
sikke aho

Miltäs tassu nyt näyttää, 8,5 kk sakemannin omistaja?

Viesti Kirjoittaja sikke aho »

Meillä kynsi on jo kovasti vahvistunut, mutta lyhyt töpö muuten vielä. Ja betadinen värinen, ei mustasta tietoakaan ;) Koira voi hyvin, omistaja meinaa seota pikku hiljaa. Onneksi ei tarvitse enää sisällä suojata.
Vastaa Viestiin