AUTOIMMUUNISAIRAUDET

Terveyteen liittyvät aiheet
santeri virtanen

AUTOIMMUUNISAIRAUDET

Viesti Kirjoittaja santeri virtanen »

Mielenkiinnolla olen lukenut palstaltanne koirien autoimmuunisairauksista (Terveys/D-pentue).
Olen valistanut itseäni spk:n omistajana netistä löytämilläni tiedoilla. Kauheita parantumattomia perinnöllisiä sairauksia :(

Eikö spk:lla ole mitään avointa rekisteriä tällaisista autoimmuunitapauksista???

On kuitenkin kasvattajia, jotka eivät piittaa siitä, mitä mahdollisesti haitallisia geenejä heidän koiransa periyttävät, pääasia heille on, että pennut menevät kaupaksi. :evil:
Mahdollisista ongelmista vaietaan visusti ja vaikka ongelmat tulisivatkin päivänvaloon, ei niistä oteta vastuuta.
Vastuuntuntoinen kasvattaja ei kuitenkaan piilottele totuutta, eikä missään nimessä käytä enää jalostukseen sellaisia koiria, jotka ovat tuottaneet sairaita jälkeläisiä.
Vain kitkemällä pois jalostuksesta koirat jotka periyttävät sairautta, voidaan lopulta kenties saada kitketyksi koko sairaus pois rodusta.

Kasvattajien vastuu on suuri. Eikö olisi asiallista informoida omien kasvattiensa omistajille, jos tällaisia autoimmuunitapauksia löytyy sisaruksista/lähisuvusta - tällöin nämä vaikeasti diagnosoitavat sairaudet olisi nopeammin löydettävissä.
Vältyttäisiin turhilta eläinlääkarissäkäynneiltä ja vääriltä lääkityksiltä. :foni:
Pirjo Niskane

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskane »

Sairastuneiden koirien tietojen kerääminen on tärkeää, mutta pelkästään sen tiedon varjossa sairauksia ei pystytä "kitkemään" pois. Toivotaan, että H.Lohen projektin myötä geenitestistä tulee se "työkalu", jolla pystyttäisiin vaikuttamaan sairauden etenemiseen uusille sukupolville.

Neljä vuotta sitten, kun oma koirani sairastui perianaalifisteliaan, tietoa ei tuntunut olevan saatavilla missään. Fooumeilla kyselin, mutta vastauksia en saanut...kasvattajiltakin kyselin, mutta sieltäkin tuli "ei ole ollut mun kasvateilla" tai "mikä sellainen sairaus on...en ole koskaan kuullutkaan". Nyt tietoa on saatavilla ja tapauksiakin on tullut foorumeille reilusti nimillä esiin. Olen sitä mieltä, että asiassa on menty eteenpäin...aika paljonkin.

On kasvattajija, joiden kotisivuilla on terveystiedot omista kasvateistaan. Olisi kiva saada "listaa" sellaisista kasvattajista,joiden kotisivuilta todellakin löytyy ajantasalla olevat terveystiedot....ei ainoastaan sairauksien osalta, vaan myös terveidenkoirien tiedot.
Piia Kahrila

Viesti Kirjoittaja Piia Kahrila »

Hyvä Santeri Virtanen mistä päättelet että kasvattajat eivät informoi kasvattejaan? Ei pidä yleistää. :(
Uteliaille tiedoksi,olen informoinut omat kasvattini kyseisestä asiasta(D-pentue).
pia vatjalainen

Viesti Kirjoittaja pia vatjalainen »

^Mutta jos ymmärsin oikein niin et itse saanut tietoa ajoissa.
Pirjo Niskane

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskane »

Mia: Miksi autoimmuunisairaudet ovat eriasemassa kuin luuston sairaudet? Onko siis niin, että jos ilmoitan koirani luuston olevan E/E niin "suututan kasvattajan" vähemmän kuin ilmoittamalla koirani sairastuneen johonkin autoimmuunisairauteen :| ?
Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

Kysyn nyt paremmin tietäviltä; onko kukaan havainnut että autoimmuunisairauksia olisi enemmän mustien saksanpaimenkoirien jälkeläisissä tai mustissa koirissa? (En väitä siis että näin olisi).
Kysyn tätä itsekkäistä syistä koska uusin jalostuskäyttöön hankittu narttumme on musta.

Näin tässä juuri järkyttäviä kuvia sairastuneesta koirasta, ja todellakin, tämä sairaus pitää saada päivänvaloon, huolimatta siitä että joku saattaa "tykätä huonoa".

Tärkeää lienee se ettei yhdistä kahta mahdollisesti sairautta kantavaa yksilöä keskenään jolloin riski huomattavasti kasvaa. "Mahdollisesti" siksi että jos tietokantaa ei ole, voidaan vain arvuutella asiaa. Tähän toivottavasti geenitutkimus antaa jatkossa vastauksia. Siihen saakka uskon ja toivon että 0 sukusiitoksella saataisiin jotakin edistystä asiaan, eli pidetään rodun geenipooli laajana.

Mia, mielestäni riittäisi dokumentiksi omistajuudesta: omistajan allekirjoittama kopio koiran sukutaulusta ja esim. päivämäärä ja teksti koiran omistaja: allekirjoitus.
santeri virtanen

Viesti Kirjoittaja santeri virtanen »

Toivottavasti tällaisten periytyvien - jopa koiran kuolemaan johtavien - sairauksien karsimiseen paneuduttaisiin perinpohjin.
Kuinka monta tällaista periytyvää sairautta sairastavaa koiraa diagnosoidaan alkuun väärin - seuraa lisää kärsimystä :cry:
Kennelliiton jalostustietojärjestelmastä on helppo seurata luuston sairauksia. Jospa joskus myös muita perinnöllisiä sairauksia !
Mielenkiinnolla kyseisetä linkistä tutkin tämän palstan terveys/Huomio D-pentue jälkeläiset : 12 pentuetta yhteensä 69 pentua levittämässä/kantamassa tätä autoimmuunisairautta. Viimeisimmät 2 pentuetta tänä vuonna :!:
Tämä on vain jäävuoren huippu, mutta hyvä esimerkki. Toivottavasti löytyy keinoja parantaa spk:n terveystilastoja.
Kysymys kasvattajille - kun seuraavaa koiraa hankin :?:
-onko spl:n kasvattajalistan kasvattajilla avoimet terveystiedot kasvateistaan?
-sitoutuvatko he kasvatustyössaan tehokkaasti karsimaan perinnöllisiä sairauksia?
***P.K. mitään en ole päätellyt - vain todennut miten vastuullisten kasvattajien tulisi toimia, että koirien kärsimystä voitaisiin edes lievittää - eikä pitkittää.
Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

Itse keskustelin asiasta ns yleisellä tasolla. Nyt havaitessani
palstakoston makua, jättäydyn pois koko keskustelusta.

Kyllä veikkaan että tämä sairausrypäs on enemmän kuin yhden kasvattajan aikaansaamaa.

Jaksamista sairauden kanssa kamppaileville, sekä kasvattajille että koirien omistajille.
Pirjo Niskane

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskane »

Mia: On edelleen eläinlääkäreitä, jotka eivät ehkä ole koskaan kuulleetkaan esim. perianaalifisteliasta, vaan diagnoosiksi tulee automaattisesti anaalifistelia. Osa eläinlääkäreistä ei ole perehtynyt pieneläimiin niin hyvin, että kaikki autoimmuunisairaudet tulisi oikein diagnosoitua.

Seija: Perianaalifisteliakoirien osalta voin kertoa lukuja värityksen perusteella seuraavasti:
79.60% Musta-ruskeita
1.86% Musta
3,71% Harmaa
3.71% Harmaa-rusk
11.12% Väritys ei tiedossa, mutta sukutaulun perusteella musta-ruskeita.
leena väkevä

Viesti Kirjoittaja leena väkevä »

Autoimmuunisairautta (demodikoosi) sairastavan koiran omistajana on hienoa, että herää keskustelua ja tieto kiirii edelleen... :foni:
Diagnosointi tuntuu todella olevan vaikeaa. Meilläkin alkuun väärä mutta onneksi sisaruksilta välittyi tietoa - ja meillekin oikea diagnoosi.
Se ei koiraa paranna, mutta jos tauti etenee niin hoitolähtökohdat ovat jo oikeat.
Tyhmänä kysyn: :?:
-Mikä H. Lohi-projekti?
-Kuka kerää tietoa autoimmuunisairauksiin sairastuneista koirista ?
-Onko tällaista rekisteriä nähtävissä, missä ?
-Kuuluuko kasvattajan korvata jos koira sairastuu perinnölliseen sairauteen ?

Riitta Vainiontaus kirjoittaa Jalostus-foorumissa hienosti:

Miksi?
SPL-kasvattajalistalla pysymiseen ei vaadita

- hyvää kauppatapaa
- sairaiden koirien lainmukaista korvaamista
- jälkeläisten tiettyä %-osuus tutkimista terveydellisesti
- roidunomaisuutta

Onko kenelläkään kokemusta ruokinnan vaikutuksesta oireiden lievittämiseen ?
riitta vainiontaus

Viesti Kirjoittaja riitta vainiontaus »

Käytännössä kuluttajasuojalain alainen kasvattaja vastaa AINA virheellisestä koirasta.
Tässä linkki, josta voit tarkastaa milloin kasvattajan tulee korvata sairas koira.

http://www.spl.fi/kasvattajat/Kasvattaj ... erotus.pdf

Kasvattajat eivät voi vetäytyä korvausvastuusta selittelemällä ettei itsekkään ole tiennyt asiasta.

Aina ei kasvattajalla ole varaa maksaa heti korvausta. Yleensä kyllä jokainen pennunomistaja suostuu neuvottelemaan maksuaikoja kasvattajan kanssa.

Riitta Vainiontaus
minna tirkkonen

Viesti Kirjoittaja minna tirkkonen »

Olisi hienoa, jos joskus saataisiin autoimmuunisairaiden koirien sukutaulut johonkin tietokantaan. Tulevaisuudessa on H.Lohen mukaan mahdollista testata koirat mahdollisten geenivirheiden osalta, mutta sitä ennen kaivataan todellakin avoimuutta näistä sairauksista.

Yhdyn täysin P. Niskasen kommenttiin, että aiheista tietäviä päteviä eläinlääkäreitä on edelleenkin vähän ja useimmiten hoitotoimet perustuvat kokeiluun, josko jokin auttaisi. Itselläni on perianaalifisteliaa sairastava koira, jolle ei tunnu nykykäsityksen mukaiset lääkinnälliset hoidot tuottavan toivottavaa tulosta.

Nykykäsityksen mukaan ainakin perianaalifisteliaa hoidetaan yleisesti immuunijärjestelmän yliaktiivisuutena ja lääkinnälliset hoidot pohjautuvat T-solu välitteisen immuuniteetin salpaamiseen, mistä seuraa väistämättä joukko sivuvaikutuksia. Oman koirani kohdalla olen kallistunut ajatukseen, että kyse voisi olla enemmänkin B-solu/ vasta-aine välitteinen tai sitten immuunijärjestelmän vajaatoiminta ongelma. Tiedän tapauksia, joissa on saatu kortisonilla hyviä tuloksia (= B-solu välitteinen), joten näillä koirilla todennäköisesti ongelma lienee B-soluvälitteisessä immuunijärjestelmän yliaktiivisuudesta.

Näihin kysymyksiin toivottavasti saamme H.Lohen tutkimusten myötä vastauksia ja ehkä joskus jopa tepsivän hoidonkin.

Viimeisen H.Lohen kanssa käymäni kirjeenvaihdon mukaan: Todennäköisesti kyse on useammasta geenivirheestä ja juuri on paikallistettu geeni, joka lisää fisteliamahdollisuuden viisin kertaiseksi. Geenitutkimuksessa on omalta koiraltani löytynyt immuunijärjestelmää virheellisesti säätelevä geeni, mutta se mihin suuntaan säätely on virheellinen ja millä tasolla säätely toimii niin ei vielä pystytä varmuudella sanomaan.
Viesti H.Lohelta oli että näytteitä tarvitaan edelleen lisää.
santeri virtanen

Viesti Kirjoittaja santeri virtanen »

[color=red]Kaikki riippuu meistä :lenkki:
Myrsky on nousemassa ja se ei itsestää tule katoamaan. Immuunipuolustuksen ja sen sairauksien monimuotoisuuden vuoksi niistä eroon pääseminen ei ole helppoa, ne tulee ottaa vakavasti.
Kasvattajien tuisi työskennellä yhteistyössä suojatakseen rotua tulevaisuutta varten.
Asia on otettava vakavasti: on oltava AVOIN, kaukokatseinen ja tarkka omissa yhdistelmissä. [/color]
:?:
-Onko kasvattajilla liian vähän tietoa perinnöllisistä sairauksista ? Tuijotetaan vain käyttö/näyttöominaisuuksia, ja luuston kuvaustulokset voi jokainen lukea Kennelliiton sivuilta.
-Eikö välitetä ? Ollaan tyytyväisiä kun pennunhakijan perävalot häipyvät näkyvistä - eikä kuulu mitään - ainakaan negatiivista!
-Vähätelläänkö tätä ongelmaa ? Yllättävää miten DNA-pankissa on niin vähän otettuja näytteitä saksanpaimenkoirista.

Eikö tämä olisi rotujärjestön asia vaatia kasvattajilta terveystietoja perinnöllisiin sairauksiin sairastuneista koirista. Eikä vain yksityiset henkilöt keräisi tietoja - se ei sairauksien etenemistä vähennä :!:
Näin voitaisiin sulkea tietyt sairastuneet koirat ja myös kantajat pois jalostuksesta.
Mikä on spk:n terveystilanne muissa maissa ? - auttaako edes uuden 'veren' tuominen ?
Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

Todellista tietoa sairauden kantajista EI saada ennenkuin tuloksia geenitutkimuksesta alkaa tulla. Meneekö vielä vuosi? Kenties kaksi? Sen jälkeen kun meillä on testi tämän sairauden pois sulkemiseksi, mielestäni kaikki jalostukseen käytettävät koirat on testattava. Samalla tavalla kuin koirat nykyisellään luustokuvataan, voisi jopa miettiä testin luustokuvien yhteyteen, mikäli se on toteutettavissa.

Kasvattajalla on AINA liian vähän tietoa päätöstensä tueksi. Välittämisestä ei varmaankaan ole kyse, eikä vähättelystäkään.

Uuden veren tuomisesta oma käsitykseni (joka ei todellakaan ole ainoa oikea) on että vältetään tiukkoja kertauksia.

Terveystietojen julkaisu ei välttämättä ole ongelma kasvattajalle! Vaan yllättäen ongelma saattaa olla jokin kasvatin omistaja joka ei halua tietoja esille tai ehkä käytetyn uroksen omistaja. Tämä heille sallittakoon, asiaan liityy monenlaista, tunneperäistäkin ongelmaa. Eli tässä kohtaa usein turhaan osoitetaan syyttävällä sormella kasvattajaa! Kasvattaja toimii niiden valtuutusten perusteella jotka hän kasvatin omistajalta saa!

Mielestäni hyvä ohje on:
- älä uusi yhdistelmää jossa ollut sairas jälkeläinen
- älä käytä jalostukseen sairaan koiran täyssisaruksia
- älä yhdistä yksilöitä joilla molemmilla on sairas jälkeläinen
- odota että tyypillinen sairastumisikä on ohitettu

Kasvattajien välisellä yhteistyöllä saa paljon aikaan, itse olen ollut todellakin kiitollinen muutamalle kasvattajalle, jotka ovat tiedoillaan auttaneet kun apua on tarvittu.
Pekka Kuronen

Viesti Kirjoittaja Pekka Kuronen »

:!: Hyvät ohjeet Seija :!:

Kunpa kaikki kasvattajat toimisivat niin !

Ystäväni koira sairastui autoimmuunisairauteen vuosi sitten ja asiasta ilmoitettiin kasvattajalle heti :
-'en allekirjoita sen suurta perinnöllisyyttä', oli kasvattaja vastannut
-'jokainen huolehtii omista asioistaan ja tuo sairaus niin pieni ja viaton juttu', kirjoitti kasvattaja myös viestissään.

Autoimmuunisairauteen sairastuneita koiria on useita kyseiseltä kasvattajalta :!:
Silti samoja yhdistelmiä käytetään jalostuksessa ja myös sairastuneiden sisaruksia.
EIKÖ NÄITÄ 'PENTUTEHTAILIJOITA' SAADA KURIIN :?: - pilaavat hyvän rodun.
Mihin voi valittaa tällaisista kasvattajista :?: :!:
Vastaa Viestiin