Miten liikkuu lonkkavikainen nuori koira?

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Jukka Haataja

Miten liikkuu lonkkavikainen nuori koira?

Viesti Kirjoittaja Jukka Haataja »

Kertokaapas asiantuntijat miten lonkkavikainen takapää oireilee nuorella koiralla jos ontumista ei kuitenkaan esiinny? Mihin kannattaa kiinnittää huomiota liikkumisessa vai voiko päällepäin tietää yhtään mistään mitään?
Marika Virtanen

Viesti Kirjoittaja Marika Virtanen »

Meillä jo tämä ensimmäinen joka lopetettiin lonkkien takia niin siitä ainakin istumisesta näki, istui aivan tyystin erilailla kuin muut saksanpaimenkoirat!! Väänsi ns itsensä outoon istuma-asentoon...ja sitten tuli ontumiset ja se ettei enään päässyt kävelemään, takapää petti niin sanotusti
kati kerkkonen

Viesti Kirjoittaja kati kerkkonen »

Meillä tuo koira alkoi peitsaamaan 3 kk:n iässä. Takalisto tosi luisu ja takajalat vennot. Peitsaaminen on pahentunut, joten koira kuvattiin.
Lonkat huonot ja pääasiallinen vika löytyi kumminkin selästä, josta johtuen on mennyt lonkatkin. :oops:
Laura Kaura-aho

Viesti Kirjoittaja Laura Kaura-aho »

Meillä selässä vikaa, lonkat A:t. Peitsannu pienestä pitäen, ui käyttäen vaan etujalkoja, istuu toisen lonkan päällä ja kun istu kunnolla takaa katsottaessa toinen puoli selkeesti toista pienempi ja lonkan päät eri kohdilla. Läähätti tosi paljon kotona vaihdellen makaamisasentoa iltasin, selvä kipu reaktio näin jälkeenpäin ymmärrettynä. Käynti osteopaatilla, viime kesä uiden pelastusliiveillä veneen perässä (nostaa perseen ylös ja sen on pakko käyttää selkää ja takajalkoja potkimiseen) ja nyt koira ravailee ja ruopii takasilla merkkaillessaan niin että rapa lentää eikä läähättele sisällä samalla lailla, selvästi sillä on parempi olla. Mä veisin osteopaatille ja koittaisin saada koiran käyttämään takasia mahdollisimman pian normaalisti. Kun ei käytä ne kipeytyy ja menee sitä kautta pahemmaksi kun lihakset surkastuu. Kärsi muuten jatkuvasta kyynärien tulehtuneista "makuu" jäljistä ja nekin on rauhoittunut ja toiselta puolelta jo kokonaan pois hoitojen jälkeen.
Pia Alho

Viesti Kirjoittaja Pia Alho »

Vuoden vanha toisesta lonkastaan lievästi nivelrikkoinen ei oireile mitenkään, ei peitsaa eikä säästele itseään, istuu normaalisti ja nopeasti, hyppii kevyesti ja oma-aloitteisesti, venyttelee takajalkojaan jättämällä ne suoriksi taakse ja vetää näppärästi sitten takaisin alleen. Eli sanomattakin on selvää, että koira viettää ihan normaalia terveen koiran arkea.
arja valtonen

Viesti Kirjoittaja arja valtonen »

Toisista koirista huomaa, toisista ei. Kaverin E/D lonkkaisesta erittäin vaikeaa nivelrikkoa potevasta viisi vuotiaasta ei huomaa mitään. Kaveri on pitänyt koiran lihaskunnosta hyvän huolen. Se saa myös Cartrophenia välillä ja ravinnevalmisteita kuureissa. Onneksi se koira ei osaa lukea, ei se tiedä mitä kuvat nähnyt lääkäri on niistä sanonut. Se elää täyttä, ainakin toistaiseksi oireetonta elämää. :tsemp:
Marisa Lundström

Viesti Kirjoittaja Marisa Lundström »

12:ta vuottaan kolkutteleva C/D-lonkkainen mummu ei oireillut nuorena flikkana millään tavalla. Ei ontumisia, ei aristamista, ei mopsi-istuntaa...ei kertakaikkiaan mitään. Hyppi, loikki ja pomppi kuin jänis.

Jos ei olis K-liitossa todettu C/D-lonkkaiseksi, olisin voinut pitää sitä ihan priimana.

Nyt vasta ihan viime vuosina on silloin tällöin ruvennut d-lonkan puolelta askel "putoamaan", eli kävellessä kraapaisee jalallaan. Vaan eipä sekään tunnu mummun menoa millään tavalla haittaavan.

Peitsanneet ovat kaikki mun koirani, tämä mummu, A/A-lonkkainen uros ja B/C-lonkkainen nuorimies. Peitsaus on mun nähdäkseni mukavuus-askellaji; välimuoto käynnistä ja ravista.
Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

Todella paha lonkkavika näkyy jo noin puolen vuoden - vuoden iässä. Yleensä liikerajoitteina (hypyt, ravi) Harvoin ontumisena. Tällöin puhutaan n E lonkista.

C tai D ei juurikaan vaivaa koiraa, mikäli lonkkaan ei muodostu nivelrikkoa. Alunperin terveeseenkin lonkkaniveleen voi rikkoa muodostua iän karttuessa.

Olen itse kisannut D1/E1 lonkkavikaisella koiralla koska sillä ei nuoruudessan ollut kipuja, se jäi eläkkeelle 4 vuotiaana ja seurasi mukana lukuisilla vaellusreissuilla 9 vuoteen saakka, tällöin se joutui koiratappeluun ja vammautui, lonkat sitä eivät eläkkeellä millään tavalla vaivanneet.

Osteopatia on todellakin tehokas ja erittäin mukava hoitomuoto lonkkavikaiselle oirehtivalle koiralle. Uinti sopiva liikuntamuoto.
Jukka Haataja

Viesti Kirjoittaja Jukka Haataja »

Suuret kiitokset kaikille vastanneille!

Itsellä siis tällä hetkellä 8kk narttu, joka liikkuu takaa turhan ahtaasti (kyynärpäät liian lähellä toisiaan takaa liikkeessä) ja välistä takapuoli "heijaa" edestakas kävellessä etenkin hitaammassa kävelyvauhdissa. Yleensä kuitenkin heijaaminen loppuu välittömästi jos vauhtia vähän kiihdyttää siten, että koira pääsee ravaamaan itselleen luonnollisempaa vauhtia. Ei peitsaa.
Vapaana liikkuu nähdäkseni "harmonisemmin" kuin hihnassa yleensäkin?

Kyseessä on nk. "vanhanmallinen", täysin käyttölinjainen koira, kuitenkin joku sitä nyt mielessään kyselee.. :) Koira on aina ollut hoikka, painoa n. 26kg ja säkä n. 58-60cm.

Mitään haluttomuutta liikkumiseen ei nähdäkseni ole, pystyy ja on erittäin halukas juoksemaan vapaana tuntitolkulla ja hyppiikin nähdäkseni vaivatta ja voimakkaasti (ja korkealle)..erittäin nopea koira.

Koiralta operoitiin jumiutunut maitohammas irti narkoosissa, jolloin erikoisell. Eskelinen Malmin eläinlääkäriasemalta (muistaakseni se oli hän) tunnusteli takapäätä ja oli havatsevinaan hieman löysyyttä ainakin toisella puolen. Sanoi kuitenin, että ilman kuvia ei voi mitään varmaa tietää. Aion ehdottomasti kuvata koiran, mutta ajattelin odottaa ensimmäisen ikävuoteen tai ainakin ensimmäisiin juoksuihin saakka. Nyt kuitenkin mietityttää, että olisiko syytä viedä kuviin jo mahd. pian.

Koira on hyvin aktiivisessa ja harrastamisesta innostuneessa kodissa, olisi sääli jos pahasti sairas takapää tulisi kuvioon vaikeuttamaan elämää.. onko mitään ruokavinkkejä/lisäravinteita joita suosittelisitte?
Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

En itse antaisi mitään lisäravinteita, ennen kuin koira on välikuvattu.
Tervekin koira voi olla hieman kinnerahdas, ilman että siitä on sille mitään haittaa.
tanja lindholm

Viesti Kirjoittaja tanja lindholm »

kertokaa mulle tyhmälle mitä peitsaa tarkottaa??? :oops: .ei ole termi tullu ennen vastaan...
Hanne Muurinen

Viesti Kirjoittaja Hanne Muurinen »

tanja lindholm kirjoitti:kertokaa mulle tyhmälle mitä peitsaa tarkottaa??? :oops: .ei ole termi tullu ennen vastaan...
Peitsaa, eli liikkuu kuin kameli: Samanpuolen jalat liikkuvat yhtä aikaa. Myös esim. hevoset peitsaa (olikohan Jenkeissä, jossa järjestetään meikäläisten tuttujen ravien sijasta kisoja peitsareille. Hevoset saadaan noissa kisoissa peitsaamaan ns. peitsarinvaljaiden avulla. Sori OT. :oops: )
Laura Kaura-Aho

Re: Miten liikkuu lonkkavikainen nuori koira?

Viesti Kirjoittaja Laura Kaura-Aho »

Tuosta peitsistä pakko laittaa tämä lause:

"Peitsaaminen johtuu siitä että koira suojaa hermojuuriaan liikuttamalla samanpuoleisia etu- ja takaraajojaan yhtäaikaisesti samaan suuntaan, jolloin koira saattaa liikkua hieman vinossa asennossa. Peitsaaminen ei ole koiran luonnollinen tapa liikkua, vaan siihen liittyy aina jonkinlainen ongelmatila, jonka aiheuttaa useimmiten selkärangan liikkumattomuus. Ainoita luontaisesti peitsaavia ovat esimerkiksi kameli, dromedaari ja hyeena"

Täällä loputkin tuosta jutusta, ja paljon muustakin,kannattaa kattoo:

http://www.mattsholmstrom.com/?alue=ela ... ireet.html
Kirsi Niinimaa

Re: Miten liikkuu lonkkavikainen nuori koira?

Viesti Kirjoittaja Kirsi Niinimaa »

Pentuna ei huomattu mitään, ku ei osattu kattookkaan sillä silmällä. Myöhemmin istuminen tapahtui hitaasti, nyt keventää takapäätään aikalailla mut muuten menee ku höyryjuna. Nykyään en laita neitiä hyppimään esteitä tms. (kohta 4V neiti)
Vastaa Viestiin