Sydän ja verisuonitautitutkimus- ruokintavaatimuksiin muutos

Terveyteen liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Birgitta Johansson
Viestit: 165
Liittynyt: 06 Joulu 2007 01:41
Viesti:

Sydän ja verisuonitautitutkimus- ruokintavaatimuksiin muutos

Viesti Kirjoittaja Birgitta Johansson »

Moi!

Hannes Lohelta Biomedicumista tuli viestiä, että sydän- ja verisuonitutkimukseen tarvitaan kipeästi lisää uroskoiria!

50 koiraa pitäisi olla kasassa mielellään jo marraskuun alkuun mennessä. Tutkimuksiin otetaan koiria sisään vaikka heti huomenna. Jos treenikavereitten/koiratuttujen joukossa on tutkimukseen soveltuvia saksanpaimenkoirauroksia, niin yrittäkää, pliis saada ihmiset tähän mukaan!

Ilmoittautua voi mielellään heti osoitteeseen lgl-kyselyt@helsinki.fi.

HUOM! RUOKINTAVAATIMUSTA ON LIEVENNETTY! Eli osa koirista voi osallistua tutkimukseen tarvitsematta syödä rc-kuivamuonaa!

t. Birgitta


Tässä tutkijoiden info aiheesta:


""VERENPAINEEN JA AINEENVAIHDUNNAN GEENITUTKIMUS TERVEILLE SAKSANPAIMENKOIRAUROKSILLE

Olemme käynnistäneet EU-rahoitteisen projektin sydän- ja verisuonitauteihin liittyvien riskitekijöiden kartoittamiseksi. Tutkimuksessa selvitetään, mitkä perintötekijät vaikuttavat fysiologiseen verenpaineen vaihteluun sekä sokeri- ja rasva-aineiden aineenvaihduntaan. Ihmisillä korkea verenpaine sekä kohonneet sokeri- ja rasva-arvot ovat verenpainetaudin ja metabolisen oireyhtymän tärkeimmät vaaratekijät. Metabolinen oireyhtymä on useiden eri sairauksien, kuten aikuistyypin diabeteksen, lihavuuden, verenpainetaudin ja epäedullisten kolesteroliarvojen summa. Näiden hyvin kompleksien tautien syntymekanismit ovat vielä suurelta osin hämärän peitossa. Tämän tutkimuksen tarkoitus on tunnistaa näihin tekijöihin vaikuttavia geenimuutoksia terveistä koirista. Koska on tärkeää, että tähän tutkimukseen osallistuvat koirat ovat terveitä, tehdään kaikille koirille perusteellinen terveystarkastus. Koirat tutkitaan etenkin sellaisten sairauksien varalta, jotka saattavat vaikuttaa verenpaineeseen ja sokeriaineenvaihduntaan. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa piilevät munuais- ja sydänsairaudet. Tutkimuksesta voi olla merkittävää hyötyä sekä koirille että ihmisille.

Tutkimus on osa EU-rahoitteista kansainvälistä LUPA-projektia (http://www.eurolupa.org/), jossa kartoitetaan yleisten ihmissairauksien geenivirheitä koirien avulla. Sydän- ja verisuonitautien lisäksi LUPA-projektissa tutkitaan tiettyjä yhden geenin sairauksia, joiden geenivirheitä ei vielä tunneta, useita eri syöpämuotoja, tulehdussairauksia ja neurologisia sairauksia. Sydän- ja verisuonitautitutkimuksessa on mukana tutkimusryhmät viidestä maasta: Ruotsista, Belgiasta, Tanskasta, Ranskasta ja Suomesta. Kukin maa valitsee 2-4 rotua, joista tutkitaan 50-100 täysin tervettä 2-5 vuotiasta samaa sukupuolta olevaa koiraa kliinisesti.

Tutkimus tehdään professori Hannes Lohen koiragenetiikan tutkimusryhmässä. Kliinisestä tutkimuksesta vastaa ELT Maria Wiberg Eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.


Tutkimus on koiranomistajille maksuton. Tutkimukseen kuuluu perusteellinen yleistutkimus, verenpaineen mittaus, laaja-alainen sydämen ultraääni- ja sähkökäyrätutkimus sekä virtsa- ja verikokeet. Tutkittavia koiria ei tarvitse rauhoittaa missään vaiheessa. Tutkimus tuottaa tietoa tutkittavien koirien terveydentilasta, ja omistaja saa koiransa terveydentilaa koskevat tutkimustulokset itselleen ilmaiseksi (arvo yli 1000€). Osalle koirista tarjotaan mahdollisuus ilmaiseen ruokaan kolmen viikon ajaksi (RoyalCanin täysravinto). Dieetin vaihtaminen ei ole välttämätöntä, mutta tutkimusajalta koiran ruoka-annoksia halutaan seurata. Tämä siksi, että mm. ravinnon suolapitoisuus vaikuttaa tutkimuksessa mitattaviin arvoihin, ja syöttämällä tiettyä ruokaa pystymme varmistamaan ruuan ravintokoostumuksen. Mahdollisesti osaa omistajista pyydetään käymään kontrollitutkimuksessa kaksi kertaa muutaman viikon välein.
Tutkimus tehdään Yliopistollisessaa Eläinsairaalassa Helsingissä marras-helmikuun aikana. Tutkimuksiin on hyvä varata aikaa noin 1,5 tuntia.

Tutkimukseen osallistuvat saksanpaimenkoirat saavat ilmaisen degeneratiivisen myelopatia geenitestin (takaraajahalvaus).

Jos olet kiinnostunut tutkimuksesta ja
• omistat terveen saksanpaimenkoirauroksen
• koirasi on 2, mutta alle 6-vuotias
• koiraasi ei ole kastroitu
• koirasi ei ole säännöllisellä lääkityksellä
ilmoittaudu sähköpostiin: lgl-kyselyt@helsinki.fi tai soita kiinnostuksestasi 09-191 25680 (tutkimusavustaja Minna Virta). Ilmoittautumisen yhteydessä anna seuraavat tiedot: koiran virallinen nimi, rekisterinumero, syntymäaika, koiran isän nimi, koiran emän nimi, omistajan nimi, osoite, puhelin ja sähköpostiosoite. Ennakkoilmoittautuneiden joukosta tutkimukseen kutsutaan koirat, jotka eivät ole veljiä tai velipuolia keskenään. Lähetämme kutsutuille lisätietoa mm. ruokinnasta.
Toivomme innokasta osallistumista tärkeään geenitutkimusprojektiin!

Lisätietoja: hannes.lohi@helsinki.fi ja maria.wiberg@helsinki.fi ""
Arja Valtonen

Re: Sydän ja verisuonitautitutkimus- ruokintavaatimuksiin muutos

Viesti Kirjoittaja Arja Valtonen »

Hannes Lohi kävi tänään Messarin ständillä kertomassa, että vielä tarvittais lisää koiria tutkimukseen, ilmoittautukaa.
Vastaa Viestiin