Geenitestien tuloksia?

Terveyteen liittyvät aiheet

Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Satu Knutars » 17 Huhti 2010 9:20

Nyt kun on jo melko paljon geenitestejä tehty, niin olisi hyödyllistä/järkevää/mielenkiintoista, että niitä tuloksia voisi jostain kootusti nähdä. Luonnollinen paikka olisi tietysti rotujärjestön kotisivut, mutta en ainakaan mitään tietoa täältä löytänyt. Testaustulokset ovat ilmeisesti salaisia, mutta varmaan suurin osa koiransa testauttaneista luovuttaisi koiran tulokset yleiseen käyttöön. Oli tulos sitten mitä tahansa.
Satu Knutars
 
Viestit: 15
Liittynyt: 18 Tammi 2010 17:52

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Päivi Ollikka » 17 Huhti 2010 11:12

^Hyvä idea. Onnistuisiko mitenkään?
Päivi Ollikka
 
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Heidi Parant » 17 Huhti 2010 17:19

Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä kokonaiskuva testeistä ja niiden tuloksista.

Itse olin ehkä hiukan järkyttynyt degeneratiivisen myelopatian geenitutkimuksen tuloksista.
Sen mukaan 57 koiraa testattiin, joista 47,5% olivat täysin terveitä, 47,5% yhden geenialleelin kopion kantajia (heterotsygootteja, ts. eivät todennäköisesti itse sairastu, mutta periyttävät n. puolelle jälkeläisistään kyseistä geeniä) ja 5% koirista olivat homotsygootteja, eli kantavat molempia geenialleeleja, merkittävä riski, että sairastuvat itse, ja periyttävät geeniä kaikille jälkeläisilleen...
Ja kysehän siis on vain saksanpaimenkoirille tehdyn testin tuloksista. Molemmat omat koirat testattiin, ja niistäkin vain toinen oli tuon terveen 47,5% piirissä.

Eli alle puolet testatuista koirista olivat täysin vapaita ko. geenikopioista.
And nothing else matters.
Heidi Parant
 
Viestit: 72
Liittynyt: 04 Joulu 2007 9:04

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Kristiina Kerttula » 17 Huhti 2010 19:13

Samaa voin sanoa, todellinen yllätys oli tuo prosentti minullekin. Oma tutkittu oli onneksi terve, mutta käytännössä puolet tutkituista heterotsygootteja :shock:
Kristiina Kerttula
 
Viestit: 1
Liittynyt: 04 Tammi 2009 8:25

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Päivi Ollikka » 17 Huhti 2010 23:33

Tuo ei minulle ole kyllä mikään yllätys. Selkäsairaudet on sellainen vitsaus, ettei selkien tutkimisia kannattaisi vähätellä.
Tosin DM ei nuorena näy ja harvoin edes röntgenillä diagnoitavissa - joten selän kuvaaminen yksistään ei tuo meille onnea.
Mielenkiintoista olisi tietää löytyykö DM altistus enemmän niistä linjoista, joissa ylimääräistä lannenikamaa ja ristiluun epänormaalia kehitystä.
Itse olen sitä mieltä, että meillä rodussa on oikeastaan kolmenlaista sairautta selissä:
Ensimmäisenä selkeästi geneettiset , lannealueen nikamamäärien muutokset ja tässä myöskin vino lantio sekä DM. Toisena huonosta rakenteesta aiheutuvat ongelmat sekä käytöstä syntyneet ongelmat.
CES ongelmat ovat yhteinen nimittäjä suurelle määrää erilaisia selkäsairauksia. Spondari taas ehkä enemmän tulee käytöstä ja jonkin verran huonosta rakenteesta. Lisäksi useilla jyrkänlantion omaavilla koirilla vanhemmiten kehittyy CES oireita, joten rakenne on tässä yhteydessä varmasti myöskin yksi nimittäjä.
Vaikka en ole geenitestien vankkumaton kannattaja niin DM ehkä kuuluu niihin, johon kannattaa muutama ropo uhrata. Jospa kasvattamalla toisen mallisia koiria ja seulomalla DM linjoista saisimme paremmin käyttöä kestäviä koiria.
Viimeksi muokannut Päivi Ollikka päivämäärä 25 Huhti 2010 15:41, muokattu yhteensä 1 kerran
Päivi Ollikka
 
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Satu Knutars » 18 Huhti 2010 12:50

Selkiin liittyen myös lannerankaprojektista olisi jo aika saada tuloksia... Ja muistakin projekteista yhteenvetoja (sydän- ja verisuonisairaudet yms.), perianaalifistelin riskigeenin yleisyydestä jne. mitä nyt on viime vuosina käynnistetty. Mikäli tutkitaan vain tutkijoita varten, niin tutkimusten hyöty rodulle on aika kyseenalainen. Tarkoitus kai :?: kuitenkin on rodun sairauksien tutkiminen, mahd. periytyvyyden selvittäminen, yleisyyden tiedostaminen ja tiedottaminen rodun parissa toimijoille - niin rotujärjestölle, kasvattajille kuin yksittäisten koirien omistajillekin.
Satu Knutars
 
Viestit: 15
Liittynyt: 18 Tammi 2010 17:52

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Päivi Ollikka » 18 Huhti 2010 20:16

^Minust tuo lannerankatutkimus on jo viimeistä silausta vaille valmis. Varmaan tuloksia saadaan pian. Jal.toimikunta tietää ja tiedottaa varmaan asiasta.
Päivi Ollikka
 
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Sonja Lehtinen » 19 Touko 2010 18:06

Itseäni yllätti DM-testin osalta kuinka yleinen tuo riskigeeni on myös muissa roduissa
http://www.offa.org/dnateststats.html
En ainakaan itse löydä ulkoiseen rakenteeseen mitään punaista lankaa, vaan on pitkäselkäisiä rotuja joissa ei ongelmaa ja samoin lyhyiden selkien laita, ja sitten on samanmoisia ongelmilla.
Mielenkiitoista toki onko rakenne oireitten suhteen kuinka altistava, eli tuolla myös mainittiin että on 15v joilla ei mitään oireita ja muista syistä kuolleita, enkä muutenkaan pidä ongelmana takajalkojen pettämistä +12v iässä, mutta alle 10v on ongelma.
Sonja Lehtinen
 
Viestit: 144
Liittynyt: 04 Joulu 2007 0:09

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Päivi Ollikka » 20 Touko 2010 8:35

Jep, kaikissa roduissa määrät on niin pieniä, ettei mitään johtopäätöstä voi vetää. Testattuja pitäisi olla satoja, jotta jokin suunta edes voisi olla.
Suskoirissa nyt jonkinlaista suuntaa ehkä on näkyvissä. Kavereilla on aikain sairastunut DM:ään monenlaisia rotuja mm bullmastiffi, collie, bokseri.
Rakenteella tuskin on merkitystä DM :n kanssa. Kuuluuko tuohon geeniin sitten muitakin ominaisuuksia tai kuuluko tuon geenin läheisyyteen muitakin geneettisiä ominaisuuksia - olisi kiva tietää.
Itseni mielestä väärä lantion rakenne altistaa selkävaurioille. Nämä koirat eivät sairastu DM:ään eikä niillä ole kahdeksaa lannenikamaa. Ne kuvataan nuorena terveeksi. Usein kuitenkin jo siellä mainitaan terve "normaali" sakemannin selkä. Tuolloin jo 7 lannenikaman ja ristiluun välissä on lievä kulma ja selkäydinkanava on hiukan kapeampi. Näillä koirilla on monesti putoava jyrkkä lantio. Kaarevalla lanneosalla ei ole merkitystä vaan tuolla lantion kulmalla.
Kun tällainen koira ponnistaa hyppyyn lyö ristiluun yläkulma lannenikaman keskelle. Aikansa kun se saa tälliä tulee nikamasiirtymä ja sillottuma (lumbosakraalistenoosi). Hermot ei mahdu kulkemaan enää selkäydinkanavassa ja saadaa CES oireita n. 6-7 v koirilla. Myöhemmin koko alue usein saa sillottumia, lanne menee liikkumattomaksi ja liikunta köpöttelevää, hyppääminen kömpelöä. Koira ei ole tässä vaiheessa vielä monttukamaan, mutta meno on jo huonompaa.
Samoin, jos on kovin matala säkä, pitkäselkä ja koira kapea ts. kapea etuosa. Ei saada lihaksia kunnolla selän suojaksi ja nikamat helposti yliliikkuvat. Sellaisilla koirilla usein voidaan havaita spondari muutoksia keskiselässä, joskus jopa niin, että koko ranka on spondyloosissa.
Ts. mielestäni nämä viat aiheutuvat väärästä rakenteesta, ei niinkään mistään erillisestä sairaudesta eikä voida sanoa, että koira on geneettisesti sairas. Silti se ei käyttöä kestä.
Nää on vaan mun mielipiteitä.
PS. ja tällä ei ole mitään tekemistä "oikean rakenteen" kanssa, joita palkitaan näyttelykehissä. Se on ihan sit toinen juttu se :)
Päivi Ollikka
 
Viestit: 274
Liittynyt: 25 Joulu 2007 19:46

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Soile Nordberg » 02 Touko 2015 14:35

Minä jouduin luopumaan omasta DM koirastani viime ke.vain 8v 4kk ikäisenä :cry: .Muuten oli luusto priimaa,kun mangneettikuvattiin ei DM edes näkynyt niin lääkäri epäili sitä,kun muuta vikaa ei ontumiselle löytynyt niin otettiin geenitesti joka lähetettiin jenkkeihin.2 sairasta geeniähän sieltä löytyi eli oli saanut isältä ja emältä geenit näin sanoi pieneläinklinikan neurologi.
Hirveen vähän taitaa kasvattajat koiriaan testauttaa,että nyt on työ löytää kenneli jossa näin tehdään.En halua tutustua enään ikinä kyseiseen sairauteen niin hirveä on.Pitäisi tulla PEVISAAN pakolliseksi testi.
Soile Nordberg
 
Viestit: 5
Liittynyt: 08 Maalis 2011 21:22

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Eero Lukkari » 02 Touko 2015 15:52

Soile Nordberg kirjoitti:Minä jouduin luopumaan omasta DM koirastani viime ke.vain 8v 4kk ikäisenä :cry: .Muuten oli luusto priimaa,kun mangneettikuvattiin ei DM edes näkynyt niin lääkäri epäili sitä,kun muuta vikaa ei ontumiselle löytynyt niin otettiin geenitesti joka lähetettiin jenkkeihin.2 sairasta geeniähän sieltä löytyi eli oli saanut isältä ja emältä geenit näin sanoi pieneläinklinikan neurologi.
Hirveen vähän taitaa kasvattajat koiriaan testauttaa,että nyt on työ löytää kenneli jossa näin tehdään.En halua tutustua enään ikinä kyseiseen sairauteen niin hirveä on.Pitäisi tulla PEVISAAN pakolliseksi testi.


Tätä DM-geenitestiä ei kannattaisi käyttää kuvatulla tavalla diagnostisena, sillä merkittävä osa geenitestin mukaan "sairaista" ei tosiasiassa koskaan sairastu. Alkuperäisessä tutkimuksessa terveistä koirista peräti 34 % oli geenitestin mukaan "sairaita". Tosiasiassahan DM:n taustalla on useita eri geenejä, nykyinen DM-geenitesti on yksinkertaistus, joka ei tuota tarkkoja tuloksia.
Eero Lukkari
 
Viestit: 175
Liittynyt: 03 Joulu 2007 22:23

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Soile Nordberg » 02 Touko 2015 19:08

mistä tiedät,että nuo sairaaksi testatut koirat olivat terveitä?Kyllä minä ainakin arvostan kasvattajia jotka vaivautuvat DM testin jalostuskoiriltaan tekemään.
Soile Nordberg
 
Viestit: 5
Liittynyt: 08 Maalis 2011 21:22

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Eero Lukkari » 02 Touko 2015 20:44

Kyse on siis tästä tieteellisestä artikkelista
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2634802/

Osa terveen kontrolliryhmän koirista oli kyllä varsin nuoria, mutta mukana oli jopa 15-vuotiaita koiria, joilla DM-geenitesti antoi tuloksen "sairas", mutta olivat terveitä. Todennäköisesti DM:ään sairastuminen vaatii tämän nykyisin testattavan mutaation lisäksi muitakin mutaatioita.

Tällä hetkellä ainoa varma tapa diagnosoida DM on kuoleman jälkeinen selkäytimen histopatologinen tutkimus.
Eero Lukkari
 
Viestit: 175
Liittynyt: 03 Joulu 2007 22:23

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Soile Nordberg » 13 Touko 2015 13:17

Surullista kyllä,että sakemannikasvattajat niin välinpitämättömästi suhtautuu tuohon sairauteen ja sen testaamiseen.Ei ainakaan rahasta voi olla kiinni.

Muuta vikaa ei koirassani ollut.Viime syysk.alkoi oireet joita ihmettelin joten ei muuta,kun laajoihin tutkimuksiin Mevetin kautta Viikkiin.
Kuinka niin olisin toivonut,että isä olisi ollut terve niin ei olisi elämäni koira sairastunut.
Nythän voi olla huonoa tuuria,että vain minun koirani sairastui,mutta ei muut sisarukset :(.

Yhdessä Australianpaimenkoirapentueessa jossa oli 7 molemmat vanhemmat olivat kantajia,mutta vain 1 pentu sairastui.
Soile Nordberg
 
Viestit: 5
Liittynyt: 08 Maalis 2011 21:22

Re: Geenitestien tuloksia?

ViestiKirjoittaja Jaana Paavola » 13 Touko 2015 14:16

Laboklinilla testi maksaa 75 euroa plus eläinlääkärillä verinäytteen ottamisen verran eli yleensä parisen kymppiä. Jalostuskoirien testaaminen ei siten ole rahasta kiinni ja iso apu olisikin että aluksi edes mahdollisimman moni jalostusuroksen omistaja testauttaisi omansa. Toki tuo on vain yksi sairaus monien joukossa, mutta yksi harva, johon on geenitesti saatavissa.
Jaana Paavola
 
Viestit: 37
Liittynyt: 21 Maalis 2009 22:49

Seuraava

Paluu Terveys