Mitä silmät ei nää...Sen maalimies ymmärtää tahi tuntee

SPL:n Koulutukseen ja kokeisiin liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Sonja Lehtinen

Mitä silmät ei nää...Sen maalimies ymmärtää tahi tuntee

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen » 01 Maalis 2005 20:27

Itse noviisina kun katselen koirien reenejä, olen havainnut itsessäni puutteen, eli en osaa lukea kuinka hyvin mikäkin koira puree. Toki näen yleisen ote käyttäytymisen (Taistolla pers...tä ja Elsamaatti tukehtuu) ja sen vastustaako koira ollenkaan, tai onko ote levoton, mutta se voima, millä sen oppii näkemään?
Vai onko ainoa tapa kysyä maalimieheltä, miltä se tuntu? Enkä nyt tarkoita omien koirien reenejä, niissä tietysti luotan maalimieheen, mutta jos haluan käyttää jotain "vierasta" koiraa, onko kysyminen ainoa tapa vai voinko kehittää jotenkin havainnointikykyäni tässä asiassa?

Miksi tätä ihmettelen johtuu juuri siitä että välillä kun katselee reeniä koira näyttää loistavalta, ja sitten jossain keskustelussa käy ilmi, juuri tämä puute purun voimakkuudessa(esim saisi kiinnimenon jälkeen nopeammin käyttää voimaa).


Mahtaako nyt kukaan ymmärtää mitä haen takaa :eitietoo:

Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 02 Maalis 2005 06:43

Sonja,kysymyksesi on ihan asiaa.Todella voimakkaista koiristahan se näkee sokea kepilläkin, mutta rauhallisella tasaisella otteella purevasta koirasta se on jo hankalampaa. Varsinkin ,kuten sanoit, jos ei itse ole ollut veskarina eikä omaa samaa näkemystä. Tuomareillakaan se ei ole helppoa, vaikka kaikki tällä hetkellä kotimaassa aktiiviset tuomarit ovat myös maalimiehiä (SPL / SV). Siksi maalimiehen tehtävä onkin kokeessa auttaa tuomaria arvostelussa sijoittumalla purujen kuormitus / irroitusvaiheessa siten että tuomari näkee hyvin.
Mutta jos olet sivustakatsojana ,ja kysymyksessä on vaikka testi / näyttö mahdollisen jalostusuroksen suorituksesta, pyydät että purettavat kahteen eri hihaan. Itse kokeilemalla hihojen kovuutta saat käsityksen siitä miten kovaa hihaa koira puree.Myös tarkkailemalla hihaa ja otetta, paitsi tasaisessa menossa ,myös suunnanmuutoksissa ,pysähdyksissä ja kuormitusvaiheessa ,löytää tarkkasilmäinen eroja. Runko rutussa,vaikee veskarin luovuttaa hihaa, ja muutenkin voimakkaasti vastustava koira on myös taatusti otteessaan voimakas.
Eräs mittari "pitäisi " olla myös koiran olemus suojelutyöskentelyssä.
Voimakkaat vietinvaihdot, rajut kiinnimenot jotka antavat ymmärtää että koira voisi siirtää kaiken energian myös otteeseen ,"pitäisi" olla varma merkki.Mutta tässä vaiheessa mennäänkin jo koulutuksellisiin eroihin.
Ja juuri sen takia varsinkin uros olisi hyvä olla seurannan alla jo nuorena, kun siihen ei vielä ole koulutuksella päästy paljoa vaikuttamaan, niin positiivisesti kuin negatiivisestikaan. Usein hyvät, ja kovaa purevat koirat tekevät sitä luonnostaan jo nuorena. Itselläni on kyllä se nyrkkisääntö ollut aina voimassa, että jos koira ei pure kunnolla nuorena ,niin se syö jonkun muun ruokia.

Tämä onkin aina ollut se ikuisuuskysymys. Joskus takavuosina vitsiltiin ajatuksella että pitäis kehittää Tekn. korkeakoulun kanssa yhteistyössä anturit kisahihoihin.Sieltä lukemat siirtyisivät suoraan jättiscreenille,niinkuin MM:ssä pisteetkin. Johan alkais jyvät erottumaan akanoista. :wink:
Sitä odotellessa ; kyylää tarkasti ja läheltä.

Terv. Ville

Vastaa Viestiin