Kysymyksiä tuomareille / kisaajille

SPL:n Koulutukseen ja kokeisiin liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Sauli Vatanen

Kysymyksiä tuomareille / kisaajille

Viesti Kirjoittaja Sauli Vatanen » 21 Loka 2003 09:44

Katselin viikonloppuna suojelun SM-2003 kisavideot (B ja C-osiot) ja niiden pohjalta heräsi muutamia kysymyksiä tottiksen arvostelun suhteen. Kaipaisinkin tuomareiden arvosteluperusteita ja kisaajien (varsinkin kokeneiden) tärkeysjärjestystä seuraavissa asioissa:

1. Kontakti / katsekontakti. Onko katsekontakti minkään sortin arvosteluperuste ja pyrkivätkö kisaajat opettamaan sen koirallensa? Suurella osalla koirista kontakti pysyy, mutta katsekontaktista ei ole tietoakaan! Arvosanoissa tämä ei tunnu juurikaan näkyvän..

2. Estäminen / poikittaminen seuraamisessa. Ongelma monella koiralla (muutamilla todella paha), mutta ei tunnu estävän huippuarvosanojen saamista! Onko koulutusvirhe, vai haetaanko tarkoituksella???

3. Kapulan ottaminen suuhun noudossa. Todella pieni osa koirista otti kapulan suuhun korrektisti. Eri sorttista leikittelyä esiintyi..

4. Eteentulo luoksetulossa ja noudoissa. Tuleeko koiran olla fyysisessä kontaktissa ohjaajaan?

Lopuksi kiitos niille, joille se kuuluu: Russpelz Diego ja Opsin Vagabond :voitto:

Minna Jutila

Viesti Kirjoittaja Minna Jutila » 28 Loka 2003 16:02

Eikö keneltäkään löydy minkään sortin valaistusta näihin kysymyksiin?

Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 12 Marras 2003 08:36

Moi,

vastaan koska kukaan tuomareistamme ei syystä tai toisesta sitä ole tehnyt.

Diegelin mukaan seuraamisliikkeen aikana koiran tulee katsoa joko ylös ohjaajaan katsekontaktia hakien, tai sisään ja siten huolehtien ohjaajan mahd.suunnanmuutoksista.Oleellista kontaktin pitämisessä on että koiran pää ei heilu edestakas.Ei myöskään katsekontaktista sisäänkatsomiseen ja päinvastoin.Luonnollisestikaan suoraan eteenpäin katsova koira ei ole yhtä hyvä.
Seuraamisen V-arvosanaan liittyy tosin muutakin;korrektin paikan pitäminen ja jännite/keskittyminen kaikissa askel-lajeissa ja näiden kaikkien muodostama kokonaiskuva.

Estäminen on mielestäni virhe.Ohjesääntö mainitsee melko yksiselitteisesti
seuraamisen paikan, ja sen että koiran tulee olla suorassa.Huomioitavaa on mielestäni että seuraamisen poikittaminen on virhe myös eri liikkeiden valmistavissa osioissa. Ja sen pitäisi näkyä myös arvostelussa.
En usko että kukaan tietoisesti pyrkii kouluttamaan koiraa estäväksi.

Koiran tulee ottaa kapula nopeasti ,ilman muuta kosketusta ,määrätietoisesti yhdellä otteella suuhun.Myöskin otteen korjaus paluuvaiheessa on virhe.

Luoksetulossa ja noudon palautusvaiheessa kontakti on riski.Koiran tulee olla "tiivis".Ei käsittääkseni tarkoita että sen tulee koskettaa.Varsinkaan sen ei tule törmätä ohjaajaan.Riski siksi että osa tuomareista pitää kosketusta virheenä.Lisäksi kapulan korrekti luovutus vaikeutuu jos koira on liian lähellä ohjaajaansa.

Nämä olivat siis suurimmaksi osaksi omia mielipiteitäni. En ole tuomari ,enkä monen kaverin mielestä toivottavasti koskaan siihen hommaan ryhdykään.

Terv: Ville Salmia

Kaisu Kainulainen

Loisto idea!!

Viesti Kirjoittaja Kaisu Kainulainen » 12 Marras 2003 19:46

Ville Salmia kirjoitti: En ole tuomari ,enkä monen kaverin mielestä toivottavasti koskaan siihen hommaan ryhdykään.

Terv: Ville Salmia
Siinäpä loistava idea! Ville lähde ihmeessä tuomari oppiin!!

:puntaroi:

-kaisu-

Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 12 Marras 2003 19:56

Kiitos,mutta ei kiitos! Tuo keinulautahymiö on liian enteilevä.


Ville

Kaisu Kainulainen

Harmi...

Viesti Kirjoittaja Kaisu Kainulainen » 12 Marras 2003 21:51

... näin jo itseni sieluni silmin tuskanhiki otsalla kokeessa omalla koiralla, Salmia :ovela: tuomaroimassa .. HUH... :seko:

-k-

Sauli Vatanen

Viesti Kirjoittaja Sauli Vatanen » 16 Marras 2003 16:03

[quote="Ville Salmia"]

"Diegelin mukaan seuraamisliikkeen aikana koiran tulee katsoa joko ylös ohjaajaan katsekontaktia hakien, tai sisään ja siten huolehtien ohjaajan mahd.suunnanmuutoksista."

Olisi mielenkiintoista kuulla, minkä takia koira opetetaan katsekontaktin sijaan katsomaan sisään. Hyvä katsekontakti on huomattavasti näyttävämmän näköinen ja helppo opettaa. Lisäksi koira ei havaitse mahdollisia häiriöitä, kun silmät ovat liimaantuneet ohjaajan silmiin.

"Estäminen on mielestäni virhe.Ohjesääntö mainitsee melko yksiselitteisesti seuraamisen paikan, ja sen että koiran tulee olla suorassa.Huomioitavaa on mielestäni että seuraamisen poikittaminen on virhe myös eri liikkeiden valmistavissa osioissa. Ja sen pitäisi näkyä myös arvostelussa."

Näimpä. Kaiken järjen mukaan, jos koira ei suorita liikettä ohjesäännön mukaisesti huomioidaan se arvostelussa. Omituiselta tuntuu, että näin ei ole SM-tasolla. Kyseessähän on koulutusvirhe ja vieläpä varsin yleinen.

Veijo Kinnunen

Viesti Kirjoittaja Veijo Kinnunen » 16 Marras 2003 18:24

En ole perehtynyt sm kisojen tuloksiin. Montako paria sai seuraamisesta V; n? old man

Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 17 Marras 2003 00:24

Moi,

vastailen Veijolle ja Saulille. En muista kuinka moni sai euraamisesta V:n,
mutta niihin kuului koiria joilla oli katsekontakti sekä koiria jotka olivat täysin korrekteja asennon,jännitteen/keskittymisen ja sisään katsomisen suhteen.Pisteistähän ei näy yksittäisten liikkeiden arvostelu.
Sauli hoi! Jos koulutettava koira on kova ja vietillisesti normaali niin usein sen katsekontakti jää pois teknisen kouluttamisen aikana/jälkeen. Se liittyy luonnollisesti myös ohjaajan olemukseen suhteessa koiran pehmeyteen/kovuuteen.Kukaan ei välttämättä halua että koira katsoo sisäänpäin silmien sijasta.Mutta "koirankoulutuksessa ei ole ilmaista ateriaa",eli kaikella on hintansa. Pitää koko ajan kuitenkin muistaa että kokonaisuus ratkaisee. Korrektia seuraamista on monenlaista.Siinä jaetaan 10 pistettä,joten kannattaa miettiä mikä sopii ja onnistuu parhaiten kuitenkin yleinen virheettömyys ja nopeus säilyttäen.
Vertaa noutoon.Menetät noudoissa 3 pistettä jos kaksi kertaa hipaiset hypyssä, ja yhdessä luovutuksessa koira hieman korjaa otetta. Jos menetät seuraamisessa 3 pistettä niin korrektilla kurinalaisella seuraamisella se ei edes onnistu.Täytyy vaan koulutuksessa osata löytää se kullekin sopiva luontainen tapa/tyyli tehdä ,joka säilyessään maksaa mahdollisimman vähän muissa liikkeissä.

Ville

Mika Leskelä

Viesti Kirjoittaja Mika Leskelä » 17 Marras 2003 00:37

Eihän se ole koira eikä mikään mikä ei poikita....ainakin vähän :lol: :roll:

Ville Salmia

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 17 Marras 2003 01:26

Mika Leskelä kirjoitti:Eihän se ole koira eikä mikään mikä ei poikita....ainakin vähän :lol: :roll:
Aivan sama miten konttailee,kunhan heillä kaikilla on lystiä!!!

Ville :bileet:

Vastaa Viestiin