Pennun hyppiminen ja pureminen

SPL:n Koulutukseen ja kokeisiin liittyvät aiheet
maiju savolainen

Pennun hyppiminen ja pureminen

Viesti Kirjoittaja maiju savolainen » 05 Touko 2005 15:46

Mitä tehdä jos reilu kolme kuukautinen pentu puree käsiä ja hyppii
Pentu on normaali koira, silloin kun se puree ja hyppii. Kuuluu pentukauteen. :lol:

Jos seuraat pentujen keskinäistä leikkiä, ne leikkivät puremalla toisiaan ja hyppimällä ja syöksyilemällä toistensa kimppuun. Ihan samaa pentu tekee ihmisen kanssa, koska sillä ei ole käsiä joilla se leikkisi.

Sinun tehtäväsi koiran ohjaajana on täyttää se "toisen koiran" paikka, eli ohjailla pennun leikkiä. Leiki ulkona pennun kanssa leluilla ja palloilla, anna pennun saalistaa ja kantaa saalista.

Mene lähimmän alaosaston kentälle, jos siellä vaikka olisi toisia pennunomistajia ja ainakin koulutusohjaajia, jotka neuvovat sinua kuinka pennun kanssa leikitään. Kuinka pentua ohjaillaan olemaan purematta ohjaajan käsiä.

Missään nimessä pennunomistaja ei saa hermostua! Nauti pentuajasta se on niin nopeasti ohi!

Jarna Koivisto

Viesti Kirjoittaja Jarna Koivisto » 05 Touko 2005 19:22

Tietääkö pentusi mitä se EI tarkoittaa? Oletko sen nimenomaisesti sille opettanut? Turhahan sille on kieltosanoja hokea, ellei se tiedä niiden tarkoitusta.

Meillä on tänään 12 viikkoinen pentu, jolta järjestelmällisesti alusta alkaen on kitketty pois hyppimistä ja puremista. Alkuun kun pentu tietenkin vastasi jokaiseen rapsutukseen puremalla kättä tai sille suunnattuihin sanoihin hyppäämällä vasten. Puremiseen käytimme keinona, että aina oli jossakin lähettyvillä puruluu tai lelu jonka pennun suuhun työnsimme jäystettäväksi ja sitä kun puri niin sai kehuja. Pentu tuntee sanan EI merkityksen ja lopettaa tekemisen 90 % tilanteita, 10 % onkin sitten vielä sitä normaalia pennun riekkumista :) Erityiset tilanteet (leikkiminen yhdessä) ovat sitten sitä varten jolloin vähän saa innostua enemmänkin, enkä ole vahingoista ja pienistä naarmuista käsissäni murisemassa.

Jarna Koivisto

Viesti Kirjoittaja Jarna Koivisto » 05 Touko 2005 19:38

Ja se ei sitten juurikin niin tiukka EI että ei tule pennulle mieleen olla sitä tottelematta.

Pia Ikonen

Viesti Kirjoittaja Pia Ikonen » 05 Touko 2005 19:49

Ohjaa se pureminen leluun, tosi nopeasti pentu tajuaa että kun haluaa leikkiä, tuo sen lelun millä riekutaan.

Jarna Koivisto

Viesti Kirjoittaja Jarna Koivisto » 05 Touko 2005 20:03

Luita ja leluja on meillä ainakin koiralle tarjolla yllin kyllin. Hampaille tekee oikein hyvää, lelut lähinnä kiinnostaa leikkimisen suhteen, mutta sitten kun tulee pennulle se jäystämisen tarve niin naudan nilkkoja, siankorvia ja siansaparoita meillä rouskutellaan.

Paljonkos pentu pääsee ulos sitä tarmoaan ja energiaansa purkamaan? Vapaata juoksua ja leikkimistä siellä?

Jarna Koivisto

Viesti Kirjoittaja Jarna Koivisto » 05 Touko 2005 20:07

No meillä on pentu 12 viikkoa eli tasan sen 3 kk, luita on syöny ihan pienestä asti, jo kasvattajansa luona. Miksi ei sopis?

Jarna Koivisto

Viesti Kirjoittaja Jarna Koivisto » 05 Touko 2005 20:10

Siis hetkinen? Miten ne hampaat ei kestäis?

Mutta joo, ehkä parempi kumminkin pentu opettaa luiden kaluamiseen jo ennen hampaiden vaihtumista, saattaa säästää sohvan jos toisenkin sitten kun hampaat kovasti kutittaa ;)

Jarna Koivisto

Viesti Kirjoittaja Jarna Koivisto » 05 Touko 2005 20:18

Ei ne hampaat siitä mihinkään hajoa. Ja tosiaan, kohta puoliin ne alkaa tippumaan teillä muutenkin, kuhan pentu vielä hetken kasvaa :)

Marjut Gröndahl

Viesti Kirjoittaja Marjut Gröndahl » 05 Touko 2005 23:59

Kyllä meilläkin ona ihan kakarasta asti syöty luu-luita ja EI on mennyt tiukalla niskaravistuksella jakeluun.
Mutta syytä olisi osata lukea koiraa ja tuntea koiransa ennenkun sitä niskaravistusta tekee. Saattaa hyvin riittää pehmeämmätkin keinot, meillä tuo EI on opetettu niskavilloilla, joku toinen opettaa vesipullolla, kolmas ei opeta eitä ja pärjää ilman, kukin tavallaan.
Mä suosittelen sulle nyt että hakeudut johonkin missä on paljon elävää saksanpaimenihmistä ja kerrot mikä on tilanne, kuuntelet niiden jorinoita ja lainaat pari koirakirjaa lisää, vaikka niitä varmaan muutama on jo tullutkin luettua. Käytät maalaisjärkeä ja muistat kysellä paljon, täältä ja tutuilta joita saa koulutuskentiltä. Täälläkin foorumissa on paljon tietoa pennuista kun osaa lukea rivienvälistä. Kaikkea ei pidä orjallisesti noudattaa mutta lisäneuvot voivat joskus avata uusia näkymiä omaan tilanteeseen.

Ainiin ja jos NYT luulet että sulla menee hermot niin sitten saat tilata kyllä tukkuannoksen lehmänhermoja seuraavaan vuoteen, niitä nimittäin tarvitaan, sakemanni kun ei, vastoin uskomuksia opi nukkumalla sääntökirja päänalla, vaan kokeilee kaikkea kivaa samalla kun koitat sille saada päähän mahtumaan sanaa istu.. Kasvaessa sille tulee mieleen kaikki muu kun sinä, ja mitä enemmän näytät sille että hermo menee prkle, sitä enemmän se riekkuu, kokeilee tassujaan vastakkaiseen suuntaan ja haastaa sinua leikkiin. Eli ei, helppoa elämää ei olekkaan, mutta tsemppiä vaan, kyllä aina välillä muistaa miksi kestää, kun se oma riiviö juoksee kesken leikin syliisi rapsuteltavaksi, herättää aamulla nuolemalla naamaa häntä rakkaudesta vispaten "iskä mennää jo, aurinko paistaa"yms

maiju savolainen

Viesti Kirjoittaja maiju savolainen » 06 Touko 2005 09:54

Jos annat pennulle luita ja sitten jotain kaurapuuroa ja halpiskuivamuonaa, niin seurauksena on katastrofi. Pentu takuuvarmasti ripuloi.

Luumassa vaatii pitkän sulatteluajan ja väkevät mahanesteet. Koiran suolisto on erittäin lyhyt, toisin kuin ihmisellä ja sialla.
Koiran mahalaukku erittää väkevää suolahappoa, kun raakaa lihaa menee sinne. Eli luita ja rustoja syövä koira vaatii raakaravintoa.

Pääasiassa hiilihydraateista (jäteviljoista) koostuvat kuivamuonat eivät sovi yhteen rustojen ja luiden kanssa. Hiilihydraatit tulevat nopeasti läpi suoliston (koira on "läpipasko" ja kasat isoja) ja huuhtovat mennessään myös luumassaa, joka sulamattomana voi jopa vahingoittaa suolistoa.

Kaikki luut on aina annettava raakoina. Kypsennettyinä ne muuttuvat vaarallisiksi.

Mia Mäkelä

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 06 Touko 2005 10:30

maijun juttuun siis lisäten: ne luut ja rustot kannattaa ottaa mukaan koiran ruokavalioon, mutta kuten jo aiemminkin tuli ilmi, pennun ruokavalio tarvitsee mahdollisimman nopeasti remontin - halpisruoat suoraan roskiin ja eläinkauppaan shoppaamaan pennulle laadukasta ruokaa.

Oma pentuni syö eaglen large breed puppyä, siihen päälle hirven- tai naudanlihaa, sillä on jatkuvasti luita syötävänä, ruokaan tulee myös piimää/raejuustoa mikäli lihaa lisätään, päälle ruoanjämät, NEU ja vanhempien koirien puuroista (ohra-porkkana-herne-liha-naudanvatsa-kananmuna) vähän maistiaisia.. Luultavasti ton ekan säkin jälkeen siirrytään adult-ruokaan.

Noora Koivistoinen

Viesti Kirjoittaja Noora Koivistoinen » 06 Touko 2005 22:14

Tästä tulikin mieleen, että ainakin meillä käydään hampailla käteen kiinni kun yritetään esim. leikata kynsiä tai muita hoitotoimenpiteitä. Kuinkas olette tämän selvittäneet? :?:

Jarna Koivisto

Viesti Kirjoittaja Jarna Koivisto » 07 Touko 2005 15:21

Jos olen lattialla niin pureminen on yleensä kovinta. Miksi?
Se vaan on iloinen kun olet sen kanssa samalla tasolla leikkimässä, kyllä tuo meidänkin penikka heti luokse ryntää kun menee vaikkapa lattialle istumaan. Sillon sen on helpompi hakea sitä huomiota.

Mutta edelleenkin, sulla on johtajana oikeus kieltää leikki millon tahansa ja pennulle näyttää että nyt riitti. Tiukka ei ja vaikka se niskasta koppaaminen jos ei muuten tehoa sanalla.

Peltonen, Satu

Viesti Kirjoittaja Peltonen, Satu » 07 Touko 2005 16:34

Koira on siis reilu 3kk lähemmäs neljää ehkä jo... Ja sulla on palanut hermot :shock: ?! Onko koira kenties ensimmäinen omakoirasi? Eli aiemmat ollut vanhemmilla ja muistat vain hämärästi pentuajat, tai sitten ainoastaan "valmiin" koiran? Tai jopa ihan ensimmäinen koira koskaan.

Koska kyllä tuo minusta ihan normaalilta pennulta kuulostaa, joka tahtoo leikkiä tajuamatta johtajuudesta vielä tuon taivaallisesta. Sinä olet nyt emo, joka opettaa oikean ja väärän pennulle. Sä olet sen ainut tuki ja turva uudessa maailmassa johon itse veit sen pentulaatikosta. Siellä sai vähän tapella sisarrusten kanssa ja purra emoakin korvasta, iloisena jopa hieman pissiä päälle. Kaikki käyttäytyivät samalla tavalla, leikkiähän se vaan oli koko elämä vielä...

Mistä pentu voisi käsittää, että nyt onkin erisäännöt?! Ole lempeä, sillä nyt jos rikot luottamuksen pentuusi koska sinulla menee hermot et saa välejänne kuntoon ikinä. Se mikä sinusta tuntuu kohtalaiselta rangaistukselta saattaa pennulle olla traumaattista. Muista, että tukistus, jonka annat pennulle on suhteutettava koiran kokoon ei sun voimaasi ja vihaasi.

Sulla on nyt vauva kotona, sä olet pienen elämän lanka, koiran paras ystävä ja jumala. Toivottavasti sä olet valmis "isäksi" eli huolehtimaan pissasta ja kakasta, opettamaan taaperolle elämän sääntöjä ja ruokkimaan tätä oikein niin henkisesti, kuin fyysisestikin.

Asetu makaamaan lattialle, ja pyydä kaveriasi hyppimään sun ylitse ja välillä aina tönimään sua toiseen suuntaan samalla kun huutaa megafoniin sulle ohjeita ja käskyjä jollain aivan ihmekielellä, sun pitää sitten keksiä mitä tehdä, väärästä saat toruja ja tukkapöllyä, oikeasta vähän kehuja. Mieluiten kavereilla on tietysti pari pulloa kaljaa, sipsejä, tms hyvää mitä sun tekee älyttömästi mieli. :P :lol:

Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että oli aika järkky kokemus, joka kyllä opetti ajattelemaan asioita koiran kannalta.

Älä lannistu! Pikkuhiljaa pentu oppii talontavoille ja sä saat pieneksi hetkeksi hengähtää.

Sirpa Rautiainen

Viesti Kirjoittaja Sirpa Rautiainen » 07 Touko 2005 17:28

Heippa Marko!

Mun kohta kaks vuotias narttu oli pentuna ihan samanlainen. Puri käsiä sen minkä kerkes, eikä mitään pieniä reikiä.
Kun sitkeesti jaksat ottaa niskasta kiinni ja nostaa pois kerta toisen jälkeen, niin kyllä se pentu oppii. Oppii sen, että kun puree käsiä loppuu leikki siihen, kun puree lelua jatketaan leikkiä. Koirat on sen verran älykkäitä, että oppii nopeesti mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.
Tsemppiä!

T sirpa

Vastaa Viestiin