Luoksetulo, karkailu

SPL:n Koulutukseen ja kokeisiin liittyvät aiheet
Anne Linjala

Luoksetulo, karkailu

Viesti Kirjoittaja Anne Linjala » 07 Kesä 2005 06:15

Tyhjennetty
Viimeksi muokannut Anne Linjala, 04 Heinä 2006 13:36. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Mia Örnmark

Viesti Kirjoittaja Mia Örnmark » 07 Kesä 2005 08:07

Eikö viimeisimmässä Koiramme-lehdessä ollut jotain asiaa tästä? Minusta sulla on hyvästi asia siinä mielessä, että koira on kovasti(?) sun perääsi. Meillä toimi pentuna se, että jos luoksetulo ei käskystä tapahtunut, niin lähti tyynesti kävelemään toiseen suuntaan. Koira on hetken aikaa äimänä ja tulee perään. Jos tämä ei toimi niin sitten pitäisi vain hakea koira ja olla viileesti.

Itse asiassa mietin juuri eilen tuota luoksetulovarmuutta meidän elukalla. Jos ei tule luokse käsystä tai minun poistuessa niin pikamarssillehan sitä joutuu, jos koira oikein innostuu juoksemaan karkuun. Taitaa meitiltä kunto loppua ennemmin kuin koiralta. :oops:

Anne Linjala

Viesti Kirjoittaja Anne Linjala » 07 Kesä 2005 08:21

Tyhjennetty
Viimeksi muokannut Anne Linjala, 04 Heinä 2006 13:35. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Veijo Kinnunen

Viesti Kirjoittaja Veijo Kinnunen » 07 Kesä 2005 08:52

Ei taida nyt olla mitään keinoa tuohon irti päästämiseen.
Koira hallitsee silloin tilanteen nopeudellaan, on oppinut, että kun "äänestää" jaloillaan saa kaikkea kivaa, emäntä kiihtyy, löytyy uusia hajuja ja voipi tulla jopa mukava ota kiinni jos saat leikki.
Ei, nyt ei auta muu kuin pitää koira kiinni. näin tuumaa vanha old man

Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala » 07 Kesä 2005 10:00

Voisit yrittää ehdollistaa kaikkein hauskimman leikin pillin ääneen.
Tai jos koira on ahne, ruokakuppi voidaan ehdollistaa pillin ääneen.

Tätä tulee ylläpitää viikoittain, sen jälkeen kun koira oppii asian.

Esimerkkinä voin kertoa omasta edesmennyt urokseni oli täysin riistahullu. Oli vaikka 6 tuntia hirven perässä, takaisin ei tullut jos vain hajulla oli. Tehtiin kaikki mahdottomat ja mahdolliset jotta koira oppisi olemaan lähtemättä riistan perään, (riistahullua ei saa enää pois kun se ajaa). Koira oli koulutettu (kisasi) ja muutoin hallinnassa mutta riistavietilleen se ei voinut mitään, kuppi meni nurin kun haistoi esim peuran tai hirven.

Ainoa mikä todella tehosi oli ehdollistaa pillin ääni palloon. Koira onneksi oli myös pallohullu. Tällä sain se useita kertoja olemaan lähtemättä vaikka koira sai näköhavainnon riistasta.

Koirasi on nuori, joten toivoa vielä on.

Irina Pulkkinen

Viesti Kirjoittaja Irina Pulkkinen » 07 Kesä 2005 12:27

Meillä on vähän samanlaista nykyään ilmassa. Koira pysyy kyllä vapaana lähellä ja tulee hyvin käskystä luokse jos ei ole mitään häiriötekijöitä. Mutta jos tulee ihminen ei ole enää niin varmaa. Toinen koira jos tulee niin ei kuule eikä näe mitään. Tämän vuoksi ei paljon enää viitsitä vapaana pitää.. Koira on nyt vuoden ikäinen uros, liekkö sitten ikäkin vaikuttaa asiaan?

eeva linnala

karkulaiset

Viesti Kirjoittaja eeva linnala » 07 Kesä 2005 17:12

Annan tässä yhden vinkin, josta voisi olla hyötyä. Mielestäni koiraa kannattaisi opettaa suljetussa tarhassa, esim.koirapuistossa illalla, kun ei ole muita. Tekisin niin, että jos koira ei tottele luoksetulokäskyä, ajaisin koiraa takaa "raivona". Koira väsyy ja lamaantuu kyllä, jos ohjaaja jaksaa "näytellä" suuttumustaan ja ajaa koiran kiinni. Aikaa kyllä kuluu, mutta ei saa lannistua.
Itse olen onnistunut korjaamaan erään tuttavani bokserin luoksetulo-ongelman juuri näin.
Koirahan on sen verran yksinkertainen karvapöpö, että uskoo ihmisen valtavaan nopeuteeen ja voimaan, jos siitä saa pari kertaa vahvan näytön - ja tietenkin mahdollisimman nuorena.
Harjoitus onnistuu vain suljetussa aitauksessa ja vaatii ehkä useankin tunnin aluksi. Sitten ei lasketa koiraa välittömästi vapaaksi muissa ympyröissä, vaan ensin aitauksessa ja kun luoksetulo on tullut varmaksi ja pakolliseksi, voi opitun taidon siirtää uusiin tilanteisiin.
yst.terv. Eeva

Veijo Kinnunen

Viesti Kirjoittaja Veijo Kinnunen » 07 Kesä 2005 17:50

tuo vaatii jo hieman ammattimaisia otteita.
Tosi on, että väittäkööt koirakirjat mitä hyvänsä, aina koirasta poispäin menemisestä, niin kunnon koiran "hakeminen" tekee terää.
Ja usein tekee niin, että ongelma poistuu kerralla.
En uskoisi, jos en olisi kokenut useammankin kerran.
No, ei kaikki kirjat niin vätäkkään. old man

eeva linnala

täysin samaa mieltä

Viesti Kirjoittaja eeva linnala » 07 Kesä 2005 18:47

Minulla on vahva tuntuma, että tuo lievästi sanottuna "ankaraan sävyyn hakeminen" on parasta, mitä voi suositella ja jo mahdollisimman nuorelle koiralle heti karkailun ensi oireisiin. Myös ison koiran
"aikuiskoulutuksessa" täytyy joskus pitää pientä muistinvirkistystä esim. juoksunarttujen perään EI LÄHDETÄ LUURAAMAAN - ja silloin ei pallohoukuttelu tai makkarapussi auta, vaan tiukka johtajuus.
yst.terv. Eeva

Irina Pulkkinen

Viesti Kirjoittaja Irina Pulkkinen » 07 Kesä 2005 18:56

Täytyisiköhän sitten lähteä tuonne koirapuistoon yöllä kirmailemaan koiran perään. Kokemusta ei juurikaan ole, saa nähä kuinka sitten käy. Käytännössä toimiiko tuo sitten niin, että jos ei tänne käskyä noudateta niin sitten kirmataan perään? Taas näitä tyhmiä kysymyksiä... :oops:

eeva linnala

juuri niin

Viesti Kirjoittaja eeva linnala » 07 Kesä 2005 19:04

No, johan jäin koukkuun juttusille....
Juuri niin se pitää tehdä, eikä mitään löpinöitä, vaan ajat "vietillä" koirasi nurkkaan, kiinni ja sitten ....... (tiedät kyllä mitä)
Sama uusiksi riittävän monta kertaa, kunnes toimii.
yst.terv. Eeva

Teemu Määttä

Re: karkulaiset

Viesti Kirjoittaja Teemu Määttä » 07 Kesä 2005 22:17

eeva linnala kirjoitti:Annan tässä yhden vinkin, josta voisi olla hyötyä. Mielestäni koiraa kannattaisi opettaa suljetussa tarhassa, esim.koirapuistossa illalla, kun ei ole muita. Tekisin niin, että jos koira ei tottele luoksetulokäskyä, ajaisin koiraa takaa "raivona". Koira väsyy ja lamaantuu kyllä, jos ohjaaja jaksaa "näytellä" suuttumustaan ja ajaa koiran kiinni. Aikaa kyllä kuluu, mutta ei saa lannistua.
Entäs sitten kun koira tykkääkin tuosta hiton hauskasta uudesta leikistä?
Suunta on oikea, mutta tavat väärät.
Koiraa ei tule "ajaa takaa raivona", vaan kävellä tyynenä perässä ilman turhaa hermoomista tai kiihtyviä askelia.
Ja koira ei "lamaannu", vaan antautuu kun huomaa että ei pääse eroon millään ilveellä siitä perässä rauhallisesti kävelevästä pokeri-naamaisesta ohjaajasta.

Eila Auvinen

Viesti Kirjoittaja Eila Auvinen » 07 Kesä 2005 23:12

Teemun kanssa samoilla linjoilla.

Opettaa koiralle maahanmenon ja kun se käy maahan, missä vaan niin käy yksinkertaisesti kytkemässä sen.

Anne Linjala

Viesti Kirjoittaja Anne Linjala » 08 Kesä 2005 05:32

Tyhjennetty
Viimeksi muokannut Anne Linjala, 04 Heinä 2006 13:35. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Veijo Kinnunen

Viesti Kirjoittaja Veijo Kinnunen » 08 Kesä 2005 11:12

juu, ja pieniä tarkennuksia, jos joudut autolla koiraa hakemaan, älä silloin ole sille vihainen, kun "hän" suostuu tulemaan autoon.
Silloin koetellaan, mutta realiteetit pitää ottaa huomioon, jos möykkäät koiralle tuossa tilanteessa, saat unohtaa koiran kiinioton muutaman kerran perästä.
Se koiran "reippaasti" takaisin tuonti tuleekin tapahtua jossain sellaisessa paikassa, ettei koiralla ole pakomahdollisuutta.
Korostan vielä, älä päästä koiraa irti, koska tuokin reissu lisäsi koiran halua tehdä uusi reissu.
Tarkkuutta, silmät selkään, ja ovet reikeliin, vahvat vitjat koiralle, Sinun pitäsi nyt pystyä pitämään koira vähintään puoli - mieluummin vuosi, ettei karkaamista tapahdu. Ja tänä aikana kova peruskoulutus, juuri maahanmeno sataprosenttiseksi, luoksetulo satakymmen prosenttiseksi, miten teet tämän? Aivan klassisilla koulutusmenetelmillä. Poppakonsteja ei ole!!

Vastaa Viestiin