Itsetehty ruoka!! Paljonko on määrät?????

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet
Pia Marsch

Itsetehty ruoka!! Paljonko on määrät?????

Viesti Kirjoittaja Pia Marsch » 24 Kesä 2006 20:45

Meillä eka sakemanni uros. Tulee nyt piakkoin 8 kk. Saa ruokaa 3 päivässä. Välillä syö tosi vähän päivällä ja syö sen minkä jaksaa ja jättää loput. Koiruus on tosi laihan näköinen.

Nyt olen syöttänyt Zapalle itsetehty ja papanoita, mutta täällä tosi vaikea löytää hyvää koiranruokaa tai saatika NEU:ta, joten olisi helpompaa tehdä itse.

Minua kovasti kyllä huolestuttaa, osaanko annostella oikein. Tunnen itseni :oops: tyhmäksi kun en oikein ymmärrä mitä tarkoitetaan 1/3 sitä ja 1/4 tätä, mistä määrästä??

Haluaisin tietää ihan käytönnössä
paljonko pitäisi antaa grammoissa lihaa kalaa ym päivässä?
Paljonko riisiä? Mitä muita on kuin hirssi??
Paljonko minun pitäisi antaa dl/g ja mitä vihanneksia?
Voiko antaa papuja, porkkanaa, perunaa, kukkakaalia, munakoisoa?
Paljonko saa antaa pinaattia?
Onko jotain muuta mitä pitäisi ehdottomasti antaa tai mitä ei saisi antaa? (sipulin löysin kauhukseni täältä)
Sitten on toi öljy ja viilit ja piimät ym. paljonko sitä pitäisi ruokaan lisätä päivä/viikko?
Entäs kanamunan keltuainen? Montako pitäisi antaa viikko???
Mitä muuta olenko unohtanut jotain tärkeää mitä pitäisi antaa??

Päässäni on monta kysymystä ja jos joku kenellä olisi käytännön kokemusta asiasta niin mielelläni otan neuvoja vastaan!!

Kiitos jo etukäteen kaikille!!

Autio Pirjo

Viesti Kirjoittaja Autio Pirjo » 24 Kesä 2006 22:13

Käyppä katsomassa Fagstones Raakaruokintasivut, sieltä linkistä ainakin löytyy jotain ohjeita kuinka paljon mitäkin tarvii syöttää!

Sirpa Hörkäs

Viesti Kirjoittaja Sirpa Hörkäs » 25 Kesä 2006 11:40

NEU:tahan ja sen eri variaatioita saa tilattua Reikolta.Se vois olla turvallinen ja järkevä vaihtoehto,jos on kohtalaisen pihalla,mistä se kotiruoka pitäis koostaa.
http://www.reikon.net/
Sieltä NEUfrau Oy

Tässä yksi linkki,missä on paljon tietoa ruokinnasta.Sinne vaan päätä sekottamaan. :D
http://www.koirakopla.com/koiratietoa.html

Tuula Siimes

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes » 25 Kesä 2006 13:01

Sirpa; ennenkun NEU:t on Intiassa ne voi olla vähän ylikypsiä :D

Sirpa Hörkäs

Viesti Kirjoittaja Sirpa Hörkäs » 25 Kesä 2006 14:42

Tuula; Oho.Mulla on taas menny jotain ihan oleellista ohi. :D

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 26 Kesä 2006 11:17

Kokeilemalla löytyy omalle koiralle sopivat ruokamäärät - ja toki täytyy olla hajua missä suhteessa mitäkin murkinaa koissulle tarjoaa... Oma 1v9kk urokseni (noin 38kg, hoikka) syö noin 2,5-3% painostaan päivässä, kasvuaikana prosentuaalinen osuus oli suurempi.

Ruokintana barf (lisäksi ihmisten ruuan jämät ja joskus tosi harvoin ohraa/riisiä/kauraa) ja koira saa kaksi ateriaa päivässä, luuateria ja kasvis+liha/sisäelin-ateria. Kaikki raakana.

Illalla koirani saa lihaisia luita (liha-luu-suhde noin 50%/50%) 500-600g. Luut ovat esim. broilerinsiipiä, puolikas broileri, possun selkärankaa/kylkiluita/sorkkia, lampaan luita, poron luita, lohen pää, silakoita tai muita kaloja kokonaisina, hirven kylkiluita/sääriluita.... Valikoimaa löytyy... :lol: Tosin pakastimessa yleensa 2-4 eri sorttia kerrallaan ja vaihdellaan.

Kasvis+liha/sisäelin-ateria aamulla sisältää puolet kasvissosetta ja puolet lihaa/kalaa/sisäelimiä/ihraa, yhteensä noin 400-600g. Kasvissoseessa on milloin mitäkin, mutta ei sipulia, eikä munakoisoa. Yleensä vihreitä salaatteja, parsakaalia, kukkakaalia, hedelmiä, marjoja, selleriä, porkkanaa, pinaattia, lanttua, kaalia...mitä vaan keksii ja mikä on milloinkin edullista. Kesällä voi keräillä lisäksi vaikka nokkosia tai voikukan lehtiä. Noin viittä eri kasvista kerrallaan soseeseen ja sitä teen ison erän kerralla eli pakastimeen. Sisäelimet tai lihat voi taas olla mitä vaan. Jauhelihaa (possu, nauta, poro, hirvi, kalkkuna, kana, lammas...), maksaa, sydäntä, puhdasta ihraa, munuaista, jauhettua lohta, mahalaukkua....

Aamuaterian joukkoon lisään vaihtelevasti eri öljyjä (E-vitamiinia niistä) noin 2rkl vrk. Lisäksi merilevää parina päivänä viikossa tai kuuriluontoisesti. Kuurina välillä B-vitamiinia. C-vitamiinia saa aikalailla päivittäin kuten myös valkosipulinkynnen. Joukkoon voi heittää välillä viiliä, piimää, rahkaa tms, esim.pari desiä piimää saa muutaman kerran viikossa. Kananmunia kokonaisina ja raakana parina päivänä 1-2munaa (joskus lihat voi korvata pelkillä munilla) - kuoresta saa myös kalkkia. Joskus sieniä, pähkinöitä tai muita lisukkeita.

Siinäpä miten meillä. Ruokamäärät ja sisältö muokkautuu ja elää koiran saaman treenin ja liikunnan mukaan - välillä enempi proteiinia, välillä rasvaa. Vaakalla ei tarvii käydä vaan koirasta näkee ja tuntee milloin painoa on sopivasti. Alussa ruoka-aineita piti punnita, jotta osasi laittaa oikeat määrät, mutta pian oppii ihan näppituntumallla laittamaan sapuskat. Noin 8kk iästä eteenpäin koira on saanut nappulaa vain muutamia kertoja, siihen asti söi puolet nappulaa. Koira on terve, aktiivinen, pirteä, turkki kiiltää ja maha toimii tuottaen pieniä kikkareita. :D

Harju Sanna

Viesti Kirjoittaja Harju Sanna » 27 Kesä 2006 16:02

Meillä koira saa pelkkiä papanoita. Silloin tällöin kun jää ruokaa yli niin loput annetaan koiralle, mutta harvoin. Kuitenkin koira on terve, turkki kiiltää ja erittäin aktiivinen. Ihan kunnon luita ei meidän pojalle voi antaa, kokeiltiin kerran ja maha oli pari kolme päivää ihan sekaisin. Täyttää huomenna 10kk :ruusut:

maiju savolainen

Viesti Kirjoittaja maiju savolainen » 27 Kesä 2006 18:59

Pelkkää kuivamuonaa syövälle koiralle ei voi antaa oikeita luita. Maha on taatusti sekaisin.

Vain raaka liha saa koiran ruuansulatuselimistön entsyymit toimimaan. Vain raaka liha käynnistää väkevän suolahapon erityksen koiran mahassa.

Meillä ei ole ongelmia luiden kanssa. Kaikki sulaa. :wink:

arja valtonen

Viesti Kirjoittaja arja valtonen » 27 Kesä 2006 20:22

maiju savolainen kirjoitti:Pelkkää kuivamuonaa syövälle koiralle ei voi antaa oikeita luita. Maha on taatusti sekaisin.
Tuo ei kyllä pidä paikkaansa, ainakaan meidän koirilla. Vaihtelevaa ruokaa syötän niille papanat perusruokana. Välillä on päiviä, että saavat pelkkää kuivamuonaa, luita saavat päivittäin, eikä pakki ole mennyt sekaisin, ei edes puolivuotiaalla pennulla. :)

P.S Ehkä tuo lihan entsyymineritysjuttu onkin koiralla päällä myös lihavapaina päivimä?

Autio Pirjo

Viesti Kirjoittaja Autio Pirjo » 28 Kesä 2006 11:20

Meillä on todella herkkävatsainen sakemanni, jolle nyt syötetään ainoastaan eläinlääkäriltä saatavia nappuloita. on 9 vuotias.Yritin kyllä siirtyä raakaruokintaan, mutta luovutin, kun vähän väliä oli ripulilla ja koira laihtui. Otettiin verikokeet ym, ne ok. mutta ei kestänyt maha luita paitsi broilerin siipiä jonkin verran ja nekin tulivat osaksi sulamattomina ulostuksen mukana pois! Koko talven "takkusin" ruuan kanssa, kun koira on myös allerginen, nyt vajaa kaksi kuukautta sitten siirryttiin tähän ruokaan ja hyvin on mennyt.
Että ainakaan meidän koiran maha ei kestä luita!!
Eikö Intiaan tuoda hyviä kuivaruokia? Minä syötin yli 7 vuotta nappuloita, mutta kun korvat kutisivat jatkuvasti ja oli tulehduksia, eläinlääkäri oli sitä mieltä että on allerginen ruualle, niin kokeilimme raakaruokintaa, sen jälkeen alkoi ripulikierre!!
Meidän sakemanni oli nuorena huono syömään, ja oli laiha harvoin söi sitä määrää kuin olisi saanut syödä. Vuosia sillä olikin aina nappuloita kupissa saatavilla ja söi kun halusi. Parempi laiha kuin lihava koira vähemmän muita ongelmia. Veriarvot olivat hyvät vaikka on nytkin aika hoikka!!

Mervi Tervo

Viesti Kirjoittaja Mervi Tervo » 29 Kesä 2006 11:19

maiju savolainen kirjoitti:Pelkkää kuivamuonaa syövälle koiralle ei voi antaa oikeita luita. Maha on taatusti sekaisin.
Ei kyllä pidä paikkaansa. Meillä ovat molemmat koirat ihan nappulalla, kylläkin hyvälaatuisella sellaisella. Lisäksi saavat kaikki ihmisruuan jätteet mitä jää. Hirvenmetsästyskaudella alkaa se herkuttelukausi, jolloin menee päästä sorkkaan kaikki siltä väliltä.
Koskaan ei ole ollut mitään ongelmia vatsan kanssa kummallakaan koiralla. Mutta meille kyllä on sattunut muutenkin erittäin terveet koirat!

Autio Pirjo

Viesti Kirjoittaja Autio Pirjo » 30 Kesä 2006 10:50

Meillä on Maiju Savolaisen kanssa sitten samanlaiset herkkävatsaiset koirat, kun ei maha kestä luita!!!! Ja varmasti on niin, kun olen niin monet kurat viime talven mittaan olohuoneen lattialta ja matoilta pessyt että en aijo enää antaa muuta ruokaa kun näitä nappuloita joita nyt syötän!! Mutta olkaa onnellisia ne joiden koirien maha kestää, sakemanneissa on aika paljon herkkämahasia koiria!!!!!!!!!!!
Näillä ruokinta sivustoilla on aika paljon herkkämahaisuudesta keskusteltukin.

maiju savolainen

Viesti Kirjoittaja maiju savolainen » 30 Kesä 2006 19:54

Näiden nettikeskustelujen vaikeus on se, että helposti tulee väärinymmärretyksi. Asia kääntyy ihan päinvastaiseksi. :shock:

On joskus vaikeaa esittää asiansa lyhyesti ja ymmärrettävästi. Pirjo, minun koirani eivät ole "herkkävatsaisia". Minulla ei ole koskaan ollut sellaista koiraa ja jos joskus sellainen tulisi, niin empä sitä kauaa katselisi. Ilmavoimiin lähtisi.

Minä en ymmärrä sellaista asiaa kuin "herkkä vatsa". Sellainen koira ruokitaan kertakaikkiaan väärin, se on sairas (suolisto- ja autoimmuunisairaudet) tai sen hermorakenne on niin huono, että se ripuloi kaiken ulos.

Yli kymmenen vuotta sitten olen jättänyt pois kuivamuonien syöttämisen. Minulla on toisenlainen ratkaisu (tuoreruoka) koirieni ruokkimiseen.
Kaikki koirani ovat ahneita ja sulattavat vaivatta kaiken, minkä naamaansa vetävät. Ripulit on meillä tuntemattomia. Eläinlääkärillä käydään rokotuksissa ja röntgenkuvissa.

Tuoreet, koiralle luontaiset raaka-aineet sisältävät kaiken (vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet mukaanlukien) minkä koira tarvitsee. Luonto on siitä ihmeellinen, että se on osannut tehdä tämän kaiken.

Kuivamuonat ovat keinotekoista ruokaa, joihin on lisätty jälkikäteen synteettiset vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet. Lisäksi ne ovat liian hiilihydraattipitoisia.

Koiranruokinta esitetään mielellään vaativana tieteenalana, jota tavallinen koiranomistaja ei missään nimessä voi osata nyrjäyttämättä aivojaan. :oops:

Hiukan perehtymistä ja normaalia maalaisjärkeä. Netistä löytyy valtavasti tietoa koiranruokinnasta, muullakin kuin teollisella ruualla. :wink:

Autio Pirjo

Viesti Kirjoittaja Autio Pirjo » 01 Heinä 2006 22:53

Meillä on herkkävatsainen koira, enkä aijo sitä sen vuoksi lopettaa!!!! Se on meidän kotikoira ja lenkki ym kaveri. Minä en hyväksy sitä, että jos koiran kanssa tulee terveyden kanssa ongelmia niin piikille vaan!!! Viime syksynä siirryimme syöttämään sille lihan raakana ja yrjölän puuroa,+ vitamiinit öljyä ym, kaiken sääntöjen mukaan raakaruokintaa, mutta sen maha ei kestä sitä!! Monien ripulointien jälkeen eläinlääkärin kanssa tulimme siihen tulokseen että vatsa täytyy saada rauhottumaan ja nyt olemme n2kk syöttäneet Hills'in i/d:tä ja sen maha on kunnossa!

Eveliina Kuuskoski

Viesti Kirjoittaja Eveliina Kuuskoski » 11 Heinä 2006 19:20

saakos noita kanan ja possun luita antaa koiralle.. meilläpäin ekäinlääkäri sanoi, että saattavat repiä suolet, koska koira saa niistä paljon irti niiden pehmeyden vuoksi..? :shock:

Vastaa Viestiin