Barffauksesta

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet
Kaisa.Nikkinen

Barffauksesta

Viesti Kirjoittaja Kaisa.Nikkinen » 27 Syys 2006 16:22

Hei. Kyselisin vähän tuosta raakaruokinnasta. Minulla on 10 kk narttu, joka on todella huono syömään. Tällä hetkellä syötän HeviNEUta ja Royal Canin junioria. Koira syö ehkä noin puolet normaaliannoksesta jos sitäkään ja laihahan se tuolla ruokamäärällä on. Kuitenkin virtaa riittää ja turkki kiiltää ja esim kissan raksut sille maistuu ynnä muut herkut (joita siis himoitsee, mutta emme ole antaneet :) ), joten en usko et mistään pahemmasta on kyse. On ollut ihan piensetä asti huono syömään.

Haluaisin kokeilla tuota raakaruokintaa, josko siitä löytyisi apu. Koissu tykkää nimittäin kovasti luista ja tuoreesta lihasta. Uskallanko lähteä kokeileen tuon ikäiselle koiralle, joka todella tarvitsisi lihaa luittensa ympärille? Etten mene pilaamaan ravintoarvoja yms.

Millaisella ruokinnalla voisin aloittaa? ja mitkä olisi arviolta sopivat annoskoot? Koira painaa n. 27 kg.

milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen » 27 Syys 2006 16:36

No me aloiteltiin raakaruokinta kun koira oli n 6kk,sitä ennenkin oltiin annettu satunnaisesti broilerin siipiä yms.

Broilerin siivet lienee ihanteellisin aloitettava.

Omalle urokselle 9 kk n 33,5kg syötän 6-8 siipeä kerrallaan ja usein ei aina toinen ateria on sitten kasvissosetta,lihaa(mahaa,jauhelihaa yms,)kalaa yms.

Nyrkkisääntö on n 3% ruokaa pennun painosta ja 2% aikuiselle,mutta sen löytää kokeilemalla.

Itse vaihtaisin kertaheitolla esim viikonlopun aikana.

Tässä pari linkkiä:

http://www.koirakopla.com/koiratietoa.html
http://www.barffi.net/barf.html
http://www.kolumbus.fi/tarinatupa/barf.html

Elina Karppinen

Viesti Kirjoittaja Elina Karppinen » 27 Syys 2006 16:48

Mistä barffarit hankkii lihat?
Saako kaupan-lihatiskiltä? :roll:
(tietämätön kyselee :oops: )

Kaisa.Nikkinen

Viesti Kirjoittaja Kaisa.Nikkinen » 27 Syys 2006 16:54

ainakin reikolta saa siipiä ja kennelrehulta kaikkee muuta oleellista. http://www.kennelrehu.fi

Kaisa.Nikkinen

Viesti Kirjoittaja Kaisa.Nikkinen » 27 Syys 2006 17:02

Niin ja kiitos Milko avusta. Olen jonkin verran lueskellut aiheesta, mut vielä en ole lähtenyt kokeilemaan. Epävarmuutta asiaan tuo se, että toi on mun ensimmäinen koira enkä ole varma johtuuko syömättömyys minusta vai koirasta.. koska jos vika on minussa ei luultavasti barffauksetkaan auta :P

No eihän se selviä kuin kokeilemalla. Mitä muuten tuollainen ruokinta maksaa? Tällä hetkellä meidän koiran ruokavalio on aika kallista kun se menee hyvin pitkälle biojäteastiaan.

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 27 Syys 2006 17:54

Täältäkin suositukset raakaruokinnalle!! :lol:
Urokseni on syönyt raakaa aina, noin puolivuotiaaksi sai tosin puolet ravinnosta EaglePack:n nappulaa. Sen jälkeen siirryttiin raakasapuskalle kokonaan, tosin joskus reissussa menee nappulaakin ja puuroja.

Moni tuntemani nirsoilijakoira onkin osoittautunut hotkijaksi, kun nappulat on jätetty pois. :shock: Ja tunnen pitkän listan koiria, jotka ovat saaneet raakaravinnosta apua vaikka minkälaisiin ongelmiin (korvat, iho, tassut, anaalirauhaset....).

Barffauksesta ja raakaruokinnasta löytyy netistä paljon tietoa, johon kannattaa tutustua.

Toki koirallesi kannattaa raakaruokintaa kokeilla. Meillä ruoka-annokset on aamulla liha/sisäelin/ihra/lohi + raaka kasvissose (noin 50/50-suhde) ja illalla luuateria (lihaisia luita, kuten kalkkunan kaulat, broiskun siivet, possun kylkiluut/ranka, kokonaiset kalat, lohen pää...). Lihaisat luut muodostaa noin 50% päivän ruuasta. Öljyjä, valkosipulia, merilevää, C-vitamiinia, helokkiöljykapseleita, B-vitamiinia...ei joka päivä kaikkee, vaan välillä kuuriluontoisesti, toki öljyt ja valkosipuli menee päivittäin. Piimääkin voipi lorottaa kuppiin tai kermaviiliä, rahkaa, viiliä, jne.

Oman koissun vatsan toimintaa seurailemalla löytyy sopiva luu-annos. Välillä voi pitää luuttoman päivän tai vaikka paastopäivän. Itse en anna orjallisesti aina samaa ruokamäärää, vaan aktiivisempina kausina koira saa enempi tai energiapitoisempaa sapuskaa. Koira on ollu terve ja on hyvässä fyysisessä kunnossa.

Meillä muutes vietetäänkin 2-synttäreitä tällä viikolla! :D

milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen » 27 Syys 2006 17:58

Öö se vähän riippuu,esim mistä hankkii lihat,luut,rustot ja kasvikset.

Meniskö meillä kahdelle n 35-50€/kk.

Itse saan kasvikset ilmaiseksi eli siinä säästää todella paljon.

Itse tilaan ruoat joko reikolta tai haen hakaniemen(helsinki) hallista.

Tavallisista kaupoista ainakin isommista marketeista saa liha tiskiltä tilattua joitain lihoja mutta hinnat on toista luokkaa kuin esim edellisissä viesteissä mainutuissa paikoissa.

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 27 Syys 2006 18:45

Täällä Oulussa hankin lihat ja luut Kennel-Rehun rekasta, kauppahallista tai Tassulan Puodista tai joskus harvoin pakastimen ollessa tyhjillään haen Prisman pakastealtaasta kokonaisen broilerin... :lol:

En ole koskaan kyllä laskeskellut kuinka paljon ruokintaan menee rahaa kuukaudessa. Ei sen väliäkään, sillä muulla tavoin en koiraani ruokkisikaan. Toki ostan lihat isoissa erissä ja koitan saada metsämiehiltä hirven luita, tms. ja katselen vähän mistä kasvikset saa edullisimmin.

Lisäravinteita koiran ruokintaan miettiessä, kannattaa kävellä suoraan esim. Agrimarkettiin tai vastaavaan. Sieltä saa pellavansiemenöljyä, merilevää, B-vitamiinia ja vaikka mitä muuta isommissa purkeissa ja todella paljon edullisemmin kuin esim. eläinkaupan hyllystä. :wink:

Seija Savas

Viesti Kirjoittaja Seija Savas » 28 Syys 2006 20:26

Onko Kennelrehun lihat kotimaisia, esim. hevosenliha?

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 28 Syys 2006 21:20

Juups, Kennel-rehun pakastelihat ovat kotimaisia. Ja esim. viiden kilon laatikoiden sisältö on pakattu kätevästi noin 500-600g pusseihin - meillä sopivia kahteen ateriaan.

http://www.kennelrehu.fi

Seija Savas

Viesti Kirjoittaja Seija Savas » 28 Syys 2006 22:55

Kiitos Terhi.
Suomessa on vähän teurastamoja, jotka ottavat hevosia vastaan, mutta ko. lihaa tuodaan ulkomailta huikeat määrät. Jos Kennelrehu todella käyttää kotimaista lihaa, kannatan. Ja levitän sanaa, mikäli tuo tieto on varma.
Nuo annospussit on jo aikoinaan tullut todettua sopivan kokoisiksi, nyt pennun kanssa saa olla tarkkana annostelun kanssa.

Martina Matikainen
Viestit: 189
Liittynyt: 18 Elo 2003 09:33

Viesti Kirjoittaja Martina Matikainen » 29 Syys 2006 17:10

Kaisa kysyit millaisella ruokinnalla voit aloittaa. Aikuisen koirani (7-vuotias) siirsin kertaheitolla raakaravinnolle eikä ollut mitään ongelmia vatsan kanssa. Kasvismössön tein aluksi mahdollisimman miedon makuiseksi ja nyt ajan myötä olen lisännyt voimakkaammankin makuisia kasviksia ja hyvin menee alas. Alussa se tosin kieltäytyi koskemasta kasvismössöön mutta sitkeydellä voitin. Tarjosin samaa kasvismössöä illalla uudestaan jos oli aamulla jättänyt syömättä. Nopeasti tuo tottui uuteen ruokaansa ja nyt jopa kerjää kasvismössöäkin.

Pentuni (8 kk) on saanut jo emän maidossa raakaravintoa. Kasvattaja on jo useamman sukupolven ruokkinut koiransa raakaravinnolla. Tämä koira on syönyt koko pienen tähän astisen ikänsä raakaruokaa ja hyvin on kasvanut. Mielestäni jopa paremmin kuin teollisilla ruoilla.

Pentuni painaa suunnilleen saman verran kuin omasi ja on suhteellisen energinen ja vilkas yksilö. Se saa aamuisin kasvismössöä n. 2 dl kasvismössöä ja 150 g mahaa, sisäelimiä tai kalaa. Tähän mukaan öljyä 1 rkl, mineraalivalmistetta 6 gr ja pari kertaa viikossa raaka kananmuna kuorineen sekähyvälaatuisia hiutaleita kourallinen. Illalla se saa 600 gr lihaisia luita (kanankauloja, kurkkutorvia, broilerinsiipiä, etc.) Välillä kaluttavaksi luita (nauta, hirvi, peura). Laihaksi pentua ei voi sanoa, joten hyvin imeytyy ruoka.

Kalliimpaa barffaaminen on kuin teollisten ruokien syöttäminen mutta mielestäni koirani voivat paremmin. Hampaat ovat erinomaisessa kunnossa (vanhemmallakin valkaistui) ja turkki kiiltää. Aloita varovaisesti parilla miedon makuisella kasviksella (porkkana, lehtisalaatti, jne.) ja hedelmällä, laita tehosekoittajaan ja sotke mukaan lihaa. Rypäleitä ja tavallista sipulia ei pidä antaa. Kun koirasi tottuu uuteen ruokavalioonsa, voit lisätä vihannes- ja hedelmälajikkeita.

Tuula Siimes

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes » 29 Syys 2006 18:39

Nimimerkki utelias kyselee että mihin barffaava koira tarvitsee noita purkkivitamiineja ja mineraaleja?

milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen » 29 Syys 2006 19:00

Ei välttämättä muuta kuin siihen,että omistajan usko ei riitä siihen,että koira saisi kaiken tarvittavan ravinnosta :)

Itsekkin "sorrun" joskus ylimääräiseen c-vitamiinin,muuten nuo lisäaineet meillä on öljyt(oliivi ja pellavansiemen),merilevä ja biotiini.

Tuula Siimes

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes » 29 Syys 2006 19:45

^Nii eli sinäkin annat mineraaleja ja b:tä lisäksi :wink:

Jos ajatellaan järjellä niin b:tä tulee esim. lihasta, mineraalit luista ja lihasta, c:t kasviksista ja hedelmistä, noin suurinpiirtein.
Eikö esim. siivissä ole ihantellinen kalkki-fosfori-suhde (näin olen jostain lukenut)? Miksi siis lisätä purkista kalsiumia ja fosforia (merilevä)...

http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/a ... saltaa.htm

http://www.fineli.fi/foodclass.php?clas ... ss&lang=fi

Vastaa Viestiin