Rustoja vai luita...?

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet
Arja Valtonen

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Arja Valtonen » 11 Joulu 2007 20:10

Mä sitten tykkään tästä aiheesta, nykyään :D Mulla on vielä peuranluita pakastimessa. Kaikki niistä ei niin kovin lihaisia ole. Siksi annan aamuruualla kasvismössö plus liha, sitä lihaa sen verran reilusti, että lihaa tulee suunnilleen oikein annetuksi. Kun eihän se koiranruokintakaan niin millivillen hommaa ole. Kun kakka on pehmeää kakan näköistä, eikä mitään valkosta kovaa luukakkaa, suhde on oikein. Broiskun siipiä ja kurkkutorvia tarttu tänään Kennelrehun autolta mukaan. Kun peuranluut on syötetty, haen sitten niitä rustoja myös.

Heli Pajala

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Heli Pajala » 11 Joulu 2007 20:38

Mistä Terhi ostat broiskun siipiä hintaan 2,60€/kg? Äkkipäätä laskettuna kennelrehulla 2,66€/kg. Ja pitkällä aikavälillä tolla halvemmalla hinnalla tulee jo melkoinen säästö.

Milko Naumanen
Viestit: 43
Liittynyt: 04 Joulu 2007 17:43

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Milko Naumanen » 11 Joulu 2007 20:53

Reikolta saa halvalla siipiä ja vauhti-raksusta myös.

Terhi Puumalainen

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 11 Joulu 2007 21:18

Oulusta barffaukseen/raakaruokintaan erikoistuneesta liikkeestä.

Arja Tappola

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Arja Tappola » 16 Joulu 2007 05:06

Mä noita poronluita tilaan samalla kun itsellekin poroa, hinta on keittoluilla 4,50 kg muun ohella. Kallista tietty mutta samalla vaivalla tulevat ja voi itekin keitellä lihasopan, jos noilta jotain jää.. :lol:
Kokeilin vähän yhtä sun toista noille ja tämä on vaivattomin juttu..vanhempi koira ei oikein pidä Kennelrehun tuotteista ja nuoriherra tietenkin matkii pomoaan. Nämähän syövät perustana Irlandia ja siihen jauhelihaa ja piimää mukaan..kasvisoseita joskus ja sitten riistaa eri muodoissa..lihana, luina, roippeina..Tulee näin halvemmaksi kun eläinlääkärikäynnit ripulin tai korvien takia..

Sirpa Hörkäs

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Sirpa Hörkäs » 22 Joulu 2007 14:47

Terhi Puumalainen kirjoitti:Hitsit, kirjoitin eilen vastausta Sirpalle, mut sit kone alko vidduilee ihan kympillä. Enkä kirjoittanu sit enää mitään. :käsi:
Ja mun lahoava vintti aiheuttaa muistikatkoksia :toktok: ,enkä oo muistanu kiittää vastauksesta.
Niin, mistä sä tuommosii tonnin luita löydät? :lol:
En täysin nyt sulkis poijes mahdollisuutta,että mulle on saattanu iskeä pieni näköhäiriö hintalappua mulkatessa. :D

Kouvolasta sulkivat Karjaportin ovet,joten sieltä on turha enää kinuta hurtille minkään näköstä lihanriekaletta.
Ettiskelin tossa esmes jotain tilateurastamoa ja yhen löysinkin tästä kohtuumatkan päästä.Sieltä tosin ei taia saaha,ku possun roippeita.Pitää ettiä lisää.

Hirvenluita ei tänä vuonna(kaan) saatu yhen ainutta.Paistia yms.kyllä.Luut menee varmaan sitte mettäkoirien kitusiin.
Käytiin myö kuitenkin jossain lahtauskopin,vai mitä ne ny onkaan,pihalla nuolemassa kalliolta hirven verta.Tai siis Kepponen nuoli ja myö Norsun kanssa katottiin,ku se nuoli. :D

Ois pitäny sieltä teijän suunnalta tulla hakemaan ne kaks ilmasta jätesäkillistä luita.Äkkiäkös täältä ois sinne huitassu ja ku bensaki on niin jumalattoman halpaa. :seko:

Hanne Muurinen

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Hanne Muurinen » 25 Syys 2011 21:28

Vanha keskusteluhan tämä jo on, mutta suotta aloittaa uuttakaan samasta aiheesta. :D Mä tyrkkäsin tänään aamupäivästä tuolle nuoremmalle koiralle suunnilleen naisen nyrkin kokoisen rustoluun nenän eteen. Hyvällä ruokahalulla söi, eikä ainakaan vielä ole ripulilla/ummella. Nyt illalla sai sitten napppuloita, joita syö pääasiassa. Ruuantähteet heitän koirien kuppeihin, jos meiltä ihmisiltä on jotain jäänyt - sinne menee niin salaattien jämät, pastat, perunat... siis ihan kaikki tähteet. Ajattelin alkaa antaa noita rustoluita ehkä n. pari kertaa/viikko ihan hampaiden takia (muodostaa hammaskiveä). Mitenkä tässä nyt siis pitäisi menetellä? Jos annan esim. aamulla rustoluun, annanko myös nappuloita? Ja jos kyllä, niin ennen vai jälkeen luun? Nappuloiden sekaanko öljyä, käykö ihan perusruokaöljy? Paljonko sitä laitetaan?

Ihan kokonaan raakaruokintaan siirtyminen ei sinällään houkuta, kun on sen verran pienet tilat, ettei oikein kunnon pakastin mahtuisi mihinkään. Asiasta kuituihin... Kun joku mainitsi aiemmin tässä keskustelussa, että kuidut ja öljy pitää (luita syövän koiran) vatsan kunnossa, niin siis mistä koiralle kuituja? Hävettää oikein kysyä... :oops: Mutta kun ei tiedä, niin on pakko kysyä. :lol: Joo, ei kai mulla muuta, kysellään lisää jos mieleen tulee. ;)

Pirjo Niskanen

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskanen » 26 Syys 2011 08:35

Hammaskiven hoitoon lienee oikeat kaluttavat luut parempi vaihtoehto. Oikeilla luilla tarkoitan esim. naudan sääriluita, jotka ovat kovempaa tavaraa ja joita koira puree lähinnä "ajanvietteenä" kun taas rustoluut on ruokaa ja niissä menee hetki, kun ne on urakoitu tuulensuojaan.

Joillakin koirilla voi luiden syönti aiheuttaa ummetusta ja koska luu on hitaasti sulavaa evästä olisi ehkä järkevintä ruokkia koira siten, että luuateria ja nappula-ateria tulee selkeesti eri aikaan...esim. luut aamulla ja nappulat illalla.

Raakaruokinnassa kuidut tulee vihanneksista, marjoista ja hedelmistä, jotka soseutetaan koiran vatsassa sulavaan muotoon.

Hanne Muurinen

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Hanne Muurinen » 26 Syys 2011 11:40

Kiitos Pirjo! Eli rustoluut on ruokaa...? Joo-o... No paljonkos niitä pitäisi sitten aterialla antaa? Jos siis päätän ottaa ne osaksi koiran ruokavaliota. Ja niidenkö kanssa pitäisi tarjota sitten kuituja ja öljyä? Sekaisinhan se eilinen rustoluu mahan vetäisi, onneksi vasta nyt tänään, eikä esim. yöllä. Entäpä, jos ajatellaan luiden kaluamista ihan puhtaasti hammashoidolliselta kannalta - silloin siis parempia ovat ihan luu-luut? Monestiko viikossa niitä annetaan järsittäväksi? Luut ei meillä oikein voi pyöriä lattioilla vanhemman koiran takia, jolla maha menee ihan saletisti sekaisin jo pelkän luun ajattelemisesta. Sen takia tavallaan rustoluut olisi parempia, kun koira siirtää ne suht nopeasti tuulensuojaan.

Huoh, en minä tiedä! Tuntuu nyt kovin monimutkaiselta. Kun ei itekään oikein nyt ymmärrä, mitä kirjoittaa. :lol:

Pirjo Niskanen

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskanen » 26 Syys 2011 12:59

Kokonaisuus ratkaisee eli jos tarjoat luita (rusto- tai lihaisia luita) osana koiran ruokavaliota niin silloin pitää ottaa huomioon myös teollisenruuan osuus. Jos luissa on lihaa niin siinä ohessa koira saa myös proteiineja, vitamiineja ja kivennäisiä ja niitä samoja se saa myös nappuloista. Toinen määräävä tekijä lienee myös se, että mitä koiran vatsa kestää menemättä ripulille tai sitten aivan kovaksi. Jos koiran uloste muuttuu aivan valkeaksi "jauhoksi" niin se on merkki siitä, että liikaa menee luuta.

Omat koirani ovat raakaruokinnalla ja luita "jossakin muodossa" ne saavat keskimäärin joka aamu. Joskus se on pelkkä rustoluu (nauta, sika), joskus isompi kaluttava luu (naudan, hirven sääriluu esim.) ja sitten välillä kalkkunankaulaa tms. Toisena ateriana ne saavat sitten lihaa ja/tai sisäelimiä ja vihannesmössöä. Olipa ruokinta tapa mikä tahansa niin onhan sen ulostulevan tavaran laatua hieman pidettävä silmällä ja itse alan rajoittaa luiden määrää jos menee mahat liian kovalle tai tavara on valkeaa jauhoa. Ripulia meillä ei luut aiheuta. Koirani ovat tottuneet myös siihen, että luiden kaluamisaika on aina aamulla, joten tämän "toiveen täytän" myös niinä aamuina, kun luuta ei ole tarjolla...eli toiminta korvataan tarjoamalla siankorva. Ja täydestä menee kuin väärä raha.

Hanne Muurinen

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Hanne Muurinen » 26 Syys 2011 13:14

Kiitos Pirjolle taas. Lähtökohta on siis se, että nappula sopii hyvin (puhutaan nyt tästä nuoremmasta koirasta, jolle ajattelin aloittaa luiden syötön) - turkki kiiltää, korvat ovat puhtaat, ei iho-ongelmia jne. Eli periaatteessa ruokintaa ei ole tarve muuttaa esim. BARFiin. Mutta se hammaskivi... Olen alkanut syöttää nappulat kuivina tai niin, että vesi joukkoon ja kuppi nenän eteen. Onpahan hampaille edes vähän töitä, vaikka mitättömän vähänhän siinä pureskeltavaa tulee. Molempien mahat sietävät hyvin ns. "nahkaluita" ja niitä tulee silloin tällöin ostettua. Ongelmaksi niiden kohdalla koen niistä irtoavat isohkot, sitkeät palat, joita sitten yritetään jäystää tai niellä kokonaisena (muutaman kerran olen sellaisen saanut kaivaa nielusta pihalle...). Etenkin tälle nuoremmalle, ahneelle nuo luut eivät oikein sovi juurikin noiden irtoavien palojen takia. Eli onko nyt sitten lähdettävä luukauppaan ostamaan kunnon "ajanvieteluita", että saan tuon hammaskiven veks ja edelleen ehkäistyä sen muodostumista tulevaisuudessa? Noista eläinkauppojen luista vielä sen verran, että useinhan ne on savustettuja tms., kai niitä voi koiralle kuitenkin syöttää?

Pirjo Niskanen

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskanen » 26 Syys 2011 14:00

Jos jostain saat hirven sääriluita tai ihan naudan sääriluita niin johan alkaa olla puuhaa hampailla sekä muutenkin koko leuka- ja niskalihaksistolle. Joissakin eläinkaupoissa on ihan pakastettuja luita, joissa ydin saatavilla syötäväksi. Itselläni ei ole kokemusta noista savustetuista luista, joten en osaa ottaa asiaan kantaa.
Hammaskiven ehkäisyyn on olemassa mm. tuotteita esim. Plaque Off, joita kannattanee käyttää noiden luiden ohessa.

Hanne Muurinen

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Hanne Muurinen » 26 Syys 2011 15:52

Juu, Plaque Off onkin jo tiedossa, täytyy sitä hankkia luiden lisäksi. Että sitten vaan metsästämään pakasteluita jostain. Sen verran tuli vielä mieleen, että voiko näiden ajanvieteluiden kanssa antaa ihan normaalit annokset aamuin-illoin nappulaa, vai pitääkö nappulan määrää vähentää?

Pirjo Niskanen

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskanen » 27 Syys 2011 08:26

Jos niissä luissa ei ole kuin kaluttavaa niin tuskimpa tarvii hirveesti muuta ruokintaa muuttaa, mutta jos niissä luissa on runsaasti lihaa niin ehkä silloin kannattanee miettiä annoksen pienentämistä.

Katja Suontausta

Re: Rustoja vai luita...?

Viesti Kirjoittaja Katja Suontausta » 07 Loka 2011 23:27

Omat koirat ovat tykästyneet suunnattomasti naudan/hevosen selkärankaan ja ydinluuhun siis luuhun jossa on selkäydin mukana. Teurastamoilta saa usein ilmatteeksi luita koirille jos vain vaivautuu hakemaan. Urjalassa ainakain on saanut koirille luita Paijan Tilateurastamolta http://www.paijantilateurastamo.net/etusivu.htm kannattaa ainakin tiedustella tuolta.

Vastaa Viestiin