Mitä mieltä olet? Raaka ruokinta (raw diet)Leerburg mukaan

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Pia Marsch

Mitä mieltä olet? Raaka ruokinta (raw diet)Leerburg mukaan

Viesti Kirjoittaja Pia Marsch » 02 Huhti 2007 15:44

Hei kaikki,

Haluasin kysellä meilipiteitänne seuraavanlaisesta raakaruokinta ohjeista joihin törmäsin Leerburg sivuilla.

Itse olen aina pitänyt tätä ruokintaa vähän ns. salatieteenä jota tuskin ikänä tulen ymmärtämään :oops: mutta nyt näitä ohjeita jopa minä ymmärrän. Mieltäni askarruttaa koska tässä ruoka on pääasiassa vain lihaa, maksaa, sydäntä, munuaista... kasviksia on tosi vähän, riisiä ja muita ei ollenkaan. :?: Tätä jopa saisin meidän koiran syömään. :P

http://www.leerburg.com/diet2.htm

Meillä aloitettiin yrjölän puuroa keitellä kun papanat ei maistunut, mutta sillä koira laihtuu silmissä. Huolestuneena koiran laihuudesta olen ruvennut syöttämään puuroa ja papanoita sekä kanannahkaan.

Meidän sakemanni taitaa olla ainut tietämäni, jolla ei ole minkäänlaista ruoka drivia. Luutkin jättää välillä syömättä puoliksi ja koulutuksessakin nakki antaa vauhtia vaan muutaman kerran.

Olen koittanut kaikenlaisia konsteja. Antaa koiralle ruoan ja sitten 20 min päästä ottaa sen pois ja antaa seuraavalla kerralla. Ei ole ruokahalua kohottanut. Sitten sain ohjeeksi pitää paastopäivän että koiralla oikein kova nälkä. Ei toiminu tämäkään. Haisteli ja söi vähän ja se siitä. Nyt meillä on siis koko ajan ruoka esillä niin saan sen syömään edes kohtuullisia annoksia päivässä. Ruoka ei ole meidän herran sydäntä lähellä.

Koira on kasvanut ihan kivasti ja on terve ja hyvä mahanen.

Toivottavasti taas te viisaammat annatte minulle paljon palautetta.

milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen » 02 Huhti 2007 16:00

Koirahan ei juurikaan tarvitse riisiä/perunaa,yms.

Siitä voiko koira saada liikaa lihaa on kahdenlaista koulukuntaa,eli voi saada ja ei voi saada.

Tuohon malliinhan voi lisätä kasviksia jos siltä tuntuu ja koira syö niitä.

Miten monta päivää koira on ollut syömättä,siis kokonaan?

Onko terveydelliset seikat eliminoitu,eli kurkku,nielu yms on normaalit?

koirahan on sellainen eläin joka pystyy elämään lähes millä ruoalla tahansa,se ei tiestysti tarkoita,että siitä saisi kaikki tarvitsemansa vitamiini/hivenaineet yms.

Mutta elää melkein millä vaan.

Sanoisin jos koira ei 3-5 päivään mitään,ei siis yhtään mitään ja senkään jälkeen ei syö,niin vika on joko elimistössä/rakeenteellinen/terveydellinen tai vika on ns "päässä".

Terve koira ei itseään nälkään tapa.

Monesti omistajalla voi olla sellainen tuntuma,ettei koira syö mitään,vaikka nappulaa saattaa mennä desi,pari ja kuppiin jää jotain jne.

Eli anna olla syömättä,siis kokonaan ja katso mihin se johtaa ja tarkistuta nielu yms.

Pia Marsch

Viesti Kirjoittaja Pia Marsch » 02 Huhti 2007 16:16

milko naumanen kirjoitti:
Miten monta päivää koira on ollut syömättä,siis kokonaan?

Onko terveydelliset seikat eliminoitu,eli kurkku,nielu yms on normaalit?
Koira syö kyllä joka päivä jotain. Toisina päivinä niin että minullekin tulee hymy, mutta toisina päivinä kuin kissa.

Koiralle pitäisi saada lisää painoa kun on niin laiha, mutta milläs nostat painoa kun koira syö sen mitä syö ja jättää loput.

Tätä olenkin joskus koittanut kysellä että paljonko esim yrjölän puuroa pitäisi koiran syödä päivässä.

Voi olla että vika on minun päässäni :D että koira saa tarpeeksi kaikkea mutta kun on laiha ja jättää syömättä niin onko jokin vialla. Toisaalta olen ajatellut että jos koiralle saisi energiaa enemmän kun sais sille enemmän ruokaa.

Kaikki sakemannien omistajat sanoo että koira syö niin paljon kun antaa ja mitä vaan. Meidän koira on tottunut kaikkiin ruokiin koska minä koitan kaikkia konsteja että söis ja lihois edes vähän.

Niin siis koira on täysin terve ja madotettu!!!! Veriarvotkin on kaikki ok ei anemiaa eikä muutakaan huomautettavaa. Ainut mitä lääkäri sanoi että pitäisi saada vähän lihotettua.

Lihota nyt toista kun ei syö enempää :lol:

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 02 Huhti 2007 16:53

Kerrotko vielä koirasi säkäkorkeuden ja painon? Minkäverran nirsoilija koira saa aktiivista liikuntaa? Päivittäiset pitkät lenkit vapaana on edellytys saksanpaimenen hyvinvoinnille (toki lepopäivät raskaan liikunnan jälkeen). Tarkoitus ei ole tätä kysymällä syyllistää, mutta vastaani on tullut pari tapausta, joissa koiran nirsoilu on johtunut liian vähästä liikunnasta. Ja moni koira pärjää vähemmällä ruualla kuin emäntä kuvittelee. Kylkiluut saa tuntua selvästi, ei näkyä.

Oma koirani syö huomattavasti vähemmän, jos ollaan pari päivää vähemmällä liikunnalla. Remmilenkit tai metsikössä hengailu ei todellakaan ole riittävää liikuntaa, vaan lisäksi pyörä- ja vetojuoksulenkit, ylämäkijuoksua, umpihankijuoksua (ei Intiassa :D ), uintia (ei rannassa pulikointia), toisten koirien kanssa leikkejä ja kisoja....

Sitten tuosta ruokinnasta. Eihän tuo ole kovin kaukana siitä mitä koiralleni syötän. Puolet päivittäisestä sapuskasta on lihaisia luita, ja toinen ateria on puolet kasvisosetta+puolet lihaa/kalaa/sisäelimiä/ihraa/munia. Päivittäin myös öljyjä. C-vitamiinia, B-vitamiinia ja merilevää välillä kuureina.

Tiedän useita koiria joiden nirsoilu on loppunut kuin seinään, kun on siirrytty nappuloista ja puuroista raakaruokintaan. Puhumattakaan muista positiivisista vaikutuksista koirien hyvinvointiin.

Pia Marsch

Viesti Kirjoittaja Pia Marsch » 02 Huhti 2007 17:10

Tässä vastauksia edelliseen...

säkäkorkeuden 70 cm ja painon 31.

Aktiivista liikuntaa väh 1 tunti päivässä yleensä pari tuntia? Aamulla tunti ja sitten toinen tunti kun aurinko laskee. ( :oops: Välillä aamut jää vähemmälle) Tämä pitää sisällään pitkät lenkit vapaana (samalla juoksee toisten koirien ja sikojen perässä), käydään uimassa meressä viikoittain ihan uimassa uimassa. Nyt kuumana kautena kyllä olemme pyöräilyä vähentämään, jota muulloin teemme kun voi mennä illalla ulos ennen auringon laskua. Voisiko pyöräilyn puuttuminen vähäntää ruokahalua merkittävästi :?: Miten ei tullut edes mieleen :D

Koiran kylkiluut eivät paista paista mutta mahan kohta on tosi klommollaan. Täällä lääkäri sanoi että pitäisi saada tuo kohta samaan tasoon kylkiluiden ja perän kanssa.

Koitin tänään tuota raaka ruokintaa ja kyllä maistui Zapalle. Olisi vaikka syönyt lisää. Nyt lähtee nappulat ja puurot ja koira siirtyy raaka ruokinnalle. Täytyy vaan olla tarkkana että ei mennä toisesta ääri päästä toiseen... lupaan että en kysele kohta että miten koiran saa laihtumaan :wink:

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 02 Huhti 2007 17:47

Maha saa ollakin "klommollaan" ja koiralla pitää näkyä vyötärö.
Mutta jos säkä on mitattu oikein (onko virallinen mittaus?) niin on se sitten aika laihassa kunnossa.

Jos pyörälenkit on jätetty pois, niin se voi hyvinkin vaikuttaa koiran ruokahaluun, kun ei kuluta läheskään niin paljoa. Tunti päivässä ei ole välttämättä tarpeeksi. Meillä harrastellaan useita kertoja viikossa 2-4 tunnin (metsä)lenkkejä treenien, koirien kanssa leikkimisten, remmilenkkien ja fillari- ym.lenkkien lisäksi. Välillä pidetään sitten päivän-parin palautumisia, jolloin käydään tuommoinen tunnin rauhallinen lenkki vapaana...

Monipuolinen aivotyöskentely saa myös koiran ruokahalun kasvamaan, eli jälkiä vaan tallaamaan ja esineruutuja tekemään ja vaikka turhanpäiväisiä temppuja opettelemaan (kierimistä, ryömimistä, pujottelua, jne)!

Hyvä että raaka maistui! :D

Pia Marsch

Viesti Kirjoittaja Pia Marsch » 02 Huhti 2007 18:22

Terhi Puumalainen kirjoitti:Maha
Mutta jos säkä on mitattu oikein (onko virallinen mittaus?)
:D
Ihan virallinen koti mittaus :lol: koira asennossa ja kirja selänpäälle ja merkki seinään ja mitta käteen ja n. 70cm se näyttää. Onko koti mittaus menny ihan pyllylleen??? :D

Toinen mikä ero Zapalla on toisiin tuntemiini koiriin niin on toi energisyys. On ihan terveen oloinen koira, mutta ei silleen vouho kun kaikki muut tuntemat sekamannit. Niin miten sanois selvästi... et on kyl energiaa touhuta mutta sellanen sakemanni draivi puuttuu.
Aina jotenkin vedän laihuuden ja energimättömyyden samaan ajatukseen. Toivottavasti saadaan eloa koiraan vähän enemmän raaka ruokinnasta.

milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen » 02 Huhti 2007 18:42

Minkäikäinen?

Eli siis varsinaista vikaa ei ole,on vaan ns "laiha",nuorelle koiralle voi tulla massaa sitten myöhempänä.

Rasvaisempaa ruokaa,jos syö saman verran kuin tavallisesti,niin saa siitä enemmän energiaa.

Kaisa.Nikkinen

Viesti Kirjoittaja Kaisa.Nikkinen » 13 Huhti 2007 09:16

Hei Pia

Minulla on ihan saman kuuloinen tapaus kuin sinun koirasi. Nirso on ollut ihan pennusta asti ja kaikki nappulamerkit ja keinot kokeiltu, mutta koira on edelleenkin laihahko. Mitään fyysistä vikaa koirassa ei ole, ne on tutkittu.

Tällä hetkellä syötän koiralle lihaisaa rasvaa, NEU alttia (eli raakaa) ja vähän nappuloita turvotettuna seassa. Silti osaa välillä valkata niin, että nappulat on imeskelty, mutta jätetty syömättä :) . Välillä jää myös neu ja läski syömättä.

Aloin syöttämään koiralle broilerin siipiä lisäksi ja ensimmäistä kertaa koira syö innoissaan ja eikä päästä edes kissaa kupille. (usein kissa on mukana kupilla syömässä neuta).

En tiedä onko tässä ruokavaliossa kaikki arvot tasapainossa, mutta pääasia että syö ja on saanut vähän lihaa luiden ympärille.

Meillä koira myös tosi korkea ja pitkä ja laihuus vielä korostaa sitä. Ei ole myöskään mikään energiapakkaus, mutta nyt iän myötä (16 kk) on alkanut virtaakin tulla aikaisempaa enemmän.

Toinen koira varmaan auttaisi ja liikuntaakin saisi sitä kautta enemmän, mutta elämäntilanteen takia siihen ei ole vielä mahdollisuutta.

Olisi kiva kuulla kuulumisiasi ja varsinkin jos olet löytänyt toimivia keinoja. Välillä kun tuntuu, että kellään muulla ei ole tällaista ongelmaa :?. Usein saan kuulla ihmisiltä siitä miten laiha koirani on ja neuvoina aina on, että ota kuppi pois heti jos ei syö..

Vastaa Viestiin