Barffauksesta (taas)

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet

ViestiKirjoittaja Anneli Laine » 07 Marras 2007 22:39

Pieni tarkennus Vesalle ja mahd muillekin.

Kana on kana, kanoja on erilaisia mm. munintakanoja ja broilereita ( lihantuttajia ). Vastaavasti koira on koira ja on olemassa erilaisia koiria mm. susikoiria ja vaikka terrierejä.
Normaalisti broilerit teurastetaan nuorina, kuitenkin muutaman kuukaudenikäisinä ( ei viikon ) ja tälläisen nuoren kanan luut on vielä pehmeämmät kuin vanhan kanan. Eli luutuminen ei ole vielä täydellistä.

Broileri pysyy broilerina muninnan jälkeen samalla lailla kuin susikoira pysyy susikoirana penikoimisen jälkeen ( ei muutu terrieriksi !! ) :lol:

Kalkkunan siivet ja kaulat hyvää sapuskaa koirille, kunhan ovat myös niiden nuorien kalkkunoiden kauloja ja siipiä ( ja niitähän ne normaalisti on! ) :roll:
Anneli Laine
 

ViestiKirjoittaja Vesa Heikkinen » 14 Marras 2007 19:51

Kiitos tarkennuksesta.
Yleensä paistiksi menevät kalkkunat (ja ankat) teurastetaan 9-12 viikon ikäisinä. Siinä ajassa ne ehtivät kasvaa siihen kokoon millaisia paisteja me kuluttajat ja ravintolat kaupasta haluamme. <- tämä tieto siis suoraan tuottajalta. Siivet, koivet ja kaulat ovat "ylijäämää, jota saa suht edullisesti tuottajilta pakasteena. Yleisin pakkauskoko on Lihakunnan laatikko, eli n25-30kg. Jotkut tuottajat lisäksi jauhavat "ylijäämät" jauhelihaksi. Yleisin tapa jauhaa on ns prässääminen, eli siivet, koivet ja kaulat puristeaan tietyn kokoisella silmäkoolla varustetun seulan läpi. Näin pehmytkudokset, eli liha, nahka ja sidekalvot puristuvat toiselle puolen sammioon tai suoraan pussitukseen ja luut jäävät lähes kokonaan toiselle puolen, josta ne toimitetaan biojätteeksi, jonne myös sisäelimet, pää ja höyhenet+sulat menevät.
Elintarviketuottajilta saatavat kalkkunan, broilerin ja ankan siivet, kaulat, koivet ja jauhelihat ovat (yleensä) myös elintarvikekelpoisiksi hyväksyttyjä ja näin ollen turvallisia, esim salmonellan suhteen.
Ainakin "meidän" tuottajaltamme löytyy pakkauksista merkinnät viivakoodeineen ja tarkastusleimoineen :)
Vesa Heikkinen
 

Edellinen

Paluu Ruokinta