pitkäkarvainen pörrö!

SPL:n näyttelyihin ja ulkomuotoon liittyvät aiheet
Irene Routio

pitkäkarvainen pörrö!

Viesti Kirjoittaja Irene Routio » 22 Joulu 2005 14:15

Kasvattajakin myönsi sitten vihdoin, että pörrökarva onkin pitkäkarvainen. Mitä käytännössä merkitsee harrastusmahd. kannalta? Karva vettyy nopeammin kuin "normaali", helppo verrata, kun on kaksi sakemannia. Moni puhui jo pentuna karvanlaadusta, onko se nähtävissä jo luovutusiässä? Pentueessa oli selvästi kaksi karvatyyppiä.
Moni pitää pitkäkarvaisista, mutta olisi kiva tietää esim näyttelyrajoituksista jo pentua hankkiessa. Jälkikäteen sisäsiisteys ja leimautusmisrumban jälkeen hankintahinnan hyvitys tuntuu vähempiarvoiselta jutulta, taas uusi kymmenvuosijakso sekundakoiran kanssa...

Tuula Siimes

Viesti Kirjoittaja Tuula Siimes » 22 Joulu 2005 15:09

Kyllä pitkäturkkisuus näkyy jo luovutusiässä, aiemminkin.
Näyttelyissä "tuulitukka" voi hyvällä säkällä ja huonossa turkissa saada G:n (useimmiten sieltä kyllä taidetaan tarjota hylättyä), kennelliiton näytelmissä H:n tai T:n.

Kokeissa käymistä tuo pintavika ei estä.

Irene Routio

koulutusta kasvattajille

Viesti Kirjoittaja Irene Routio » 22 Joulu 2005 16:31

Eli kokenutkaan koetuomari ei välttämättä ole harjaantunut näihin pentueen ulkomuotoasioihin? Useat kasvattajat myyvät jo pikkupennut alennettuun hintaan pitkäkarvaisina. Koko syksyn olen selitellyt utelijoille, että kyllä tämä on puhdasrotuinen, eikä ole varsinkaan pitkä- vaan pörrökarvainen. Tästä joku kyllä saisi näyttävän piha- ja seurakoiran, tulee tosi iso ja ihan kiva luonne

Hanna Keskinen

Viesti Kirjoittaja Hanna Keskinen » 26 Huhti 2006 21:04

Eipä ole meillä pitkäkarvaisuus vaikuttanut harrastamiseen. Samalla lailla on harrastettu, kun mitä normaalikarvaisellakin olisin harrastanut.

Meillä kyllä huomasi melko varmasti pitkäkarvaisuuden. Itse siis otin ihan tarkoituksella molemmat pennut sen mukaan, että todennäköisesti niistä tulee pitkäkarvaisia.

Viimeistään huomasi siinä vaiheessa, kun korvat alkoivat nousemaan. Normaalikarvaisilla pennuilla korvat nousivat aikaisemmin ja lisäksi muistaakseni kesti kuitenkin kauan, että pysyivät kunnolla pystyssä. Omillani taas korvat nousivat myöhemmin, mutta sitten kyllä pysyivätkin melkein heti kunnolla pystyssä. Lisäksi pentuina näyttivät paljon sopusuhtaisimmilta, kuin normaalikarvaiset.

Karva ei kyllä selvästi ollut muita pidempää, mutta korvien sivuissa oli jo pentuna selvät tupsut.

Tässä Jami n. 8viikkoa:

Kuva

Jami 4kk (mielestäni jo selvät tupsut korvissa):

Kuva

Irene Routio

Viesti Kirjoittaja Irene Routio » 27 Huhti 2006 13:34

Pentu näyttää lyhytkarvaiselta tähän pörröön verrattuna. Korvat oli pystyssä jo 7vk! välillä ne "notkui", mutta luppavaihe oli lyhyt. Tupsut oli jo 7vk. On tosi kaunis ja iso, rauhallisempi kuin 8v narttumme saman ikäisenä. Jos olis enemmän aikaa, niitettäisiin mainetta ja kunniaa match show -rintamalla. Eli pitäisiköhän muodostaa valkoisten paimenkoirien tapaan pitkäkarvainen paimenkoira. Pentutestissä jäi "miettimään" ennen kiiltävän pinnan ylitystä, mutta useimmiten vähän tutkailee uusia asioita, 8v oli salamannopea lähtijä samassa iässä. Rapsuttaa pitää enemmän kuin narttua, joka kasvoi 6kk ikäiseksi tarhaoloissa. Kurasäillä puhdistus vaatii moninkertaisesti enemmän työtä, saas nähdä kun kesällä uinnin jälkeen pitäisi saada turkki kuivaksi.

Hanna Keskinen

Viesti Kirjoittaja Hanna Keskinen » 27 Huhti 2006 17:12

Itse olen ajatellut jo useampana vuotena leikata/ajella koirien karvat ihan lyhyeksi.

Tänä vuonna sen sitten vihdoin toteutankin (koirat nyt jo 9v ja 7v). Vanhemmalta olen nyt useamman päivän ajan leikellyt sieltä täältä karvaa lyhyemmäksi. Tuntuu, kuin koira nuorentuisi silmissä.

Yksi syy leikkaamiseen on se, että tähän aikaan kerää aivan älyttömästi likaa.

Toinen se, että kesällä käydään usein uimassa ja kestää melko kauan kuivaa.

Kolmas se, että etenkin nuoremmalla (tuuhea karva ja kunnon pohjavilla) on todella kuuma kesäisin. Vanhemmalla taas selkäongelmia + karvanlaatu alkaa olemaan jo tosi huono, joten on jatkuvasti takussa ja takkujen selvittely ei tee hyvää selälle (eli jos joutuu yhtään vetämään).

Viikonloppuna saan trimmerin ja katsotaan nyt kuinka puree noiden karvaan.

Ronja Taskinen

Viesti Kirjoittaja Ronja Taskinen » 04 Touko 2006 16:44

^ Toimii, jos jaksaa trimmata usein. Mutta karva kasvaa yllättävän nopeasti takaisin; isä leikkasi puolipitkäkarvaiselta sakemanniltaan eniten hapsottavat ja roikkuvat karvat hännästä, kaulasta ja mahan alta. Mutta parin viikon pääsäty hapsotti taas.
Viimeksi muokannut Ronja Taskinen, 06 Touko 2006 22:35. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Hanna Keskinen

Viesti Kirjoittaja Hanna Keskinen » 06 Touko 2006 15:30

Mahan alta + tassuista olen kyllä lähes joka vuosi leikellyt ja sitä on tarvinut tehdä n. 3 kertaa vuodessa.

Tänään leikkelin nuoremman karvaa ja koska sillä oli hyvännäköinen karva normaalisti, eron huomaa kyllä selvästi :lol: . Kamerakin on kyllä eri, joten senkin takia näyttää jo huonommalta.

Vanhemmalla on muutenkin huono karva, joten se näyttää oikeastaan paremmalta leikkauksen jälkeen. Tosin tuokin kuva on eri kameralla kuin leikkaamaton ja sen jälkeenkin on jo siistittykin.

Vanhempi ennen leikkausta:
Kuva

Leikkauksen jälkeen:
Kuva

Nuorempi ennen leikkausta:
Kuva

Leikkauksen jälkeen:
Kuva

En siis ole vielä valmis, mutta en tiedä koska jaksan taas jatkaa 8) . Etenkin nuoremmalla on tupsuja vielä siellä täällä ja leikkauksen jäljen näkee vielä selvästi. Pitää lenkeillä aina siistiä pikku hiljaa.

Ronja Taskinen

Viesti Kirjoittaja Ronja Taskinen » 06 Touko 2006 22:37

Niinnojoo, olet siis trimmannut useammasta kohdasta ja enemmän, kuin mitä isä silloin trimmasi omaltaan. Mutta karvakin näyttää sinun koiruuksillasi olevan pitempää.

Sanna-Mari Räsänen

karvojen leikkaamisesta

Viesti Kirjoittaja Sanna-Mari Räsänen » 21 Touko 2006 10:37

tämäkinhän on täysin makuasia, mutta ite en lähtis omalta leikkaan ku olen todennu et tulee sit niin turjakkeen näkönen että. kyl mie jaksan pestä kurat ravat ja muutkin roskat pois. Ja Näkyy meidän sessul kuivii turkkiki nopeammin ku meidän lyhytkarvasella.

Koska hänellä ei ole nimeksikään asti pohjavillaa (talvella kylmä) ja tuulenvire siis kuivattaa turkin nopsaan ja läpimillä/kesäkeleilläkään ei ole hänellä yhtä kuuma ku lyhytkarvasel ku tuulenvire pääsee puhaltaa turkkiin kivan viilentävästi.

Katja Heinonen

Viesti Kirjoittaja Katja Heinonen » 21 Touko 2006 15:14

Onko se niin että kun ostaa pitkäkarvaisen pennun niin siitä ei tartte maksaa samaa hintaa kuin lyhytkarvaisesta, tavallisesta? Et jos kasvattaja pyytää pennuista "normaalin" hinnan 700 euroo,niin pitkäkarvaisesta ei tartte maksaa koko hintaa. Ku yks tuttu osti pennun, ja sit huomattiinki et siitä tuli pitkäkarvainen niin niiden ei tarttenu maksaa sitä koko summaa sen takia ku se on pitkäkarvainen, ne sai muistaakseni 1/3 hinnasta takasin... Kertokaahan...

Mervi Tervo

Viesti Kirjoittaja Mervi Tervo » 21 Touko 2006 20:12

Pitkäkarvaisuus on virhe siinä missä mm. värivirhe tai kivesvikaisuuskin ja pitkäkarvaiset yleensä myydään alennettuun hintaan. Alennettu hinta vaihtelee jonkin verran, mutta sanoisin että 1/3 hinnasta pois on aikalailla se yleisin.

Sirpa Hörkäs

Viesti Kirjoittaja Sirpa Hörkäs » 21 Touko 2006 20:13

Reilu kasvattaja antaa pitkäkarvaisesta hinnanalennusta.Mutta onhan niitäkin,ketkä pyytää kovasti kysytyistä pitkäkarvoista yhtä paljon,kuin normiturkeistakin.

Sanna-Mari Räsänen

jepulis

Viesti Kirjoittaja Sanna-Mari Räsänen » 21 Touko 2006 20:15

kyllähän se näin on et toi 1/3 osa kauppahinnasta on aika yleinen. omani maksoi siis 500e ja normaaalihinta oliko 700e. koska se on virhe niin silloin on alennettava hintaa ja ilmeisesti jos pitkäkarvaisuus todetaan vasta myöhemmin niin kasvattaja kait sit korvaa osan koiran hinnasta takas. aika harvinaista taitaa olla et myöhemmäs vaihees todetaan moista koska kyllä ne eroaa ku rotta hiirestä. :lol:just olikin meillä kasvattajan kans puhetta et pitäs saada pitkäkarvasten ihan oma järjestö pystyyn niin vois "helpommin" kasvattaa pitkiksiä. niille on nyt tosi kiva kysyntä-nättejä ku ovat ja tosiaan enemmän tuntuvat olevan A lonkkasia... en sit tiedä
Viimeksi muokannut Sanna-Mari Räsänen, 22 Touko 2006 22:10. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Sirpa Hörkäs

Re: jepulis

Viesti Kirjoittaja Sirpa Hörkäs » 21 Touko 2006 20:22

Sanna-Mari Räsänen kirjoitti:
just olikin meillä kasvattajan kans puhetta et pitäs saada pitkäkarvasten ihan oma järjestö pystyyn niin vois "helpommin" kasvattaa pitkiksiä. niille on nyt tosi kiva kysyntä-nättejä ku ovat ja tosiaan enemmän tuntuvat olevan A lonkkasia... en sit tiedä
Tollasiahan on sitte puhuttu ihan tsoukkimielessä,eikös vaan? :toktok:

Vastaa Viestiin