Säkäkorkeus

SPL:n näyttelyihin ja ulkomuotoon liittyvät aiheet
Mari.Oksman

Säkäkorkeus

Viesti Kirjoittaja Mari.Oksman » 18 Maalis 2006 19:53

Sakemanni nartu säkä noin63cm ellen väärin muista.Itselläni on ollut kaksi narttu sakua ja molemmat ovat ollut70cm korkeita.MIKSI sakemannit niin pienä nykyään ? :eitietoo: :?:

milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen » 18 Maalis 2006 20:21

Johtuiskohan osaksi siitä,että esim tuo 70 cm on liikaa?

Olikos se nartun toivottu korkeus 57,5-62,5 cm,jotain sinnepäin ainakin.

Isot koirat on erikseen esim irlannin susikoira yms,jos vielä isomman haluaa niin sitten on poneja.

Saana Moilanen

Viesti Kirjoittaja Saana Moilanen » 18 Maalis 2006 22:07

Milko :D

Narttujen säkäkorkeushan on ihan rotumääritelmän mukaan 55-60 cm (ihanne 57,5 cm) ja urosten 60-65 cm (ihanne 62,5 cm). Nämä säkäkorkeusmitat rotumääritelmässä ovat olleet sinunkin edesmenneiden koiriesi aikaan, ja varmasti niin nyt, kuin silloinkin, koirien mitat pyritään pitämään rotumääritelmän mukaisina.

Auli Impola

Viesti Kirjoittaja Auli Impola » 19 Maalis 2006 10:13

Moi!

Koirien rotumääritelmän mukainen säkäkorkeus on täsmälleen sama kuin se on ollut jo sata vuotta. Koirat ovat kuitenkin kooltaan suurentuneet vuosien varrella. Tämä ilmiö on toistunut saksanpaimenkoirien historian aikana muutamaan kertaan. Aina on kuitenkin yritetty taistella tätä vastaan ja on alettu palkita vain kooltaan rotumääritelmän mukaisia koiria.

Jos saksanpaimenkoira on liian suuri, sen käyttöominaisuudet heikkenevät. Saksanpaimenkoiran ihanne ei ole "mitä suurempi sen parempi." Saksanpaimenkoira on lueteltu keskikokoiseksi koiraksi, paitsi nykyään, kun on nuo jättiläisrodut erikseen.

Jos joku haluaa oikein suuren koiran, on olemassa rotuja sitä varten. Tanskan doggi, bernhardilainen yms. Saku, joka lähentelee 70 cm on aivan liian suuri. Niinkuin jo aiemmin tuossa kerrottiin, ihanne on nartulla 57,2 ja uroksella 62,5. Koska nykyään on liian paljon liian suuria sakuja, hyvällä pienellä uroksella on kysyntää jalostunmarkkinoilla.

Auli

sanna pusu

Viesti Kirjoittaja sanna pusu » 21 Maalis 2006 15:56

jos on narttu jonka säkä on 61.3 jos oikein tarkkoja ollaan niin onko se liikaa?
jos meinaa jalostukseen? kaatuuko pentu haaveet siihen?!
:(

Auli Impola

Viesti Kirjoittaja Auli Impola » 22 Maalis 2006 09:22

Jos säkäkorkeuden ylitys on vähän yli sentti, ei se mun mielestä ole katastrofi. Säkäkorkeuden mittaamisessakin on jo voinut tulla pikku virhe. Mittaaminen ei nimittäin ole lainkaan niin yksinkertaista, kuin miltä se vaikuttaa.

Sun kannattaa viedä koira näyttelyyn. Katso mitä tuomari sanoo. Jos tuomari sanoo, että koira on suuri, sitä voi vielä mun mielestä käyttää jalostukseen kokonsa puolesta. Jos tuomari sanoo, että se on ylisuuri, sitä ei mun mielestä enää pitäisi käyttää. Muutenkin, kun olet urosta etsimässä, kiinnitä huomiota sen kokoon. Katso myös sen jälkeläisten kokoja, mikäli sellaisia löytyy.

Mun yksi narttu on 61,5 cm korkea, ja sillä on ollut viidet pennut. Se on tehnyt pienehköjä ja keskikokoisia pentuja, vaikka "sulhanen" olisi ollut vähän suurempikin. Näyttelyarvosteluissa koirasta on aina sanottu, keskikokoinen. Nuorempana monet kutsuivat Mandyä pieneksi. Sillä on niin julmetun korkea säkä, että säkäkorkeus on iso, vaikka koira ei sitä ole.

Silti, tuo korkeus on vain yksi kriteeri jalostukseen käytössä. Sen sinä silti varmaankin jo tiesit.

Terveisin

Auli

Johanna Mattila

Viesti Kirjoittaja Johanna Mattila » 22 Maalis 2006 09:39

Ei Mänty voi olla noin iso! :shock:
Anssi-tytär on paaaljon isompi ja se on vaan 59,5 cm.

Ja Sannalle: sakemannin säkäähän ei mitata ihan suoraan sään korkeimmasta kohdasta, joten usein ihmisten itse mittaamat ylikorkeat koirat osoittautuvatkin sallitun kokoisiksi virallisessa mittauksessa. Eli kuten Auli jo sanoi: käytä koirasi näyttelyssä tuomarin, mieluimmin erikoistuomarin, arvioitavana.

Auli Impola

Viesti Kirjoittaja Auli Impola » 22 Maalis 2006 10:23

On se Mandy niin suuri. Joskus Karjaalla pyydettiin Kankkosen Tomppaa arvioimaan koiran koko, ja hän arvasi 59 senttiä. Mitattiin sitten oikealla mitalla ja näytti kolmeen kertaan 61,5 cm. Ei kyllä oikeasti uskoisi. Se on se Mandyn korkea säkä ja lyhyt runko, mitkä antavat pienen vaikutelman. Anssi on pidempi, ja näyttää siksi suuremmalta.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kevätterveisiä teille kaikille. Anssille ja Evitalle "mummilta" suukkoja.

Auli

Pia Kiili

Viesti Kirjoittaja Pia Kiili » 22 Maalis 2006 11:38

juu ja meidän Diiva on "oikeasti" mitattu 57,5, vaikka sitä ei kyllä pieneksi ole kukaan sanonut. Ja suurihan se tietty onkin, vaan ei korkea.

Sirpa Rautiainen

Viesti Kirjoittaja Sirpa Rautiainen » 22 Maalis 2006 19:13

Miten mittaatte, jos ei ole niitä virallisia mittatikkuja? Mä haluaisin mitata omani. Ei mitattu näyttelyssä, joten ei hajuakaan minkä kokoinen. Omasta mielestä iso, mutta...

T sirpa

Auli Impola

Viesti Kirjoittaja Auli Impola » 22 Maalis 2006 20:23

Laita koira seisomaan suoraan seinän viereen. Kirja niin sään päälle, että kirjan toinen reuna menee seinää pitkin. Merkki seinään ja mitta käteen. Mittaa useaan kertaan, jotta varmasti saat koiran seisomaan jalat suorana ja kohtisuoraan rungon alla.

Tuo mitta pitäisi olla suhteellisen luotettava. Samalla tavalla äiti mittasi minut lapsena. Selkä seinää vasten ja kirja päänpäälle. Toimii...

Terveisin

Auli

sanna pusu

Viesti Kirjoittaja sanna pusu » 29 Maalis 2006 16:13

kiitos Johanna tiedosta ja Auli eiku näyttelyihin katsoon mitä tuomarit sanoo!!!!! :)

Suvi Alanko

Viesti Kirjoittaja Suvi Alanko » 29 Huhti 2006 17:34

Me käytiin Vaasassa tänään kv-näyttelyssä hakemassa kokemusta 11 kk vanhan uroksen kanssa.Saimme hyvän arvostelun,MUTTA jätkä oli liian iso,68 cm.Eli hylätty :( En tosin tuomarin käyttämään rullamittaan luota,voihan siinä olla mittausvirhekin,mutta olisin halukas tietämään kuinka spl:n omissa näyttelyissä tuo mittaus suoritetaan.Ei kai pentuja mitata?Millaisia tuloksia olette tehneet ylikorkeiden koirien kanssa?Koirani siskokin sai hylätyn säkäkorkeuden takia,64 cm.

Seija Savas

Viesti Kirjoittaja Seija Savas » 05 Elo 2006 00:20

Tarkoittaako hocher Widerrist juuri tuota korkeaa säkää? En ole neitiä mitannut, mutta tällainen lukee arvostelussa. Ikää on 7 kk.

raija tuomisto

Viesti Kirjoittaja raija tuomisto » 05 Elo 2006 10:38

Tarkoittaa korkeaa säkää. Mutta korkea säkä ei tarkoita että koira olisi korkea., se on vaan rakennekuvaus.
Nykyään näyttää olevan vallalla että koirat mitataan ja hyvä niin, sakemannin pitäisi olla keskikokoinen koira.
12-v koirani on suurikokoinen, en muista että sitä olisi juurikaan mitattu. Sen näyttelyuran aikoina mitattiin vaan selvästi ylisuuret.
Mutta kyllä ylisuuretkin koirat tuloksen saa näytteluissä kun tarpeeksi vaan jaksaa kiertää. Tuomarikohtaista.

Vastaa Viestiin