Päänäyttelystä 2006

SPL:n näyttelyihin ja ulkomuotoon liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Pekka Hannula

Päänäyttelystä 2006

Viesti Kirjoittaja Pekka Hannula » 06 Elo 2006 18:37

Kiitos Forssan päänäyttelyn järjestäjille, ihan koko joukolle. Hyvä kyltitys (ainakin perjantaina), loistava näyttelypaikka, huumorintajuiset liikenteenohjaajat, toimiva kanttiini, tilavat kehät, joita tuomarit voivat käyttää joustavasti ...

Mutta, mutta, missä suomalaiset koirat? Laskin aikuisten luettelosta alle sata suomalaisten kasvattamaa koiraa. Ero 90-luvun alun hurjaan innostukseen ja kilpailuun on huima. Jos ei aivan kivikauteen mennä, miksi ovat poistuneet kokonaan tai vähentäneet pärstuntumalla muistellen ainakin seuraavat:
Aireddan, Bacteroides, Cakom, Daushaufen, Deimos, Escaten, Exels, Fennican, Futuras, Hausdiener, Hellraiser, Jovial's, Jopan, Junkertum's, Makros, Moccas, Muskteer's, Nobletics, Priamon, Reikon, Remakan, Sissinheimon, Solholmens, Steines, Stenbo, Sykkeen, Tacklakes, Triwindas, Vincos, Willenkrafts ja Zitadellets.

Ihmisen aiheuttamaa vai normaalia saksanpaimenkoirailmaston vaihtelua?
P

Eila Auvinen

Viesti Kirjoittaja Eila Auvinen » 06 Elo 2006 19:16

Kiitos keskustelun avauksesta ja otan sen verran vaariksi kritiikistä, että poistan ainakin omat löpinäni, josko ne ovat jotakuta loukanneet, eihän minulta kyllä mitään kysyttykään ja silti aina äänessä sorry.

:oma:
Viimeksi muokannut Eila Auvinen, 12 Elo 2006 08:15. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Pekka Hannula

Viesti Kirjoittaja Pekka Hannula » 07 Elo 2006 08:33

Väki väkevä, hyvä jos aiheesta juteltas palstalla, mutta ihan varmuuden vuoksi haluan korostaa, ETTEN MITENKÄÄN HALUA SYYLLISTÄÄ MAINITTUJA KENNELEITÄ tilanteesta. Sympatiat ovat puolellanne ja hyvä, kun olette aikananne olleet nostamassa saksanpaimenkoiran tasoa Suomessa.
Mutta pohtia voisi, löytyykö yhteisiä/erilaisia syitä siihen, ettei paljon huvita.
P

Anne Myllymäki

Viesti Kirjoittaja Anne Myllymäki » 07 Elo 2006 10:40

[quote="Eila Auvinen"]

Totisinta totta se on sitäpaitsi, että nehän ne ulkomaalaiset koirat siellä voittaa joka tapauksessa oltaisiin vaan statisteina siellä.

Tässä kohtaa en voi olla kysymättä minne suomalaisten kilpailuhenki on kadonnut??

Miksi sitten ne ulkolaiset koirat voittaa? Sitä voi jokainen tykönänsä miettiä. Olisko meillä vielä jotain tehtävissä että saatais suomalaiskoirien tasoa nostettua? Tässäpä miettimistä itsekullekin!

Hyvää kesää kaikille!

Suvi Alanko

Viesti Kirjoittaja Suvi Alanko » 07 Elo 2006 10:56

Olimme myös paikanpäällä ja itse ainakin odotin paljon näytteilleasettajia olevan mukana.Muuten näyttelyissä oli mukavasti tilaa ja selvät ohjeistukset ja kuulutukset.Kehät sujuivat rivakasti,tosin 10 parhaan koiran valokuvaaminen olisi voitu hoitaa kehän ulkopuolella kun tilaakin oli.Ihmettelin kovasti myös sitä että jälkeläisluokan alkaessa monikaan ei ollut paikalla klo 8 vaan tulivat myöhässä koiriensa kanssa.Olisi pitänyt kylmästi jättää pois moiset myöhästelijät,samoin kilpailukehistä myöhästyneet.Muuten kiitän kovasti näyttelyn järjestäjiä,meillä oli kivaa.

Satu Baggström

Viesti Kirjoittaja Satu Baggström » 07 Elo 2006 11:03

Ei ne ulkolaiset kuitenkaan ihan aina ole voittaneet.Meillä on suomessa hyviä koiria jotka ovat voittaneet päänäyttelyssä useitakin luokkia mm Pori-04 molemmat pääluokan voittajat olivat suomalaisen kasvattajan koiria.
Viime sekä tämän vuoden narttujen pääluokan voittaja koirat ovat suomalisessa omistuksessa,he sen työn ovat tehneet että koira pääsee 1. pallille :voitto: (Onnea Tytti ja Seppo vielä kerran)

Suomalaisten kasvattajien on haettava uutta verta ulkomailta joko astuttamalla narttuja ulkomaisilla uroksilla tai hankkia nartut muualta saadakseen materiaalia jolla pärjätä ja jolla kasvattaa.Ja näin päästään eteenpäin ja kilpaillaan tasavertaisesti naapurimaiden kanssa.

Ja toivottavasti saadaan taas koiramäärät näyttelyissä ja rohkeuskokeessa nousuun.

Ja suuri kiitos Forssan ala-osastolle upeasta näyttelystä! Kaikki tuntui toimivan!

kirsti malila-vottonen

Viesti Kirjoittaja kirsti malila-vottonen » 07 Elo 2006 12:24

Kävimme aktiiviharrastus vuosina koiranäyttelyssä kaiken aikaa ,kesät talvet .Voittojakin tuli,meillä oli onni saada hyvät koirat ,koiramme olivat Moccas -kennelistä ja Aireddan-kennelistä.Ja me kyllä hitto soikoon teimme töitä näiden koirien eteen.
Ja se oli mukavaa.Näyttelyissä oli kiva tunnelma ja ihmiset olivat toisilleen ystävällisiä ja harrastuksessa oli "HYVÄ MAKU SUUSSA".

Oli tosi mukava tulla tapaamaan tuttuja,koira oli vielä silloin harrastus kaveri ja perheen jäsen.Bisnesajattelu ja tämä nykyajan kiire ja kyynärpää taktiikka ei ollut vissiin silloin vielä tullut ajan hengeksi.
Kyllä se silloinkin päähän otti, kun tuntui ,että väärä koira voitti,mutta hyvin siitä aina selvittiin ja uudelleen tuulta päin ja paremmin ensi kerralla.
Mielestäni ja huomioikaa ,että tämä on vain minun mielipiteeni,aikaisemmin ei puhuttu niin paljon käyttö ja näyttelylinjoista vaan harrastettiin SAKSANPAIMENKOIRAN kanssa.
Ja mikä ihme tuo Geeliturkki nimitys on .Aivan kamalaa rodun pilkkaamista.
Niin kauan kuin ollaan noin kovin eripuraisia rodun sisällä voitot todella sinkoilee ulkomaille.
Eiköhän harrasteta ja käydä näyttelyssä sen maailman mukavimman koiran saksanpaimenkoiran kanssa riippumatta turkista.Eikö se olllut rodun alkuperäinen tarkoitus.
Näin Vottonen syntymäpäivänsä kunniaksi yhdessä kera Aireddan Guindon .joka täyttää myös vuosia jo 11.Terveiset Hannulan Pekalle.

Sirpa Hörkäs

Viesti Kirjoittaja Sirpa Hörkäs » 07 Elo 2006 13:18

kirsti malila-vottonen kirjoitti: Ja mikä ihme tuo Geeliturkki nimitys on .Aivan kamalaa rodun pilkkaamista.
Mulla on ittelläni näyttelylinjanen ja käytän siitä nimitystä geeli.En kylläkään missään nimessä pilkatakseni.Se on vaan jotenkin suuhun istuvampi,kuin näyttis tai näyttelylinjainen.
Jos tuo geeli nimitys onkin ivan kautta syntynyt,niin ivatkoon ne,ketkä katsoo sen tarpeelliseksi.Mulle se on vaan sana.
Enkä nää tarvetta pilkata omaa koiraa. :wink:

kirsti malila-vottonen

Viesti Kirjoittaja kirsti malila-vottonen » 07 Elo 2006 13:52

Minulla on ollut seuraavia näyttely ja käyttelykoiria,Moccas Pioona ,Moccas Jenna ,Aireddan Guindo ,Aireddan Lucifer, Aireddan Megaara.Kaikkien kanssa on harrastettu näyttelyä ja käyttelyä ,mutta koskaan en ole tuntenut tarvetta kutsua koiriani geeleiksi.Monella muulla nimellä olen kyllä puhutellut.
Saksanpaimenkoira on aina saksanpaimenkoira oli linja mikä tahansa.
On totta ,että aikaisemmin ei koiria eroteltu vaan koulutettiin ja harrastettiin miten koiran pää ja oppivaisuus ja omistajan viitseliäisyys antoivat myöten.
Ei millään pahalla ,mutta en todella pidä Geeli nimityksestä ,olettepa muut ihan mitä mieltä tahansa ,tähän makukysymykseen on kaikilla oikeus ,niin myös niillä ,jotka nimitystä käyttävät.

Pekka Hannula

Viesti Kirjoittaja Pekka Hannula » 07 Elo 2006 14:44

Väki,
kiitos kirjoittelusta, asiaa ovat.
Pulmia todella on, jos vertaa naapurimaiden toimintaan. Siksi Viro, Ruotsi ja Venäjä jyräävät meitin kohta ihan joka lajissa, myös näyttelyissä.
Ainakin seuraavia voisi koettaa:

1. Liiton pitää kaikin tavoin tukea kasvattamista, se on kovaa työtä. Jau Yrjölä vertasi rotujärjestöä isoon metsäteollisuusyritykseen. Ei sen johtokuntaan valita enimmäkseen vessapaperin kuluttajia (= koirien käyttäjiä), vaan sen tuottajia (= kasvattajia).

2. Alaosastoissa pitää hoitaa koulutus niin kannustavasti, että ihmiset haluavat sitä harrastaa. JOS on totta, ettei "geelejä" haluta edes koulutettaviksi, ei se lisää harrastamista. Lisäksi se antaa niin riitaisan kuvan saksanpaimenkoiraväestä, ettei harrastaminen paljon houkuta.

3. Höpinät käyttö- ja näyttelylinjaisista pitää lopettaa. Ensinnäkään rotumääritelmä ei tällaista jakoa tunne. Toiseksi, ainakaan Suomessa ei ole mitään näyttöä siitä, että käyttölinjaisilla olisi parempi luonne/koetulokset/terveys kuin muillakaan. Yksittäistapauksilla ei ole tilastollista merkitystä!

4. Meillä on korkeasti koulutettu, taitava maalimiesporukka. Auttaako se rodunjalostusta samalla tavalla kuin Virossa? Siellä on jokaisessa erikoisnäyttelyssä yhdessä vähitellen kehitetty rohkeuskoe, johon halutaan osallistua.

5. Pitää kehittää monipuolinen indeksijärjestelmä, joka perustuu oikeisiin ja kattaviin tietoihin koirista. Se auttaa kasvattamaan terveempiä koiria.

6. Lisätään vuoropuhelua ja yhteistyötä eri ryhmien kesken sen sijaan, että ne nyt keskittyvät naureskelemaan toisilleen.

Kovalla työllä (Satu B) ja paremmalla yhteishengellä (Kirsti M-V) Suomellakin on mahdollisuuksia. Halutaanko tätä, vai annetaanko mennä kun alamäessä luistaa kovaa?
P

Eila Auvinen

Viesti Kirjoittaja Eila Auvinen » 07 Elo 2006 15:18

:)
Viimeksi muokannut Eila Auvinen, 12 Elo 2006 08:16. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Oili Helenius

Viesti Kirjoittaja Oili Helenius » 07 Elo 2006 15:30

Suvi Alanko kirjoitti:tosin 10 parhaan koiran valokuvaaminen olisi voitu hoitaa kehän ulkopuolella kun tilaakin oli.
Hei Suvi,

Koirien kuvaaminen hoidettiin kehässä nimenomaan sen vuoksi, että siellä on tilaa. Jos kuvaus olisi viety kehän ulkopuolelle niin siellä olisi ollut

1. Kymmeniä valokuvaajia per koira kuvaamassa ja esittäjät eivät enää olisi tienneet kenelle koiraansa olisivat asetelleet kuvattavaksi

2. Osa kuvattavista koirista olisi "eksynyt" matkalla kuvauspaikalle

3. Kehässä pystyy "pyörimään" auringon mukaan niin, että eri aikaan päivästä otetuissa kuvissa on samanlainen tausta, joka taas on tärkeää lehdessä julkaistaessa.

4. Kehässä kuvattaessa tämä työ häiritsee vähiten muita näytteilleasettajia, jotka valmistautuvat seuraavaan luokkaan/nämä häiritsevät kuvausta vähiten

Jouduin pyytämään muutamaa kehään tullutta kuvaajaa poistumaan melko tiukastikin. Kysymys ei ollut siitä, että en soisi muiden kuvaavan voittajia vaan kahdesta syystä:

Kehässä kuvattiin koirat lehtiä ja muita "virallisia" foorumeita varten, niinpä tehtävästä oli suoriuduttavat todella nopeasti, koska lähes kaikilla esittäjillä oli jo kiire seuraavaan kilpailuluokkaan. Jos olisin joutunut raskaan kalustoni kanssa taistelemaan kuvauspaikasta kymmenien muiden kuvaajien kanssa ei kuvaus olisi onnistunut kovinkaan nopeasti. Nytkin meitä "virallisia" kuvaajia oli paikalla jo Ruotsin ja Norjan edustajat minun lisäkseni.

Kun kuvaaja keskittyy työhönsä, vaihtaa nopeasti paikkaa ja takana onkin toinen kuvaaja kyyristyneenä kuvaamaan samaa kohdetta on onnettomuusvaara todella suuri. En usko, että kukaan haluaisi jäädä alleni kun kaadun... On sitä elopainoa sen verran kertynyt... Myös kuvauskalusto on niin painavaa (noin 3 kg ilman salamaa), että kun sellaisella moukarilla iskee jonkun päähän niin vakavan tapaturman vaara on todella suuri. Mikäli kalusto rikkoutuisi tällaisessa tilanteessa, olisi myös rahallinen menetys huomattavan suuri, enkä usko, että tiellä ollut kuvaaja olisi halukas maksamaan rikkoutunutta kalustoa.

Jokaisessa suuremmassa näyttelyssä on kuvaajien pääsyä kehään rajoitettu, suurissa tapahtumissa ilman pressikorttia ja etukäteistä accreditointia on turha yrittää lähellekään voittajia, joten nyt noudatettu käytäntö ei poikkea millään lailla normaalista. Menettelyn tarkoituksena on vain saada asiat sujumaan mahdollisimman joustavasti ja nopeasti. Jokainen kuitenkin varmaan haluaisi, että lehdessä on näyttelyssä otettu kuva jokaisesta sijoittuneesta koirasta.

Terveisin, Oili

Marko Kurkinen
Viestit: 948
Liittynyt: 20 Huhti 1996 14:33
Paikkakunta: Oulunsalo

Viesti Kirjoittaja Marko Kurkinen » 07 Elo 2006 16:14

Koirien kuvaamisesta täysin samaa mieltä kuin Oili. Itsekin kohtalaisesti viime päänäyttelyn koirakuvaukseen sotkeutuneena tulin jo viime kesänä siihen tulokseen että paras paikka kuvata koirat olisi kuitenkin kehä. Se että kuvaus järjestetään kehän ulkopuolella näytti tuottavan paljon ongelmia varsinkin esittäjien ja omistajien puolelta, monella kun jo seuraava kehä alkoi heti edellisen kehän jälkeen. Kukaan ei halua riskeerata tai ottaa paniikkia siitä että pitää juoksuttaa jo arvostelun saanutta koiraa kuvaukseen, kun seuraavalle koiralle pitäisi saada mahdollisimman hyvä tulos.
Kun koirat kuvataan kehässä niin jo näyttelyn sujuvuudenkin kannalta on tärkeää että kuvaajalla on työrauhaa ja tilaa hoitaa hommansa ripeästi, jottei luokan vaihdot ja muut veny, ja taataan että kaikista koirista saadaan samanlaatuiset kuvat. Sen vuoksi kehässä ei voi olla useita henkilöitä tappelemassa kuvauspaikoista. Seisontakuvissa optimaalinen kuvauskulma kun on aika kapea ja silloin siihen kapeaa sektoriin ei mahdu kymmeniä henkilöitä yhtä aikaa.

milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen » 07 Elo 2006 16:20

Muutamia kommentteja poimin ja kommentoin omalta osaltani niihin:

Saksanpaimenkoira on aina saksanpaimenkoira oli linja mikä tahansa. Ulkonäöksellisesti ehkä,luonteen ja koulutettavuuden puolesta ei.

On totta ,että aikaisemmin ei koiria eroteltu vaan koulutettiin ja harrastettiin miten koiran pää ja oppivaisuus ja omistajan viitseliäisyys antoivat myöten.

Nyt monilta koirilta se pää ei anna myöten.

Höpinät käyttö- ja näyttelylinjaisista pitää lopettaa. Ensinnäkään rotumääritelmä ei tällaista jakoa tunne.

Alkaa tuntumaan,että kohta tarvis.

Allekirjoittaneella kokemusta molemman ryhmän edustajista ja huomattavasti mielekkäämpää kun koiralla on halua ja kykyä,mielummin toimin ns jarrumiehenä kuin koitan saada koiraa hereille epätoivoisesti.

Itse olisin niin julma,että raakkaisin n 30% sakemanni kannasta tarpeettomana,joku muu vois olla vielä julmepi ton prosentin suhteen.

Mutta se,että ihmiset haluavat saksanpaimenkoiran ei ole syy pennuttaa.

Mua viisaammat ihmiset osais varmaan tuoda lukuja/tilastoja eri linjojen terveys tilanteista ja tuloksista.

Ja osa osaa hakea itse.

Petri Häkkinen

Viesti Kirjoittaja Petri Häkkinen » 07 Elo 2006 16:42

Kiitos hienosta näyttelystä ja näin ekakertalaiselle hieno ja sekavia tunteita aiheuttava kokemus. Kuulin että joskus jo pentuluokassa ollut koiria sen verran, kun nyt koko näyttelyssä. Mistä tämä mahtaa johtua. Siitäkö tosiaan et voiton takia siellä ollaan? Me ainakii mentiin vaan koemusta hakemaan ja ehkä joskus vielä uudestaan.
Tämä minua ihmetyttää miks siellä kehän laidalla pitää avustaa ja osa jopa tunkee kehään. Mitä ominaisuutta koirasta sillä haetaan esille?

Vastaa Viestiin