Contiwigin näyttely suomalaistuomarin arvostelemana

SPL:n näyttelyihin ja ulkomuotoon liittyvät aiheet

Contiwigin näyttely suomalaistuomarin arvostelemana

ViestiKirjoittaja Keijo Kodis » 29 Heinä 2010 19:56

Ohessa teksti, jonka toimitin Saksanpaimenkoiralehdelle julkaistavaksi viime vuonna. Palstatilaa se ei koskaan saanut!


Mikä on tehtävä, se tehdään…
Ensimmäinen RSV2000:n näyttely Saar-Pfalzin toimintakeskuksessa toteutti sen, mitä koiranohjaajille oli luvattu.

Contwigissä toteutettiin viikonloppuna velvollisuus. RSV2000 on ottanut käyttöön ZG Matrixissa; arvioinneissa ja jalostustarkastuksissa käytettävien kuvasten ja arvostelujen perusteissa menetelmän, jolla jokainen saksanpaimenkoira käydään läpi yksityiskohtaisesti (= Talentsichtung). Näin myös ne, jotka eivät ole olleet paikalla henkilökohtaisesti voivat saada kokonaisvaltaisen tiedon tapahtuneesta jälkeenpäin. Talentsichtung ei kuitenkaan riittänyt VDH:lle, vaikka tuomari kirjaa tiedon arvioinneissa. Sen vuoksi RSV2000:n sääntöjä täydennettiin vuoden 2009 tammikuussa; näyttelyohjesääntöön lisättiin jalostuskäytön edellytykseksi vähintään ”hyvä” – näyttelyarvosanaksi. Näin viimeinenkin este VDH:n koejäsenyydelle oli poistunut.

Tämä täydennys merkitsi luonnollisesti sitä, että oli järjestettävä näyttelyjä. Yksinkertaisesti sanottuna, vaikea toteuttaa? Kyllä ja ei! Sellaisissa tilanteissa on hyvä, kun voi luottaa ystäviin. Keijo Kodis Suomesta vetosi ystäväänsä Aulis Koistiseen, joka toimii saksanpaimenkoirien FCI – tuomarina. Suomalaisen kattojärjestön arvostelulupa ei ollut mikään ongelma ja ensimmäisen näyttelyn järjestelyt saatiin käyntiin.

Kukapa olisi uskonut, että RSV2000 oli järjestämässä näyttelyä? Organisaattori Harald Röttgen hoiti tehtävän luottavaisesti ja pelottomasti, iskulauseen mukaisesti: ”mikä on tehtävä, se tehdään”. Hän saattoi uskoa Eugen Eckerin voimalliseen tukeen ja koko Contwigin saksanpaimenkoirayhdistyksen RSV2000:n joukkoon. Oli sitten kysymys valmisteluista, näyttelystä itsestään tai kuten aina maukkaista tarjoiluista: tämä ryhmä on luotettava.

Lauantaiaamuna kaikki oli valmista. Ilmoittautuminen tapahtui kahdeksasta lähtien, arvostelukaavakkeet odottivat pöydällä. Contwigin kaupunginjohtaja, Karl-Heinz Bärmann puhui, Eugen Ecker toivotti vieraat tervetulleeksi ja Dr. Helmut Raiser kertoi lyhyesti ajankohtaisista uutisista RSV2000:ssa. Uutinen oikeuden ennakkopäätöksestä koskien SV:n jäsenluettelosta poistamisen kumoamista kaksoisjäsenyyden vuoksi, upposi kuin pommi ja nosti innostuksen kattoon.

Rennosti ja kiireettömästi Aulis Koistinen arvosteli ja sijoitti koirat. Täysin ilman meteliä jokainen pystyi keskustelemaan rauhallisesti, seuraamaan tapahtumaa, katsomaan koiria, hoitamaan „vain“ sosiaalisia kontakteja tai nauttimaan samanaikaisesti palan kuuluisaa, suussa sulavaa schwartzwaldilaista kirsikkakakkua. 48 ilmoittautuneesta koirasta esitettiin 45.
Ne jakautuivat seuraaviin luokkiin:
Nuortenluokka nartut, 9 - 18 kuukautta: 3 SG, 4 G, 1 ng
Nuortenluokka urokset, 9 - 18 kuukautta: 2 SG, 1 G
Käyttökoiraluokka nartut, 18 kuukautta lähtien: 2 V, 1 ng
Käyttökoiraluokka urokset, 18 kuukautta lähtien: 3 V, 2 SG, 5 G, 1 ng
Avoin luokka nartut, 18 kuukautta lähtien: 4 V, 4 SG, 1 G
Avoin luokka urokset, 18 kuukautta lähtien: 1 V, 8 SG, 2 G

Keijo Kodis käänsi arvostelut ennen koirien sijoittamista. Aulis Koistinen oli ennen arvostelun alkamista valmistautunut erittäin keskittyneesti „määritelmiin", jotka kuvasivat käytettäviä arvostelukäsitteitä. Ne oli tarkoitettu uusien suoraan paikalla täytettävien arvostelukaavakkeiden apuvälineeksi. „Auke" Koistinen oli tehnyt heti aamulla erään parannusehdotuksen, joka toteutettiin käytännössä. Lopussa hänen yhteenvetonsa: Arvostelu on yksinkertaistettu, eikä teetä lisää työtä, koiranohjaaja pystyy hyvin seuraamaan sitä. Jopa kielimuuri oli siten mitätön. Keijo Kodis saattoi tukeutua käännöksessään käsitteisiin. Werner Zabel ja Sandra Quack-Luff tulosten kirjaajina olivat kiitollisia siitä, että saattoivat käsinkirjoitettujen arvostelujen sijaan koodata ennakkoon sovitut lyhenteet arvostelukaavakkeelle. Kaikki näytteilleasettajat saivat arvostelukaavakkeen, johon oli arvosanan rinnalle merkitty sijoitus ja yksityiskohtainen arviointi. Oli varsin ymmärrettävää, että LAZ (koulutuksen- ja jalostuksen johtaja) Dr. Helmut Raiser ilmaisi tyytyväisyytensä loppupuheenvuorossaan siitä, että tässä näyttelyssä toteutetut kuvaukset pitäytyivät hyvin lähelle ZG Matrix:ia (= Talentsichtung): Palkkio RSV2000:n työlle!
Ensimmäinen näyttely „onnistui". Tämä kynologinen osa-alue ei varmasti tule koskaan olemaan RSV2000:n keskeisintä toimintaa, mutta myös ne tilaisuudet, jotka ovat sääntöjen mukaan toteutettava, on vietävä läpi oikein ja niitä on kehitettävä eteenpäin. Sen vuoksi on aloitettu myös omien näyttelytuomareiden koulutus, jota VDH kiitettävällä tavalla tukee.

CC Saar-Pfalz ryhmä on onnistunut jälleen kerran toteuttamaan esimerkillisesti „pioneeritilaisuuden“, sydämelliset kiitokset siitä.

kuvia: käyttöluokan urosten esittäminen
Keijo Kodis
 
Viestit: 42
Liittynyt: 08 Joulu 2007 19:31

Paluu Näyttelyt