Rohkeuskoekoulutusta

SPL:n tapahtumiin liittyvä oma tiedotus-, keskustelu- ja palautekanava.
Joanne S A Vähämaa

Re: Rohkeuskoekoulutusta

Viesti Kirjoittaja Joanne S A Vähämaa »

Hyvä Päxä :) Samaa linjaa. Poistun tästä keskustelusta koska tää menee nyt eräiden osalta jankkaamiseksi ja aliarvioinniksi, eikä tässä väittelyssä ole mitään hedelmällistä :) Mut sehän se pääasia on.

-Joanne The BH :lol:
Pirjo Niskanen

Re: Rohkeuskoekoulutusta

Viesti Kirjoittaja Pirjo Niskanen »

Keskustelu rönsyilee, mutta palaampa tähän koulutusohjaaja aiheeseen.

Joskus voisi miettiä asioita myös sen koulutusohjaajan/maalimiehen näkökulmastakin eli mikä motivoi vuodesta toiseen näitä ihmisiä seisomaan kentillä sateessa, tuulessa tai helteessä...kävelemään ihmisten mukana metsissä ja esineruuduissa, tallaamassa jälkiä ja kyykkimässä makkaroiden kanssa tai pohtimassa mistä syystä koira tekee sitä tai tätä kummllista, osallistumaan kouluttajina leireille ja tapahtumiin?? Raha se EI ole, ainakaan meille jotka tätä ei mitenkään yritystoimintana tehdä. Tuleeko kenellekkään mitään mieleen MIKSI tässä hommassa ollaan ja MIKSI tähän hommaan on alunperin kouluttauduttu?? Koulutusohjaajat tai maalimiehet eivät toki ole niitä ainoita ihmisiä, jotka aikaansa uhraa toisten opastamiseen ja auttamiseen....näitä "ilman titteliä" toimivia ihmisiä löytyy joka kylästä ja kaupungista pilvin pimein ja myös heidän puolestaan tätä keskustelua jatkan ja keittoa hämmennän.

Koulutusohjaaja- tai maalimieskoulutukseen ei kuulu ennustajantaidot tai selvännäköisyystaidot eli sanomattomia tai näkemättömiä asioita emme tiedä tai osaa ottaa huomioon. JOS ohjaaja ei halua menetelmiään muutettavan niin hänen tulee asiansa kertoa ennen harjoitusta eli kertoessaan harjoitussuunnitelman. Koulutusohjaajat eivät tee harjoitussuunnitelmia, vaan koirakko itse kertoo mitä aikoo treenata, miten ja mikä on se koulutettava asia. Koulutusohjaaja on ikäänkuin apuohjaaja, joka avustaa ohjaajaa ja kertoo mitä sivusta näkyy. Koiran ohjaaja itse kouluttaa koiransa. Koulutusohjaaja toki voi kertoa oman mielipiteensä siitä, että voisiko joku muu keino tuottaa paremman tuloksen, mutta tässäkin tilanteessa koiranohjaajalla on vastuu ja päätösvalta, että mitä tapaa hän noudattaa. Tuskin millään kentällä ketään pakotetaan toimimaan tahtojensa vastaisesti. Jos tehty harjoitus ei miellytä ohjaajaa on harjoituksen purussa mahdollisuus tuoda tämä asia esiin ja tehdä kenties toinen harjoitus perään jos koira on mennyt niin huonoon tilaan, että sillä on vaikutus tuleviin harjoituksiin....ohjaajan vastuu siis tässäkin.

Jos koirakko ei käy vakituisesti koulutuskentällä tai työskentele ko. koulutusohjaajan kanssa säännöllisesti tulee ohjaajan kertoa toiveistaan ja suunnitelmistaan harjoituksen suhteen koulutusohjaajalle aika tarkasti, sillä MITEN koulutusohjaaja muuten voi tietää mitä koiranohjaaja haluaa????

Tilanteissa, joissa koulutusohjaaja tai maalimies kohtaa koirakon ensimmäistä kertaa (esim. leirit), mielikuva koirakosta syntyy SEN HETKEN perusteella mitä siinä hetkessä näkyy, esille tulee ja tapahtuu ja usein miten sanottavat asiat ja koulutusideat tulee näiden tietojen perusteella...koska edelleenkään niitä selvännäkijänkykyjä ei ole olemassa...ainakaan allekirjoittaneella.

Joanne: Tänä vuonna koulutusohjaajakoulutus on jo kevätleirillä startattu, mutta ehkäpä ensi keväänä liityt joukkoomme osallistumalla koulutukseen ja näin pääset itse tutustumaan toimintaan ja sen tuomiin haasteisiin.

Aurinkoista kesää kaikille....

-Pirjo Niskanen, koulutusohjaaja vm 2009-
Susanna Lindroos

Re: Rohkeuskoekoulutusta

Viesti Kirjoittaja Susanna Lindroos »

^ Hyvä kirjotus. :)

Oi oi, muuta miä en pystykkää tähän enää sanomaan. Joannen kannattais kyllä nyt hetkeks pysähtyy miettimään että kuka on syypää ja mihin. Ei mulla sit muuta, moi.
Joanne S A Vähämaa

Re: Rohkeuskoekoulutusta

Viesti Kirjoittaja Joanne S A Vähämaa »

Ei minusta oo siihen hommaan. Ei luonteen eikä elämäntilanteen puolesta :) Ja tässä on nyt taas käynyt niin että en ilmeisesti ole osannut ilmaista asiaani oikein. *vääntelee rautalankaa*. Mut en mä jaksa enää selitelläkään. Ite tiedän mitä on tapahtunu, tunnen itseni ja koirani ja meidän tarpeet ja meidän puutteet. Ja MEILLE oli väärä paikka tuo kyseinen kenttä. Mutta se siitä...
Marita Tikkanen
Viestit: 2
Liittynyt: 03 Joulu 2007 23:22

Re: Rohkeuskoekoulutusta

Viesti Kirjoittaja Marita Tikkanen »

Erinomainen kirjoitus Pirjolta! Jokaisen kentällä käyvän harrastajan olisi syytä lukea se läpi ajatuksen kanssa.
Päivi Ahola

Re: Rohkeuskoekoulutusta

Viesti Kirjoittaja Päivi Ahola »

itse ajattelen asiat hieman raadollisemmin... ja olen sitä mieltä että kyseenalaistaminen on aina hyvästä. Asiat eivät kehity jos sitä ei voi ääneen tehdä. Hyvä kirjoitus Pirjolta - sinänsä .. Tosin toisten treenaajat harvemmin kaipaavat niitä enkelinrinkiä päänsä päälle.. vaan palautetta ja ajatuksia.. ja niiden tolppaaminen "ei hyvä juttu"..
päxä
Terhi Uski

Re: Rohkeuskoekoulutusta

Viesti Kirjoittaja Terhi Uski »

Rohkeuskoekoulutuksesta: Kävimme mielenkiinnosta katsomassa tämän vuoden päänäyttelyn rohkeuskokeet ja näytti tosiaan sille, että jonkinlainen rohkeuskoekoulutus olisi ollut tarpeen sekä koirille että ohjaajille. Yhden käden sormilla oli laskettavissa ohjaajat, jotka itsevarmasti ja rauhallisesti ohjasivat koiransa läpi suorituksista - ja nämä kaikki saivatkin hyvät arvosanat, muutamat näyttivät jopa tosi hyville! Suurin osa ohjaajista oli epävarmoja, hätäisiä ja koirat selvästi puutteellisesti koulutettu, joidenkin esitykset olivat aika surkeita..

Tiedän että kynnys astella suojelupainotteisten alosastojen kentille harjoittelemaan on näyttelylinjaisten omistajille korkea, itse kävin asian toteamassa jo joskus -90 luvun alkupuolella. Näen, että pallo on aika pitkälti tässä asiassa alaosastojen toimihenkilöillä, heidän olisi ojennettava käsi muillekin kuin niille saksanpaimenkoiraharrastajille jotka syövät ja hengittävät pelkkää suojelua. Yhdistys on olemassa kaikkia saksanpaimenkoiraharrastajia varten, ja kaikki yhdistyksen toimihenkilöt ovat ikäänkuin "palveluammatissa". Kaikkia harrastajia tarvitaan, kaikki koe/näyttelytulokset antavat tietoa rodusta kasvattajille ja tuleville pennunostajille. Näyttelyharrastajille suosittelen lämpimästi, että he ottaisivat avun vastaan ja uskaltautuisivat kentille harjoittelemaan. Ehkä juuri kesäleirillä voisi olla rohkeuskoeryhmä, tai alaosastoissa järjestettäisiin erillisiä rohkeuskoeharjoituskertoja? On olemassa SPL-maalimiehiä, jotka mielellään treenaavat koiria linjoihin katsomatta, esim. vuoden 2011 kilpailumaalimieskoulutuksessa Forssassa oli harjoituskoirana napakka näyttelylinjainen, joka ei millään lailla eronnut muista harjoituskoirista. Taisi olla tänä vuonnakin, eri koira? Älkää antako periksi, vaikka toukokuun koulutus peruuntuikin!
Vastaa Viestiin