Syyskokous 2012

SPL:n tapahtumiin liittyvä oma tiedotus-, keskustelu- ja palautekanava.
Kari Salkosalo
Viestit: 275
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo » 22 Kesä 2012 21:00

suurinpiirtein samoin taisin itsekin kirjoittaa seminaareista ja eri koulutustapahtumista liitossamme :shock:

T:Salkkis

ps. rauhallista Jussin viettoa Kaijan kanssa kaksistaan täällä Martinniemessä, joten on aikaa kirjoitella palstoille :D

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 22 Kesä 2012 22:40

Joutuu kyl toteamaan et kyl me muutki koulutetaan koirii....ja aika useinki...vaikkei saalisukkoja ollakaa 8)

eikä Biteklupilaisii... :D :D

...ja saahan sitä olla eri mieltä jos haluu..vai pitääkö kaikkien olla samaa mieltä sun ja sun klupis kans,Marko?

Ihan vaan ilman vaahtoamista. :shock:

Marko Koskensalo

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Marko Koskensalo » 23 Kesä 2012 00:38

Pitääkö tohon Villen lapselliseen kysymykseen oikeesti vastata. Ei kai...

Vesa Hirvioja
Viestit: 274
Liittynyt: 03 Tammi 2008 19:23

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Vesa Hirvioja » 23 Kesä 2012 01:10

MArko

Ei tarvi

HYVÄÄ JUSSIA:)

Paavo Rapila

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Paavo Rapila » 23 Kesä 2012 10:34

Moi,
mielestäni Mälli hallituksensa kanssa on edistänyt juuri sitä mitä rotumme kipeästi tarvitsee!!
Nimim. 46 vuotta itsekin työkykyiseen saksanpaimenkoiraan panostaneena!
Kannattavin terveisin
Paavo Rapila

Sonja Lehtinen
Viestit: 144
Liittynyt: 04 Joulu 2007 00:09

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Sonja Lehtinen » 23 Kesä 2012 11:31

Itse en ole juurikaan huomannut kritiikkiä talouden hoitoa, koulutus yms tarjontaa kohtaan, mutta ehkä sitä itsekkin syyllistyy siihen mistä töissä esimiestä syyttää, eli mistään positiivisesta ei tule palautetta annettua vaan siitä negatiivesta, jolloin tietty kritiikin saajalle jää vain se scheisse käteen.

Itseäni lähinnä jalostus asioissa häiritsee se, että väittäisin valtaosan nykyisistä hallituksen jäsenistä arvostavan ihan samanlaista saksanpaimenkoiraa kuin itsekkin. sekä henkisesti että fyysisesti tasapainoisesti rakentunutta käyttökoiraa. Kun mediassa arvostellaan suojelukoetta tai suojelukoulutusta, reagoi liiton johto juuri niinkuin vaan voisi toivoa, itse en niin hyvään pystyisi, mutta kun mediassa arvostellaan saksanpaimenkoiran terveyttä ja rakennetta, on rotujärjestön osalta syvä hiljaisuus. Väitän (voin olla väärässä) että johdon jäsenistä suurin osa tässäkin jakaa yleisen mielipiteen, että näyttelyissä palkittu rakenne ei ole ideaali käyttökoiralle. Mutta koska näyttelyt tuovat sen rahan ja Saksassa ei ongelmalle mitään tehdä (todetaan että korostuneet takakulmaukset ja silti koira kärjessä ei juuri auta) , vaietaan. Koska anatomia on hyvin tärkeä osa käyttökoiraa, niin toivoisin yhtä tehokasta vastahyökkäystä silloin kun rotumme on median kynsissä, ulkomuotonsa johdosta.
Voin toki olla väärässä ja varmasti saksanpaimenkoiraliitto on rotujärjestönä joutunut reagoimaan rodun ollessa FCI listalla rakenteen ylilyöntien osalta, se on vaan itseltäni mennyt ohi. Ideaalitilanteessa siis näyttely olisi se paikka jossa koiraa verrataan rotumääritelmän ihanteeseen toimintaj asuorituskykyiseen koiraan, jolloin se rakennearvostelun hakeminen olisi mielekästä.
Hiukan taas karkasi tajunnanvirtaan, koettakaa ymmärtää :) Hyvää jussia kaikille.

PS. musta olisi varsin hienoa työskennellä rotuyhdistyksessä saksanpaimenkoiran puolesta, mutta valitettavasti aivotoimintani ja sosiaalinen rajoittuneisuus, tuskin tekee itsestäni kenenkään muun mielestä mitenkään hyvää yhteistyökumppania :)

Ville Salmia
Viestit: 399
Liittynyt: 04 Joulu 2007 15:11

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Ville Salmia » 23 Kesä 2012 11:41

...niin metsä vastaa ku sinne huudetaan...oliko sulla muita adjektiiveja mun varalle?

Minust on vaan jotenkin surkuhupaisaa et jos joku kannattaa liiton hallituksen tekemiä ratkaisua niin se on ok,mut jos olet eri mieltä olet lapsellinen mesooja?! Edelleenkään en anna provoilun haitata.Ja pystyn kyllä minäkin näkemään että liitto on järjestänyt tilaisuuksia jäsenilleen kiitettävästi.Talouskin on varmasti hyvällä mallilla ,jos kerran niin sanotaan.Noista asioista en minäkään ole hallitusta kritisoinut.Mutta samapa tuo..olette kantanne ottaneet ja minäkään en ole niin tyhmä ettenkö olisi sitä jo tajunnut.

Taitaa olla niin ettei demokratia ja sananvapaus vallitse tässä yhteisössä.Ja sanottakoon vielä, että jos tämä ns. "pienen rähinäporukan" orkestroima "demonstraatio" ei saa kannatusta, niin sittenhän liitossa on kaikki hyvin, ja sekin nähdään tulevien vuosien aikana.Jos niin on,niin en minä henkilökohtaisesti ole hävinnyt mitään. Päinvastoin,jos asiat on hyvin ja minä väärässä ,niin ei olis eka kerta ku olen ollut väärässä.Ja kaiken lisäksi harrastaminenkin on silloin mukavaa taas.

Minusta vaatii enemmän osata tunnustaa virheensä. Mutta se siitä. Aika näyttää kuka tunnustaa, kuka ei.

Tita Poikonen
Viestit: 81
Liittynyt: 11 Joulu 2007 12:53

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Tita Poikonen » 23 Kesä 2012 13:22

Erittäin hyvää keskustelua liiton tilanteesta täällä! Kunhan muistetaan pysyä asiallisella linjalla, toki eri mieltä saa olla, tottakai.

Itse ajattelen niin että liitto saa kyllä jäsenensä pysymään ja jopa kasvattamaan jäsenmääräänsä nykyisellä linjallaan koulutustarjonnan suhteen. Liiton seminaarit ovat vetäneet hyvin väkeä, samoin koulutusleirit. Luulenpa myös että maailmalla menestyneet taitavat koiranohjaajat ovat esimerkillään myös auttaneet tätä asiaa, suuri kiitos heille siitä! Lisäksi he auliisti tietotaitoaan tavallisille harrastajille jakaneet! En usko näyttelyväen enää olevan niin suuri populaatio että pystyisivät boikotoinnillaan liiton taloutta suuresti heilauttamaan... Tänä päivänä ihmiset haluavat puuhata kaikenlaista koiriensa kanssa, joten liitto on tähän vastannutkin hienosti! Muutama vuosi sitten ei ollut seminaareja mutta kukaan ei tunnu muistavan että miksi... Siksi että silloin ei liiton seminaareihin ollut osallistujia! Alaosastot järjestivät omilla treeniporukoillaan koulutustilaisuuksia ja itse kutsuivat mieleisensä kouluttajat niihin tilaisuuksiin. Ja jospa sitä rahoitusta liiton toimintaan löytyisi muiltakin tahoilta kuin pelkästää jäsenmaksun muodossa?

Unohtaa ei sovi myöskään kasvattajia! Heitä kouluttamalla saadaan lisää jäseniä pennun ostajien muodossa. Nythän kasvattajakoulutukseen on ilmoittaunut ennätysmäärä ihmisiä, todella hienoa! Tässä oiva tilaisuus liitolle viedä asiaansa eteenpäin. Kenenkään harrastamista ei ole tarve rajoittaa, mutta sitten kun puhutaan jalostuksesta täytyisi sinne jotenkin ne yhteiset minimikriteerit löytää niin terveyden kuin luonteenkin puolesta, jotka ne jalostukseen käytettävät koirat tulisi täyttää olipa linja mikä hyvänsä. Tiedän että siinä se temppu seisoo ja häntäänsä heiluttaa :) Kyse onkin lopulta meidän yhteisestä tahtotilasta ja siitä että halutaanko ajaa härkäpäisesti sitä omaa asiaa mistään kohtaan joustamatta vai yritettäisiinkö löytää niitä yhteisiä säveliä, joka lopulta karsisi ääripäät suuntaan tai toiseen pois liiton piiristä? Toivoisin kovasti että jokainen meistä miettisi näitä asioita omalta kohdaltaan eikä heti osoittaisi syyttävää sormea jotain toista kohtaan... No, tämmösiä unelmia sitä jussina tulee unelmoitua :)

Tita

Kari Salkosalo
Viestit: 275
Liittynyt: 07 Joulu 2007 12:50

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Kari Salkosalo » 23 Kesä 2012 16:09

Hyvä kirjoitus Titalta. Erityisesti asian kiteytys itse ongelmaan oli varsin osuva. Harrastaminen ja jalostus pitää pystyä erottamaan toisistaan. Kenenkään harrastamista ei pidä rajoittaa, mutta toisaalta taas kasvattaminen ja jalostaminen ei voi olla harrastusta, jota tehdään millaisilla koirilla tahansa.

Nyt "lanseerattu G:n näyttelytulos ja BH-koe" ei missään nimessä vie asioita eteenpäin oikeaan suuntaan. Ensinnäkin BH-koe on "seurakoirien koe", joka ei varsinaisesti mittaa muuta kuin nimensä mukaista yhteiskuntakelpoisuutta. Sillä ei viedä SPK:n luonneominaisuuksia eteenpäin. Ei myöskään nykymuotoinen näyttelyn G arvosana paranna tilannetta mitenkään.

Takavuosina meillä esiintyi koekentillä ja jalostuksessa mm. Raimo Laakon Veit Karthago, joka menestyi itse, ja jätti jälkeensä useita hyviä koiria. Samoin Jari Vihersalon Thirra von Spitzbubezwinger, pärjäsi itse ja oli Russpeltz kennelin kantanarttu. Thirra löytyy usean tämänpäivän menestyjän takaa. Edelleen puolustusvoimien omistama, ja nykyisen presidenttimme ohjaama Irwing Fasanerie.Irwingi pärjäsi itse, ja sitä käytettiin paljon jalostukseen. Kaikki nämä koirat olisivat mahdollisesti olleet tällä nyt "lanseeratulla" BH ja G vaatimuksella ulkona jalostuksesta.

Jos ei näitä koiria olisi aikanaan suomessa ollut, tai niiden jalostukseen käyttö olisi estetty, mikähän olisi suomalaisen käyttölinjaisen saksanpaimenkoiran tilanne nyt? Tätäkö halutaan?

T:Salkkis

Hannu Liljegren

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Hannu Liljegren » 23 Kesä 2012 22:19

Hyvä ja hyvin perusteltu kirjoitus Salkilta. Vaikeita asioita :D

Vesa Hirvioja
Viestit: 274
Liittynyt: 03 Tammi 2008 19:23

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Vesa Hirvioja » 23 Kesä 2012 23:54

Salkki kirjoitti ihan oikein.
Mutta tarkennukseksi. Thirra ois varmaan saanu G:n jos olis siihen satsannu ja valmistautunut näyttelyyn, samoin Veit, en tiedä oliko siinä muuta. Irvinistä tiedän, koska se asu täällä. Mutta irving ei saanu G:tä koska oli hammaspuutos, muuten ois kyllä saanu G:n. Mikään ei kieltänyt käyttämästä, ja riskit oli tiedossa. Se oli sillai avointa peliä. Tuli hammaspuutteellisa tai ei. Oliko se riskin arvoista? Miunun mielestä ei. Peruslähtökohtana oli puutos, jälkeenpäin on aina helppo sanoa että hyvä tuli......

Mälli

PS. Älkää pelätkö. Kaikki teidän koirat saa varmaan G:n jos vain viitittä valmistautua ajoissa.

Mälli

Birgit Johansson

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Birgit Johansson » 24 Kesä 2012 09:03

Hyviä tekstejä, itse tykkäsin Sonjan kirjoittamasta.

Tarkoitus vissiin lienee järjestää sitten näyttelyjä kotimaisinkin tuomarein. Päänäyttely kenties sitten on ulkomaisella. Mutta, jos tuo keskustelumuistiossa mainittu asia, että ylikulmautumiseen kiinnitetään huomiota ei toivottuna, eli jos kotimaisilla tuomareilla uskallus riittää sitten arvostella hivenen erilailla, ni silloin asia (G:n vaatimus) on ihan jees.

Mia Mäkelä

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 24 Kesä 2012 19:27

Voikun toi jalostus oliskin niin helppoa että koiran ulkoisen habituksen perusteella tietää mitä se jättää jälkeensä. Eli se G:n , SG:n, V:n tai VA:n saanut koira jättäisi vain kaltaisiaan jälkeläisiä. Kuitenkin pääosa sairauksista, vioista ja puutteista ovat polygeenisiä ja osa jopa ihan ympäristön tuotosta eikä niillä silloin ole mitään tekemistä koiran geenien kanssa.

Hurjaa ajatella kyllä että Thirra, Veit tai Irving olisi pitänyt jättää käyttämättä siksi etteivät täytä tiettyjä ulkonäkökriteerejä.

Muutenkin koko G-vaatimus tuntuu niin absurdilta kun EU, FCI ja monien maiden rotujärjestöt ovat heränneet siihen mitä ulkonäköjalostus on saanut aikaan. Samaan aikaan puhutaan että rotu- ja muunnosrajoja pitää avata (ja muunnosrajoja onkin nyt avattu) niin meillä halutaan taantua taaksepäin ja aloittaa jalostusrajoitteiden tekeminen ulkonäköasioista? Kuulostaa kovin nurinkuriselta suunnalta verrattuna noihin muihin tahoihin joilla luulisi tietoa, kokemusta ja osaamista olevan.

Päivi Ahola

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Päivi Ahola » 24 Kesä 2012 19:32

ympäri käydään yhteen tullaan... eikös se kaikessa ihmisen toiminnassa mene suhtakohta niin.. Itse luulisin lukeneeni melkein kaikki tekstit tällä foorumilla ja spk-foorumilla; ja omasta mielestäni sitä potaskaa kun nyt vaan ei ole satanut. Onhan toki värikkäitä kirjoituksia ja kannaottoja.. ja ehkä jos ne hieman henkilöityvät.. mutta vähemmän kuitenkin. Se nyt ei ehkä ole oikein, jos teksti on puhdasta valhetta ja provosointia.. mutta jos se on johonkin perustuva mielipide.. niin ei kaitten siinä pahaa ole,senhän voi aina julkisella foorumilla jos tärkeäksi kokee niin todeta ja mitätöidä.

Olisi aika sääli mikäli nämä värikkäät kirjoittajat poistuisivat.. ei olisi sitten niitä asiallisempiakaan tarinoita. Kaikki syntyy ja kumpuaa jostakin - ja kaikki ajastaan johtaa johonkin. Jos ei ole myrskyä.. ei ole tyventä.. ja asioilla on tapana järjestyä kohdilleen vasta isompien myrskyjen jälkeen.

Pelipaikalle asettuessaan sitä vaan asettuu kepillä tökittäväksi ja kivitettäväksi.. mutta jos tekee oikein.. niin hyvällä tuurilla sitä kiitostakin tulee.. vaan useimmiten ehkä kuitenkaan ne tekjät eivät sitä tuuletusta kaipaa.. muilta; vaan se oma tunne kun onnistuu kuitekin ja saa ison pyörän vähän pyörähtämään - on se miksi seurahommia tehdään.

Selkä katkeaa ja ihmiset kyllästyvät ja väsyvät - se nyt on vaan totuus. Niitä käppänöitä mitkä vuodesta toiseen hamaan multaan saakka vääntävät on vähän.. onneksi on niitäkin.

ps. kuka lukee niitä turhia provokirjoituksia? en usko että kukaan.. jos ei ole päätä eikä häntää.. niin ketä kiinnostaa?
päxätö Voimia vaan toimintaa pyörittäville.. ja kaiken toiminnan pyörittämisen seassa.. se vaan on huomioitava talous asiatkin.. eli kun jonnekkin kumartaa niin toiseen suuntaan pyllistää.. ei maha minkään.. sopii vaan toivoa että vähemmin pyllistää..

jaa ja mietin.. että osa niistä mitkä eivät huuda ääneen nimellään vaikkapa suskoirafoorumillamme.. niin ei ne välttämättä niitä hiljaisia ole.. nimensä kera kun huutaa niin siitä joutuu "vastaamaan" ja on ollut todistettavasti jotain mieltä asioista .. kentillä ja turuilla läyhättäessä.. niitä potaskan puhujia ja hämmentäjiä kyllä riittää:).. mutta se on suhtakohta .. helppoa.. lippa voi pyöriä otsalla aina porukan mukaan joka suuntaan.. mutta hämmentämään kerkiää..

Avatar
Eija Käyhkö
Keskustelun ylläpito
Viestit: 55
Liittynyt: 18 Elo 2003 08:16

Re: Syyskokous 2012

Viesti Kirjoittaja Eija Käyhkö » 25 Kesä 2012 09:52

Onko joku rotu enää nykypäivänä vakavasti otettava käyttökoirarotu, vai onko rodusta tullut tai tulossa jonkun ajan kuluttua pelkästään harrastelijoiden rotu, jonka rooli oikeissa työtehtävissä on menneisyyttä, näkyy selkeimmin siitä, kuinka paljon rodun yksilöitä palkataan virkoihin. Jo iltapäivälehtien tasolla kirjoitetaan, kuinka malinoisit ja x-malinoisit ovat syrjäyttämässä saksanpaimenkoiraa työtehtävissä niin meillä, kuin muuallakin Euroopassa. Malien nousu ei todennäköisesti ole tapahtunut G:n ulkomuotovaatimuksella sen enempää kuin BH-kokeenkaan edellytyksellä.

Jokainen meistä on vääjäämättä tutustunut aiheeseen rodun tehollinen populaatiokoko, joka ei vielä ole rodullamme niin surkea kuin jollakin toisella rodulla, mutta ei koon pienenemiseen ole yhtään varaakaan. Muistin virkistämiseksi, oheisessa linkissä on erinomainen yhteenveto siitä, mihin geenipoolin supistuminen johtaa: http://www.perianalfistelia.net/myrsky.htm. Kaikkien pevisaan tuotavien rajoitusten on oltava ns. hintansa väärtejä, eli niillä on oltava ihan oikeita hyötyjä suhteessa haittoihin = geenipoolin mahdollinen kaventuminen. Ilmaista ateriaa ei edelleenkään ole, mitä menetetään, kun saadaan jotakin? G ja BH-vaatimukset tuntuvat täältä ruohonjuuritasolta katsottuna vain huonolta kompromissilta riitelevien tahojen välillä, ei BH-kokeen läpäiseminen mitään todista käyttökoiran ominaisuuksista, toki tuo todennäköisesti ehken muutaman yhteiskuntakelpoisemman yksilön, johon tarkoitukseen BH onkin kehitetty. Ominaisuusarviointi on suojelukokeen + kokeeseen treenaamisen jälkeen paras testi, on todella harmi, että siitä on luovuttu. En myöskään usko, että näyttelyväki hurraa riemusta, kun käyttölinjainen saavuttaa G.n, tuskinpa G.n saavuttanutta koiraa käytetään näyttelypuolella jalostukseen sen mahdollisten muiden ansioiden vuoksi. Ehdotetuilla G-ulkomuoto ja BH-vaateilla saavutetaan siis lähinnä kutistuvaa geenipopulaatiota. Vielä tänä päivänä en ihan täysin jäisi geenitutkimuksen varaa, siltä saralta on tullut hyvää, mutta ei se mikään kaiken pelastava jeesus ole.

Ainut asia, josta voisin kuvitella kaikkien olevan yhtä mieltä, on rodun terveys, niin kasvattajat kuin pennun ostajatkin haluavat lisää tietoa koirien terveysriskeistä. Selkäkuvauspakosta on puhuttu pitkään, itsekin haluaisin tietoa nimenomaan tästä ns. saksanpaimenkoiran selkäviasta, nyt kyseistä tietoa ei saa kuin kavereita, tuttavilta ja milloin mistäkin huhulähteestä. Osa kasvattajista toki kertoo nettisivuillaan kasvattien tilanteesta, liian harva kuitenkin. Lannerangan kuvauspakko olisi erinomainen asia pevisassa, vaikka se ei olisi rajoittava tekijä rekisteröinnissä. Karkea tieto on parempaa, kuin ei tietoa ollenkaan, tiedoksi riittäisi ”terve selkä”, tai ”muutoksia selässä” ilman sen kummempaa arvosteluasteikkoa. Voimavarojen keskittäminen on tehokkaampaa, kuin mitä resurssien hajoittaminen useaan eri projektiin. Luonne- ja ulkomuotovaateet voitaisiin vielä jättää kasvattajien itsenä arviotiaviksi - hehän sen vastuun viime kädessä tuotoksistaan kantavat, ja liitto voisi keskittää voimat tiedon tuottamiseen eli esimerkiksi juuri tähän lannerankakuvaukseen pevisa-ehtojen osalta.

Vastaa Viestiin