Huomio D-pentue s.21.10.2002

Muihin alueisiin kuulumattomat jutut ja tapahtumien ilmoitukset (ei jalostuskoirailmoituksia)
pia vatjalainen

Huomio D-pentue s.21.10.2002

Viesti Kirjoittaja pia vatjalainen » 30 Huhti 2007 00:44

Etsintäkuulutetaan Cerdaus`s D-pentue, syntynyt 21.10.2002
Pentueessa jo 2 autoimmuunisairauteen sairastunutta koiraa. Itselläni oli niistä toinen, Cerdau`s Daim,joka nukkui pois perianalfistelian päästessä niskan päälle 26.4.2007.
Olisi erittäin tärkeää,että tieto tästä, tavoittaisi muut joilla koira on tästä pentueesta.
Perianalfistelia periytyy.

Pentueen isä on DAUSER'S HORSE POWER
Ja emä DAUSER'S NADJA
Lapsoset:
CERDAU'S DAGAPO
CERDAU'S DAIM
CERDAU'S DANIEL
CERDAU'S DANY
CERDAU'S DOMINO
CERDAU'S DUMBO
CERDAU'S DEMI
CERDAU'S DOLLY
CERDAU'S DONNA

milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen » 30 Huhti 2007 18:18

http://www.doogle.info:sta löytyi kaksi kpl.

Terhi Ojala

Viesti Kirjoittaja Terhi Ojala » 30 Huhti 2007 20:56

Daniel on mulla, ja on siis toinen sairastuneista koirista. Tosin kyseessä ei ole perianaalifistelit.

Toivoisin omalta osaltani että D-pentujen omistajat(tai d-pentujen jälkeläisten omistajat) ottaisivat huomioon mahdollisen periytyvän sairauden suunnitellessaan koiran jalostuskäyttöä. Itselläni on myös Dollyn pentu kotona (Kalevan Argo's Excalibur, joka on siis terve).

Toivotaan että rehellinen ja avoin keskustelu sairauksista saisi rotuamme parempaan suuntaan ja kaikkien nähtävillä olevat terveystiedot palvelisivat jalostus suunnitelmia.

(muoks; koiran nimi oikein)
Viimeksi muokannut Terhi Ojala, 01 Touko 2007 22:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

pia vatjalainen

Viesti Kirjoittaja pia vatjalainen » 01 Touko 2007 21:32

Täysin samalla linjalla Terhin kanssa.
Mielestäni on tärkeää,että kun tälläisiä asioita tulee eteen niin asiasta kerrotaan avoimesti. Se mitä kukakin tiedolla tekee on sitten kaikkien oma asia,luonnollisesti. On kuitenkin tärkeää,että ollaan selvillä asioista ja tietoa voidaan käyttää hyväksi juurikin jalostusmielessä.
Autoimmuunisairaudetkin, kun tuppaavat puhkeamaan vasta,kun koirat ovat jo aikuisia ja niitä on ehkä keretty käyttämään jalostukseen useitakin kertoja.
Pieni virsi autoimmuunisairauksista osoitteessa http://www.perianalfistelia.net/myrsky.htm

Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala » 02 Touko 2007 06:49

Aivan ulkopuolisena ja irrallisena kommenttina aiheesta:

Autoimmuunisairauksille löytyy tehokas lääke, nimeltään ulkosiitos tai lähes ulkosiitos.

anne kurunsaari

Viesti Kirjoittaja anne kurunsaari » 11 Elo 2007 19:25

Cerdau`S Dollyhän on tehnyt kolme pentuetta ja viimeisin syntynyt keväällä -07.Kalevan argo`s emilia(Dollyn jälkeläinen) tehnyt yhden pennun -07..Royal smile on kennelnimi tuolla ekalla.Nää kaikki sain kenneltietorekisteristä. :käsi:

leena väkevä

Re: Huomio D-pentue s.21.10.2002

Viesti Kirjoittaja leena väkevä » 14 Elo 2007 13:50

D-pentueen Cerdau's Dolly 'Sani' periyttää sikaripunkkia!!! :(
-todennäköisesti muutkin D-pentueen koirat.

http://www.koirakissaklinikka.fi/Default.aspx?id=361637

Itselläni on Cerdau's O-pentueesta narttu, jolla todettu sikaripunkki. Lisäksi ainakin kahdella muulla tästä pentueesta todettu sama vaiva.

Näitä D-koiria eikä niiden jälkeläisiä pitäisi käyttää jalostukseen !!!

Cerdau's Dollyllä on teetetty vielä keväällä 2007 pennut - vaikka sen tiedettiin periyttävän sikaripunkkia!

Kasvattajille vastuuta - sairauksia periyttävät koirat ehdottomasti pois jalostuksesta!!!!
Viimeksi muokannut leena väkevä, 15 Elo 2007 10:06. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Terhi Ojala

Viesti Kirjoittaja Terhi Ojala » 14 Elo 2007 19:20

-Ei lähdetä nytten kasvattajia vatvomaan(nämä sairaudet kun eivät ole yhden kasvattajan aikaan saamia) vaan puhutaan asiasta ihan info muodossa koska tämä ketju katoaa aika nopeasti jos tulee henkilökohtaista kasvattajaa/kasvattajia kohtaan-

D-pennuista mulla on Daniel (yhäkin) sillä ei ole sikaripunkkia eikä tiettävästi ole periyttänyt sitä?? Jos on infoa voipi laittaa lisää.

Dollyn pentu on mullakin Cerdau´s Dolly-Sensen Mann Wobo yhdistelmästä vuosimallia 2005 eikä sillä ole todettu sikaripunkkia eikä samasta pentueesta muutamalla muullakaan kenen kanssa olen ollut yhteyksissä.

anne kurunsaari

Viesti Kirjoittaja anne kurunsaari » 14 Elo 2007 19:53

Henkilökohtaisesti olen samaa mieltä,ettei kiihkoilla ketään kasvattajaa vastaan.Toivoisin vaan rehellistä ja avointa keskustelua eikä missään tapauksessa mitään sättimisiä. :kiukku:
http://www.foorumi.info/Perianaalifiste ... um.php?f=6

Elina Ahola

Viesti Kirjoittaja Elina Ahola » 14 Elo 2007 20:21

Hieman hämmästyin, kuin luin tästä ketjusta sikaripunkista ja oli pakko sivistää itseään; sikaripunkki itsessään ei tietenkään loisena periydy, vaan demodikoosi, joka on kai jonkinlainen periytyväksi luokiteltava allergia noille sikaripunkeille. Jos koira välttyy sikaripunkkitartunnalta, ei tuo demodikoosikaan pääse ilmenemään. Pieni tarkennus siis tähän väliin :wink: .

leena väkevä

Re: Huomio D-pentue s.21.10.2002

Viesti Kirjoittaja leena väkevä » 15 Elo 2007 08:02

Ote korakissaklinikan sivuilta:
Sikaripunkki (demodikoosi) on mikroskooppisen pieni ulkoloinen, joka elää koiran ihon karvatupessa. Leviäminen tapahtuu vain emolta pennulle ensimmäisten elinvuorokausien aikana, myöhemmin tauti ei tartu.
Koiraa ei tule käyttää jalostukseen taudin periytyvyyden vuoksi!!!

Kantavatko kaikki jälkeläiset sairautta (ja myös periyttävät sitä) vaikka se ei olisi taudiksi puhjennutkaan ?!?!?!

Vastuuta kasvattajat !!!

Pennun ostaja saa mahdollisesti 'kaupantekijöiksi' perityn sairauden - jonka hoitaminen voi olla jopa mahdotonta - tai ainakin kallista. :(

Elina Ahola

Viesti Kirjoittaja Elina Ahola » 15 Elo 2007 10:27

Vielä selkokielisemmän artikkelin löytää esim. Koirakoplan sivuilta (ja etenkin hakemalla vaikka Googlesta englanniksi "demodicosis"), jossa sanotaan seuraavaa:

"Sikaripunkkien oletetaan siirtyvän emästä pentuihin niiden parin ensimmäisen elinpäivän aikana imetyksen yhteydessä. Kohdunsisäistä tartuntaa ei ole todettu. Sikaripunkit eivät tartu aikuisesta koirasta toiseen. Koeolosuhteissa on yritetty tartuttaa punkkia aikuiseen koiraan, mutta tässä ei ole onnistuttu. Jos sikaripunkit alkavat lisääntyä epänormaalin runsaasti, puhkeaa koirassa ihosairaus nimeltä demodikoosi. Taipumuksen punkkien lisääntymiseen uskotaan olevan perinnöllinen, sillä tietyillä roduilla ja tietyissä sukuhaaroissa sairautta esiintyy muita enemmän."

Mia Mäkelä

Viesti Kirjoittaja Mia Mäkelä » 15 Elo 2007 12:35

Sikaripunkkien osalta: kyseessä on myös immunologinen ongelma.
Sikaripunkkeja on käytännössä kaikilla koirilla ja toki, ne tarttuvat aina emästä pentuihin. Se mikä saa sikaripunkit leviämään käsiin, on immuunijärjestelmän heikkoudet. Jotka taas menevät yksyhteen tämän ilmeisesti linjassa esiintyvän runsaan autoimmuuniongelman kanssa.

Piia Kahrila

Viesti Kirjoittaja Piia Kahrila » 15 Elo 2007 14:57

Olen yllämainitun Dollyn viimeinen vuokraaja.Astutus hetkellä tiedossani EI ole ollut Dollyn veljen sairastumista autoimmuuni sairauteen, joka on ainut DIAGNISOITU (fistelit).Kyseisestä asiasta olen lukenut vasta täältä palstalta.
Eilen Leena Väkevältä saamassani puhelussa sain ikäväkseni kuulla ENSIMMÄISEN KERRAN harmillisista sikaripunkki tapauksista.Jos yllämainitut asiat olisivat olleet tiedossani, ne olisivat luonnollisesti vaikuttaneet jalostukseen käyttö päätökseeni.Ensimmäinen pentue tästä yhdistelmästä on jo yli 2.v ja se on osoittanut erittäin hyvää terveyttä kokonaisuudessaan.Tästä syystä Dollya vuokrasin.

Voi kumpa se kasvattaminen olisikin niin helppoa ja yksinkertaista,ettei sairaita koiria ikinä syntyisi.Näin "tuoreena" kasvattajana toivon tietenkin että kyseisen yhdistelmän koirat olisivat kaikki terveitä.


Hyvää syksyä

Terhi Ojala

Viesti Kirjoittaja Terhi Ojala » 15 Elo 2007 19:28

Pia Kahrila; Tätä varten tämäkin info pläjäys täällä on koska harva näitä tietoja mihinkään laittaa. Tulitko kysyneeksi narttua vuokranneelta mitä suvussa on riskinä? Nyt kun tiedät faktaa oletko kertonut pentujen omistajille mahdollisista ongelmista (jatkojalostusta ajatellen ainakin)?

Toinen DIAGNOSOIDUISTA koirista sairastaa Hemolyyttistä anemiaa. Tämän koiran pennuista/edesmenneistä (saavat omistajat itse tulla kertomaan) on ainakin tiedettävästi yksi immunologisista syistä lopetettu.

Nuoremman koirani (Kalevan Argo's Excalibur) sisaruksista ainakin yhden tiedän olevan mukavasti allerginen, hiiva korvat jne . Omallani on yläpurenta ja pölypunkki allergia.

Yhdistelmäsi koirat voivat olla terveitä mutta geneettisesti kantavat sairauksia ja nimenomaisesti tätä varten olisi "kiva" jos rehellisesti olisi tiedossa mahdolliset riskit. Kukaan ei täydellistä koiraa saa aikaiseksi, mutta jos on tiedossa piileviä ongelmia onko silloin pakko koettaa onneaan? Tai miksi ei ongelmista voisi puhua avoimesti ja rehellisesti jotta nämä sairaudet ja muut ongelmat saataisiin minimiin jolloin rodun terveys paranisi?

Kukaan ei syytä ketään, kannatan vain avointa keskustelua ja reilua peliä.

Mia Mäkelä; näinhän se on, immuunijärjestelmän ongelmiahan nuokin ovat :|

Vastaa Viestiin