Mitä kotitöitä koiranne tekevät?

Muihin alueisiin kuulumattomat jutut ja tapahtumien ilmoitukset (ei jalostuskoirailmoituksia)
susanna kannisto

Mitä kotitöitä koiranne tekevät?

Viesti Kirjoittaja susanna kannisto » 29 Syys 2007 20:30

Meillä koiruneiti 10kk auttaa: imuroinnissa, lattian harjaamisessa, moppauksessa, mattojen pudistelussa ja ulkotöistä mm haravoinnissa ja pihaharjan syönnissä. No näissä kaikissa siit on tietty enempi haittaa ku hyötyä. Mekkala on kova ja ihme et imurimme hengittää vielä.
Mutta! Kun tuli maalla perunannostoaiika, ni johan sai koiruus vihdoin appivanhemmiltakin sympatiapisteitä: Mamma talikolla kerran kääntää perunanvarren juurelta ja koira tekee loput työt: kaivaa ku mikäki kaivuri, mamma poimii perunat ja ja heittää alamittaset koirulle - muuten se nimittäin varastaa ne isot, syö ryökales perunoita ihan hulluna. Hienosti ihan opettamatta etenee vakoa oikeeseen suuntaan ja kaivaa ihan oikeesta paikasta. Kokoajan. Ja maa tulee niin möyheeksi että appiukolla on hymy leveessä! Ainoo mitä tarttee vahtia, on, ettei karkaa porkkanamaalle, ku porkkanoihin on viel hullumpana. Siinä sitten turha anopille selitellä että juu on varmaan pupu käyny porkkanat kaivamassa ja jyrsimässä....
Yks kerta kokeiltiin omalla viljelypalstalla kaupungissa, et kumpi on houkuttelevampi, raaka possunlihapala vai porkkana. Possuraukalla ei ollu mitään saumaa...

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 30 Syys 2007 11:40

Kaikenlaista pientä hyödyllistä puuhaa tulee koiralle opetettua ja paljon se oivaltaa itsekin.

Aiempi narttu oli erinomaisen ahkera lumitöissä. Kun silloisen takapihan isoa lumikasaa (katolta tiputetut lumet peitti ikkunoiden näkymän..) siirrettiin, oli koira aina apuna. Lapiolla kun irrotti lumilohkareen, niin koira pyöritti sen pihan perälle, kun kerran näytti sille paikan minne vierittää lumet. Kun lohkare oli vieritetty, tuli koira hakemaan uutta ja jatkoi tuota tuntitolkulla samalla innolla.
Puusavotassa ja halkojen kantamisessa koirasta oli suuri apu.

Nykyinen on entistä ahkerampi ja kekseliäämpi. Kotona (ja ulkonakin) se säästää emännän selkää nostamalla roskia ja tuomalla ne roskikseen. Nostaa myös mitä tahansa muita osoitettuja esineitä lattialta. Lelunsa kerää lelukoppaan, tosin lelukoppaan tiputtaminen vaatii vielä hieman ohjastusta. Ennen imurointia käsken usein koiran keräämään lelunsa ja luunsa lattioilta, niitä löytyykin ympäri kämppää. Kantaa petinsä parvekkeelle kopisteltavaksi. Kantaa ruokakuppinsa keittiöön pyynnöstä, samoin hihnan ja kaulapannan tuo pyynnöstä. Auttaa broilerinsiipien irrottelussa hampailla siipiä irrotellen (syömättä niitä), kun pussitan niitä annospusseihin pakastettavaksi (15kg jäinen siipiköntti).
Vetää pulkkaa, kantaa halkoja, vie sille annettuja tavaroita henkilöltä toiselle (ei kelle tahansa,hih) sisällä ja ulkona, hakee perheenjäseniä syömään/kahville. Kantaa lehden postilaatikolta/postiluukulta. Vetää hampaissaan haravoiduilla lehdillä täytettyä jätesäkkiä.
You name it. :D

Anu Ekegren

Viesti Kirjoittaja Anu Ekegren » 01 Loka 2007 13:02

Meilläpä on paljon vielä koissulle opettamista kun Terhin tekstiä lukee.. Meillä onnistuu vain se pihaharjan syömien, ja lehtikasan vartioiminen (makaa keskellä lehtikasaa). Toisaalta, vamhempien luona oltiin juuri ja siellä oli kukkasipuleiden paikanvaihto meneillään. Oli hieman isompi kuoppa meidän tulon jälkeen kuin mitä äitini oli kaivanut. En ole kyllä ihan varma, oliko siitä apua.. :twisted:

Irene Routio

Viesti Kirjoittaja Irene Routio » 01 Loka 2007 15:03

:P tuttuja juttuja. Nikke rakastaa erityisesti puiden kantamista, mutta miten sen saisi takuuvarmasti oppimaan, että puut kuuluu jättää tiettyyn hakkupisteeseen?

Nelli Kiviluoma

Viesti Kirjoittaja Nelli Kiviluoma » 01 Loka 2007 15:07

Hei mäkin haluun opettaa ton lelujen siivoomisen :D vitsit siitä olis hyötyä. Tässä on onneksi vielä aikaa kun lapsi on vielä niin pieni. Meillä jos mamma kerää lelut niin Kidi kyllä avuliaasti näyttää ettei niitä sinne kuulu laittaa ja vie ne ympäri asuntoa uudestaan :D

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 01 Loka 2007 15:37

Kun toi koissu oli vielä kakara, niin silloin tuli opetettua roskien siivoomista. Ahkerana poikana Romu on vain mielissään, kun pääsee hommiin ja myös siivoominen on toooosi hauskaa. :jadi:
Annoin toisinaan kakaralle maitopurkin, jonka sisään olin laittanu makupaloja. Noh, toihan repi purkin hetkessä auki, söi makupalat ja sen jälkeen alkoi vasta se mukava osuus, kun maitopurkki piti silputa sentin palasiksi. Koskaan toi ei ole syönyt mitään, mutta silppuroi vain. Mua alkoi ärsyttää, kun piti nyppiä ne mitättömän pienet maitopurkin palat roskiin matolta ja lattioilta... Hain jonku ämpärin ja kehotin koissua tuomaan ne silput ja tiputtamaan sankkoon. Hetkessä se oppi kehoituksen: "roskat" ja noukki roskia lattialta. Ja kun oli pää ämpärin päällä, niin sanoin "tiputa" - tuo sujui pian ilman käskyä. Toinen siivosi ihan intona, silppu toisen perään kävi pudottamassa niitä sankoon! :D
Aika ajoin tuota tulee aina hyödynnettyä, jos koira tarvii jotain puuhaa.

Birgitta Vesa-Lehtinen

Viesti Kirjoittaja Birgitta Vesa-Lehtinen » 01 Loka 2007 16:35

Meidän koira osa myös tehdä ihan uusia puutarhasuunnitelmia, joo, joo. Voin pienestä rahasta lainata :twisted: .
Istuttaa sitten mitä tahansa puutarhaan, niin voi olla varma, että parin viikon kuluttua se on viety toiseen paikkaan. Neidillä on aivan oma minimalistinen näkemyksensä mun puutarhasta.
Lisäksi se osaa myös avata oven silloin kun ovikello soi (jos en itse ehdi ovelle ensiksi) eli haukkuen avaa oven siis haukkuu tulijat pystyyn, niin emännän ei tarvitse :D . Kiltti hauva!
Siivoaa myös aina mukana ja auttaa kaikissa kodin töissä työntämällä nenänsä joka paikkaan - siksi meillä ei enää esim. wc-pyttyjä siivota kuin mäntysuovalla :)

Anu Ekegren

Viesti Kirjoittaja Anu Ekegren » 01 Loka 2007 18:07

Ja uusi taito löytyi äsken: Allekirjoittanut istui telkkarin edessä eikä leikkinyt koiran kanssa. No, koira änkesi sinne nurkkaan missä telkkarin töpseli on ja kas vain - telkkari sammui. Eli emännän sohvanpohjalla makaamista osataan myös rajoittaa. Tekisipä saman aina kotona yksin ollessaan kun ukkonen jyrähtelee.. :lol:

Sirpa Hörkäs

Viesti Kirjoittaja Sirpa Hörkäs » 01 Loka 2007 19:05

Onks oven avaaminen kotityö? On-on. :D
No vois sitä tässä tapauksessa kutsua kotityöks.Jos pikku hurtta on jääny vielä ulos ja iso hurtta on sisällä,ni sanon sille,että käy aukasemassa Norsulle ovi,että se pääsee sisään.

Roskikseen toi osaa laittaa putsaamansa purnukat yms.

Nii ja nostella mulle tipahtaneita tavaroita.
Hyödyllinen taito esmes kun itte keikkuu keittiötikkailla ja käpälistä pakenee lattialle roinaa,eikä viitti kömytä alas,ni pyytää hurttaa nostamaan ne.
Tosin aika usein esmes muoviset säilytysrasiat on käpäliin palautuessa halki tai niissä on hampaanreikiä.Eli ote vois olla hiukka hellempi.

Mattojen ja petivaatteitten tomuttamisesta ollaan hurtan kanssa vielä neuvotteluvaiheessa.
Mun mielestä kun niitä ei tartteis tomuttaa niin,että matto on pelkkinä kuteina pihalla tai petivaatteet on saanu niin tehokasta ilmakylpyä,että niistä puuttuu isoja palasia. :D

Hanne Muurinen

Viesti Kirjoittaja Hanne Muurinen » 01 Loka 2007 21:29

Onpa oikeasti hauskoja "kotitöitä" - mutta niin hyödyllisiä - joita koiranne osaavat! :lol: Meille on ensi viikolla tulossa spn ja etenkin tuo lelujen kerääminen kuulosti juuri siltä, minkä haluan omallekin hurtalle opettaa. Hmm, oppisikohan koira keräämään sekä omat, että lapsen lelut niin, että molempien tavarat olisivat omissa (oikeissa) laatikoissaan? :???:

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 01 Loka 2007 21:59

Hmm, oppiihan se varmasti erottamaan omat ja lasten lelut, jos jaksaa opettaa. :wink:

Ainakin helposti koissu oppii erottamaan omat lelunsa. Romun lelukopasta (siis yleensä pitkin kämppää) löytyy pallo, pikkupallo, kongo, naru ja rinkula - nuo koissu siis erottaa nimeltä ja tuo oikean lelun pyydettäessä.

Nämä on näitä hyviä virikkeitä ja aivojumppajuttuja koiralle... :lol:

Hanne Muurinen

Viesti Kirjoittaja Hanne Muurinen » 01 Loka 2007 22:29

Terhi Puumalainen kirjoitti:Hmm, oppiihan se varmasti erottamaan omat ja lasten lelut, jos jaksaa opettaa. :wink:
Juu varmasti. Siis perimmäinen ideahan se varmasti jokaisessa lapsiperheessä on, että muksut itse keräävät rojunsa, mutta... :kiukku:

Ajattelin, että tuohan se olisikin vallan mainio taito koiran osata ja samalla todellakin saisi sitä aivojumppaa. :D

Sakari Sahinaho

Koirien kotipuhteet

Viesti Kirjoittaja Sakari Sahinaho » 04 Loka 2007 13:13

Vanhempi 5,5 v : haravoi pihaa = haukkuu lehtiharavaa ja tunkee kuononsa turhankin lähelle haravaa. Orava karkottimena aivan loistava uros, voittajaluokkaa (PKOK ????)

Nuorempi 10kk : ( huoh ! ) Pihalla: puutarhatyöt, istutus kuoppien teko, hieman kyllä epäkäytännöllisiin paikkoihin, saunapuiden kantoa, istutettujen kasvien juurien kunnon tarkastaminen, tosin useinmiten kasvit voivat paremmin ennen tarkastusta.
Sisällä kaveri harrastaa tyhjiä säilyketölkkejä (kissanruoka) ja teeveen katselua varsinkin silloin jos ei itse ole huomannut sijoittaa kaukoja tarpeeksi korkealle. Tätä tv katselua tapahtuu vain päiväsaikaan kun väki on poissa ja joutuvat olemaan sisällä ( säävaraus ). Samoin on kirjallisuuden kanssa sekä ystävämme on todella terävä hampainen ja raju dvd kriitikko, ei oo hienoa joutua tän kaverin arvostelvaksi, tosin onneksi on keskittynyt arvostelemaan vain kansikortteja ja koteloita. Levyt ovat säästyneet suuremmalta kritiikiltä.

Kirsi Haataja

Viesti Kirjoittaja Kirsi Haataja » 06 Loka 2007 15:21

Meillä puiden kanto on bravuuri numero :o . Ei tarvitse kun lähestyä puupinoa ja sanoa 'haetaanko puita' niin jo halkopino vajenee... :D tosin yksi puu kerrallaan ja välillä on ulkoovi hukassa kun halkoja löytyy pitkin pihaa :P mutta ajatus on tärkein :lol:

kaisli-marie hakala

Viesti Kirjoittaja kaisli-marie hakala » 08 Loka 2007 08:46

meillä koiralle keksittiin eilen mitä loistavin homma! kun isä pillkoi puita, minä lastasin ne maitokärreihin ja ohjailin sitten niitä kun koira kiskoi valjaissa kärryt hiivatin jyrkän mäen ylös. :D ei olis mun haballa onnistunut sellaset kuormat.

meillä koirat myös tyhjentää toistensa ruuanjätteet, eli syö puoliksi omasta, puoliksi kaverin kupista ja pitää vielä kissojen painon kurissa katsomalla ettei kipolla enää käydä kun kerran ollaan lopetettu! :twisted:
pennun tultua taloon on kyllä koko karvasirkuksen syömätahti noussut...

meillä koirat myös hoitaa vanhojen sukkien ja hanskojen hävityksen.

Vastaa Viestiin