Barffauksesta

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet
Mira Pelli

Viesti Kirjoittaja Mira Pelli »

jos ruokitte koiraanne kokonaan/puoliksi barffaamalla, niin pitääkö silloin huolehtia madotukset/tmv. paremmin? eli siis.. saako tuoreesta pöpöjä helpommin? :rolleyes:

"yksi hölmö vaan..." :wink:
Merja Takaeilola

Viesti Kirjoittaja Merja Takaeilola »

Madotetaan kaksi kertaa vuodessa. Ihminen syö kasvikset raakana eikä saa niistä matoja, yleensä. Koiralle tarjottava lihatavara on myös tuoretta/tuoreena pakastettua. En siis usko että madotusta/loishäätöä tarvitsisi sen useammin.

Eri asia jos koira syö paljon järvikalaa, mutta luulen että silloinkin madotusta suositellaan vain syystä, eikä viikottain varmuuden vuoksi. Teho nimittäin voi heiketä, jos koko ajan syötetään lääkettä.

Jos se liha olisi maannut viikon pensaan alla kesähelteellä muhimassa, niin silloin siinä luultavasti olisi matoja. nimim. kokemusta on, siis ne oli kärpäsentoukkia, jotka koira oksensikin pian pois. Ei ylimääräistä madotusta, ja koira on ihan hengissä ja hyvissä voimissa vieläkin.
milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen »

Ei sen kummenmin erikseen madoteta n 2 kertaa vuodessa.

Uskon että koiralla on sama mikä ihmisellä jos syö ns luomuruokaa,ilman suurempia lisä/säilöntä yms aineita niin keho pystyy taistelemaan huomattavasti paremmin oikeita sairauksia vastaan.

Esim ihmis maailmasta,tutkija istutti itseensä lapamatoja=heinä allergia poistui.

Alkuasukkaille(etelä-amerikassa) annettiin matolääkettä ja madot poistuivat ja samantien he saivat erilaisia oireita,mitä heillä ei ollut aikaisemmin.

Uskon,että sama pätee koirallekkin.
Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen »

Kahdesti vuodessa madotellaan.
Valkosipuli toimii luonnon omana loishäätönä ja vastustuskyvyn lisääjänä koko ajan.
Luut on pyöriny pihalla kypsymässä auringossa multaisina parikin viikkoo, eikä ole ollu ripsalla maha eikä matoja, vaikka koirulit näitä sitten narskuttelee ja herkuttelee. :D
Tiina Verkkomäki

Viesti Kirjoittaja Tiina Verkkomäki »

Meillä on suunnitteilla ottaa saksanpaimenkoiran pentu huhtikuussa. Pentu tulee olemaan ensimmäinen koiramme ja olemmekin lukeneet paljon kirjallisuutta ja tätä foorumia ja päättäneet että koira tulee syömään meillä raakaruokaa.
Miten pian kotiutumisen jälkeen pennun voisi siirtää raakaruokintaan? Kestääkö pienen pennun maha lainkaan raakaruokaa jos se on saanut kasvattajan luona esim. pelkkää kuivamuonaa vai kannattaisiko raakaruokintaan siirtyä vasta vanhempana?
Onko pennun raakaruokinnassa huomioitava jotain erityistä aikuiseen verrattuna?
Parashan tietysti olisi, jos löytyisi kasvattaja, jolla pentu olisi saanut raakaruokaa pienestä pitäen, mutta sellaisen kasvattajan löytämisessä ilmeisesti onkin sitten jo isompi työ..
Seija Savas

Viesti Kirjoittaja Seija Savas »

Paljonko voi antaa raakaa lihaa 10-11 kk vanhalle? Syöttääkö kukaan muu hevosenlihaa? Olen muutaman nokareen (3-5) antanut nappularuoan joukkoon (nokare on n. 2x2 cm) ja maistuu!

Pentu toppasi yhtäkkiä Royal Canin sähveriruoan kanssa, sain syömään hätävarana Pedigreetä nyt, kun viikon jälkeen aloin jo huolestua. Tuohon yhtäkkisen inhoamiseen asti söi hyvällä ruokahalulla ja astian puhtaaksi nuollen. Muuten p:n energinen lenkeillä ja treeneissä, lämpö normaali, loikoolee sisällä enemmän kuin aikaisemmin. Lieneekö kasvupyräys menossa...
Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen »

Tiina Verkkomäki: Oma sesseni sai heti 7 viikkoisesta asti puoliksi raakaruokaa+puuroja ja puoliksi nappulaa. Oli kyllä syönyt kasvattajalla jo muutakin kuin nappulaa ja siis tottunut raakaan. Kasvattajilta kyselemällä kyllä selviää, mitä pennut ja aikuiset heillä syövät - tosin ruokintatyyliä ei toki voi pitää ainoana kriteerinä ottaa pentu... :roll:

Jos pentu on syönyt luovutusikään vain nappulaa, voi sille mielestäni silti alkaa antaa heti raakaruokaa. Toki pieninä määrinä alkuun, ettei lykkää pennun massu sekasi. Itse antaisin tällaiselle pennulle ensin noin neljäsosan ruuasta raakaa/kotiruokaa, siten että sekoittaisin sen nappulan joukkoon. Pentu saisi raakaa siis joka ruualla. Tästä voi pikkuhiljaa sitten nostaa määriä. Itselläni pentu söi raaka/puurosörsseleitä pari päivää ja sitten pari päivää nappulaa. Tällä koissulla maha kesti tuollaista oikein hyvin, välttämättä ei kaikilla toimi.

Raakaruokintaan kannattaa kyllä perehtyä hyvin, jotta kasvuaikana pentu saisi sopivat määrät tarpeellisia ravintoaineita.

Seija Savas: 10kk iässä oma koirani oli jo täysin barffilla ja sai siis silloin lihaa noin puolet päivän ruuasta. Aamuruuassa puolet kasvissosetta ja puolet lihaa/sisäelimiä/kalaa/ihraa. Iltaruuan lihaisissa luissa on noin 50%lihaa ja 50% luuta. Eli lihaa oisko ollu määrällisesti noin puolen kilon luokkaa (tai ylikin) päivässä, en äkkiseltään muista tarkkoja määriä - kovimman kasvun aikana meni sapuskaa aika paljon. Toki tuollaista lihamäärää ei kannata heittää pelkästään nappulan joukkoon, menee Ca/P-suhde sitten hiukkasen mönkään.

Hevosesta olen antanut silloin tällöin sisäelimiä ja ihraa...jos ei ole ollu lammasta/possua saatavilla. Hevosen jauhelihaa en ole antanut, mutta varmaan sitäkin tässä joku kerta ostan.
Ronja Taskinen

Viesti Kirjoittaja Ronja Taskinen »

Viljat (=puuro) eivät varsinaisesti kuulu BARFiin, mutta onko niistä haittaa, jos osuus on esim. 10% kaikesta ruoasta?
Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen »

Eihän niistä haittaa ole, jos koira niitä kestää. Siis ettei ole vilja-allergioita. Puurot on vähän semmosta mahantäytettä, ei koira niistä niin kauhiasti irti saa. Tiedän useita, jotka kasvissoseen sijaan antavat kasvis-puuro-sekoitusta. Itsekin joskus reissussa "sorrun" puuroihin+lihaan olosuhteiden pakosta, eikä koira niistä ole moksiskaan, massuun vetelee kaiken. :D
Birgitta Vesa-Lehtinen

Pennun barffaus

Viesti Kirjoittaja Birgitta Vesa-Lehtinen »

Meillä on niin ihanteellinen tilanne, että pentu on aina syönyt vain raakaruokaa (kiitokset kasvattajalle) - helppoa kuin mikä, kun ei tarvitse nappuloita liotella ja puuroja siinä lisäksi vääntää.
Pienelle pennulle tulee kaikki kasvikset soseuttaa kunnolla. Sen kyllä jätöksistä huomaa heti, kokonaiset herneet esim. tulevat kokonaisina myös pennulta ulos.
Satu Rautiainen

Viesti Kirjoittaja Satu Rautiainen »

Kirjoitan tähän ruokalistan kuukauden ajalta jota suunnittelin koiralleni. Raakaruokintaa vasta-aloittelevana otan mielelläni vastaan kaikenlaisia kommentteja siitä miltä lista kuullostaa, puuttuuko siitä jotain tai onko jotain liikaa

Aterian koira saisi kerran päivään, lihan päivä annos 600g ja kasvisten 2kg.

Ensimmäinen viikko: kanansiipiä, kasvismössöä, kalaa, kanansiipiä, nauta-sikajauhelihaa, kasvismössöä, kurkkutorvia

Toinen viikko: sydänjauhelihaa, kanansiipiä, kasvismössöä, kalaa, kanansiipiä, naudanmahaa, rustoja

Kolmas viikko: lampaanjauheliha, kanansiivet, kasvismössö, kala, kanansiivet, nauta-sikajauheliha

Neljäs viikko: sydänjauheliha, kanansiivet, kasvismössö, kala, kanansiivet, hevosenjauheliha, rustoja

lampaanjauhelihaa ja naudanmahaa

Kasvismössön sekaan: kananmunaa, öljyä, maitotuotteita (sekä sisäelimiä kerran viikkoon)
Jauhelihan sekaan: merilevää, öljyä, viljatuotteita (tarvittaessa lihainenrasva)

Jauhelihaa on 4 eri laatua (nauta-sika, hevonen, lammas ja sydän), kalaa on kerran viikkoon. Kasvismössöä ensimmäisellä viikolla 2krt muuten kerran viikossa. Kanansiipiateria 2 kertaa viikossa. Rustot, naudanmaha ja kurkkutorvet taisivat olla 2 kertaa kuukaudessa.

Pitäisikö jauheliha aterian sekaan laittaa luumursketta?
milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen »

Itse antaisin 2 kertaa päivässä ruoan ja 2 kg kasvismössöä on aika helavatan paljon.

Ja maitotuotteet on turhia samoin viljatuotteet jos tarkoitus on barffata.

Itse sekoitan kasvismössöön lihat,kalat yms.

Mutta siivet,selkärangat,rustot yms syödään erikseen.

Meillä viikko menee jotenkin näin:

Siipiä,kasvismössöä sis mahaa/jauhelihaa,lohen rasvaa yms.
Siipiä,siipiä,
Kasvismössö(ed mainituilla lisukkeilla) siipiä/selkärankaa/kaulaa.
Siipiä/yms,kasvismössö jne jne.

Joskus voi olla tarjolla pelkkää mahaa jos on unohdettu ottaa sulamaan ruokaa.

Itse syöttäisin enemmän esim siipiä/kaulaa yms en niinkään lihaa ja lihat sinne kasvismössön sekaan.

Meillä kasvismössöä annetaan kerralla n 1-3 dl riippuen tuleeko lihaa yms mukaan.
Eija Peltonen

Viesti Kirjoittaja Eija Peltonen »

Meillä siirrettiin koira raakaravinnolle kutinan takia viime syksynä. Aattelin, että vika olis kuivaruuassa (varastopunkki, lisäaineet, tms). No, kutina hellittikin hieman, mutta ei poistunut kokonaan. Iho ollut koko ajan ehjä (ei ihottumaa, rupia, näppylöitä, tms), karva kiiltää, maha pelaa, koira on pirteä, jne.

Viikko sitten oltiin eläinlääkärissä kutinan takia ja nyt sitten aloitellaan 2kk:n eliminaatiodieettiä lampaalla ja kauralla (+kalsiumsulfaatti+ joku öljy päivittäin). Lammasta ja kauraa koira siis ei ole ennen syönyt.

Vastaanotolla käytiin läpi koiran ruokavaliota ja eläinlääkäri oli ihan tyrmistynyt, koska en juuri koskaan ole antanut meidän sesselle viljaa (siis viime syksystä lähtien). Pitäisi kuulemma olla ainakin puolet viljaa, kun ei se koiran elimistö ole enää ollenkaan samanlainen kuin sudella. No, edelleen mää kysyn vaan, että miten se koira hyödyntää viljan ravinnossaan? P..kaa tulee ainakin triplasti, mutta ihmettelen vaan, että kenelle koiranomistajalle se mahtaa olla tavoite?

Kaikkeahan ei ole tietysti pakko uskoa, mitä eläinlääkäri sanoo.. :shock:
Satu Rautiainen

Viesti Kirjoittaja Satu Rautiainen »

Muokkasin listaa hiukan..

Ensimmäinen viikko: kanansiivet, kasvismössö, kala, kanansiivet, kurkkutorvet, kasvismössö, kanansiivet

Toinen viikko: sydänjauheliha, kanansiivet, kasvismössö, kala, kanansiivet, naudanmaha, rustot

Kolmas viikko: kanansiivet, kasvismössö, kala, kanansiivet, kurkkutorvet, kasvismössö, kanansiivet

Neljäs viikko: sydänjauheliha, kanansiivet, kasvismössö, kala, kanansiivet, naudanmaha, rustot

- Nostin kanansiipi/kaula aterioiden määrää
- Kasvismössö kerta annos 5dl + 300g jauhelihaa (sika-nauta, lammas, hevonen)
- Kasvismössön sekaan merilevää, öljyä, kananmunia
- Maitotuotteet ja viljan jätin pois kokonaan.

Miltä tämä kuullostaa? Entä sisäelimet, pitäisikö niitä olla?
Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen »

:shock: Mulla meni noi Rautiaisen jutut pikkusen ohi..... Hankala kommentoida noihin mitään, kun ruoka-aineiden määriä ja suhteita ei oikein tullu ilmi. Onko koira 24kg kirppunarttu vai 42kg lotko? Aktiivisuustaso? Saisko tarkennuksia määriin, niin uskaltaisi kommentoida jotain aiheuttamatta suurta vahinkoo kellekään osapuolelle.... Itse suosittelisin kahta ruoka-annosta päivässä, jottei annoskoko kasva liian suureksi kerralla (mm. vatsalaukunkiertymän riski kasvaa).

Olen kirjottanut nämä aiemminki, mut laitetaas tähän miten mun 38-kiloinen aktiivista liikuntaa saava uros barffaa. Ruokamäärät vaihtelee sen mukaan kuinka rankkaa liikuntoa saapi.

Aamuruoka: Kasvissose 250-350g + liha/kala/sisäelin/ihra 250-350g
Iltaruoka: Lihaisat luut noin 500-600g

Lisukkeet sotken aamun soseseen, eli vaihtelevasti erilaiset öljyt noin 2-3rkl, C-vitamiini (kuureina/joka toinen päivä), kuureina merilevä ja B-vitamiini. Muniaki saapi muutaman kerran viikkoon. Joskus lorotan sekaan piimää tai itsetehtyä viiliä. Joskus esim reissussa korvaan kasvikset puurolla.

Lisäystä vielä..... .....selventävyydestä en tiedä.... :D
Sisäelimiä, kalaa ja ihraa saa kutakin 1-2 päivänä viikossa. Tai nuo toki hiukan vaihtelee, riippuen pakastimen sisällöstä, mutta muutaman viikon aikavälillä aina tasaantuu. Joskus ei ole moneen viikkoon esim kalaa ja toisinaan saa useastikin.
Vastaa Viestiin