Ruoka vääntyville jaloille

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet
Irene Haikka

Ruoka vääntyville jaloille

Viesti Kirjoittaja Irene Haikka »

4 kk pennulla vääntyy satunnaisesti toinen etutassu ulospäin, esim. istuutuessa. Kasvattaja suositteli siirtymistä penturuuasta junioriruokaan, ei vielä aikuisruokaan koska pentu kasvaa vielä melko paljon.
Tähän asti pentu on syönyt nutro choicen penturuokaa.
Mikäköhän ainesosa aiheuttaa enimmäkseen tätä vääntymistä, liika kalkki/D-vitamiini?
Ensi viikolla on eläinlääkäriaika, kysyn myös hänen mielipidettä asiasta.

Mutta kaipaisin kuitenkin kokemuksia kyseisestä tilanteesta ja suosituksia eri junioriruuista?
sami.lehtonen

Viesti Kirjoittaja sami.lehtonen »

"4 kk pennulla vääntyy satunnaisesti toinen etutassu ulospäin, esim. istuutuessa".
Istuminen voi pennulla olla vaikka minkä näköistä ja siihen ei tarvitse välttämättä reagoida, mutta kannattaa ehkä seurata niitä jalkoja seisomisen ja liikkumisen aikana. :wink:
Tassujen kääntyminen voi johtua liiasta kalkista tai liian vähästä kalkista. Ja liian vähäinen kalkin saaminen voi johtua siitä, ettei kalkki imeydy.
Imeytymiseen vaikuttaa fosfori ja D-vitamiini, ja D-vitamiini ainoastaan silloin kun siitä on puute. Jos olet nyt talviaikana antanut koiralle D-vitamiinia, kun sitä ei auringosta saa, niin anna se aina lyhyinä kuureina ja vältä liikaa annostelua. Kun se liika määrä kerääntyy maksaan, niin itse syötän noin kerran kuussa viikon kuurin, mutta oma koirani ei ole enää kasvuiässä.
Ja tuohon kalkkiin ja fosforiin ehkä paras apu löytyy luista, kun niissä on sitä fosforia itsessään. Eli keitä ydinluita ja poista niistä ydin- ja rasva- romppeet pois, niin ei mene pennun bägi sekaisin, eikä saa turhaa rasvaa. Luut on siitä hyvä vaihtoehto, että niiden järsiminen on pennun oma valinta, eli kun pentu kärsii kalkin puutteesta, se pyrkii sitä jostain saamaan. Jos pentu vaihtaa hampaita ja sillä on ikenet arat -kokeile vaikka rustoluita keitettyinä, niin arat ikenet kestää paremmin järsimisen.
Itse olen syöttänyt pentu-ruokaa lähes vuoden ikään saakka, kun luusto kehittyy 1.5vuoteen asti, mutta niistä asioista en lähde väittelemään :D
maiju savolainen

Viesti Kirjoittaja maiju savolainen »

Minä annan rustoja kerran viikossa ja isoja luita ajankuluksi.

Rustot syödään hetkessä kokonaan. Kaikki annan aina ehdottomasti raakana. Keittäminen tekee luista vaarallisia.

Minun koirillani on aina ollut suorat raajat.

Eturaajojen vääntyminen ulospäin (seistessä) kielii usein magnesiumin puutteesta kasvavalla koiralla.

Näytä pentuasi kasvattajalle. Jos hän on rotuun perehtynyt, niin hän osaa myös neuvoa.
Päivi Ollikka

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka »

Jep!

Luut ja rustot raakoina niin tulevat turvallisesti ulos.

Kasvattaja varmasti tietää parhaiten linjojensa ruokinnan.
Auli Impola

Viesti Kirjoittaja Auli Impola »

D-vitamiini kasvattaa pitkiä putkiluita ja vääntää koiran ranteet. Huono neuvo ohjata antamaan D-vitamiinia. Nelikuisen pennun ranteet vääntyvät joskus, kun kasvuvauhti on kova. Pidä pentu hoikkana, anna riittävästi liikuntaa ja ruoki laadukkaalla junnuruualla. Älä missään tapauksessa mene antamaan mitään vitamiineja. Kannattaa kysyä neuvoja eläinlääkäriltä, joka on erikoistunut ortopediaan. Tsemppiä.

Auli
Auli Impola

Viesti Kirjoittaja Auli Impola »

Vielä sen verran, että luut EHDOTTOMASTI raakoina, älä ikinä keitä niitä.
sami.lehtonen

Viesti Kirjoittaja sami.lehtonen »

Auli Impolalle> Huomasit varmaan varoitukseni liiasta D –vitamiinin annosta…vai :?:
Ja sitten tuohon ”olettamukseesi”: "D-vitamiini kasvattaa pitkiä putkiluita ja vääntää koiran ranteet. Huono neuvo ohjata antamaan D-vitamiinia."
:roll: D –vitamiinin antaminen ei suoraan vaikuta niihin pitkiin luihin väittämälläsi tavalla. Tuohon tilanteeseen suoraan vaikuttava asia on parathormooni ja sen liikaeritys. Ja sitä liikaeritystä aiheuttaa akuuteimmin elimistön paasto-tilanne, eli olisin ehkä varovaisempi noissa neuvoissa pitää koira hoikkana, kun se hoikkuuskin on suhteellinen käsite ja toinen pitää sen koiran hoikkana ruualla ja toinen liikunalla.
D-vitamiini on välttämätön normaalille luun kehitykselle ja kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnalle ja sen ruokinnallinen tarve riippuu Ca:n- ja P:n- tasoista ruuassa.
Koiran ravitsemuksen keskeisimmät kivennäiset ovat kalsium (Ca) ja Fosfori (P) ja niiden kiinteän vuorovaikutuksen takia niitä tarkastellaan yhdessä. Ca ja P ovat luuston ja hampaiden tärkeimmät rakennusaineet ja lisäksi kalsium on mukana mm. hermoimpulssien kulussa.
Kalsiumin imeytyminen vaikuttaa ratkaisevasti sen saantiin ja imeytyvyys voi vaihdella lähes 0-90%.
Hetkellinen kalsiumvajaus syntyy usein kasvavalla koiralla, kun sitä ruokitaan esimerkiksi juuri hampaiden vaihdon tai talviaikaan liian ”köyhällä” ruualla. Tämä johtuu siitä, että parathormoni (lisäkilpirauhashormooni=paastohormooni) rupeaa irrottamaan luustosta kalsiumia pitääkseen veren kalsiumin tasolla joka mahdollistaa hermoimpulssien kulun. Tästä voi olla seurauksena vakavia luuston kehityshäiriöitä: selkäranka vääristyy, raajojen pitkät luut käyristyvät etc. Jos veren kalsiumpitoisuus vähenee (esim. paastossa), terveet lisäkilpirauhaset lisäävät eritystään vapauttaen kalsiumia ja fosfaattia vereen luustossa olevista varastoista, samalla kalsiumin eritys virtsaan vähenee ja fosfaatin eritys lisääntyy niin, että loppuvaikutuksena on veren kalsiumpitoisuuden suureneminen ja fosfaattipitoisuuden säilyminen ennallaan tai pieneneminen. Jos taas veren kalsiumpitoisuus suurenee esim. kalsiumrikkaan ruuan tai kalsiumlisän seurauksena, niin lisäkilpirauhashormonin eritys vähenee ja kalsiumia siirtyy luustoon. Parathormoni (lisäkilpirauhashormooni=paastohormoni) on 84 aminohaposta koostuva peptidihormoni, joka säätelee kalsiumin ja fosfaatin pitoisuutta veressä ja solunulkoisessa nesteessä. Hormoni säätelee kalsiumin aineenvaihduntaa erityisesti luustossa, munuaisissa ja kalsitriolin välityksellä suolistossa. Hormonin liikaeritys vaatii hoitoa. Hormoni estää myös osteoporoosia eli luukatoa, kun sen liian niukkaa saantia lisätään. Lisäkilpirauhashormonin ohella veren kalkkipitoisuutta säätelee D-vitamiini. Lisäkilpirauhashormoni säätelee myös veren magnesiumtaloutta ja lisäkilpirauhasten vajaatoiminnasta voi seurata magnesiumvajaus...
Ja tuohon raakaruokintaan.. siinä on omat ongelmansa, jotka kannattaisi huomioida, kun lähtee sitä suosittelemaan. Tosin, ne ongelmat näkyy useimmin vasta, kun hurtan maksa ja munuaiset sanoo 7-vuotiaana "Boks" :evil:
ps. Minunkin koirilla on ollut, ja on -suorat jalat, A-lonkat, 0-kyynäreet, ja keski-ikä 12v...Ja vielä lopuksi samaa sarjaa oleva kommentti.. "meijän äiti tekee teijän kaikkien äitien ruuat"
:D
Päivi Ollikka

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka »

Jooo... :shock:
..ja meidän isä tekee teidän äitien lapset.... 8)
sami.lehtonen

Viesti Kirjoittaja sami.lehtonen »

:shock: ^Olenkohan lorauttanut "ureat" sun aamumuroihin?
milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen »

No raakaruokinta on pienempi paha kuin nappula ruokinta,josta johtuu monet allergiat,kirputukset,kutinat,käytöshäiriöt yms.

Nimim. kuolee se koira nappuloihinkin 7 vuotiaana.
Anne Riutta

Viesti Kirjoittaja Anne Riutta »

Ihan vain tiedoksi, että Lehtosen Sami on taas googletellut: alkuperäinen artikkeli löytyy nopeasti katsottuna "tohtori.fi" -sivustolta ja koskee tietenkin ihmistä. Koiran kyky muodostaa D-vitamiinia on hieman erilainen kuin ihmisen. Jos syöttää jotain pentu- tai junior -ruokaa koiranpennulleen, on aika riski mennä siihen mitään lisäämään.
sami.lehtonen

Viesti Kirjoittaja sami.lehtonen »

:D^ Millähän tavalla se koiran D-vitamiinin muodostaminen eroaa ihmisen vastaavasta? Ihan jos vaan googlettaisit, niin huomaisit ettei millään tavalla. Koira saa D-vitamiinia ravinnosta ja auringosta ihan niin kuin ihminenkin. Ja jos googletat lisää niin huomaat, että samat asiat löydät eläinten sivuiltakin, mitkä oletit löytyneen tohtori.fi sivuilta.
Tässä vähän akuuttia apua> Only for you :harhar:
http://www.tohtori.fi/?page=5590070&id=9759387
Päivi Ollikka

Viesti Kirjoittaja Päivi Ollikka »

Sami - et eilen, etkä tänään, etkä tule niin koskaan tekemäänkään. Meillä käydään vain kutsuttuna.
Jos oman olinpaikan hahmottamisessa on ongelmia tai ei muista missä on käynyt niin... - lääkäri auttaa ;)
Mari-Anne Hietakangas

Viesti Kirjoittaja Mari-Anne Hietakangas »

Niin tyypillistä, niin tyypillistä miestä!!! Jos jostain huomauttaa, niin vedetään joko palkokasveja hengityselimiin tai haetaan naisten kuukautisvaivat ongelman alkujuureks ja syyksi siihen, että nainen jostain jotain huomauttaa.

Heräspähän vaan kysymys, että onko naisten kuukautisvaivoilla kenties suurikin merkitys siihen, jos koiranpennun jalat vääntyy?
Auli Impola

Viesti Kirjoittaja Auli Impola »

Nanne ja Päpä! :lol: :tsemp:

Sami: Kokemus on opettanut. En ole koskaan vielä nähnyt hoikkuuden aiheuttamia luustovikoja. En myöskään liian vähäisistä vitamiineista johtuvia. Kaikki eläinlääkärit ja kokeneet kasvattajat sekä kokeneet koiran omistajat tietävät kokemuksesta, ettei vitamiineja pidä mennä lisäilemään. Parempi liian vähän kuin liikaa. Samoin parempi liian laiha koira kuin liian lihava. Eläinlääkärit kyllä puuttuvat tilanteeseen, mikäli pentu rokotuksilla käydessään on liian laiha. Asiaan pystytään puuttumaan varhaisessa vaiheessa, jolloin koira ei ole aliravittu ainakaan pitkään.
Vastaa Viestiin