Yhtäkkinen syömättömyys?Punkkipanta,hormonit,kevät,paasto?

Ruokintaan ja ravintoon liittyvät aiheet
Vastaa Viestiin
Tiina Repo

Yhtäkkinen syömättömyys?Punkkipanta,hormonit,kevät,paasto?

Viesti Kirjoittaja Tiina Repo » 24 Touko 2007 09:38

Eli meillä on neiti lopettanut lähes kaiken syömisen tossa muutama viikko sitten. Ajattelin että paastoaa tai on vaan kevättä rinnassa kun on niin kahelina nyt, mutta nyt alkaa oleen niin kauan jo ihan minimillä, että en enää tiedä mitä ajatella. Sen verran on parantunu täydellisestä sapuskattomuudesta, että jauhelihat menee ja välillä kädestä annetut palkkanappulat. Mutta omia nappuloitaan ei enää yhtäkkiä suostu syömään. Energiataso ei kyllä oo laskenu koko aikana lainkaan, päinvastoin oikeastaan, että voisko olla hormoniperäistä?

Tuli tässä sellanenkin mieleen, että neidillä on nyt ekaa kertaa punkkipanta, sellanen tuoksuva versio, kaulassa ja laitettiin samaan aikaan kun syömättömyys alkoi. Vielä ei olla otettu pois kun eilen vasta tajusin mahdollisen yhteyden. Onko jollakin kokemusta niistä ja niiden aiheuttamasta syömättömyydestä? Kun en tiedä että veisikö se jotenkin ruuasta hajut ja samalla ruokahalut, kun kuitenkin välillä kädestä herkut kuitenkin kelpaa, että ei näyttäisi fyysiseltä vialta. Leluluitaankin välillä pureskelee huvikseen. Että jos hajuttomaan siirtyminen auttais?

Toivottavasti jollakin on jonkinlaisia kokemuksia asiasta... :?

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 24 Touko 2007 11:17

En tuosta punkkipannasta tiedä, mutta nuori koira taitaa olla kyseessä?
Kovimman kasvun aikaanhan koira syö todella reilusti. Kun kasvu alkaa hidastumaan ja pysähtyy, niin koiran tarvitsema energiamäärä tippuu. Eli ruokamäärää saa vähentää. Voisko olla tästä kyse? Koira saa ruokaa enemmän kuin tarvitsee? Oma urokseni säätelee kyllä aktiivisuuden mukaan sen kuinka paljon syö. Aktiivisina ja rankempina treeni- ja urheilukausina vaatii enempi ruokaa, kun taas vähemmän aktiiviseen aikaan riittää reilusti vähempi ruoka. Koissu kantaa mulle ruokakupin jos on todella nälkäinen, eikä ruoka-annos riittänyt. :D Ajan mittaan olen hoksannut itsekin milloin kannattaa antaa hiukan enempi, milloin vähempi ruokaa.

Mites, onko juoksu tulollaan tai ollut jonkin aikaa sitten? Valeraskaus aiheuttaa syömättömyyttä toisilla nartuilla.

Yksi syy syömättömyyteen voi olla nielutulehdus. Tai suussa on jotain ylimääräistä, esimerkiksi tikku hampaiden välissä, hammas murtunut, tms. Kurkkaa koirasi suuhun ja nieluun (kieli on helppo vetää ulos, kun kätesi ja kielen välissä on talouspaperi, ei luista).

Tiedän myös kahdesta koirasta, jotka eivät syöneet ruokaansa (tiettyä lihaa) ja myöhemmin selvisi koiran olevan allerginen ko.lihalle.
Eräs koira kranttuili eikä syönyt ruokaansa ja selvitysten jälkeen ilmeni, että perheen lapset syöttävät sille makupaloja salaa pitkin päivää - koiralla ei siis ollut nälkä.

Makupaloja ei kannata koiralle antaa, jos se kranttuilee. Kuppi aamulla nenän eteen ja jos ei vartissa ole sitä syönyt niin kuppi pois. Päivän aikana ei ainuttakaan makupalaa, kukaan perheenjäsen ei niitä saa antaa. Illalla sama ruoka koiralle (ilman herkkulisukkeita) ja taas vartin päästä kuppi pois. Tämän kanssa kun on ehdoton, niin kyllä terve koira alkaa syömään. Ei ne nälkään itseään tapa.

Tiina Repo

Viesti Kirjoittaja Tiina Repo » 24 Touko 2007 13:20

No näin oon itekin ajatellu, että tuskin se kuolee kun on kuitenkin virtaa vaikka muille jakaa.
Juoksuista en tiiä, kerran on jo ollut, eli vähän vaikea sanoo millon olis tulossa uudelleen. Ei kuitenkaan kummemmin turvoksissa. Vuoden täyttää viikon päästä. Edellisistä juoksuista on parisen kuukautta (ja kesti yli 3 vkoa!).
Ei olla paljoa makupaloja annettu, ulkona välillä vaan jostakin palkattu lähinnä, mutta jätetään nekin pois.
Sen takia vaan on outo tilanne kun tähän asti on kaikki menny mitä eteen on laitettu, paitsi salaatti. Voi olla että saa enemmän kun tarvitsee, mutta nyt ollaan oltu TODELLA vähällä jo pitkään.
Suuhun kurkkasin joku päivä sitten ja yksi hammas tuntui karhealta, mutta tuskin sillä on vaikutusta kun kuitenkin keppejä puree ihan normaalisti. Nieluun vois vielä katsoa. Liha kuitenkin menee alas, joten ehkä tää on jotain hormoniperästä tms. Toki nappulat on kyllä karheampia kuin liha..
Näyttää vaan pahalta kun koira laihtuu koko ajan eikä vaan syö, ruokaansa. Voihan se silti olla että tällä on vaan kevättä rinnassa tavallista enemmän. Naapurin sekarotunen uroskoirakin kun on kuulemma ihan totaalisen sekasin ja söi etujaloistaan karvatkin sen takia. :wink:

Terhi Puumalainen

Viesti Kirjoittaja Terhi Puumalainen » 24 Touko 2007 13:59

Olethan madottanut koirasi? Minkä verran se saa liikuntaa päivittäin?

Jos juoksuista on pari kk, voisi syömättömyys viitata myös valeraskauteen, mutta usein koiralla ilmenee silloin myös apaattisuutta, pesäntekoa ja pentujen (=lelujen) hoivaamista.

Mikäli syömättömyyteen ei löydy selitystä ja koira laihtuu entisestään, suosittelen käyntiä eläinlääkärillä. (Ratkaisu ei kuitenkaan todennäköisesti löydy eläinlääkärihyllyn kalliista erikoisnappuloista...)

Mutta mikään ei estä sinua syöttämästä koirallesi esim. puoliksi raaka-/kotiruokaa nappulan lisukkeena. Se on terveellistä, luonnonmukaisempaa kuin nappulat. Moni nirsoilijakoira on osoittautunut ahmatiksi, kun teollinen ruoka on jätetty pois ja siirrytty esim.raakaruokintaan. Ota kuitenkin ensin selvää ko.ruokintatavasta, mikäli sinua se kiinnostaa. Yksi hyvä ja monien koirien mielestä maukas vaihtoehto on NEU, jota voi antaa sellaisenaan tai nappulan/raakaruuan ohessa. Tältä palstaltakin löytyy ketjuja eri ruokintatavoista.

Tiina Repo

Viesti Kirjoittaja Tiina Repo » 24 Touko 2007 17:25

Ok, kiitoksia paljon! :)

Joka päivä juoksee vapaana metsässä yleensä reilun tunnin plus pissalenkit päälle. Lisäksi omalla ns. terassilla on jonkin verran lääniä. Madotettu on. Leluja ei hoitele, päinvastoin riepottaa lemppari kumikanaansa niinkuin ennenkin.

Itse asiassa nyt kun just annoin ruokaa, söi lihan tavallisesti ja nappuloita rouskutti niitäkin hetken. Ajattelin kyllä että alan syöttämään vähän enemmän muutakin ruokaa niiden seassa nyt kun luuston kasvut on varmaan kasvettu eikä tarvitse ravintoaineista niin paljon huolehtia. Ehkä se auttaa jos on vaan kyllästyny nappulaan tms. vaikka ei kai koirat kovin yleensä sitä tee..

Eikä tämä varmaan monen silmissä vielä erityisen laiha olekaan. Ehkä se nyt ainakin tuolla syömisellä pitää painonsa suht stabiilina. Taitaa tietää ite paremmin kun minä. :wink:

Tiina Repo

Viesti Kirjoittaja Tiina Repo » 31 Touko 2007 20:07

Laitanpas tänne vielä vastauksen, että koira syö taas hienosti! Söi suht hyvin taas nappulaa ja lihaakin, eli varmaankin jotain kevään hormoniperäistä tms.

Etenkin ruokahalussa kuitenkin havaittiin piikki tänään kun päätin alkaa keitteleen sille kaiken maailman puuroja noiden nappuloiden lisäksi. Hirveesti ei oo meillä aikaa/energiaa/tms resursseja tällä hetkellä laittaa koiran ruokailuun (hyvä kun itselleen jaksaa väkertää jotain), mutta nyt kyllä päätin alkaa laitteleen sille myös muita soppia kun on varmaan suurin piirtein kasvunsa kasvanut. Näytti neidille riisi-ohra-liha-kala-kasvis yms. hässäkät maistuvan. Ei tarvinnut yhtään enää sen miettiä että söiskö vai ei ja kuppi oli puhdas. ;) (Aikasemmin päivällä heitin nappulan kädestä ja sylki pois ja mietti vähän aikaa ennen kun rouskutti menemään, vaikka niistä ihan tykkääkin kait)

(Niin ja siis on tää muutakin saanu ennen kun nappulaa, mutta ei tässä mittasuhteessa ja pääosin raakaa lihaa)

Tuula Mäkelä

Re: Yhtäkkinen syömättömyys?Punkkipanta,hormonit,kevät,paast

Viesti Kirjoittaja Tuula Mäkelä » 12 Joulu 2011 01:09

Meillä aina juoksun loputtua jonkun ajan kuluttua siitä eteenpäin tulee koirallemme sellainen aika, jolloinka sille hyvin huonosti maistuu ruoka.Koirallani kun on aina juoksun jälkeen taipuvaisuutta lievään valeraskauteen, niin luulen, että se meillä ainakin on ehkä jotain hormooneista johtuvaa vaan ,sillä se menee taas määrätyn ajan päästä sitten ohikin taas ja sen jälkeen ruoka maistuu taas oikeinkin hyvin,vähän niinkuin oikeasti odottaville nartuillekin taitaa olla vähän tällaisia samantapaisia oireita siinä odotuksen lomassa myös.

Vastaa Viestiin