Huomio D-pentue s.21.10.2002

Muihin alueisiin kuulumattomat jutut ja tapahtumien ilmoitukset (ei jalostuskoirailmoituksia)
pia vatjalainen

Huomio D-pentue s.21.10.2002

Viesti Kirjoittaja pia vatjalainen »

Etsintäkuulutetaan Cerdaus`s D-pentue, syntynyt 21.10.2002
Pentueessa jo 2 autoimmuunisairauteen sairastunutta koiraa. Itselläni oli niistä toinen, Cerdau`s Daim,joka nukkui pois perianalfistelian päästessä niskan päälle 26.4.2007.
Olisi erittäin tärkeää,että tieto tästä, tavoittaisi muut joilla koira on tästä pentueesta.
Perianalfistelia periytyy.

Pentueen isä on DAUSER'S HORSE POWER
Ja emä DAUSER'S NADJA
Lapsoset:
CERDAU'S DAGAPO
CERDAU'S DAIM
CERDAU'S DANIEL
CERDAU'S DANY
CERDAU'S DOMINO
CERDAU'S DUMBO
CERDAU'S DEMI
CERDAU'S DOLLY
CERDAU'S DONNA
milko naumanen

Viesti Kirjoittaja milko naumanen »

http://www.doogle.info:sta löytyi kaksi kpl.
Terhi Ojala

Viesti Kirjoittaja Terhi Ojala »

Daniel on mulla, ja on siis toinen sairastuneista koirista. Tosin kyseessä ei ole perianaalifistelit.

Toivoisin omalta osaltani että D-pentujen omistajat(tai d-pentujen jälkeläisten omistajat) ottaisivat huomioon mahdollisen periytyvän sairauden suunnitellessaan koiran jalostuskäyttöä. Itselläni on myös Dollyn pentu kotona (Kalevan Argo's Excalibur, joka on siis terve).

Toivotaan että rehellinen ja avoin keskustelu sairauksista saisi rotuamme parempaan suuntaan ja kaikkien nähtävillä olevat terveystiedot palvelisivat jalostus suunnitelmia.

(muoks; koiran nimi oikein)
Viimeksi muokannut Terhi Ojala, 01 Touko 2007 22:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
pia vatjalainen

Viesti Kirjoittaja pia vatjalainen »

Täysin samalla linjalla Terhin kanssa.
Mielestäni on tärkeää,että kun tälläisiä asioita tulee eteen niin asiasta kerrotaan avoimesti. Se mitä kukakin tiedolla tekee on sitten kaikkien oma asia,luonnollisesti. On kuitenkin tärkeää,että ollaan selvillä asioista ja tietoa voidaan käyttää hyväksi juurikin jalostusmielessä.
Autoimmuunisairaudetkin, kun tuppaavat puhkeamaan vasta,kun koirat ovat jo aikuisia ja niitä on ehkä keretty käyttämään jalostukseen useitakin kertoja.
Pieni virsi autoimmuunisairauksista osoitteessa http://www.perianalfistelia.net/myrsky.htm
Seija Kulmala

Viesti Kirjoittaja Seija Kulmala »

Aivan ulkopuolisena ja irrallisena kommenttina aiheesta:

Autoimmuunisairauksille löytyy tehokas lääke, nimeltään ulkosiitos tai lähes ulkosiitos.
anne kurunsaari

Viesti Kirjoittaja anne kurunsaari »

Cerdau`S Dollyhän on tehnyt kolme pentuetta ja viimeisin syntynyt keväällä -07.Kalevan argo`s emilia(Dollyn jälkeläinen) tehnyt yhden pennun -07..Royal smile on kennelnimi tuolla ekalla.Nää kaikki sain kenneltietorekisteristä. :käsi:
leena väkevä

Re: Huomio D-pentue s.21.10.2002

Viesti Kirjoittaja leena väkevä »

D-pentueen Cerdau's Dolly 'Sani' periyttää sikaripunkkia!!! :(
-todennäköisesti muutkin D-pentueen koirat.

http://www.koirakissaklinikka.fi/Default.aspx?id=361637

Itselläni on Cerdau's O-pentueesta narttu, jolla todettu sikaripunkki. Lisäksi ainakin kahdella muulla tästä pentueesta todettu sama vaiva.

Näitä D-koiria eikä niiden jälkeläisiä pitäisi käyttää jalostukseen !!!

Cerdau's Dollyllä on teetetty vielä keväällä 2007 pennut - vaikka sen tiedettiin periyttävän sikaripunkkia!

Kasvattajille vastuuta - sairauksia periyttävät koirat ehdottomasti pois jalostuksesta!!!!
Viimeksi muokannut leena väkevä, 15 Elo 2007 10:06. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Terhi Ojala

Viesti Kirjoittaja Terhi Ojala »

-Ei lähdetä nytten kasvattajia vatvomaan(nämä sairaudet kun eivät ole yhden kasvattajan aikaan saamia) vaan puhutaan asiasta ihan info muodossa koska tämä ketju katoaa aika nopeasti jos tulee henkilökohtaista kasvattajaa/kasvattajia kohtaan-

D-pennuista mulla on Daniel (yhäkin) sillä ei ole sikaripunkkia eikä tiettävästi ole periyttänyt sitä?? Jos on infoa voipi laittaa lisää.

Dollyn pentu on mullakin Cerdau´s Dolly-Sensen Mann Wobo yhdistelmästä vuosimallia 2005 eikä sillä ole todettu sikaripunkkia eikä samasta pentueesta muutamalla muullakaan kenen kanssa olen ollut yhteyksissä.
anne kurunsaari

Viesti Kirjoittaja anne kurunsaari »

Henkilökohtaisesti olen samaa mieltä,ettei kiihkoilla ketään kasvattajaa vastaan.Toivoisin vaan rehellistä ja avointa keskustelua eikä missään tapauksessa mitään sättimisiä. :kiukku:
http://www.foorumi.info/Perianaalifiste ... um.php?f=6
Elina Ahola

Viesti Kirjoittaja Elina Ahola »

Hieman hämmästyin, kuin luin tästä ketjusta sikaripunkista ja oli pakko sivistää itseään; sikaripunkki itsessään ei tietenkään loisena periydy, vaan demodikoosi, joka on kai jonkinlainen periytyväksi luokiteltava allergia noille sikaripunkeille. Jos koira välttyy sikaripunkkitartunnalta, ei tuo demodikoosikaan pääse ilmenemään. Pieni tarkennus siis tähän väliin :wink: .
leena väkevä

Re: Huomio D-pentue s.21.10.2002

Viesti Kirjoittaja leena väkevä »

Ote korakissaklinikan sivuilta:
Sikaripunkki (demodikoosi) on mikroskooppisen pieni ulkoloinen, joka elää koiran ihon karvatupessa. Leviäminen tapahtuu vain emolta pennulle ensimmäisten elinvuorokausien aikana, myöhemmin tauti ei tartu.
Koiraa ei tule käyttää jalostukseen taudin periytyvyyden vuoksi!!!

Kantavatko kaikki jälkeläiset sairautta (ja myös periyttävät sitä) vaikka se ei olisi taudiksi puhjennutkaan ?!?!?!

Vastuuta kasvattajat !!!

Pennun ostaja saa mahdollisesti 'kaupantekijöiksi' perityn sairauden - jonka hoitaminen voi olla jopa mahdotonta - tai ainakin kallista. :(
Elina Ahola

Viesti Kirjoittaja Elina Ahola »

Vielä selkokielisemmän artikkelin löytää esim. Koirakoplan sivuilta (ja etenkin hakemalla vaikka Googlesta englanniksi "demodicosis"), jossa sanotaan seuraavaa:

"Sikaripunkkien oletetaan siirtyvän emästä pentuihin niiden parin ensimmäisen elinpäivän aikana imetyksen yhteydessä. Kohdunsisäistä tartuntaa ei ole todettu. Sikaripunkit eivät tartu aikuisesta koirasta toiseen. Koeolosuhteissa on yritetty tartuttaa punkkia aikuiseen koiraan, mutta tässä ei ole onnistuttu. Jos sikaripunkit alkavat lisääntyä epänormaalin runsaasti, puhkeaa koirassa ihosairaus nimeltä demodikoosi. Taipumuksen punkkien lisääntymiseen uskotaan olevan perinnöllinen, sillä tietyillä roduilla ja tietyissä sukuhaaroissa sairautta esiintyy muita enemmän."
Piia Kahrila

Viesti Kirjoittaja Piia Kahrila »

Olen yllämainitun Dollyn viimeinen vuokraaja.Astutus hetkellä tiedossani EI ole ollut Dollyn veljen sairastumista autoimmuuni sairauteen, joka on ainut DIAGNISOITU (fistelit).Kyseisestä asiasta olen lukenut vasta täältä palstalta.
Eilen Leena Väkevältä saamassani puhelussa sain ikäväkseni kuulla ENSIMMÄISEN KERRAN harmillisista sikaripunkki tapauksista.Jos yllämainitut asiat olisivat olleet tiedossani, ne olisivat luonnollisesti vaikuttaneet jalostukseen käyttö päätökseeni.Ensimmäinen pentue tästä yhdistelmästä on jo yli 2.v ja se on osoittanut erittäin hyvää terveyttä kokonaisuudessaan.Tästä syystä Dollya vuokrasin.

Voi kumpa se kasvattaminen olisikin niin helppoa ja yksinkertaista,ettei sairaita koiria ikinä syntyisi.Näin "tuoreena" kasvattajana toivon tietenkin että kyseisen yhdistelmän koirat olisivat kaikki terveitä.


Hyvää syksyä
Piia Kahrila

Viesti Kirjoittaja Piia Kahrila »

Edelleenkin en ollut tietoinen Dollyn suvussa esiintyvistä autoimmuuni tapauksista.Kasvattajana tietenkin kannan vastuun kasvateistani.
Joo edelleenkin koirat kantavat geeneissä sairauksia jotka pitää pyrkiä huomioimaan jalostus valintoja tehdessä.Joo minustakin olisi mukavaa jos suvuissa esiintyvistä ongelmista voisi puhua avoimesti ja rehellisesti mutta se ei tämänkään ketjun osalta ole toteutunut, sen olen saanut tuta sähköpostitse ja puhelimitse.

Kävin yllämainitussa anaalifisteli keskustelussa ja huomasin Daimin sairastuneen jo -05 ja huomasin että myös koiran veljeä on annettu jalostukseen vielä joulukuussa -06.???
Terhi Ojala

Viesti Kirjoittaja Terhi Ojala »

Piia; älä koe tätä hyökkäyksenä sinua vastaan. Itse olen esittänyt vain kysymyksiä, eikä minua kiinnosta vain yhden kasvattajan valinnat.

Sanoit ettei keskustelu ole ollut rehellistä tai avointa. Miltä osin? Laittaisin sinulle yksityisviestiä ja kyselisin maileista ja puheluista joita olet saanut, mutta valitettavasti se ei täältä onnistunut (vai tarkoititko että sinua on kielletty puhumasta?).

Pyydän että keskustelu loppuisi yhden kasvattajan valinnoista, se ei vie tätä mihinkään.

btw; Danielia on käytetty jalostukseen kunnes sairaus puhkesi. Minusta varsin oiva esimerkki miten rehellinen keskustelu olisi estänyt Danielinkin jalostuskäytön jos lähisuvun sairaudet olisivat olleet tiedossa.
Vastaa Viestiin